Foto: Shutterstock
Ja ledusskapja saldētavas nodalījums tā vien kliedz pēc krietnas patukšošanas, jo atvilktnes vairs nav iespējams piepildīt ar pelmeņiem vai zivju pirkstiņiem, tad laiks padomāt par to, kā garšīgi pagatavot vasarā un rudenī sasaldēto. Un kad tad, ja ne tagad – ziema aiz logiem beidzot atspērusies, kas mudina pasapņot par siltākajiem gada mēnešiem. Ja neesi starp tiem, kam Ziemassvētkos paveicās salasīt mežā gailenes, tad paver vien vaļā saldētavu un izņem kādu sainīti ar rudenī sasaldētajām meža veltēm.

Vispirms gan jāsaprot, vai saldētās beciņas, baravikas, gailenes un pārējās sēnes joprojām ir pietiekami labas, lai tās varētu pagatavot. Sēnes saldētavā drīkst glabāt līdz pusgadam, tāpēc, ja tās sasaldētas augustā vai septembrī, janvāris kā reiz ir piemērots laiks, kad tās atkausēt. Novērtē, vai sēnes maisiņā vai kastītē nav ieguvušas sala "apdegumus" – ja sēnes saldētavā noturētas pārāk ilgi, tās būs gluži vai izkaltušas, zaudējušas mitrumu pavisam un cietas kā akmens, norāda izdevums "Cooking Light".

Saldētās sēnes, ja iecerēts cept vai vārīt, pirms gatavošanas vajag atlaidināt vien tad, ja sasaldētas veselas. Gabaliņos sagrieztās sēnes droši var likt uz pannas tāpat, pievienojot tām eļļu un garšvielas. Cepšana vai vārīšana var aizņemt mazliet ilgāku laiku, bet, tā kā sēnes ir grūti pārvārīt vai pārcept, tas tām nekaitēs. Veselas sēnes atlaidini, saberot tīrā bļodā un turot istabas temperatūrā. Tiklīdz liekais šķidrums izkusis un notecējis, tās būs gatavas cepšanai vai vārīšanai. Galvenais – neatlaidināt tās ilgāk par dienu vai divām, jo pēc izņemšanas no saldētavas, tajās mostas arī sasaldētās baktērijas.

Sasaldētās sēnes izmanto termiski apstrādātas – zupās, sautējumos, ceptas uz pannas vai sacepumos. Pēc atlaidināšanas tās noteikti nederēs salātiem, jo būs pārāk ūdeņainas.

Gardais sēņu un vistas ragū

Foto: Shutterstock

Sēņu un vistas ragū garšos lieliski gan ar nūdelēm, gan rīsiem, gan kartupeļu biezputru.

Lasīt vairāk

Griķu kotletes ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Gardu, zeltaini kraukšķīgu kotlešu recepte, kas noderēs arī veģetāriešiem. Šampinjonus sezonas laikā vari aizstāt ar meža sēnēm. Ja pasniegsi šīs kotletes ar krējuma-ķiploku mērci, neviens nespēs palikt vienaldzīgs!

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar sēnēm un griķiem

Foto: Shutterstock

Ļoti gardi kāpostu tīteņi, kas pildīti ar mazliet citādākām sastāvdaļām – griķiem un sēnēm. Pasniedz, kamēr vēl silti – ar zaļumiem un kādu auksta skābā krējuma karoti.

Lasīt vairāk

Kartupeļu rulete ar meža sēņu pildījumu

Foto: DELFI

Viena no manām iecienītākajām frāzēm virtuvē skan: "Grūtākais ir izdomāt, ko gatavot ēst!". Un tā tik tiešām arī ir. Tādēļ, kad mana kolēģe Ketija pavēstīja, ka plāno izmēģināt nesen feisbukā ieraudzītu dārzeņu ruletes recepti, nodomāju – kādēļ gan ne?

Lasīt vairāk

Risoto ar sēnēm un bekonu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīga pusdienu vai vakariņu maltīte diviem – risoto ar mīksti kraukšķīgiem rīsiem, mazliet bekona un sēnēm. Nedaudz asumiņa un aromāta maltītei piešķirs svaigi malti melnie pipari.

Lasīt vairāk

Pildītās sinepju pankūkas ar bekonu, puraviem un sēnēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgas pildītās pankūkas, kuras pagatavotas no nedaudz pikantas mīklas – tai pievienota karote sinepju. Pildījumā izkausēts maigais krēmsiers, kas mijas ar apceptiem bekona gabaliņiem, šampinjoniem un puraviem.

Lasīt vairāk

Sēņu risoto ar mandelēm un salviju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īstā recepte, kur likt lietā mežā salasītās sēnes – aromātisks un maigs risoto. Maltīti īpaši krēmīgu padarīs izmantotais mandeļu piens, bet kraukšķīgumu piešķirs apceptās mandeles.

Lasīt vairāk

Rudens sēnes ar malto gaļu Vidusjūras gaumē

Foto: Publicitātes foto

Laba ideja sildoši omulīgām vakariņām. Pagatavo rudens sēnes Vidusjūras gaumē un pasniedz tās ar kukurūzas polentu vai rīsiem.

Lasīt vairāk

Pildīta paprika ar sēnēm un rīsiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama ar sēnēm un rīsiem pildīta paprika.

Lasīt vairāk

Sēņu risoto

Foto: Vida Press

Brīnišķīgi krēmīgs, turklāt vienkārši pagatavojams tradicionālais itāļu ēdiens. No brīža, kad rīsiem pievienosi pirmo buljona porciju, līdz gatavam risoto paies vien 20 minūtes! Ja pa rokai nav baraviku, droši vari tās aizstāt ar citām sēnēm, kas pirms ēšanas nav jāvāra - gailenēm, šampinjoniem, bekām!

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar gailenēm un sieru

Foto: Shutterstock

Izcili krēmīgs un gards kartupeļu šķēlīšu sacepums ar gailenēm un siera virskārtu. Pasniedz tāpat vai kopā ar svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Gaileņu žuljēns

Foto: Shutterstock

Gardais gaileņu žuljēns ar parmezāna cepurīti.

Lasīt vairāk

Sātīgā baraviku krēmzupa

Foto: Shutterstock

Ja baravikas ir daudz un klasiskā sēņu zupa šķiet vienmuļa, krēmzupa neliks vilties. Ar izteiktu sēņu garšu, krēmīga, tumīga un gana sātīga, lai kalpotu kā pamatēdiens.

Lasīt vairāk

Siera zupa ar baravikām

Foto: Shutterstock

Siera zupa ar baravikām – sātīga zupa kārtīgai ēdienreizei.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!