Foto: Shutterstock kolāža
Ir pietuvojies brīdis, kad sēdīsimies pie balti klātiem galdiem, svinot mūsu valsts dzimšanas dienu , tādēļ jau savlaicīgi vajadzētu parūpēties par nepieciešamo iepirkumu sarakstu patriotiskās noskaņās ieturētai maltītei. Lai čaklajiem samniekiem un saimniecēm pirms svētkiem nebūtu jāizdomā divritenis no jauna, mēs, parokoties "Tasty.lv" arhīvā, izvēlējāmies 15 receptes Latvijas karoga krāsās ieturētām uzkodām un salātiem.

Bietes ir tas produkts, ko vajadzētu likt iepirkumu groziņā kā pirmo, jo to karmīnsarkanā krāsa ir gluži kā radīta šiem svētkiem, turklāt bietes var izmantot gan ceptā, gan vārītā, gan svaigā veidā, sapārojot tās ar dažādiem sieriem, lai iegūtu gardas, sarkanbalti sārtas kompozīcijas. Pavisam vienkāršus salātus var uzmeistarot, krāsnī ceptām bietēm pievienojot fetas siera kubiņus un pesto, vārītu biešu šķēles kārtojot pamīšus ar kazas sieru, iegūsi uzkodu karoga krāsās, bet klasikas cienītājiem iesakām pagatavot kādu versiju par tēmu "siļķe kažokā".


Līdzās bietēm un sieram sarakstu papildini arī ar latvisko biezpienu, rupjmaizi, siļķēm, grūbām, valriekstiem un granātāboliem. Neaizmirsti arī par dzērvenēm vai brūklenēm un, ja nepieciešams, izmanto saldētavas krājumus, Rubīnsārtās granātābolu sēkliņas un sārtās pašmāju ogas varēsi izmantot gan salātu un uzkodu dekoram, gan, piemēram, no dzērvenēm vari ātri pagatavot mērci, ko pārliet krāsnī ceptam kamambēra sieram, iegūstot ģeniāli vienkāršu uzkodu, ko ķeksēt ar ķiploku grauzdiņu stienīšiem, lai iesildītu ciemiņu vēderus svētku cepešiem un kūkām.

Lai labi garšo!

Ašais jogurta un biešu kārtojums ar fetas sieru un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Krēmīgs jogurts, patīkami skābenas marinētās bietes, pikantais fetas siers un karamelizētu valriekstu saldums veido neticami saskanīgu garšu kombināciju. Šī kārtojuma pagatavošana aizņems ne vairāk kā 15 minūtes tava dārgā laika, bet rezultāts – gan garšas, gan izskata ziņā – būs restorāna cienīgs.

Lasīt vairāk

'Silķe kažokā' svētku galdam

Foto: Shutterstock

'Siļķe kažokā' ir iecienīti svētku galda salāti. Greznam galda klājumam salātus sakārto sarkana vainaga veidā, rotājot ar granātāboliem.

Lasīt vairāk

Uzkodu maizītes ar krēmsieru, vārītām bietēm un balzamiko krēmu

Foto: Publicitātes foto

Vienkārši pagatavojamu un glītu uzkodu maizīšu recepti piedāvā "Latvijas Maiznieks" sadarbībā ar ēdienu stilisti, grāmatu autori un pavāri Lindu Vilmansoni-Virbuli.

Lasīt vairāk

Vienkāršie biešu salāti ar zaļajiem zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami biešu - zirnīšu salāti.

Lasīt vairāk

Pērļu grūbu risoto jeb gruboto ar bietēm un mocarellas bumbiņām

Foto: DELFI

Kad dabā krāsas ir devušās ziemas miegā, tās ikdienā jāienes caur košu apģērbu un ēdienu. Siltais grūbu paēdiens piesies dūšu, tā spilgtā krāsa pamielos acis, bet baltās siera bumbiņas īpaši patiks bērniem.

Lasīt vairāk

Latviskās siļķmaizītes ar bietēm un biezpienu

Foto: Shutterstock

Par latviskām šīs maizītes ir dēvējamas ne vien tādēļ, ka to pagatavošanai izmantojami produkti, ko ierasts uzskatīt par latviešu tradicionālās virtuves stūrakmeņiem, bet arī tāpēc, ka uzkodā dominējošais sarkani baltais krāsu salikums būs īsti piemērots patriotiskās noskaņās klātam svētku galdam.

