Latviešu ticējumi saka, ka līdz pusnaktij ir jāpaspēj paēst vismaz 12 reizes, lai nākamais gads būtu pārticis un bagāts. Pagājušā gada skābumu varot apēst ar skābiem (vai štovētiem) kāpostiem, ja to dara Vecgada vakarā. Taču skābus kāpostus nekādā gadījumā nevajagot ēst Jaunā gada dienā – tad viss turpmākais gads būšot skābs. Tāpat jāēd sausi pelēkie zirņi, lai būtu veselība un nauda. To pašu nodrošina zivis, jo īpaši – siļķe.
Bet interesanta ir seno latviešu paraža ar pelēkajiem zirņiem – tos novāra vēl vecajā gadā un ēd līdz 31. decembra pusnaktij. Tos, kas paliek pāri, sadedzina – tad nākamais gads nebūšot asaru pilns.
Ja ar latviešu tradīcijām ir par maz, var aizlienēt ko no citām zemēm. Piemēram, Spānijā un Portugālē gadumijā, tieši pusnaktī ēd 12 vīnogas – tas simbolizē nākamā gada 12 mēnešus. Daudzās pasaules valstīs tiek uzskatīts, ka Jauno gadu sagaidot, jāēd apaļi ēdieni, kas izskatās pēc gredzena – virtuļi, kēksi un kūkas. Gredzenveida gardumi simbolizējot gada noslēgšanos vienotā aplī.
Viens no vislaimīgākajiem ēdieniem, ko baudīt Jaunā gada dienā, esot cūkgaļa. Tas tāpēc, ka cūkas simbolizējot labklājību un tiekšanos uz priekšu. Savukārt Grieķijā pusnaktī pret zemi durvju priekšā tiek sašķaidīts granātābols – izbirušās saldās sēkliņas simbolizē labklājību un veiksmi. Jo vairāk sēkliņu no granātābola izšķīst, jo laimīgāks un bagātīgāks nākamais gads.
Tāpat gadumijas svinību galdā noteikti jāceļ vesela cepta zivs. Tā nes laimi trīs veidos – zvīņas atgādina naudu, zivis ceļo baros, kas norāda uz labklājību, turklāt zivs peld uz priekšu, kas simbolizē progresu. Ceļot galdā zivi, būsi nošāvis trīs zaķus ar vienu šāvienu.
Lai garšīgs un laimīgs Jaunais gads!
Raksta tapšanā izmantota informācija no "ailab.lv" un "Bon Apettit".
Klasiskā skābu kāpostu zupa
Klasiskā skābu kāpostu zupa - krietnām pusdienām vai vakariņām.
Mammas kraukšķīgie kāpostu salāti ķiploku marinādē
Manas mammas gatavoto, ārkārtīgi vienkāršo kāpostu salātu lielākie plusi ir nepārspējamais kraukšķīgums un pikanti saldskābā garša. Šie gardie salātiņi vienlīdz labi garšos gan ar kartupeļu biezputru un kotletēm, gan ar griķiem un aknu mērcīti, gan citiem klasiskiem, daudzu iecienītiem ēdieniem.
Apelsīnu sulā štovēti kāposti
Apelsīnu sulā štovēti kāposti - gan svētku galdam, gan ikdienas maltītei. Šis ēdiens piemērots arī cukura diabēta slimniekiem.
Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem
Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem ir latviešu nacionālās virtuves klasika. Tie ir piemēroti ne tikai, lai tos celtu galdā ikdienā, bet arī latviskos godos.
Pupiņu salāti ar siļķi un granātābolu sēkliņām
Ļoti gardi, koši un zibenīgi pagatavojami salāti, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad pie durvīm klauvē negaidīti viesi. Šie salāti ir pagatavojami vien nieka 10 minūšu laikā – visas sastāvdaļas atliek vien salikt bļodā, pārliet ar mērci un pārkaisīt ar spridzīgi košajām granātābolu sēkliņām.
