Šobrīd viss plaukst un dīgst, un laikapstākļi ietekmē to, ko vēlamies likt uz šķīvja. Varbūt pēc ziemas, kad neesam ēduši tik daudz dārzeņu, tieši šobrīd tos izvēlamies.
"Būtu ieteicams, ka dārzeņi sastāda pusi no mūsu šķīvja satura, jo šādā apjomā varam uzņemt dažādas vērtīgās vielas no tiem. Turklāt mūsdienu dzīve vairs nav piesātināta ar kustībām, un citas uzturvielas mums tik daudz nevajadzētu ēst, tāpēc dārzeņi varētu būt tas, ko likt kartupeļu, rīsu un griķu vietā," stāsta "OnPlate" sertificēta uztura speciāliste Līga Balode.
"Mēs ēdam vairāk dārzeņu arī, lai varētu kontrolēt ķermeņa svaru. Dārzeņi palīdz piepildīt sajūtu, ka gribas apēst vairāk. Labāk izvēlēties dārzeņu salātus bez treknām mērcē, jo mērces ļoti palielina ēdiena kaloriju daudzumu, piemēram, burkāni ar majonēzes mērci var sasniegt pat desmit reižu vairāk kaloriju nekā bez mērces. Un arī veikalos nopērkamajos gatavajos salātos novērots daudz kaloriju. Mērces varam pievienot, tomēr censties izvēlēties, piemēram, mazliet eļļas, pievienot citrona sula, garšvielas, mazliet sāls un piparu."
Līga Balode iesaka idejas, kā padarīt dārzeņu salātus interesantākus: "Daļu dārzeņu var uzcept krāsnī, daļu apēst svaigā veidā. Izvēlēties dažādas dārzeņu krāsas, pievienot riekstus un sēklas, kas dos sātīgumu, arī avokado – tas gan ir trekns, bet rada sāta sajūtu".
Lai labi garšo!
Skābeņu, redīsu un gurķu salāti ar fetas sieru
Piecās minūtēs pagatavojami salāti ar sezonā aktuālajām skābenēm un pirmajiem no dobes izceltajiem redīsiem. Fetas siers šiem svaigajiem salātiem piešķirs krēmīgumu, turklāt tiem nebūs jāpievieno sāls, jo feta ir gana sāļa.
Pavasara salāti ar lakšiem, olām un svaigu gurķi
Īsts pavasara vitamīnu "sprādziens" piecās minūtēs pagatavojamu salātu veidolā!
Redīsu salāti ar āboliem, bietēm un burkāniem
Pavasarī, kad vēl tikai gaidām pirmos zaļumus izdīgstam no dārza dobēm, tā vien kārojas uzkost ko kraukšķīgu, svaigu un veselīgu. Vienkārši pagatavojamos redīsu salātus ar āboliem un burkāniem var baudīt gan kā vieglu un krāsām bagātu uzkodu, gan kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem.
Sātīgie biezpiena salāti ar pavasara svaigumu
Biezpiena izmantošanai ēdiena gatavošanā ir tik daudz variāciju, ka katru dienu varētu baudīt ko citu. Ēdienkartes dažādībai pagatavo šos salātus, kas kombinācijā ar svaigu gurķi, krabju nūjiņām un kefīru krējuma vietā pavasarīgi mazinās izsalkumu kā broakstīs, tā pusdienās vai launagā.
Kraukšķīgie redīsu–gurķu salāti ar konservētiem turku zirņiem
Zibenīgi pagatavojami salāti, kas izceļas ne vien ar savu košo krāsu paleti, bet arī ar nepārspējamu kraukšķīgumu, savukārt turku zirņi tiem piešķir sātīgumu. Tieši tas, kas vajadzīgs pavasarīgi vieglai maltītei!
Pavasara salāti ar kvinoju, fetas sieru, redīsiem un to dīgstiem
Spēcinošie pavasara salāti ar redīsiem, brokoļiem un svaigajiem redīsu dīgstiem. Salātu pamatā kvinojas vietā vari izvēlēties arī kuskusu vai bulguru, bet sātam papildini tos ar fetas siera gabaliņiem.
Pavasara dārzeņu salāti ar kuskusu un sinepju mērcīti
Kraukšķīgie pavasara salāti ar redīsiem, gurķiem un seleriju. Papildināti ar rūgteno rukolu un maigo kuskusu, bet asumiņam – sinepju mērcīte ar spirgtu laima sulu.
Ķīnas kāpostu salāti ar krabju nūjiņām, kukurūzu un zaļumu majonēzes mērci
Kad gribas ko vieglāku, bet ar dārzeņiem par "švaku" tad īstā recepte – Ķīnas kāpostu, paprikas, kukurūzas un krabju nūjiņu salāti ar spirdzinoši svaigu zaļumu jogurta mērci.
Ātrie turku zirņu salāti ar tomātiem, papriku un dīgstiem
Piecās minūtēs pagatavojami, svaigi un gardi salāti, kuriem turku zirņi piešķir sātīgumu. Recepte lieti noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan tiem, kas vēlas paslinkot.
Pikantie tomātu un burkānu salāti korejiešu gaumē
Pikanti tomātu un burkānu salāti korejiešu gaumē, kas paredzēti ātrai apēšanai nedēļas laikā. Sulīgie salāti būs deāla piedeva grilētas gaļas vai zivs ēdieniem. Tā kā tie tiek gatavoti un uzglabāti burciņā, tad salāti būs arī varen ērti līdzņemšanai piknikos pie dabas krūts.
Pavasarīgie kāpostu salāti ar mango un eļļas–apelsīnu mērci
Koši, krāsaini un pavasarīgi svaigi salāti, kur kāpostu kraukšķīgums mijas ar eksotisko mango un spirgtu eļļas–apelsīnu mērces skābumiņu. Garšos lieliski gan kā viegla maltīte, gan kā piedeva dažādiem gaļas vai zivju ēdieniem.
Ātrie lapu salāti ar apelsīnu-sinepju mērci un sezama sēkliņām
Zibenīgi pagatavojami, svaigi un ļoti garšīgi salāti, kas būs ideāla piedeva pie dažādiem gaļas un zivju ēdieniem.
Pavasarīgie lapu salāti ar redīsiem un meža ķiplokiem
Vienkārši, svaigi un ļoti garšīgi lapu salāti ar redīsiem. Tā kā aprīlī jau sācies meža ķiploku jeb lakšu laiks, tie lieliski piestāvēs redīsiem. Ja ir vēlēšanās, salātiem pievieno arī dilles vai lociņus, taču var iztikt arī bez tiem, jo sīvumu piešķirs lakši.
Ņiprie redīsu un gurķu salāti
Redīsu un gurķu salāti, kas papildināti ar smaržīgām dillēm un rīsu etiķi treknas mērces vietā. Garda piedeva gaļas ēdieniem vai tikko vārītiem jaunajiem kartupeļiem.
Kartupeļu, redīsu un gurķu salāti ar sinepju mērci
Ātrie pavasara kartupeļu salāti ar redīsiem un gurķiem. Salātus pikantākus padarīs graudu sinepju mērcīte.
Gurķu salāti ar sezama sēkliņām
Gurķu salāti ar sezama sēkliņām un pikantu ķiploku un piparu piesitienu.
Svaigu kāpostu salāti ar gurķiem
Svaigu kāpostu - gurķu salāti - gardi un veselīgi.