Foto: Shutterstock
Ne viens vien ticējums nosaka, ka līdzīgi kā Ziemassvētkos, arī Vecgada vakarā uz galda jāliek daudz ēdienu, kas atnesīs laimi un bagātību nākamajā gadā. Ja vēl neesi izlēmis, ko tad gatavot, lai pasniegtu viesiem vai ņemtu līdzi ciemakukulī, ar idejām var palīdzēt "Tasty".

Latviešu ticējumi saka, ka līdz pusnaktij ir jāpaspēj paēst vismaz 12 reizes, lai nākamais gads būtu pārticis un bagāts. Pagājušā gada skābumu varot apēst ar skābiem (vai štovētiem) kāpostiem, ja to dara Vecgada vakarā. Taču skābus kāpostus nekādā gadījumā nevajagot ēst Jaunā gada dienā – tad viss turpmākais gads būšot skābs. Tāpat jāēd sausi pelēkie zirņi, lai būtu veselība un nauda. To pašu nodrošina zivis, jo īpaši – siļķe.

Bet interesanta ir seno latviešu paraža ar pelēkajiem zirņiem – tos novāra vēl vecajā gadā un ēd līdz 31. decembra pusnaktij. Tos, kas paliek pāri, sadedzina – tad nākamais gads nebūšot asaru pilns.

Ja ar latviešu tradīcijām ir par maz, var aizlienēt ko no citām zemēm. Piemēram, Spānijā un Portugālē gadumijā, tieši pusnaktī ēd 12 vīnogas – tas simbolizē nākamā gada 12 mēnešus. Daudzās pasaules valstīs tiek uzskatīts, ka Jauno gadu sagaidot, jāēd apaļi ēdieni, kas izskatās pēc gredzena – virtuļi, kēksi un kūkas. Gredzenveida gardumi simbolizējot gada noslēgšanos vienotā aplī.

Viens no vislaimīgākajiem ēdieniem, ko baudīt Jaunā gada dienā, esot cūkgaļa. Tas tāpēc, ka cūkas simbolizējot labklājību un tiekšanos uz priekšu. Savukārt Grieķijā pusnaktī pret zemi durvju priekšā tiek sašķaidīts granātābols – izbirušās saldās sēkliņas simbolizē labklājību un veiksmi. Jo vairāk sēkliņu no granātābola izšķīst, jo laimīgāks un bagātīgāks nākamais gads.

Tāpat gadumijas svinību galdā noteikti jāceļ vesela cepta zivs. Tā nes laimi trīs veidos – zvīņas atgādina naudu, zivis ceļo baros, kas norāda uz labklājību, turklāt zivs peld uz priekšu, kas simbolizē progresu. Ceļot galdā zivi, būsi nošāvis trīs zaķus ar vienu šāvienu.

Lai garšīgs un laimīgs Jaunais gads!

Raksta tapšanā izmantota informācija no "ailab.lv" un "Bon Apettit".

Klasiskā skābu kāpostu zupa

Foto: Shutterstock

Klasiskā skābu kāpostu zupa - krietnām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Mammas kraukšķīgie kāpostu salāti ķiploku marinādē

Foto: Shutterstock

Manas mammas gatavoto, ārkārtīgi vienkāršo kāpostu salātu lielākie plusi ir nepārspējamais kraukšķīgums un pikanti saldskābā garša. Šie gardie salātiņi vienlīdz labi garšos gan ar kartupeļu biezputru un kotletēm, gan ar griķiem un aknu mērcīti, gan citiem klasiskiem, daudzu iecienītiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Apelsīnu sulā štovēti kāposti

Apelsīnu sulā štovēti kāposti - gan svētku galdam, gan ikdienas maltītei. Šis ēdiens piemērots arī cukura diabēta slimniekiem.

Lasīt vairāk

Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem

Foto: Shutterstock

Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem ir latviešu nacionālās virtuves klasika. Tie ir piemēroti ne tikai, lai tos celtu galdā ikdienā, bet arī latviskos godos.

Lasīt vairāk

Pupiņu salāti ar siļķi un granātābolu sēkliņām

Foto: DELFI

Ļoti gardi, koši un zibenīgi pagatavojami salāti, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad pie durvīm klauvē negaidīti viesi. Šie salāti ir pagatavojami vien nieka 10 minūšu laikā – visas sastāvdaļas atliek vien salikt bļodā, pārliet ar mērci un pārkaisīt ar spridzīgi košajām granātābolu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Kartupeļu – siļķu salāti ar olām un vinegreta mērci

Foto: Shutterstock

Kartupeļu salāti ar siļķi, olām un vinegreta mērci ir vienkārši pagatavojami un ļoti gardi. Ja vēlies, šo salātu aizdaram vari izmantot arī majonēzes – krējuma mērci.

