'Kriminālā Rīga. Kreisais krasts' – 'Delfi' lielākā kriminālā seriāla turpinājums
2021. gada vasarā "Delfi" sāka stāstu ciklu "Kriminālā Rīga" – mēs atklājām Daugavas labā krasta Rīgas apkaimju kriminālo pagātni: par to, kāda pēdējos 30 gadus bijusi dzīve "Maskačkā", Purvciemā vai Ķengaragā, un to, kas tur notiek pašlaik. Laiks apskatīt Pārdaugavu!
Cikls "Kriminālā Rīga. Kreisais krasts" veltīts septiņām apkaimēm Pārdaugavā: Imantai, Ziepniekkalnam, Zolitūdei, Iļģuciemam, Bolderājai, Āgenskalnam un Torņakalnam. Katrai no tām ir savas īpatnības. Ziepniekkalna "betona džungļi" savulaik bija galvenais auto aizdzinēju rajons, Bolderājā mūžam bijis daudz ieroču un sprāgstvielu, Āgenskalnā joprojām var iemaldīties graustos (lai gan apkaime nemitīgi mainās un kļūst par prestižu), savukārt Imanta allaž bijusi izslavēta ar saviem dzīvokļu zagļiem.
Katrā stāstā, balstoties uz arhīva ziņām un sarunām ar kādreizējiem un tagadējiem milicijas un policijas darbiniekiem, atklājam apkaimes kriminālo pagātni. Policisti stāsta, kā kriminogēno situāciju ietekmējusi kovida pandēmija un ekonomiskā krīze. Stāstus papildina Valsts policijas arhīva video un fotogrāfijas, kā arī izsmeļoša karte, kurā atzīmēti un aprakstīti skaļākie un raksturīgākie mikrorajona noziegumi.

"Kriminālās Rīgas" autores ir žurnālistes Diāna Čučkova un Olga Petrova. "No šī projekta atmiņā visvairāk iespiedušās tikšanās ar dažādiem cilvēkiem. Mēs varētu stundām klausīties tajā, ko stāsta izmeklētāji, kuri dienestam milicijā un policijā ziedojuši desmitiem sava mūža gadu. Īsti profesionāļi ar apbrīnojamu spēju atcerēties sejas, detaļas un notikumus. Viņi vēl joprojām atceras, kā izskatījusies durvju numura zīme dzīvoklim, kurā aizturēta banda. Vai to, kāda kļūda iegāzusi slepkavu, kas pirms tam gadiem ilgi veikli maskējis savas pēdas," stāsta Diāna Čučkova. "Šajā rakstu sērijā nepievērsām lielu uzmanību organizētās noziedzības grupējumiem, jo tā ir tēma atsevišķam projektam vai grāmatai. Mūsu mērķis – pastāstīt, kā Rīgā dzīvoja agrāk un kas te notiek tagad. Kā mainījusies pilsēta."
""Kriminālā Rīga. Labais krasts" ir līdz šim populārākais "Delfi" stāstu cikls. Raksti lasīti simtiem tūkstošu reižu, daudziem lasītājiem tas bijis dzinulis abonēt "Delfi". Atklāti sakot, mūs tas nepārsteidza. Vienus interesē dzimtās apkaimes vēsture, citus – informācija, kur Rīgā ir problēmas ar drošību (jo, piemēram, ir doma turp pārcelties), vēl kādam vienkārši patīk uzzināt ko jaunu par Latvijas galvaspilsētu."
Anatolijs Golubovs, "Rus.Delfi" galvenais redaktors
"Vairāki sarunbiedri lūdza, lai sargājam viņu anonimitāti. Liels paldies visiem, kas palīdzēja šim projektam tapt! Ļoti ceram, ka kāds no viņiem atradīs laiku un uzrakstīs memuārus par aizejošo – tik interesanto – laikmetu," stāsta Diāna Čučkova
Visi "Kriminālās Rīgas" stāsti, kā arī tūkstošiem citu rakstu par vēsturi, politiku, ekonomiku, dzīvi un daudz ko citu pieejami "Delfi" abonentiem. Viens abonements paredzēts diviem lietotājiem, tādējādi jūs varat dalīties ar kādu no saviem draugiem vai tuviniekiem.
Projektu veidoja: žurnālistes Diāna Čučkova un Olga Petrova, redaktori Anatolijs Golubovs un Alīna Semeņihina, redaktore un tulkotāja Egita Segliņa, korektore Līgija Ciekure, dizaineres Natālija Šindikova un Inga Čujevska, mārketings – Elza Strautmane un Elise Bikova.