Aukstajā ziemas laikā svētku maltīte nav pilnvērtīga bez klasiska krāsnī pagatavota cūkgaļas cepeša. Čurkstošs un smaržojošs cepetis satuvina ģimeni un draugus, lai kopīgi baudītu šo ceptās gaļas garšas piedzīvojumu. Padomus, kā vislabāk pagatavot savu ideālo svētku cepeti, Tasty.lv sniedz "Rīgas Miesnieks" gaļas eksperti.
Pirmais solis: piemērotas gaļas izvēle
Gardu cūkgaļas cepeti iespējams pagatavot no cūkgaļas kakla karbonādes, cūkgaļas filejas ārējās daļas ar ādu un speķi, muguras daļas, lāpstiņas daļas vai bekona ar ādu vai bez tās. Cepšanai tiek izmantots arī gurna gabals ar kaulu vai 5 cm biezas lāpstiņas daļas šķēles. Tāpat labi garšos arī cepts priekšējais vai aizmugurējais apakšstilbs.
Cūkgaļas cepetis ar ādu noteikti būs sulīgāks, un kraukšķīgā āda ļaus tradicionālo krāsnī pagatavoto cepeti novērtēt vēl vairāk. Parasti cepetim tiek izvēlēts 1 līdz 3 kilogramus smags gaļas gabals, lai gan Ziemassvētku laikā, kad pie galda pulcējas visa radu saime, klasiskais svētku cepetis var sasniegt pat 5 līdz 7 kilogramu svaru.
Otrais solis: garšas nianšu piešķiršana
Cepetim var piešķirt dažādas garšas nianses ar atbilstošiem garšvielu maisījumiem, garšaugiem un klasiskām garšvielām – atliek vien izvēlēties savām garšas kārpiņām tīkamāko. Lielisku garšu cepetim piešķirs vietējie garšaugi, piemēram, ķiploki un sīpoli. Tāpat cūkgaļas gabalu var vienkārši ieberzēt ar sāls-piparu maisījumu vai, piemēram, ar sinepju garšvielu maisījumu un ļaut nedaudz nostāvēties pirms ievietošanas krāsnī.
Lai piešķirtu bagātīgāku garšu un sulīgumu, liesumā var izdarīt iegriezumus un katrā iegriezumā ielikt, piemēram, cūkgaļas speķi, kūpinātu bekonu, burkānus, seleriju vai ķiploka daiviņas, žāvētas melnās plūmes utt. Ja ir vēlme, gaļu pirms termiskās apstrādes var arī iemarinēt sev tīkamā marinādē un aptuveni diennakti noturēt ledusskapī.
Garšvielas, dārzeņi un citas piedevas padara cepeti vēl vērtīgāku (arī svinīgāku) un garšīgāku. Vienlaikus jāuzmanās, lai garšvielas nevis nomāktu gaļas izstrādājuma dabisko garšu, bet labāk izceltu gaļai raksturīgās garšas nianses.
Trešais solis: cepeša formas veidošana
Lai cepetim būtu viendabīgāks veidols, pirms ievietošanas krāsnī gaļas gabalam jāpiešķir forma. Sasienot ar auklu vai cepot tīkliņā, cepetis vienlaikus gan efektīgāk izskatīsies, gan būs kompaktāks. Ar garšvielām apstrādātam cepetim var piešķirt formu arī, to stingri ietinot folijā.
Vēl būtiski - pirms termiskas apstrādes gaļai aptuveni stunda jāstāv istabas temperatūrā, lai, ievietojot krāsnī, nenotiktu strauja temperatūras maiņa un cepetis labi apbrūnētu.
Ceturtais solis: cepšana
Apstrādātais cūkgaļas gabals jānovieto uz cepeškrāsns pannas vai plāts un jāievieto iepriekš sakarsētā krāsnī. Vispirms tas 250°C grādos jāapbrūnina 10 minūtes vai līdz brīdim, kad izveidojas brūna garoziņa. Pēc tam cepeškrāsnī jāpazemina temperatūra līdz 120°C, pannā jāielej nedaudz buljona vai ūdens, kam, ja ir vēlme, var pievienot sarkanvīnu vai baltvīnu. Pēc tam gaļa jācep, līdz tā ir gatava. Ik pēc 10 līdz 15 minūtēm gaļa krāsnī jāapslacina ar cepeša sulu vai speciāli tam pagatavotu mērci. Gaļas izcepšanās laiks ir atkarīgs no cepeša lieluma, bet lielākoties viena kilograma gaļas pagatavošanai krāsnī nepieciešama viena stunda.
