Foto: Shutterstock
Siltam un saulainam laikam iestājoties, gribas pamainīt ikdienas ēšanas paradumus un izvēlēties vieglāku maltīti. Tāpēc "Tasty" no sava arhīva izvēlējās dārzeņu salātu receptes, kuras vari viegli un ātri pagatavot gardām vakariņām visai ģimenei.

Šobrīd viss plaukst un dīgst, un laikapstākļi ietekmē to, ko vēlamies likt uz šķīvja. Varbūt pēc ziemas, kad neesam ēduši tik daudz dārzeņu, tieši šobrīd tos izvēlamies.

"Būtu ieteicams, ka dārzeņi sastāda pusi no mūsu šķīvja satura, jo šādā apjomā varam uzņemt dažādas vērtīgās vielas no tiem. Turklāt mūsdienu dzīve vairs nav piesātināta ar kustībām, un citas uzturvielas mums tik daudz nevajadzētu ēst, tāpēc dārzeņi varētu būt tas, ko likt kartupeļu, rīsu un griķu vietā," stāsta "OnPlate" sertificēta uztura speciāliste Līga Balode.

"Mēs ēdam vairāk dārzeņu arī, lai varētu kontrolēt ķermeņa svaru. Dārzeņi palīdz piepildīt sajūtu, ka gribas apēst vairāk. Labāk izvēlēties dārzeņu salātus bez treknām mērcē, jo mērces ļoti palielina ēdiena kaloriju daudzumu, piemēram, burkāni ar majonēzes mērci var sasniegt pat desmit reižu vairāk kaloriju nekā bez mērces. Un arī veikalos nopērkamajos gatavajos salātos novērots daudz kaloriju. Mērces varam pievienot, tomēr censties izvēlēties, piemēram, mazliet eļļas, pievienot citrona sula, garšvielas, mazliet sāls un piparu."

Līga Balode iesaka idejas, kā padarīt dārzeņu salātus interesantākus: "Daļu dārzeņu var uzcept krāsnī, daļu apēst svaigā veidā. Izvēlēties dažādas dārzeņu krāsas, pievienot riekstus un sēklas, kas dos sātīgumu, arī avokado – tas gan ir trekns, bet rada sāta sajūtu".

Lai labi garšo!

Skābeņu, redīsu un gurķu salāti ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Piecās minūtēs pagatavojami salāti ar sezonā aktuālajām skābenēm un pirmajiem no dobes izceltajiem redīsiem. Fetas siers šiem svaigajiem salātiem piešķirs krēmīgumu, turklāt tiem nebūs jāpievieno sāls, jo feta ir gana sāļa.

Lasīt vairāk

Pavasara salāti ar lakšiem, olām un svaigu gurķi

Foto: Shutterstock

Īsts pavasara vitamīnu "sprādziens" piecās minūtēs pagatavojamu salātu veidolā!

Lasīt vairāk

Redīsu salāti ar āboliem, bietēm un burkāniem

Foto: Shutterstock

Pavasarī, kad vēl tikai gaidām pirmos zaļumus izdīgstam no dārza dobēm, tā vien kārojas uzkost ko kraukšķīgu, svaigu un veselīgu. Vienkārši pagatavojamos redīsu salātus ar āboliem un burkāniem var baudīt gan kā vieglu un krāsām bagātu uzkodu, gan kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem.

Lasīt vairāk

Sātīgie biezpiena salāti ar pavasara svaigumu

Foto: DELFI

Biezpiena izmantošanai ēdiena gatavošanā ir tik daudz variāciju, ka katru dienu varētu baudīt ko citu. Ēdienkartes dažādībai pagatavo šos salātus, kas kombinācijā ar svaigu gurķi, krabju nūjiņām un kefīru krējuma vietā pavasarīgi mazinās izsalkumu kā broakstīs, tā pusdienās vai launagā.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie redīsu–gurķu salāti ar konservētiem turku zirņiem

Foto: Shutterstock

Zibenīgi pagatavojami salāti, kas izceļas ne vien ar savu košo krāsu paleti, bet arī ar nepārspējamu kraukšķīgumu, savukārt turku zirņi tiem piešķir sātīgumu. Tieši tas, kas vajadzīgs pavasarīgi vieglai maltītei!

