Foto: Shutterstock
Krāsainā ola Lieldienās, protams, ir galvenā, un kas gan var būt lieliskāks, kā savu olu kaujās godam apdauzīto olu nolobīt, apbērt ar sāli (kas šogad ir īpaša veiksme) un apēst. Vienu. Nē, nu var jau ēst vairākas, bet, atklāti sakot, cik tad tādas plikas olas ar cietu, līdz zilganumam novārītu pasausu dzeltenumu var dabūt iekšā? Un vai vajag – ja eksistē tāds brīnumēdiens kā pildītas olas?

Pildītās olas ir klasika, kas vienmēr izdodas, tās var pagatavot ātrāk, tās nekad neapnīk, uz galda nemaina izskatu visas balles garumā. Lai gan ilgi jau nu gan pildītās olas uz galda stāvēt nemēdz! Ja nav sapildītas simts olu pusītes vai apmēram tā, pildītās olas pazūd ātri – ar visām ķilavām, lašiem, ikriem un ko nu vēl uz pildītajām olām mēdz likt.

Foto: Shutterstock
Daiļi, bagātīgi un garšīgi! Tikai jāatceras: ja pildītās olas var sagatavot laicīgi, un tās savu izskatu nemainīs, to pašu nevar teikt par zaļumiem tie vīst ātri, un ar tiem jārotā olas pēdējā brīdī.


Bet Dies' ar tiem ikriem un ķilavām. Pats galvenais pildītajā olā tomēr ir un paliek pildījums. Tieši tā krēmīgā, garšā izsmalcinātā, kreptīgā pildījuma dēļ jau olu pusītes tik labi iet iekšā. No vienas puses, diezgan sātīgs ēdiens, no otras puses, kas nu tur, tāds palielāks kumoss vien ir un bezgala gards, tāpēc pildītās olas var apēst tik daudz.

Foto: Shutterstock
Slavenā majonēzes reste kā gan bez tās. Arī uz pildītām olām!


Gatavojot olu pildījumu, sākotnēji šķiet, ka viss jau izdomāts: samaisa tik dzeltenumu ar majonēzi, piešauj sinepes klāt, un gatavs! Lielās līnijās tā arī ir, tomēr milzu nozīme ir visam, kas tiek jaukts klāt, sākot no pipariem un karija, beidzot ar citrona sulu un dažādiem sīki smalki sagrieztiem labumiem: zivīm, gurķiem, šķiņķi utt. Un kurš gan teicis, ka pildīt var tikai ar olas dzeltenuma un majonēzes maisījumu, ir taču arī avokado un citi jaukumi!

Runājot par proporcijām – tās katram pašam jāsajūt, te visa teorija ir pelēka kā pārvārītas olas dzeltenums. Olu pildīšanā, tieši tāpat kā citās jomās, meistarību var iegūt, tikai darot.

Un olas pildīšana sākas ar olu vārīšanu un lobīšanu, un tā nu tiešām ir īsta māksla. Labā ziņa ir, ka te nu gan cilvēce, gadu tūkstošiem ilgi vārot olas un neganti šķendējoties par zilajiem dzeltenumiem un olām, ko nevar godīgi nolobīt, kaut ko ir iemācījusies. Lūk, pāris vērtīgu ieteikumu, kas noderēs ne tikai šajās Lieldienās vien.

Kā panākt, lai olas būtu stingras un viegli lobāmas.

Pārbaudīti triki, kā pareizi vārīt un lobīt paipalu olas.

Kad olas izvārītas, laimīgi un bez lieliem zaudējumiem nolobītas (ja gadās brāķis, nav liela nelaime, sagriezīs rasolā!), pildījums sagatavots, tad, protams, var palaist fantāzijas kumeļus auļos un izrotāt olas, kā vien iepatīkas. Ķilava te ir tradīcija un vārīto olu dzīvesziņas pamats, bet ir taču arī laši, ikri, garneles, sēnes, visvisādi zaļumi...

Vēl jau ir arī iespēja iet tautas gastronomiskā daiļamata meistaru pēdās, pildītas olas pārvēršot cālīšos, sēnītēs, galu galā, ja ļoti gribas, no olām var veselu zoodārzu izgatavot. Ja tiešām ļoti gribas, ir laiks kā jūra un iegadījies pagalam dauzonīgs garastāvoklis svētku gaidās. Vairumā gadījumu gan svētku mutulis mēdz sagriezties tā, ka labi, ka pildītajai olai kādu pētersīļa lapiņu vidū laiks iespraust...

Foto: Shutterstock

Klasika!


Lai sirds pildās ar prieku un olas – ar pašiem gardākajiem pildījumiem! Iedvesmai pildīto olu lērums no "Tasty" krājumiem.

Pildītas olas 'Flamingo'

Foto: Shutterstock

Pildītas olas ir klasiska aukstā uzkoda. Ja vēlies brīvdienu brokastīs pārsteigt savus mīļos, pagatavo mazliet neierastāku variāciju, iekrāsojot olu baltumus ar biešu marinādi. Recepti iesaka mūsu lasītāja Ērika Siliņa.

