Pildītās olas ir klasika, kas vienmēr izdodas, tās var pagatavot ātrāk, tās nekad neapnīk, uz galda nemaina izskatu visas balles garumā. Lai gan ilgi jau nu gan pildītās olas uz galda stāvēt nemēdz! Ja nav sapildītas simts olu pusītes vai apmēram tā, pildītās olas pazūd ātri – ar visām ķilavām, lašiem, ikriem un ko nu vēl uz pildītajām olām mēdz likt.
Bet Dies' ar tiem ikriem un ķilavām. Pats galvenais pildītajā olā tomēr ir un paliek pildījums. Tieši tā krēmīgā, garšā izsmalcinātā, kreptīgā pildījuma dēļ jau olu pusītes tik labi iet iekšā. No vienas puses, diezgan sātīgs ēdiens, no otras puses, kas nu tur, tāds palielāks kumoss vien ir un bezgala gards, tāpēc pildītās olas var apēst tik daudz.
Gatavojot olu pildījumu, sākotnēji šķiet, ka viss jau izdomāts: samaisa tik dzeltenumu ar majonēzi, piešauj sinepes klāt, un gatavs! Lielās līnijās tā arī ir, tomēr milzu nozīme ir visam, kas tiek jaukts klāt, sākot no pipariem un karija, beidzot ar citrona sulu un dažādiem sīki smalki sagrieztiem labumiem: zivīm, gurķiem, šķiņķi utt. Un kurš gan teicis, ka pildīt var tikai ar olas dzeltenuma un majonēzes maisījumu, ir taču arī avokado un citi jaukumi!
Runājot par proporcijām – tās katram pašam jāsajūt, te visa teorija ir pelēka kā pārvārītas olas dzeltenums. Olu pildīšanā, tieši tāpat kā citās jomās, meistarību var iegūt, tikai darot.
Un olas pildīšana sākas ar olu vārīšanu un lobīšanu, un tā nu tiešām ir īsta māksla. Labā ziņa ir, ka te nu gan cilvēce, gadu tūkstošiem ilgi vārot olas un neganti šķendējoties par zilajiem dzeltenumiem un olām, ko nevar godīgi nolobīt, kaut ko ir iemācījusies. Lūk, pāris vērtīgu ieteikumu, kas noderēs ne tikai šajās Lieldienās vien.
Kad olas izvārītas, laimīgi un bez lieliem zaudējumiem nolobītas (ja gadās brāķis, nav liela nelaime, sagriezīs rasolā!), pildījums sagatavots, tad, protams, var palaist fantāzijas kumeļus auļos un izrotāt olas, kā vien iepatīkas. Ķilava te ir tradīcija un vārīto olu dzīvesziņas pamats, bet ir taču arī laši, ikri, garneles, sēnes, visvisādi zaļumi...
Lai sirds pildās ar prieku un olas – ar pašiem gardākajiem pildījumiem! Iedvesmai pildīto olu lērums no "Tasty" krājumiem.
Pildītas olas 'Flamingo'
Pildītas olas ir klasiska aukstā uzkoda. Ja vēlies brīvdienu brokastīs pārsteigt savus mīļos, pagatavo mazliet neierastāku variāciju, iekrāsojot olu baltumus ar biešu marinādi. Recepti iesaka mūsu lasītāja Ērika Siliņa.
Olas ar tunča krēma pildījumu
Nedaudz pikantas pildītās olas – ar tunci un Dižonas sinepēm. Labs veids, kā notiesāt Lieldienās neapēstās olas vai pasniegt viesiem interesantu uzkodu.
Ar garnelēm pildītas olas
Vienkārša un garda ballīšu uzkoda – pildītās olas ar garnelēm. Ja vēlies, olām vari pievienot kādu citu zaļumu un marinētos kaperus pikantumam.
Pildītas olas ar avokado krēmu un bekona kraukšķiem
Pildītas olas ir Lieldienu mielasta klasika – šī gardā uzkoda pilda arī galda dekora funkciju. Maigs avokado krēms, bekona kraukšķi, kapāti zaļumi un Kajēnas pipari veidos burvīgu garšu saspēli. Recepti piedāvā kulinārijas portāls "Cook.me".
