Foto: Shutterstock

Marinētās uzkodas ir brīnišķīgas ne tikai vieglam svinību uzkodu galdam, tās ir gandrīz neaizvietojamas piedevas pie sātīga gaļas ēdiena vai sacepuma. Tās izmanto garšām bagātu salātu sajaukšanai un dažādu pildījumu atsvaidzināšani, ja vēlas cept pildītus kabačus, ķirbjus, papriku vai baklažānus.

Ja mājās ir marinēti dārzenīši, tad saimniece ir nodrošinājusies visiem dzīves gadījumiem. Smalki sakapājot, tos var izmantot kā garšvielas, sajaucot gardas uzkodu mērces, un tos var sajaukt ar, piemēram, kapātu mazsālītu lasi, iegūstot izcili gardu laša tartaru. Protams, klasiska kombinācija ir marinētas bietes ar kazas sieru.

Marinēt var ne tikai dārzeņus, ļoti gardi ir arī marinēti siera gabliņi un ceptas zivis, neaizmirstot latviskās marinētās siļķes.

Marinēti sīpoli

Foto: Shutterstock

Marinēti sīpoli ir lieliska piedeva pie siļķes, mazsālīta laša, dažādām gaļas uzkodām un sviestmaizēm, šašlika un steika. Īpaši dekoratīvi izskatās marinēti sarkanie sīpoli. Sīpolu veidus var arī jaukt un izmantot gan sarkanos, gan dzeltenos sīpolus.

Lasīt vairāk

Cepti marinēta siera gabaliņi salātiem

Foto: Shutterstock

Šādi saceptus siera gabaliņus var glabāt burkā ledusskapī un pievienot, kad nepieciešams, salātiem. Marinēt un pēc tam cept var jebkuru nekūstošu svaigo sieru, kā arī tofu. Tā kā marinādē tiek izmantota sojas mērce, piemērotāki būs mazsālīti sieri. Marināde piešķir sieram jaunu, patīkamu garšas buķeti, veidojot saderību ar dažādiem lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Kimči – marinēti kāposti korejiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Kimči ir pikanti marinēti dārzeņi, kuri Korejā ir tik populāri, ka tos pasniedz katrā ēdienreizē. Marinēti kaposti ir viena no popolārakajām kimči versijām.

Lasīt vairāk

Marinēti sarkanie kāposti

Neparasta, bet vitamīniem pilna recepte, kurā var izmantot jaunās ražas kāpostus. Ja pēc sapildīšanas burkā pāri paliek marināde, to var izmantot salātiem vai citu dārzeņu marinēšanai.

Lasīt vairāk

Siļķu rolmopši biešu marinādē ar putotu biezpienu un krēmīgiem kartupeļiem

Foto: J.Roze

Siļķe ar biezpienu un kartupeļiem ir latviešu virtuves klasika, bet šoreiz piedāvājam to nedaudz neparastā izpildījumā. Biezpiens ar putukrējumu un rozā siļķe? Kāpēc gan ne? Garšo ne mazāk lieliski un piešķir maltītei nedaudz jautrības.

Lasīt vairāk

Marinēti tomāti ātrajai apēšanai

Foto: mosfood

Šī marinēto tomātu recepte lieti noderēs, ja vēlies pagatavot vieglu uzkodu brīvdienu piknikam. Vislabāk garšos, ja gatavosi no īstus lauku tomātus - ar īpašo saules garšu. Bruņojies ar gataviem tomātiem, saldo papriku, nedaudz sīpoliem un ķiploku daiviņām, kā arī svaigām dillēm un ķeries pie darba!

Lasīt vairāk

Marinēti ķiploki ar garšvielām ātrai apēšanai

Foto: Shutterstock

Marinēti ķiploki ar garšvielām derēs gan uzkodai, gan ēdienu dekorēšanai.

Lasīt vairāk

Sarkanbaltie biešu un kazas siera tornīši

Foto: Shutterstock

Sarkans pie balta, sarkans pie balta – un rezultātā sanāk gardais biešu un kazas siera tornītis. Šis ēdiens var kalpot kā lieliskas ātrās brokastis vai starteris pusdienām, vai brangām vakariņām. Tā kā kazas sieri mēdz būt sāļi, no garšvielām pietiks tikai ar melnajiem pipariem. Bet olīveļļa un balzamiko etiķis patīkami kontrastēs ar biešu saldumu.

Lasīt vairāk

Marinēts ķirbis ar kanēli

Foto: Shutterstock

Marinēts ķirbis ar kanēli - ēšanai uzreiz un glabāšanai ziemai.

Lasīt vairāk

Marinēti šampinjoni

Foto: Shutterstock

Marinēti šampinjoni - ziemas krājumiem vai ēšanai tūlīt.

Lasīt vairāk

Marinētas grilētas paprikas

Foto: Shutterstock

Klasiska uzkoda pie grilētas gaļas un dārzeņiem. Tās var kombinēt ar dažādiem salātiem un pasniegt arī kā atsevišķu uzkodu ar garuzdiņiem un vīnu.

Lasīt vairāk

Reņģes sīpolu marinādē

Foto: Shutterstock

Reņģes sīpolu marinādē - ideālai uzkodai pie kāda graķīša.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie zivs plācenīši ar tartara mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zināms, ka zivs ēdieniem ļoti labi piestāv skābas lietas, tas pats attiecas uz salikumu ar sulīgi skābeno tartara mērci. Šie kraukšķīgie zivs plācenīši ne tikai izskatās, bet arī garšo brīnumgardi, turklāt pašu gatavotā mērce ir kas vairāk, kā parasta mērce. Izcila recepte, kā ikdienas ēdienkartē iekļaut zivis.

Lasīt vairāk

Ķiploki eļļā

Foto: Shutterstock

Eļļā karsēti ķiploki būs lieliska piedeva dažādiem salātiem un mērcēm, kā arī sviestmaizēm. Aromatizēto eļļu savukārt var izmantot gatavošanai. Tā kā eļļa tiek karsēta, izvēlas rafinētu olīveļļu.

Lasīt vairāk

Marinētas zivs nūjiņas

Foto: Shutterstock

Marinētas zivs nūjiņas katrai dienai vai svētku galdam.

Lasīt vairāk

Marinētas bietes ar ķimenēm

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojamas, ļoti gardas marinētas bietes ar ķimenēm.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Foršmaks

Foto: Shutterstock

Siļķe, skābs ābols, cieti vārīta ola, sīpols un saulespuķu eļļa - atliek vien savienot šos produktus, lai pagatavotu izcilu uzkodu apetītes veicināšanai pirms pusdienām!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!