Foto: Shutterstock kolāža
Viltotās "irbītes" ir tradicionāls latviešu svētku galda ēdiens, kas ticis celts galdā kāzās, bērēs, kristībās un citos lielākos godos. Pieturoties pie vecās senču gudrības, ka viss jaunais ir labi aizmirsts vecais, piedāvājam receptes dažādām pildīto gaļas rullīšu variācijām tavam svētku galdam.

Pieredzējušas godu saimnieces "irbītes" gatavoja iepriekšējā dienā, jo darbu un laika ziņā šis ēdiens ir gana prasīgs. Kad mērce bija gatava pasniegšanai, tad to "pīlē" pielēja klāt un uzsildīja mērcē "irbītes". Lēja bļodiņās – māla vai citās – un pasniedza ar vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezputru.

Tradicionāli "irbītes" gatavoja no plāni izklapētas liellopa vai cūkas gaļas, bet tikpat gardi gaļas rullīši izdosies arī no daudz ātrāk izsautējamās vistas, tītara vai teļa gaļas.

Sulīgam pildījumam visbiežāk tika izmantotas speķa vai cauraudzīša šķēles, burkāna vai rupjmaizes stienīši, kā arī žāvētas plūmes. Mūsdienīgās versijās sastāvdaļu sarakstu papildina arī dažādu krāsu paprika, sēnes, aprikozes, siers un citi labumi.

Ja gribas atkāpties soli no pašmāju klasikas, pagatavo "bracciole" - gaļas rullīšus itāliešu gaumē, kas pildīti ar ķiplokotu rīvmaizi, rīvētu cieto sieru, pētersīļiem, kapātām olām, prošuto šķiņķi, un sutināti Marinara mērcē.

Nākamajā dienā atdzisušos gaļas rullīšus vari gan atsildīt mērcē, gan arī aukstus sagriezt šķēlēs un izmantot gardām brokastu sviestmaizēm.

Lai labi garšo!

Novadu garšas: Tukuma veltnītis

Foto: Kristīne Bērziņa

Atsaucoties "Tasty" aicinājumam novadiem dalīties ar savas puses tradicionālo ēdienu receptēm, Tukuma Tūrisma informācijas centrs piedāvā Tukuma veltnīti, ko, viesojoties Tukumā, oriģinalā iespējams nobaudīt tādās vietās kā Tukuma Ledus halle, "Aplis", "Smukausis", "Twists", kā arī Tukuma apkārtnē – "Apsītē", "Apšukrogā", Jaunmoku pilī, "Sumbrā" un "Valguma pasaulē".

Lasīt vairāk

Liellopu gaļas rullīši pildīti ar sēnēm un sīpoliem

Foto: Shutterstock

Liellopu gaļas rullīši pildīti ar sēnēm - sīpoliem vai cauraudzīti.

Lasīt vairāk

Ar sēnēm un papriku pildīti teļa gaļas rullīši

Foto: Shutterstock

Pildīta teļa krūtiņa ar šampinjonu šķēlītēm un baltvīna mērci.

Lasīt vairāk

Krāsainie gaļas rullīši ar papriku un sieru

Foto: Shutterstock

Rudenīgi koši gaļas rullīši, ko vari pasniegt kā skaistu uzkodu ar dažādām mērcēm vai ar piedevām – kā pamatēdienu. Atdzesētus tos vari slīpi sagriezt uz pusēm un pasniegt kā auksto uzkodu.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: viltotās 'irbītes' ar brūno mērci

Foto: Līga Āpša

"Mazs pastāsts manā, lizumniešu, mēlē: Mamma bija godu saimniece un ķēķa sievas "irbītes" gatavoja iepriekšējā dienā, jo darbu un laika ziņā šis ēdiens ir gana prasīgs! Kad mērce bija gatava pasniegšanai, tad to "pīlē" pielēja klāt un uzsildīja mērcē "irbītes". Lēja bļodiņās – māla vai citās – un pasniedza. Maza būdama, es visos godos gaidīju tieši "irbītes" ar tupeņiem, tādēļ tas ir mans mīļākais bērnības ēdiens no "nopietnā" gala," tā tradicionālu latviešu virtuves godu recepti piedāvā uzņēmuma "Tirzas bullis" saimniece Līga Āpša.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas veltnīši ar sieru

Foto: Shutterstock

Vienkārši, bet tajā pašā laikā izsmalcināti - cūkgaļas veltnīši ar pikantu siera un garšaugu pildījumu, ko papildina viegla tomātu mērce.

Lasīt vairāk

Teļa gaļas rullīši vīna buljonā

Foto: Shutterstock

Izsmalcinātai maltītei - teļa gaļas rullīši vīna buljonā.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas 'irbītes' mājas gaumē

Foto: Shutterstock

Liellopa gaļas "irbītes" mājas gaumē ikdienas vai svētku galdam.

Lasīt vairāk

'Irbītes' ar žāvētas gaļas un olas pildījumu

Foto: Shutterstock

Īpašām viesībām - īpaši gardās "irbītes" ar žāvētas gaļas un olas pildījumu.

Lasīt vairāk

Pildītas vistas filejas ar plūmēm un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Cepešķrāsnī gatavota pildīta vistas fileja ar plūmēm un valriekstiem.

Lasīt vairāk

Ātrās irbītes no maltās gaļas

Foto: Shutterstock

Irbītes no maltās gaļas ar burkānu, papriku un žāvētu gaļu.

Lasīt vairāk

Gaļas rullīši ar maltās gaļas, siera un sālītu gurķu pildījumu

Foto: Shutterstock

Gaļas rullīši ar rupjmaizes-maltās gaļas, siera un sālītu gurķu pildījumu - tāds kolosāls ēdiens pie vārītiem kartupeļiem, un štovētiem kāpostiem.

Lasīt vairāk

Vistas filejas un bekona ruletītes ar žāvētiem ķiršiem

Foto: Shutterstock

Pildītās filejas ar žāvētiem ķiršiem, satītas bekonā, var izmantot gan kā silto uzkodu, gan kā pamatēdienu. No divām filejām uzkodās sanāks četras vai sešas porcijas, pamatēdienam divas.

Lasīt vairāk

Vistas ruletītes ar datelēm un aprikozēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Maigas vistas gaļas ruletes, kas pildītas ar aprikozēm un datelēm, bet apvīstītas ar bekona šķēlīti. Pasniedz ar svaigajiem salātiem vai dārzeņu biezeni.

Lasīt vairāk

'Bracciole' jeb sulīgi gaļas rullīši itāliešu gaumē

Foto: Shutterstock

Ar dažādiem labumiem pildīti, sulīgi gaļas rullīši, kas pāris stundas sutināti piesātinātā tomātu mērcē, garšo patiešām debešķīgi.

Lasīt vairāk

Ruletītes krējuma mērcē

Foto: Shutterstock

Ruletītes krējuma mērcē visgaršīgāk ēst aukstas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!