Lasīt vairāk

Pavasara salāti ar kvinoju, fetas sieru, redīsiem un to dīgstiem

Foto: Shutterstock

Spēcinošie pavasara salāti ar redīsiem, brokoļiem un svaigajiem redīsu dīgstiem. Salātu pamatā kvinojas vietā vari izvēlēties arī kuskusu vai bulguru, bet sātam papildini tos ar fetas siera gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Pavasara dārzeņu salāti ar kuskusu un sinepju mērcīti

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgie pavasara salāti ar redīsiem, gurķiem un seleriju. Papildināti ar rūgteno rukolu un maigo kuskusu, bet asumiņam – sinepju mērcīte ar spirgtu laima sulu.

Lasīt vairāk

Ķīnas kāpostu salāti ar krabju nūjiņām, kukurūzu un zaļumu majonēzes mērci

Foto: Shutterstock

Kad gribas ko vieglāku, bet ar dārzeņiem par "švaku" tad īstā recepte – Ķīnas kāpostu, paprikas, kukurūzas un krabju nūjiņu salāti ar spirdzinoši svaigu zaļumu jogurta mērci.

Lasīt vairāk

Ātrie turku zirņu salāti ar tomātiem, papriku un dīgstiem

Foto: DELFI

Piecās minūtēs pagatavojami, svaigi un gardi salāti, kuriem turku zirņi piešķir sātīgumu. Recepte lieti noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan tiem, kas vēlas paslinkot.

Lasīt vairāk

Pikantie tomātu un burkānu salāti korejiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Pikanti tomātu un burkānu salāti korejiešu gaumē, kas paredzēti ātrai apēšanai nedēļas laikā. Sulīgie salāti būs deāla piedeva grilētas gaļas vai zivs ēdieniem. Tā kā tie tiek gatavoti un uzglabāti burciņā, tad salāti būs arī varen ērti līdzņemšanai piknikos pie dabas krūts.

Lasīt vairāk

Pavasarīgie kāpostu salāti ar mango un eļļas–apelsīnu mērci

Foto: DELFI

Koši, krāsaini un pavasarīgi svaigi salāti, kur kāpostu kraukšķīgums mijas ar eksotisko mango un spirgtu eļļas–apelsīnu mērces skābumiņu. Garšos lieliski gan kā viegla maltīte, gan kā piedeva dažādiem gaļas vai zivju ēdieniem.

Lasīt vairāk

Ātrie lapu salāti ar apelsīnu-sinepju mērci un sezama sēkliņām

Foto: DELFI

Zibenīgi pagatavojami, svaigi un ļoti garšīgi salāti, kas būs ideāla piedeva pie dažādiem gaļas un zivju ēdieniem.

Lasīt vairāk

Pavasarīgie lapu salāti ar redīsiem un meža ķiplokiem

Foto: DELFI

Vienkārši, svaigi un ļoti garšīgi lapu salāti ar redīsiem. Tā kā aprīlī jau sācies meža ķiploku jeb lakšu laiks, tie lieliski piestāvēs redīsiem. Ja ir vēlēšanās, salātiem pievieno arī dilles vai lociņus, taču var iztikt arī bez tiem, jo sīvumu piešķirs lakši.

Lasīt vairāk

Ņiprie redīsu un gurķu salāti

Foto: Shutterstock

Redīsu un gurķu salāti, kas papildināti ar smaržīgām dillēm un rīsu etiķi treknas mērces vietā. Garda piedeva gaļas ēdieniem vai tikko vārītiem jaunajiem kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, redīsu un gurķu salāti ar sinepju mērci

Foto: Shutterstock

Ātrie pavasara kartupeļu salāti ar redīsiem un gurķiem. Salātus pikantākus padarīs graudu sinepju mērcīte.

Lasīt vairāk

Gurķu salāti ar sezama sēkliņām

Foto: Shutterstock

Gurķu salāti ar sezama sēkliņām un pikantu ķiploku un piparu piesitienu.

Lasīt vairāk

Svaigu kāpostu salāti ar gurķiem

Foto: Shutterstock

Svaigu kāpostu - gurķu salāti - gardi un veselīgi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!