Gaļa ir gatava, kad, iedurot ar asu nazi vai iesmu, neizdalās sarkanīga sula – tai jābūt caurspīdīgai un dzidrai.
Cepeša pagatavošanai varat izvēlēties arī speciālo cepšanas maisiņu, un tādējādi iegūsiet sulīgu un mīkstu gaļu. Ar garšvielām apstrādātu gaļu cepšanas maisiņā var likt kopā ar dārzeņiem un maisiņa augšējo daļu nedaudz iegriezt, lai no tā izkļūst liekais mitrums. Pēc tam gaļu novieto uz cepeškrāsns pannas un cep 175-200°C temperatūrā. Arī izmantojot šo metodi, lielākoties viena kilograma gaļas pagatavošanai krāsnī nepieciešama viena stunda. No maisiņā sakrājušās sulas var pagatavot garšīgu mērci.
Piektais solis: labu apetīti!
Pirms sagriešanas cepetim 5 līdz 15 minūtes jāpastāv, lai gaļas sula nostājas. Tādā veidā arī, sagriežot gaļu traukā, neiztecēs pārāk daudz vērtīgā šķidruma. Gaļa arī pēc cepšanas jāgriež pretēji gaļas šķiedrām.
Kārtīga klasiskā cepeša pagatavošana gan prasa laiku un pūļu, bet rezultāts – garšas piedzīvojuma baudījums – vienmēr ir tā vērts! Labu apetīti!
Knifiņš
Veikalos ir nopērkami jau apstrādāti cūkgaļas cepeši folijas cepšanas kastē, ko ir ļoti ērti un vienkārši pagatavot. Pirms cepšanas jānoņem kartona ietvars, plēvē ar dakšu jāizdur pāris caurumi, un gaļa jācep folijas kastē iepriekš sakarsētā krāsnī ~180°C temperatūrā. Viena kilograma gaļas pagatavošanai būs nepieciešamas aptuveni 90 minūtes.
Sālsūdenī noturēts tītara cepetis ar salviju un sīpoliem
Kas gan būtu Ziemassvētki bez kārtīga gaļas cepeša? Šogad ir vērts galdā likt tītaru, kas kārtīgi izcepts krāsniņā, piemēram, ar salvijas, gaļas un sīpolu pildījumu. Ieplāno tītara cepšanu laicīgi, jo tā pagatavošana var aizņemt pat pusotru dienu.
Rozmarīnā un balzamiko etiķī marinētas cūkas filejas cepetis
Pikants un aromātisks cūkgaļas filejas cepetis. Gaļa izcepsies salīdzinoši ļoti ātri, bet marinēšanai būtu nepieciešamas vismaz divas stundas.
Fotorecepte: Pīles cepetis ar apelsīnu mērci
Izcili gards svētku cepetis. Pīles gaļa ir tik mīksta un aromātiska, ka to var ēst vēl un vēl. Cepeti pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem, pāri lejot burvīgo apelsīnu mērci.
Fotorecepte: Jēra cepetis sinepju un medus marinādē
Cepetim vispiemērotākais būs muguras karbonādes gabals ar visām ribiņām. Tas ir ļoti mīksts un maigs izcirtuma gabals un būs gatavs īsā laika sprīdī. Ieteicams ribu galus attīrīt no gaļas un taukiem. Tādējādi cepeti būs vieglāk sagriezt šķēlēs un pasniegt. Jēra karbonādi, līdzīgi kā liellopa steiku, pasniedz vidēji ceptu.
Fotorecepte: Lēni gatavots cūkas pavēderes cepetis
Kas gan būtu bagātīgas vakariņas bez gaļas? Lūk, ideja nesteidzīgai, bet ļoti gardai maltītei ar cūkgaļas cepeti, kas lēni cepts, lai gaļa būtu patiesi maiga, bet ādiņa – kraukšķīga. Cepeti pasniedz kopā ar sīpoliem, kartupeļu biezeni un, ja ir luste, zaļajām pupiņām.