Pildītas 'zaļās' olas ar avokado, laimu un baziliku
Pildītas olas ir tradicionāls svētku galda papildinājums Lieldienās, ko, interpretējot klasiku, pavisam vienkārši iespējams pagatavot arī modernās noskaņās, papildinot ar krēmīgu avokado, spirgtu laimu, maigu majonēzi un aromātiskām bazilika lapiņām.
Baisie galvaskausiņi – pikantās pildītās olas
Pieskaņojoties Helovīnam, vari pārsteigt mazākās mājas raganiņas, mūmijas un zombijus ar jautrām brokastīm – pildītām olām, kas izskatās pēc galvaskausiņiem. Brīdinu, mazliet jāapbruņojas ar pacietību, divu dažādu izmēru salmiņiem un izdomu, lai rezultāts nejuktu laukā. Bet, ja mazie ēdāji priecīgi, tad būs tā vērts. Recepte noskatīta feisbukā no kāda "Taste of Home" vietnes video.
Ar mazsālītiem gurķīšiem un sieru pildītas olas
Recepte noskatīta vairāk nekā 40 gadus vecā žurnālā "Padomju Latvijas Sieviete" un īstenota arī mūsmājās, kļūstot par daļu no vēlajām brīvdienu brokastīm.
Pildītas olas ar kariju
Vienkārša un ātra recepte uzkodām kā nelieliem, tā prāvākiem svētkiem. Ja pildītās olas gribas nedaudz zaļākas, garnējumam izmanto pētersīļa lapiņas.
Pildītas olas ar svaigiem gurķiem un mazsālītu lasi
Viena no izcilākajām brokastu garšu kombinācijām ir vārīta ola, svaigs gurķis, nedaudz majonēzes un mazsālīts lasis, kam papildu svaigumu piešķir mūsu pašu brīnumgaršaugs - dilles.
Lieldienu olu 'cālīšu' un 'zaķīšu' uzkodas
"Lieldienās svētku maltītes pagatavošanā tiek iesaistīta visa ģimene. Visbiežāk gatavoju dažādas tematiskas uzkodas – zaķus, cāļus un citus. Tās ne tikai lieliski papildina svētku galdu, bet arī ikviena ēdāja sejā raisa smaidu," stāsta TV raidījumu producente Žaklīna Cinovska, piedāvājot interesantu uzkodu svētku galdam.
Ar tunci un ikriem pildītas olas
Ar tunci pildītas olas būs īsts baudījums pat tiem, kuriem ne pārāk garšo vārītas olas.
Pildītās sinepju olas
Pildītās olas - viegli, ātri pagatavojamas, skaisti pasniedzamas.
Pildītas olas ar kariju
Pildītas olas ar kariju lielisks papildinājums svētku gadam.
Pildītas olas
Pildītas olas - klasiski gardi.
Pildītas olas ar rīvētu sieru
Garda uzkoda - pildītas olas ar rīvētu sieru.
Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas
Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas klasiskajā variantā.
Pildītās olas ar majonēzi un sinepēm
Pildītās olas būs gards papildinājums auksto uzkodu klāstā.
Ar šķiņķi pildītas olas
Ar šķiņķi pildītas olas papildinājums bagātīgam aukstajam galdam.
Ar sēnēm pildītas olas
Pildītas olas - aukstā galda papildinājums.
Olas ar avokado krēma pildījumu
Svētdienai piestāv smalkums – skaisti šķīvji, nesteidzīga padarbošanās ar brokastīm... Tā, lai garšīgi un skaisti. Šajā gadījumā arī ļoti veselīgi. Avokado, kā zināms, ir labie tauki, un laša gabaliņā ir kaudzēm labo omega taukskābju. Izcilas brokastis!
Pildītas olu 'mušmires'
Pildītās olu "mušmires" – uzkoda padomju laiku viesību labākajās tradīcijās. Īpaši sajūsmināti par šīm neparastajām un garšīgajām "sēnēm" būs mazie rezgaļi.