Kartupeļu – siļķu salāti ar olām un vinegreta mērci
Kartupeļu salāti ar siļķi, olām un vinegreta mērci ir vienkārši pagatavojami un ļoti gardi. Ja vēlies, šo salātu aizdaram vari izmantot arī majonēzes – krējuma mērci.
Īstā 'Siļķe kažokā'
Katram sava īstā recepte klasiskajiem salātiem "Siļķe kažokā". Šī ir portāla "Cālis" lietotājas Ilviksas īstā "Siļķe kažokā" - īstam svētku baudījumam.
Krāsnī cepta karpa ar mandeļu skaidiņām
Izcils svētku ēdiens, kas būs īpaši piemērots tradicionālam Ziemassvētku galdam. Atkarībā no tā, cik liela ir karpa, sanāks 4-6 porcijas.
Sulīgs, sālī cepts lasis svētku galdam
Pavisam vienkārši pagatavojams, bet ļoti sulīgs un gards sālī cepts lasis. Izcils rezultāts bez īpašas piepūles un laikietilpīgiem sagatavošanas darbiem.
Ar valriekstiem pildīta karpa
Daudzās ģimenēs tradicionālais Ziemassvētku vai Vecgada vakara ēdiens ir cepta karpa. Šim gadam iesakām izmēģināt ar valriekstiem un olām pildītu karpu.
Siltie vistu akniņu salāti ar šampinjoniem un vīnogām
Sviestā apceptas visu akniņas ar kraukšķīgu šķiņķi, siltām vīnogām un šampinjoniem. Īsta delikatese bagātīgam vakariņu galdam vai svētku mielastam.
Neceptā siera kūka ar vīnogām
Neceptā siera kūka ar cepumu un sviesta pamatni, gardu krēmsiera un kondensētā piena pildījumu un vīnogām pa vidu. Siera kūkas gabaliņus patīkami atsvaidzinās piparmētru lapiņas.
Cūkgaļas un rudens dārzeņu sautējums podiņā
Cūkgaļas un dārzeņu podiņš sātīgai pusdienu vai vakariņu ēdienreizei. Labi garšos gan tikko pagatavots, gan nākamajā dienā uzsildīts.
Cūkgaļas cepetis kraukšķīgā apelsīnu glazūrā
Svētku cepetis - šķiņķis ar rombveidā sagrieztu ādiņu uz galda izskatīsies īpaši kārdinoši. Šis šķiņķa cepetis izdosies ļoti sulīgs un maigs, jo vispirms tas jāvāra ūdenī, bet beigās jācep cepeškrāsnī, un tieši tas piešķir patīkami kraukšķīgo garoziņu.
Rozmarīnā un balzamiko etiķī marinētas cūkas filejas cepetis
Pikants un aromātisks cūkgaļas filejas cepetis. Gaļa izcepsies salīdzinoši ļoti ātri, bet marinēšanai būtu nepieciešamas vismaz divas stundas.
Virtuļi ar kanēli un pūdercukuru
Silti, smaržīgi un, ak, cik kārdinoši – mājās gatavoti virtuļi. No rauga mīklas pagatavotos gardumus pēc novārīšanas eļļā pārkaisa ar pūdercukura un kanēļa maisījumu. Pasniedz, kamēr vēl silti, tad tie garšos debešķīgi.
Apaļais kēkss ar eksotisko augļu sīrupu
Ļoti gaisīgs vaniļas kēkss ar grieķu jogurtu. To papildina skābeni saldais eksotisko pasifloras augļu sīrups.
Citronu kēkss
Citronu kēkss ikdienas našķim vai ciemiņus gaidot.
Piparkūku siera kūka ar hurmu un šokolādes glazūru
Šo kūku gatavoju Ziemassvētkos, taču tā visai labi iederēsies arī Jaunā gada svinībās, kā arī dienās, kad kārojas kaut kas ar svētku noskaņu. Pateicoties Ziemassvētku garšvielām, kūka gan smaržo, gan garšo gluži kā Ziemassvētki!