Lasīt vairāk

Olas ar tunča krēma pildījumu

Nedaudz pikantas pildītās olas – ar tunci un Dižonas sinepēm. Labs veids, kā notiesāt Lieldienās neapēstās olas vai pasniegt viesiem interesantu uzkodu.

Lasīt vairāk

Ar garnelēm pildītas olas

Vienkārša un garda ballīšu uzkoda – pildītās olas ar garnelēm. Ja vēlies, olām vari pievienot kādu citu zaļumu un marinētos kaperus pikantumam.

Lasīt vairāk

Pildītas olas ar avokado krēmu un bekona kraukšķiem

Pildītas olas ir Lieldienu mielasta klasika – šī gardā uzkoda pilda arī galda dekora funkciju. Maigs avokado krēms, bekona kraukšķi, kapāti zaļumi un Kajēnas pipari veidos burvīgu garšu saspēli. Recepti piedāvā kulinārijas portāls "Cook.me".

Lasīt vairāk

Pildītas 'zaļās' olas ar avokado, laimu un baziliku

Pildītas olas ir tradicionāls svētku galda papildinājums Lieldienās, ko, interpretējot klasiku, pavisam vienkārši iespējams pagatavot arī modernās noskaņās, papildinot ar krēmīgu avokado, spirgtu laimu, maigu majonēzi un aromātiskām bazilika lapiņām.

Lasīt vairāk

Baisie galvaskausiņi – pikantās pildītās olas

Pieskaņojoties Helovīnam, vari pārsteigt mazākās mājas raganiņas, mūmijas un zombijus ar jautrām brokastīm – pildītām olām, kas izskatās pēc galvaskausiņiem. Brīdinu, mazliet jāapbruņojas ar pacietību, divu dažādu izmēru salmiņiem un izdomu, lai rezultāts nejuktu laukā. Bet, ja mazie ēdāji priecīgi, tad būs tā vērts. Recepte noskatīta feisbukā no kāda "Taste of Home" vietnes video.

Lasīt vairāk

Ar mazsālītiem gurķīšiem un sieru pildītas olas

Recepte noskatīta vairāk nekā 40 gadus vecā žurnālā "Padomju Latvijas Sieviete" un īstenota arī mūsmājās, kļūstot par daļu no vēlajām brīvdienu brokastīm.

Lasīt vairāk

Pildītas olas ar kariju

Vienkārša un ātra recepte uzkodām kā nelieliem, tā prāvākiem svētkiem. Ja pildītās olas gribas nedaudz zaļākas, garnējumam izmanto pētersīļa lapiņas.

Lasīt vairāk

Pildītas olas ar svaigiem gurķiem un mazsālītu lasi

Viena no izcilākajām brokastu garšu kombinācijām ir vārīta ola, svaigs gurķis, nedaudz majonēzes un mazsālīts lasis, kam papildu svaigumu piešķir mūsu pašu brīnumgaršaugs - dilles.

Lasīt vairāk

Lieldienu olu 'cālīšu' un 'zaķīšu' uzkodas

"Lieldienās svētku maltītes pagatavošanā tiek iesaistīta visa ģimene. Visbiežāk gatavoju dažādas tematiskas uzkodas – zaķus, cāļus un citus. Tās ne tikai lieliski papildina svētku galdu, bet arī ikviena ēdāja sejā raisa smaidu," stāsta TV raidījumu producente Žaklīna Cinovska, piedāvājot interesantu uzkodu svētku galdam.

Lasīt vairāk

Ar tunci un ikriem pildītas olas

Ar tunci pildītas olas būs īsts baudījums pat tiem, kuriem ne pārāk garšo vārītas olas.

Lasīt vairāk

Pildītās sinepju olas

Pildītās olas - viegli, ātri pagatavojamas, skaisti pasniedzamas.

Lasīt vairāk

Pildītas olas ar kariju

Pildītas olas ar kariju lielisks papildinājums svētku gadam.

Lasīt vairāk

Pildītas olas

Pildītas olas - klasiski gardi.

Lasīt vairāk

Pildītas olas ar rīvētu sieru

Garda uzkoda - pildītas olas ar rīvētu sieru.

Lasīt vairāk

Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas

Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas klasiskajā variantā.

Lasīt vairāk

Pildītās olas ar majonēzi un sinepēm

Pildītās olas būs gards papildinājums auksto uzkodu klāstā.

Lasīt vairāk

Ar šķiņķi pildītas olas

Ar šķiņķi pildītas olas papildinājums bagātīgam aukstajam galdam.

Lasīt vairāk

Ar sēnēm pildītas olas

Pildītas olas - aukstā galda papildinājums.

Lasīt vairāk

Olas ar avokado krēma pildījumu

Svētdienai piestāv smalkums – skaisti šķīvji, nesteidzīga padarbošanās ar brokastīm... Tā, lai garšīgi un skaisti. Šajā gadījumā arī ļoti veselīgi. Avokado, kā zināms, ir labie tauki, un laša gabaliņā ir kaudzēm labo omega taukskābju. Izcilas brokastis!

Lasīt vairāk

Pildītas olu 'mušmires'

Pildītās olu "mušmires" – uzkoda padomju laiku viesību labākajās tradīcijās. Īpaši sajūsmināti par šīm neparastajām un garšīgajām "sēnēm" būs mazie rezgaļi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!