Foto: Shutterstock
Ja tu un tava ģimene neesat vegāni, tad draugu vegānu ciemošanās varētu radīt nelielas galvassāpes. Tomēr arī vegānu ēdienkarte ir daudzveidīga un, gaidot draugus, vari pagatavot visiem kopīgas vakariņas, kas garšos ikvienam.

Ja tavi draugi ir vegāni, tad tu noteikti arī zini, ka vegāni ne tikai neēd gaļu, bet uzturā nelieto arī olas, pienu un krējumu. Tādēļ receptes jāpiemeklē tādas, kurās nav visu šo produktu. Visdīvainākais tiem, kas nav saskārušies ar vegānu ēdienkarti, varētu būt atklājums, ka vegāni cep arī kūkas un taisa saldējumu, ne tikai ēd dārzeņus svaigus vai ceptus.

Saldo kartupeļu krēmzupa ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smaržīga un garda krēmzupa no saldajiem kartupeļiem, puraviem un sīpoliem. Izteiktākai garšai un pikantumam pievienots arī kumins un kurkuma. Bet zupai kraukšķīgumu piešķirs sēkliņas un grauzdiņi. Šeit ir vaļa fantāzijai – var pievienot saulespuķu, sezama un ķirbju sēkliņas, kā arī izvēlēties vēl citas.

Lasīt vairāk

Tagliatelle makaroni ar spinātiem un ķiršu tomātiem

Ķiršu tomātiņi, spināti, zemesrieksti un balzamiko - izcila piedeva tavai iecienītākajai pastai. Pagatavo izsmalcināti vienkāršas vakariņas vienā acumirklī.

Lasīt vairāk

Aprikožu un gaišo rozīņu čatnijs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikantais čatnijs, kuram bez aprikozēm un rozīnēm pievienoti arī āboli un pat sīpoli. Čatnijs būs ideāla piedeva siera platēs, kur to baudīt kopā ar kādu krekera cepumu un mīksto sieru.

Lasīt vairāk

Kabaču pastēte jeb smēriņš

Foto: Shutterstock

Ļoti viegli pagatavojama un aromātiska kabaču pastēte, kura lieliski papildinās rīta grauzdiņu vai pusdienlaika omleti. Kabaču daudzums dots aptuveni, galā iegūsi apmēram puslitru pastētes.

Lasīt vairāk

Marinēti sīpoli

Foto: Shutterstock

Marinēti sīpoli ir lieliska piedeva pie siļķes, mazsālīta laša, dažādām gaļas uzkodām un sviestmaizēm, šašlika un steika. Īpaši dekoratīvi izskatās marinēti sarkanie sīpoli. Sīpolu veidus var arī jaukt un izmantot gan sarkanos, gan dzeltenos sīpolus.

Lasīt vairāk

Vārītas pupas ar ceptiem ķiplokiem un rozmarīnu

Foto: Shutterstock

Ļoti aromātiskas un gardas pupas. Šī recepte ir alternatīva pupām, kas vārītas vienkāršā sālsūdenī. Pupas pēc tam var izmantot kā piedevu pie pamatēdiena, iejaukt salātos vai pievienot zupai.

Lasīt vairāk

Cepti loki ar riekstiem un čili

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šādi sagatavotus pikantus lokus var pasniegt ar rīsiem, ceptu zivi un putnu gaļu. Visvieglāk lokus būs pagatavot vokpannā, bet tos var cept arī parastajā pannā.

Lasīt vairāk

Mango un ananasu čatnijs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšvielām bagāts konservētais gardums, kurā asais mijas ar saldo. Čatnijs ir viens no Dienvidāzijas gardumiem, kas ir ļoti līdzīgs ievārījumam – ziežams uz maizītēm, pasniedzams pie uzkodām, gaļas ēdieniem un rīsu ēdieniem.

Lasīt vairāk

Rīsi indiešu gaumē 'Pilau'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kaut kas eksotiskāks – 'Pilau' rīsi, kas gatavoti pēc vislabākajām indiešu tradīcijām. Gardie basmati rīsi papildināti ar īstu garšvielu bumbu – kuminu, kardamonu un kanēli, bet maltītei koši dzelteno krāsu piešķir smaržīgais kurkums.

Lasīt vairāk

Pikantais šerija saldējums ar kardamonu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldētas tējas gardums ar pikantu piešāvienu – šeriju un ingveram līdzīgo garšvielu kardamonu. Šo saldējumu vislabāk pasniegt karstās dienās kā aperitīvu.

Lasīt vairāk

Dienvidu jūras smūtijs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īpaši tropisks un augļiem bagāts smūtijs, kurā satiekas krietna deva vitamīniem bagāto eksotisko augļu. Līdzās ierastajam banānam, kokteilī būs arī melone, papaija, marakujas mīkstums un grieķu jogurts.

Lasīt vairāk

Bez grēka jeb svaigēdāju kūka

Foto: DELFI

Lai arī vairumam termins "svaigēdāju" rada ne tās gardākās asociācijas, pagaidām nav bijis neviens, kam šī kūka nav garšojusi. Šajā kūkā mijas patīkams skābums un neuzbāzīgs saldums, tāpēc tā ir kā radīta vasaras maltītēm, turklāt kas gan spēj vēl vairāk mierināt, kā apziņa, ka kūka ir bez grēka? Un, lai arī šķiet, ka tādā gadījumā var bez sirdsapziņas pārmetumiem apēst kaut vai pusi no tās, patiesībā pietiks ar vienu gabaliņu saldās kāres remdināšanai.

Lasīt vairāk

Citronu un ingvera tējas 'granita' – saldējums itāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldētais deserts, kuru pagatavot no dažām vienkāršām sastāvdaļām – tējas, citronu sulas un pūdercukura. Rezultātā sanāks gards, sorbetam līdzīgs saldējums, kuru paši itāļi sauc par granitu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!