Vusteras mērce ikvienam ēdienam piešķir īpašu, tikai šai mērcei raksturīgu garšas noti. Līdzīgi kā daudzām citām labām garšvielām un garšaugiem, arī šai mērcei vajadzētu atrast pastāvīgu vietu tavā virtuvē. Atvērtu mērci vajadzētu glabāt ledusskapī. Kur un kādos veidos tad var izmantot Vusteras mērci?
Tās izmantošana ir ļoti populāra marināžu pagatavošanai dažādām gaļām, zivīm un jūras veltēm. Līdzīgi kā sojas mērce, arī Vusteras mērce iesāla un mīkstina gaļu.
Mērci mēdz iejaukt dažādās uzkodu mērcēs, ar kurām pasniedz svaigus dārzeņus, ceptus kartupeļus, dārzeņu plācenīšus, grilētas garneles, eļļā vārītus zivju vai kalmāru gabaliņus.
Vārot tomātu mērci un pievienojot tai nedaudz Vusteras (sauktas arī par Vorčesteras) mērci, tu iegūsi ļoti patīkamu un īpašu niansi. Šo mērci var pievienot arī lēni sutināmai gaļai, kas ne tikai papildus mīkstinās gaļu, bet piešķirs gaļai arī nelielu pikantumu. Mērce paspilgtinās arī zupu un izcels čili spēku asākos ēdienos.
Vusteras mērce var būt neaizstājama sastāvdaļa dažādos kokteiļos. Vēlies izbaudīt jaunas garšas notis sen zināmos dzērienos? Izmēģini šo mērci pievienot Asiņainās Mērijas kokteilim.
Starp citu, vai tu zināji, ka šī mērce nav veģetāra? Tai nedaudz ir pievienoti arī anšovi.
Piedāvājam 13 gardas idejas maltītēm un vienam kokteilim ar Vusteras mērces piedevu.
Viltotais zaķis ar gardo glazūru
Viltotais zaķis ar piedevām būs ērti pagatavojamas un sātīgas pusdienas vai vakariņas ģimenei, bet atlikušo gaļu nākamajā dienā varēs izmantot, lai uzsmērētu sviestmaizes. Gaļas kukulīša glazūrai izmanto kečupu vai tomātu mērci grilētai gaļai (barbekjū mērci).
Fotorecepte: Sautēta jēra gaļa ar kartupeļiem
Mājīgs un sildošs jēra gaļas sautējums, tik piemērots vēsākā un mitrākā dienā. Sautējumam vispiemērotākais būs jēra plecs vai stilbs. Gaļu sagriež gabaliņos, bet kaulu, sutinot gaļu, arī liek katlā, lai mērce būtu spēcīgāka un aromātiskāka.
Sutināta liellopu gaļa 'Asiņainās Mērijas' mērcē
Šī ēdiena gatavošana aizņem visu dienu, līdz ar to tas būs piemērotāks kādai mierīgai atvaļinājuma dienai, jo, kamēr ēdiens cepeškrāsnī, var apdarīt citus mājas darbus. Lai gan gatavošanas process ir ilgs, tas ir ļoti vienkāršs, jo galveno darbu padara cepeškrāsns.
Cepti kartupeļi ar mērci un siera gabaliņiem kanādiešu gaumē – 'poutine'
Sātīgais kartupeļu ēdiens "poutine" ir Kanādas nacionālās virtuves lepnums, bet tā vēsture sākusies Kvebekā. Poutine ir kartupeļi frī ar liellopu gaļas mērci, kas papildināta ar nekūstošiem svaigā siera gabaliņiem.
Meksikāņu alus kokteilis 'Mičelada'
Karstasinīgs, ar pikantu "spērienu", tāds ir meksikāņu vasaras alus dzēriens "Mičelada".
Saldi asie vistas filejas gabaliņi
Jautrās vakariņās kopā ar draugiem lieliski noderēs ātri pagatavojamie vistas filejas pikantie gabaliņi. Tie tikai laicīgi ir jāiemarinē un jānotur pikantajā medus marinādē vismaz 2 stundas, vai arī gaļu var sagatavot iepriekšējā vakarā un atstāt marinēties visu nakti. Medus marināde vistas filejām cepšanas brīdī veidos skaistu, brūnu garoziņu.
Liellopa maltās gaļas sacepums ar kartupeļu biezputru lauku stilā
Vienkārši un ātri pagatavojams sacepums, īpaši, ja maltās gaļas mērce un kartupeļu biezputra jau gatavas ledusskapī. Ja mērce noglabāta saldētavā, pa nakti izņem to atlaisties. Piedāvājam izmantot liellopu maltās gaļas mērci ar šampinjoniem, kuras recepti vari izlasīt šeit.
Balzamiko un bārbekjū mērcē marinēta vistas fileja
Šī vienkāršā un supergardā ēdiena izcelsme ir Āfrika, kur tas tiek cepts uz oglēm. Protams, uz grila cepta, šī vistas fileja garšo izcili, bet tikpat nevainojama tā ir, arī cepta cepeškrāsnī - grila režīmā vai uz istabas grila.
Viltotais zaķis kēksiņu formās ar kartupeļu biezeņa 'cepurēm'
Ja meklē ideju, kā pagatavot viltoto zaķi vien pāris personām, tev lieti noderēs amerikāņu blogeres, "Framedcooks.com" autores Katrīnas Džeksones ideja šo vienkāršo ēdienu pagatavot kā glazūrkēksiņus, proti, cepot mafinu formās un pārsedzot ar gaisīga kartupeļu biezeņa "cepuri".
Meksikāņu vistas iesmiņi
Meksikāņu vistas iesmiņi "īstu asumiņu" cienītājiem.
Apetīti rosinošais liellopa gaļas burgers
Siltais laiks jābauda ar gardām maltītēm. Kafejnīcas Šķūnis šefpavāre Dana Ivanova iesaka apetīti rosinoša liellopa gaļas burgera recepti, kuras pamatā ir klasiskas virtuves vērtības, ko papildina pāris knifiņi.
Cēzara salāti ar sierā un rīvmaizē panētu vistas šķiņķīti
Cēzara salāti, šķiet, ir labākā izvēle, ja vēlies ēst ko atsvaidzinoši sātīgu, bet tajā pašā laikā vieglu. Piedāvājam restorāna "Aqua Luna" šefpavāra Ginta Aizupieša versiju šiem populārajiem salātiem, ko virtuves meistars gatavoja "Tasty.lv" un "Džiugas" siera ēdienu meistarklasē aprīļa sākumā.
Truša sedls ar burkānu un pilngraudu plācenīšiem
Truša gaļa ir veselīga alternatīva ierastajai cūkgaļai. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis. Norādītie daudzumi - divām porcijām.
Svaigie lapu salāti ar kartupeļu pankūku un laša tartaru
Svinībām vai īpašai ēdienreizei - svaigie lapu salāti ar kartupeļu pankūku un laša tartaru. Recepti iesaka restorānu tīkls "Tex-Mex".