Foto: Shutterstock
Svelmainās dienās, ar kurām šovasar esam īpaši lutināti, biešu aukstā zupa daudzās mājās tiek gatavota teju katru otro dienu, tomēr reizēm der pamainīt ēdienkarti, ieviešot tajā jaunas vēsmas. Piedāvājam izmēģināšanai 17 auksto zupu receptes bez biešu sārtās nokrāsas, lai iepriecinātu tos, kuriem šis dārzenis ir apnicis vai gluži vienkārši negaršo.

Klasiska izvēle aukstajām zupām, kuru gatavošanā bietes nav nepieciešamas, ir tomāti – no tiem sanāks ļoti atsvaidzinoša un piecās minūtēs pagatavojama gaspačo zupa, ko iecienījuši ļaudis Spānijā. Bet, ja gribas ko mūsu garšu kārpiņām pazīstamāku, pagatavo Krievijā populāro okrošku ar kefīru un kvasu. Aukstajās zupās iederēsies arī gurķi un redīsi – tos var pievienot gan tomātu gaspačo, gan kefīra aukstajām zupām.

Lai auksto zupu atvēsinātu ātrāk, izmanto par pamatu šķidrumus, kas tik tikko izņemti no ledusskapja. Bet, ja aukstās zupas bāze ir ūdens, tad zupai vari pievienot arī kādu ledus gabaliņu. Auksto zupu gatavošanas trakumā noteikti nedrīkst aizmirst gan par garšvielām, gan garšaugiem – papildini zupu ar sāli, pipariem, kā arī sakapātiem lociņiem, dillēm, pētersīļiem, baziliku, piparmētrām vai kādu citu zaļumu.

Lai garšīgi!

Pikanta aukstā zupa ar balto redīsu un mārrutkiem

Foto: Shutterstock

Vasarīgam laikam - atvēsinošā, pikanta un ātri pagatavojama aukstā zupa.

Lasīt vairāk

Fiksā tomātu un redīsu aukstā zupa

Foto: Shutterstock

Aukstā zupa no tomātiem, redīsiem un gurķiem, ko varēsi pagatavot zibenīgi. Neatņemams virtuves palīgs šīs zupas pagatavošanai būs blenderis – ar to tad arī gatavo zupu, cik krēmīgu vien katram tīk.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa bulgāru gaumē ar ķiplokiem un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Bulgāru aukstā zupa "tarator", ko gatavo no jogurta, ķiplokiem, gurķiem un valriekstiem. Patiks jaunu garšu meklētājiem un tiem, kas vēlas atveldzēties karstākā vasaras dienā.

Lasīt vairāk

Cukīni vai jauno kabacīšu aukstā zupa - zaļais gaspačo

Kad es vēl biju pavisam maza, manai mammai bija milzīgs sakņudārzs, kurā auga zaļie salāti, tomāti, ķirbji, pupiņas, pipari un daudzi citi dārzeņi. Mana mamma ir apbrīnojama dārzniece un īpaši labi viņai padevās cukini. Ražas laikā it visur bija cukini - viņa gatavoja cukīni maizi, pankūkas, kēksiņus.

Lasīt vairāk

Garneļu aukstā zupa

Foto: Shutterstock

Garneļu aukstā zupa - smalkai pusdienu maltītei.

Lasīt vairāk

Aukstā avokado zupa

Foto: DELFI

Jūs noteikti zināt, ka vislabākās receptes top tad, kad to vismazāk gaida. Arī šis nav izņēmums, jo draudzenes vadīta, izmēģināt auksto zupu ar avokado un kefīru, vadījos pēc intuīcijas un radīju kaut ko tik gardu, ko būtu vērts izmēģināt arī Tasty.lv lasītājiem. Tā kā klasiskā biešu aukstā zupa nu jau ir nedaudz apnikusi, šī ir lieliska alternatīva, ar ko sevi palutināt karstajās vasaras dienās. Turklāt ēdiens ir gana kreptīgs, lai remdinātu izsalkumu pat sātīgāko ēdienu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Okroška ar kvasu

Foto: Shutterstock

Aukstā zupa - okroška ar kvasu ir atsvaidzinoša, saldeni pikanta, kas dos uzmundrinājumu karstā laikā. Galvenais izvēlēties kvasu, kas nav ļoti salds, bet dabīgi saldens.

