Foto: Shutterstock
Lai arī cik daudz ēdāju būtu bijuši pie svētku galda Ziemassvētkos, šķiet, nekad nav tā, ka tiek notiesāts pilnīgi viss. Un kā gan ne, ja pēc latviešu paražām jānobauda vismaz deviņi ēdieni. Ja pēcsvētku dienās ledusskapī aizķērušies pelēkie zirņi, cepeša šķēles, štovētie kāposti, maizes rikas, cepti vai vārīti kartupeļi, svaigie dārzeņi un citi mielasta atlikumi, liec tos lietā. Pārpalikumi var kalpot par izejvielu gardām maltītēm.

Sakņu dārzeņus un zirņus var pievienot kādai zupai. Piemēram, pagatavojot tomātu krēmzupu un klāt pieberot zirņus. Zirņi lieliski garšos arī siltā maltītē kopā ar rīsiem vai griķiem. Bet štovētos kāpostus un cepeša gaļu var likt lietā kādā gardā un siltā sacepumā. Gaļas gabaliņus un šķēles var baudīt arī pie zaļajiem salātiem, tādējādi piešķirot maltītei sātīgumu. Savukārt pāri palikušās baltmaizes vai rupjmaizes šķēlītes var pievienot kā zupām, tā salātiem un sacepumiem.

Labu apetīti!

Pēcsvētku pelēkie zirņi ar rīsiem un lazdu riekstiem

Latviešu ticējumi vēsta, ka Ziemassvētku vakarā un Jaunajā gadā jāizēd visi pelēkie zirņi, kas ielikti šķīvī, citādi nākamajā gadā birs asaras un nebūs naudas. Tomēr, ja svētku galdā celta tik prāva bļoda zirņu, ka visus gribēdams nevar apēst, tos var likt lietā kādā citā maltītē, piemēram, pievienojot rīsiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).

Lasīt vairāk

Kartupeļu, fetas siera un spinātu sacepums

Recepte gardām vēlajām brokastīm, brančam vai pusdienām pēc svētkiem, kad pāri palikusi krietna porcija svētkos savārīto kartupeļu. Kartupeļiem pievienojot drusku fetas siera un spinātu, kā arī olas, rezultātā sanāks burvīga maltīte. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).

Lasīt vairāk

Cepeša pēcsvētku tarte

Foto: Shutterstock

Pēc svētkiem, kad palicis pāri "šis un tas", ļoti ērti izcept sāļo plātsmaizi jeb, cepot to apaļu, iznāks tarte. Ja mājās saldētavā noglabāta kārtainā mīkla, tad izcept šādu plātsmaizi būs pavisam vienkārši. No dotā produktu daudzuma sanāks 20 centimetru tarte.

Lasīt vairāk

Štovētu kāpostu un cepeša sendvičs

Ja no svētkiem ledusskapī palikuši štovētie kāposti un kāds gabaliņš cepeša no brangajām vakariņām, tad šīs sastāvdaļas var apvienot burvīgā pusdienu sendvičā. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi ar sinepēm

Foto: Shutterstock

Bez smaržīgiem un karstiem kartupelīšiem nav iedomājams neviens svētku mielasts. Tāpēc pamēģini ko nedaudz pikantāku – karstos, sinepju mērcē apviļātos, cepeškrāsnī ceptos kartupeļus.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā kartupeļu kūka

Foto: Shutterstock

Ļoti kārdinošs veids, kā svētku reizei sagatavot kartupeļus pasniegšanai kopā ar kādu cepeti vai zivi.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas sacepums ar konservētiem tomātiem itāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smaržīgi un garšīgi jēra gaļas pīrāgi (vai pīrāgs, ja nav vairāku cepamtrauku) sātīgām pusdienām vai vakariņām. Pildījumu patīkami atsvaidzinās konservētie tomāti, kas mijas ar apceptiem sīpoliem un mīkstiem burkānu gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar kraukšķīgiem turku zirņiem marokāņu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nekas aukstajās un vēja piepūstajās ziemas dienās tā nesasilda kā garda zupa. Šoreiz nedaudz pikanta tomātu zupa, ko ēst kopā ar kraukšķīgiem, pannā apceptiem turku zirņiem un pitas maizīti.

Lasīt vairāk

Sacepums ar konservētiem tomātiem, maizi un čorizo desu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgi tomāti, kreptīgā čorizo desa un barojošās baltmaizes šķēlītes – viss vienā karstā un sildošā sacepumā. Maltīti iesakām baudīt rudenīgās pusdienās vai vakariņās, klāt baudot kādu labi atdzesēta vīna glāzi.

Lasīt vairāk

Kāpostu-burkānu plācenīši

Foto: Shutterstock

Sātīgs un apetītlīgs vakariņu ēdiens. Pasniedz ar skābu krējumu vai salātiem skābā krējuma mērcē.

Lasīt vairāk

Kartupeļu 'pankūkpica'

Foto: Privātais arhīvs

"Kartupeļu pankūka uzlabotā versijā, kas garšos arī tiem, kas nav iemīļojuši parastās kartupeļu pankūkas, jo pica tomēr garšo gandrīz visiem. Noderēs arī tiem, kas pēc darba vēlas ātri un garšīgi kaut ko pagatavot. Pasniegt var gan atsevišķi, gan kopā ar svaigiem salātiem. Ļoti variējama recepte, jo pa virsu var likt to, kas vislabāk garšo, kā arī var taisīt mazāka izmēra picas – tas pēc katra paša vēlēšanās," par savas ģimenes "firmas" recepti raksta Evita Eglīte. Recepti Tasty.lv lasītājiem tās autore piedāvā ar Cālis.lv un Zoombook konkursa starpniecību.

Lasīt vairāk

Ātrais ābolu pudiņš ar baltmaizi

Foto: Shutterstock

Ja kārojas vienkāršu desertu ābolu laikā, izmēģini šo pudiņu!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!