Foto: Shutterstock

Cukīni, kas ir kabača itāļu radinieks, savu vietu mūsu virtuvēs jau ir iekarojis. Taču vēl viena trausla un ārkārtīgi garda cukīni daļa, kas noteikti jānobauda, kamēr tumši zaļie cukīni vēl nav izauguši pilnībā – to ziedi. Kā tos pagatavot?

Viens no veidiem, kā tos nogaršot – gatavojot kādu cukīni ēdienu, ziediņus no dārzeņa noņem, un izdekorē ar tiem maltīti. Ar cukīni kumosiem nobauda arī tā ziedus, lai saprastu, vai tie iet pie sirds vai nē. Noplūktos ziedus glabā cieši noslēgtā traukā ledusskapī līdz pat piecām dienām. Cukīni ziedi garšo līdzīgi pašiem dārzeņiem, taču ir nedaudz maigāki un saldāki.

Cukīni ziedus, kā arī mūsu pašu kabaču ziedus, novāc tad, kad tie ir lieli un skaisti, bet pie tā piestiprinājies auglis vēl pavisam neliels. Lielie ziedi ir ideāli piemēroti, lai tos pildītu ar dažādām sastāvdaļām – sieriem, dārzeņiem, gaļu, garnelēm, zivīm un citām jūras veltēm. Pagatavo pildījumu, samaisa to ar eļļu vai kādu mērci, un pilda cukīni ziedos. Ziedus izkārto uz cepamās pannas un cep cepeškrāsnī. Ja ir vēlme pēc kraukšķīgākām ziedlapiņām, tos var apvārtīt olā un miltos, un cept uz pannas.

Piemēram, viens no variantiem ir cukīni ziedu pildīšana ar rikotas sieru, ķiplokiem, baziliku, olu un sāli. Sarīvētu sieru sajauc ar sakapātu ķiploku, baziliku, sakultu olu un nedaudz sāls. Pildījumu ievieto cukīni ziedos, ziedlapiņas aizver un apvārta miltu un minerālūdens mīklā. Cukīni ziedus fritē eļļā pāris minūtes. Šādā veidā ziediem būs kraukšķīgs panējums, bet siers vidū būs patīkami izkusis.

Ja paši dārzeņi pie zieda ir vidēja izmēra – izcep tos vienkārši cepeškrāsnī vai uzliek uz grila. Gatavos dārzeņus ar visiem ziediem servē uz šķīvja un apkaisa ar garšaugiem, parmezānu vai kādu citu cieto sieru.

Cukīni (vai kabaču) ziedus var apcept vienkārši tāpat, apvārtot tos miltu un gāzēta ūdens mīklā. Vēl viens variants – ziedus apvārta sakultā olā. Ziedlapas cep karstā eļļā pavisam neilgu brīdi. Šādi iegūsi gardu, vasarīgu uzkodu. Un kas to lai zina, varbūt tas kļūs par ballīšu top ēdienu!

Bet, kamēr cukīni ziedu baudīšanai vēl gatavojies, aplūko kādu no Tasty.lv kolekcijas receptēm ar cukīni un kabačiem!

Cukīni salmiņi mīklas panējumā

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nedaudz īpaša uzkoda, ar kuru aizstāt frī kartupeļus reizēs, kad grūti pretoties to kārdinājumam. Tiklīdz pamēģināsi šos fritētos brīnumus – gaisīgā mīklā panētus cukīni, kurus tā vien gribas saukt par maziem kabačiem – aizmirsīsi, ka tādi kartupelīši eksistē. Garantējam, ka šī kļūs par tavu jauno, mīļāko uzkodu!

Lasīt vairāk

Apcepti baklažāni un cukīni ar lazdu riekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi siltie salāti ar cukīni un baklažāniem, kas fantastiski garšo kopā ar bezpiedevu jogurta mērci. Kraukšķīgumu maltītei piešķirs lazdu rieksti. Pats jaukākais – šo maltīti vari baudīt gan siltu, gan aukstu.

Lasīt vairāk

Krāsainais dārzeņu sacepums ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Dārzeņu sacepums ar fetas sieru un balzamiko.

Lasīt vairāk

Gardais cukīni un tomātu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Cukīni vai kabaču sacepums ar tomātiem un sieru labi garšos gan tāpat, gan kā piedeva grilētai gaļai. Izmēģini šo recepti!

Lasīt vairāk

Cukīni vai jauno kabacīšu aukstā zupa - zaļais gaspačo

Kad es vēl biju pavisam maza, manai mammai bija milzīgs sakņudārzs, kurā auga zaļie salāti, tomāti, ķirbji, pupiņas, pipari un daudzi citi dārzeņi. Mana mamma ir apbrīnojama dārzniece un īpaši labi viņai padevās cukini. Ražas laikā it visur bija cukini - viņa gatavoja cukīni maizi, pankūkas, kēksiņus.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa itāļu gaumē

Foto: Shutterstock

Atsvaidzinoša aukstā zupa ar bagātīgi pievienotām piparmētrām, gatavota uz jogurta bāzes.

Lasīt vairāk

Grilēti kabači

Foto: Shutterstock

Grilēti kabači - vēl viena ideja kabaču laikam - garda uzkoda piknikā pie ceptas gaļas.

Lasīt vairāk

Saldās kabaču pankūkas

Foto: Shutterstock

Gardas kabaču pankūkas ar karamelizētām maliņām. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas Evulītes krājumiem.

Lasīt vairāk

Ar malto gaļu pildīti kabaču 'gredzeni'

Foto: Shutterstock

Pildītos kabačus var gatavot dažādi - šajā reizē iesakām izmēģināt pikantos kabaču gredzenus ar malto gaļu, rīsiem un siera, tomātu, ķiploku mērci.

Lasīt vairāk

Kabaču pankūkas

Foto: Shutterstock

Vieglām un vasarīgām vakariņām vai brokastīm - kabaču pankūku recepte.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!