Lasīt vairāk

Īstā 'Siļķe kažokā'

Foto: Shutterstock

Katram sava īstā recepte klasiskajiem salātiem "Siļķe kažokā". Šī ir portāla "Cālis" lietotājas Ilviksas īstā "Siļķe kažokā" - īstam svētku baudījumam.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepta karpa ar mandeļu skaidiņām

Foto: Shutterstock

Izcils svētku ēdiens, kas būs īpaši piemērots tradicionālam Ziemassvētku galdam. Atkarībā no tā, cik liela ir karpa, sanāks 4-6 porcijas.

Lasīt vairāk

Sulīgs, sālī cepts lasis svētku galdam

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojams, bet ļoti sulīgs un gards sālī cepts lasis. Izcils rezultāts bez īpašas piepūles un laikietilpīgiem sagatavošanas darbiem.

Lasīt vairāk

Ar valriekstiem pildīta karpa

Foto: Shutterstock

Daudzās ģimenēs tradicionālais Ziemassvētku vai Vecgada vakara ēdiens ir cepta karpa. Šim gadam iesakām izmēģināt ar valriekstiem un olām pildītu karpu.

Lasīt vairāk

Siltie vistu akniņu salāti ar šampinjoniem un vīnogām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sviestā apceptas visu akniņas ar kraukšķīgu šķiņķi, siltām vīnogām un šampinjoniem. Īsta delikatese bagātīgam vakariņu galdam vai svētku mielastam.

Lasīt vairāk

Neceptā siera kūka ar vīnogām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Neceptā siera kūka ar cepumu un sviesta pamatni, gardu krēmsiera un kondensētā piena pildījumu un vīnogām pa vidu. Siera kūkas gabaliņus patīkami atsvaidzinās piparmētru lapiņas.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas un rudens dārzeņu sautējums podiņā

Foto: Shutterstock

Cūkgaļas un dārzeņu podiņš sātīgai pusdienu vai vakariņu ēdienreizei. Labi garšos gan tikko pagatavots, gan nākamajā dienā uzsildīts.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas cepetis kraukšķīgā apelsīnu glazūrā

Foto: Shutterstock

Svētku cepetis - šķiņķis ar rombveidā sagrieztu ādiņu uz galda izskatīsies īpaši kārdinoši. Šis šķiņķa cepetis izdosies ļoti sulīgs un maigs, jo vispirms tas jāvāra ūdenī, bet beigās jācep cepeškrāsnī, un tieši tas piešķir patīkami kraukšķīgo garoziņu.

Lasīt vairāk

Rozmarīnā un balzamiko etiķī marinētas cūkas filejas cepetis

Foto: Shutterstock

Pikants un aromātisks cūkgaļas filejas cepetis. Gaļa izcepsies salīdzinoši ļoti ātri, bet marinēšanai būtu nepieciešamas vismaz divas stundas.

Lasīt vairāk

Virtuļi ar kanēli un pūdercukuru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Silti, smaržīgi un, ak, cik kārdinoši – mājās gatavoti virtuļi. No rauga mīklas pagatavotos gardumus pēc novārīšanas eļļā pārkaisa ar pūdercukura un kanēļa maisījumu. Pasniedz, kamēr vēl silti, tad tie garšos debešķīgi.

Lasīt vairāk

Apaļais kēkss ar eksotisko augļu sīrupu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ļoti gaisīgs vaniļas kēkss ar grieķu jogurtu. To papildina skābeni saldais eksotisko pasifloras augļu sīrups.

Lasīt vairāk

Citronu kēkss

Foto: Shutterstock

Citronu kēkss ikdienas našķim vai ciemiņus gaidot.

Lasīt vairāk

Piparkūku siera kūka ar hurmu un šokolādes glazūru

Foto: DELFI

Šo kūku gatavoju Ziemassvētkos, taču tā visai labi iederēsies arī Jaunā gada svinībās, kā arī dienās, kad kārojas kaut kas ar svētku noskaņu. Pateicoties Ziemassvētku garšvielām, kūka gan smaržo, gan garšo gluži kā Ziemassvētki!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!