Fotorecepte: Cūkgaļas cepetis ar ābolu mērci
Pamatīga un sātīga maltīte kārtīgiem gaļēdājiem. Rūpīgi pagatavotais cūkgaļas cepetis garšos lieliski ar ābolu mērci. Bet kraukšķīgajā cūkas ādiņā paslēptie ķiploki piešķirs patīkamu aromātu.
Vistas cepetis pienā
"Lai arī cik dīvaini tas neizklausītos - vista pienā - ikviens to, reizi pagaršojot, iemīļos, jo piens uzbur vispasakaināko ceptas vistas garšas buķeti," tā apgalvo receptes autors Džeimijs Olivers. Un nav iemesla apšaubīt šo atraktīvo pavāru. Tātad vista pienā.
Cepta cūkgaļas krūtiņa ar karamelizētu garoziņu
Smaržīgs, skaists cūkgaļas krūtiņas cepetis. To var pasniegt gan kā silto pamatēdienu, gan atdzisušu kā uzkodu. Tā kā cūkgaļas krūtiņa tiek marinēta medus marinādē, tai cepoties veidojas skaista, kraukšķīga karameļu garoziņa. Marinādē gaļa jāiztur vienu diennakti.
Pikantais vistas cepetis - 'Tauriņvista'
Kas ir tauriņvista? Tā ir vista, kura pārgriezta pušu gar mugurkaulu un pēc tam izvērsta kā tauriņš. Cepot šādu vistu, gaļa būs ātrāk gatava, turklāt apbrūnējusi no visām pusēm. Arī pirms cepšanas šādi sagatavotu vistu ir vieglāk apstrādāt ar garšvielām un garšaugiem. Piedāvājam recepti asai, pikantai sausajai marinādei, kurā vista jānotur vismaz stundu vai to var garšvielās apvārtītu atstāt visu nakti.
Gards un sulīgs tītara šķiņķa cepetis
Veselīga izvēle svētku galdam - gards un sulīgs tītara šķiņķa cepetis. "Nereti nākas dzirdēt, ka ēdiens bez sāls jau nav nekāds ēdiens, tas neesot garšīgs, tāpēc mēģinājām šīs runas atspēkot, un tītara cepetim sāls vietā bagātīgi pievienojām dabiskas garšvielas un garšsaknes," stāsta receptes autore, uztura speciāliste Liene Sondore.
Cūkgaļas cepetis medus, čili un sinepju marinādē
Sulīgs un interesants svētku cepetis - cūkgaļas kakla karbonāde, kas marinēta medus, čili un sinepju marinādē. Iesaka: "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Jēra krūtiņas cepetis
Lai mazinātu jēra gaļas samērā specifisko aromātu, gaļu liec bļodā, pārlej ar kefīru un atstāj uz četrām stundām. Cits variants - pirms gatavošanas iezied gaļu ar sinepēm.
Alū sutināts cūkas cepetis ar kraukšķīgu glazūru
Cūkas cepetis ir žanra klasika, ar ko nav iespējams nošaut greizi - sulīgs, aromātisks, ar kraukšķīgi-pikantu glazūras garoziņu, tas gluži vai kūst uz mēles. Pasniedz cepeti ar svaigiem salātiem un visi būs laimīgi.
Cūkas cepetis ar hurmu vīna mērcē
Sulīgs, lēni gatavots cūkas cepetis, kam svētku garšu piesķir grilēta hurma, sīpoli un garšvielas.
Sulīgs liellopa filejas velingtons kārtainajā mīklā
Izsmalcināta svētku cepeša versija - sulīga liellopa gaļas fileja kārtainajā mīklā. Velingtons ir tradicionāls britu svētku ēdiens, bet ies pie dūšas arī tiem, kuriem neiztrūkstoši svētku mielasta atribūti ir cepetis un pīrādziņi - šīs ēdiens ļauj apvienot abus šos labumus, papildinot tos ar mūsu mentalitātei tik tuvajām sēnēm.