Foto: Shutterstock/ Woman's Weekly/REX/Vida Press/Ansis Roze/"Pērle" publicitātes foto kolāža
Vjetnamā, Taizemē, Ķīnā, Japānā un citās Āzijas valstīs ļoti populāras un iecienītas ir dažādas zupas. Izstrebjot tukšu bļodiņu, iespējams nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu – piepildīt vēderu nepārēdoties un ar buljonu uzņemt papildus šķidrumu. Nu ir īstais brīdis ņemt piemēru no viedajiem austrumniekiem un biežāk iekļaut ēdienkartē eksotiskas zupas.

Lūk, 14 receptes, kas tev palīdzēs iepazīst jaunus produktus, apgūt jaunas gatavošanas tehnikas un aizvedīs garšu ceļojumos uz Āziju.

Japāņu rāmen zupa

Foto: Shutterstock

Tradicionālā japāņu rāmen zupa ir sātīga un garšām bagāta. Tomēr ziemeļniekiem tās pagatavošana nereti sagādā galvassāpes šai zupai raksturīgās specifiskās garšas un salduma dēļ, turklāt tās tapšanā nepieciešama noteikta temperatūra. Savu rāmen recepti atklāj "Samsung Galaxy Dream Chef" pavāršova fināliste Monta Meiere.

Lasīt vairāk

Tradicionālā taizemiešu zupa Tom Kha

Foto: Shutterstock


Lai gan sastāvdaļas varētu šķist sarežģītas, tradicionālā Tom Kha zupa ir ļoti vienkārši pagatavojama. Klasiskajā variantā zupas galvenās sastāvdaļas ir kokosriekstu piens, vistas gaļa un citronzāle, ko papildina čili, galu galā veidojot brīnišķīgu dažādu garšu saspēli – pikants, sāļš, salds un skābs. Tom Kha ir laba izvēle ziemā, tai tiek piedēvētas pat ārstnieciskas īpašības, piemēram, pret saaukstēšanos. Kokosriekstu zupu ar vistu var pasniegt kā pirmo ēdienu apetītes rosināšanai vai kā pamatēdienu, ja tai pievieno nūdeles.

Lasīt vairāk

Gardumgardā tomātu zupa kā 'Gan Bei'

Foto: Shutterstock


Austrumu virtuves cienītājiem – gardumgardā tomātu zupa kā "Gan Bei" restorānā.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar kokosriekstu pienu un kariju

Foto: Privātais arhīvs


Gardas un ātri pagatavojamas vistas zupas recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Kristīne.

Lasīt vairāk

Burkānu un tomātu zupa ar kokosriekstu pienu


Saulaina rudens zupa, kas sildīs vēsākās dienās. Tasty.lv "Zupu konkursam" to iesūtījusi lasītāja Ilze Liepiņa. Viņas ģimenei tā ir iecienīta zupa visas aukstās sezonas garumā.

Lasīt vairāk

Gardās rāmen nūdeles ar pīles vai vistas fileju

Foto: "Pērle" publicitātes foto


Nestreb tik skaļi – tā reiz bērnam teikusi katra māte. Protams, ja vien tu neesi audzis Japānā. Vai tu zināji, ka Japānā strēbšana netiek uzskatīta par nepieklājīgu uzvedību pie galda? Jebkurā gadījumā, izlem pats – strebt vai nestrebt. Bet mēs apsolām, ka ramen nūdeles ar pīli ir vairāk nekā garšīgi! Recepti iesaka "Pērle".

Lasīt vairāk

Vienkāršais rāmen – nūdeles buljonā

Foto: DELFI


Stāsts ir par nūdelēm buljonā, kas man tas bija vesels piedzīvojums – kā es vispār iepazinu tādu rāmenu, kā to pagaršoju un kā pēc tam nolēmu atkārtot mājās.

Lasīt vairāk

Vistas zupa Taizemes gaumē ar kariju, mango un koriandru

Foto: Vida Press


Bezgala aromātiska un sātīga zupa, kuras bagātīgo garšu buķeti maigāku padara kokosriekstu piens. Improvizē ar sastāvdaļām, jo zupa ir viegli pielāgojama teju katra ledusskapja saturam.

Lasīt vairāk

Puravu un vistas zupa ar kokosriekstu pienu

Foto: Shutterstock


Vienkārša vistas, lēcu un puravu zupa ar kokosriekstu pienu. Biezākai konsistencei zupai pievieno arī svaigas spinātu lapiņas.

Lasīt vairāk

Ātrā tunča un turku zirņu zupa

Foto: L. Grēviņa


Ar šo nedaudz austrumniecisko tunča – turku zirņu zupu pārtikas pētniece Laura Grēviņa piedalās BioLoģiskās zupas izaicinājumā. Visas zupas sastāvdaļas, izņemot laima lapas un konservēto tunci, ir bioloģiskas. Savukārt tuncis nāk no ilgtspējīgas zivjsaimniecības, nozvejots ar tradicionālām metodēm, nekaitējot citiem jūras iemītniekiem.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar nūdelēm ķīniešu gaumē

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vistas zupa ar nūdelēm – variācija par ķīniešu zupām.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: kā mājās pagatavot spēcinošo pēcsvētku eliksīru – vjetnamiešu pho zupu

Spēcinoša kaulu buljona piesūcinātas nūdeles, spēcinoši dārzeņi, sulīgi zaļumi un maigas gaļas šķēlītes vjetnamiešu iecienīto pho zupu padarījušas par īstu leģendu, ko iemīlējuši gardēži dažādās pasaules malās. Rīgā vien pho zupa ir nobaudāma vismaz deviņās ēstuvēs. Tiesa gan, prieks nav no lētajiem, jo par pieklājīga izmēra zupas bļodu jāšķiras no aptuveni 5-7 eiro. Tā kā tuvojas gada nogale, un statistika liecina, ka nākamajā rītā pēc svētkiem tīmeklī meklētākās ir spēcinošu zupu receptes, tad šoreiz skaidrosim, kā pho zupu, kas ir īsts pēcsvētku eliksīrs, pagatavot mājās – lētāk, garšīgāk un lielākā katlā.

Lasīt vairāk

Ātrā nūdeļu zupa ar garnelēm

Foto: Shutterstock


Tici vai ne, bet šo debešķīgi gardo un aromātisko zupu var pagatavot mazāk nekā pusstundas laikā.

Lasīt vairāk

Ātrā kokosriekstu zupa ar citronzāli un mīdijām

Foto: Vida Press

Šī ir lieliska zupa vēsai svētdienas pēcpusdienai – eksotiska, bet tajā pašā laikā mājīgi sildoša. Un, kas pats labākais – ātri un vienkārši pagatavojama!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!