Lasīt vairāk

Biešu mērcīte uzkodām un maizītēm

Foto: Shutterstock

Žigli pagatavojama mērce, kas papildinās dārzeņus uzkodu platēs vai sātīgas maizītes. Lai iegūtu svaigāku garšu, citronu sulu mērcei var pievienot arī vairāk.

Lasīt vairāk

Cepts kamambērs ar dzērveņu mērci

Foto: Publicitātes attēls

Kamambērs ar dzērvenēm un pistācijām greznos ikvienu svinību galdu. Vai kalpos kā garda uzkoda vakaram divvientulībā kamīna priekšā. Katrā ziņā aukstos ziemas mēnešus grūti iedomāties bez šī grēcīgi krēmīgā un aromātiskā ceptā siera.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar olu un siļķi

Plānojot valsts dzimšanas dienas svētku galdu, veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis rosina gatavot tradicionālus ēdienus Latvijas karoga krāsās, piemēram, biešu vinegretu ar olu un siļķi!

Lasīt vairāk

Biešu un krēmsiera maize

Foto: Publicitātes attēls

Koši sārta un ļoti garda biešu un krēmsiera mīklas maize. Tā būs īpaši sātīga un izteiksmīga, pateicoties biešu garšai, tāpēc pasniedz ar sviestiņu vai svaigo sieru. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā "Elvi".

Lasīt vairāk

Biešu un siera salāti 'Mīļākā' ar granātābola sēklām

Foto: DELFI

Pēc skata tie atgādina klasisko siļķi kažokā, bet no zivs tur nav ne miņas. Tā vietā šis kārtojums pārsteidz ar svaiga burkāna skaidiņām un spirgtām granātābola sēklām. Kāpēc šos salātus sauc "Mīļākā", skaidrojuma nav - varbūt tie veltīti sievietēm "ar rozīnīti" vai tāpēc, ka tie ir vienkārši, bet koši un ļoti garšīgi?

Lasīt vairāk

'Siļķe kažokā' ar burkāniem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojama "Siļķe kažokā" ar burkāniem.

Lasīt vairāk

'Kažoks' bez siļķes – neparasta salātu rulete svētku galdam

Foto: Shutterstock

Interesanta alternatīva – siļķe kažokā bez siļķes, turklāt satīta ruletes formā. Šie gardie salāti būs īsta svētku galda rota. Ja nepievienosi sinepes un sīpolus, salātu garša būs maigāka, un tos varēs baudīt arī bērni.

Lasīt vairāk

Sarkanbaltie biešu un kazas siera tornīši

Foto: Shutterstock

Sarkans pie balta, sarkans pie balta – un rezultātā sanāk gardais biešu un kazas siera tornītis. Šis ēdiens var kalpot kā lieliskas ātrās brokastis vai starteris pusdienām, vai brangām vakariņām. Tā kā kazas sieri mēdz būt sāļi, no garšvielām pietiks tikai ar melnajiem pipariem. Bet olīveļļa un balzamiko etiķis patīkami kontrastēs ar biešu saldumu.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas bietes ar Fetas sieru un pesto

Foto: Shutterstock

Interesantu garšu meklētājiem jāizmēģina šī cepto biešu recepte no "Lido" šefpavāru krājumiem.

Lasīt vairāk

Krāšņais svētku salātu kārtojums 'Granātu aproce'

Foto: Shutterstock

Svētkos, kad gribas iepriecināt viesus ar neparasti noformētiem un gardiem salātiem, šis krāšņais kārtojums no vārītas vistas gaļas, dārzeņiem, valriekstiem un granātābolu sēkliņām, būs īstā izvēle.

Lasīt vairāk

Ļoti vienkārši un glīti: vārīta mēle ar bietēm

Foto: mosfood

Viss ģeniālais ir vienkāršs - tāda ir arī šī uzkodu recepte, kurā vienkāršo un nesamāksloto garšu papildina ļoti baudāms pasniegšanas veids.

Lasīt vairāk

Smilšu mīklas groziņi ar vinegretu

Foto: Shutterstock

Vinegrets pagatavojams 15 minūtēs, un sapildot to groziņos, iegūs kārdinošu un izskatīgu uzkodu svētku galdam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!