Lasīt vairāk

Gurķu un piparmētru aukstā zupa

Foto: Shutterstock

Veldzējoša svaigo gurķu zupa ar piparmētrām un pētersīļiem. Auksto zupu pirms ēšanas ieteicams noturēt ledusskapī, bet, lai zupas konsistence nebūtu pārāk vienmuļa, ēd to kopā ar riekstiem vai kādu grauzdiņu.

Lasīt vairāk

Zaļais gaspačo

Foto: Shutterstock

Dzīvespriecīga un krāsaina aukstā zupa. Pirms zupas sablenderēšanas, zaļās paprikas karstā cepeškrāsnī izcep, lai pēc tam varētu novilkt paprikām miziņu.

Lasīt vairāk

Spirdzinoša griķu-gurķu aukstā zupa ar ķiplokiem

Foto: DELFI

Kad vasarīgi laikapstākļi vēl turpina priecēt un gribas sevi palutināt ar ko spirdzinoši svaigu, bet visas iespējamās aukstās zupas variācijas jau ir apnikušas, laiks izmēģināt ko neparastāku. Kaut gan griķi un aukstā zupa iesākumā var šķist neiespējams salikums, tomēr ir vērts vismaz vienreiz ļauties eksperimentam, lai secinātu, ka tas ir garšīgi. Ļoti garšīgi!

Lasīt vairāk

Aukstā zupa itāļu gaumē

Foto: Shutterstock

Atsvaidzinoša aukstā zupa ar bagātīgi pievienotām piparmētrām, gatavota uz jogurta bāzes.

Lasīt vairāk

Gaspačo ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: Shutterstock

Gaspačo - brīnišķīgā vasaras zupa, kuru tik viegli un ātri var sakult ar blenderi. Toties, lai pagatavotu ķiplokgrauzdiņu kubiņus, vispirms saspiestu, bet nesmalcinātu ķiploku apcep eļļā, tādējādi to aromatizējot. Pēc tam eļļu izmanto maizes kubiņu grauzdēšanai cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar gurķiem un redīsiem

Foto: Shutterstock

Atvēsinoša un veldzējoša aukstā zupa ar kraukšķīgiem redīsu un gurķu gabaliņiem. Pasniedz ar ķiploku grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Liesa skābeņu aukstā zupa

Foto: DELFI

Ja stirnas dārzā nav paspējušas nograuzt gardo skābeņu puduri, pagatavo atsvaidzinošu auksto zupu. Kefīra vietā izmantojot vien dažas karotes liesa skābā krējuma, zupas katls nebūs kaloriju bumba un pludmales sezonu varēsi sagaidīt izcilā formā. Droši var eksperimentēt ar zaļumiem un saplucināt arī rukolu vai kreses.

Lasīt vairāk

Skābeņu - biešu lapu aukstā zupa

Foto: Shutterstock

Skābeņu - biešu lapu aukstā zupa spirdzinājums karstai vasaras dienai.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un gurķu aukstā zupa ar kefīru un sinepēm

Foto: Privātā arhīva foto

Ne vien veldzējošas, bet arī ļoti sātīgas kartupeļu aukstās zupas recepti iesaka Linda Lindoku.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar āboliem, redīsiem un piparmētrām

Pavasarī organisms ir izslāpis pēc svaigām, vieglām un jaunām garšām. Izmēģini ļoti atsvaidzinošu aukstās zupas versiju – ar gurķiem, āboliem, redīsiem un piparmētrām, kas papildināta ar ķiploka asumiņu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!