Foto: DELFI
Melleņu sezonā sulīgās odziņas, protams, vislabāk baudīt, plūcot tās pa taisno no cera un saujām vien berot mutē, līdz plaukstās saskatāmas visas violetā nokrāsas un sejā rotājas nodevīgi iezilgans, bet ļoti apmierināts smaids. Bet kad savi pāris litriņi jau nolocīti, tā sacīt – acu gaišumam –, jāmēģina veselīgās ogas savā un draugu vēderos uzņemt dažādos citos veidos, piemēram, pagatavojot kādu debešķīgi gardu kūku.

Neceptās siera kūkas ir, iespējams, viens no vienkāršākajiem kūku veidiem, kas būs pa spēkam pat tiem, kas kūku mēģinās gatavot pirmo reizi. Ja vēlies, lai pildījums ir figūrai draudzīgāks, izmanto liesu jogurtu, bet tie, kas šogad ir atmetuši ar roku domai atklāt pludmales sezonu, var droši iziet uz visu banku, baudot mellenes salikumā ar trekno, krēmīgi gaisīgo maskarponi.


Ja vēlies spert soli tālāk, apgūstot vēl neizmēģinātus kūku cepšanas trikus, uztapini melleņu tarti, drupanu drumstalkūku vai melleņu biskvītkūku ar gardu šokolādes krēmu.

Lai labi garšo!

Vienkāršā melleņu jogurta kūka bez cepšanas

Foto: DELFI

Ir ļoti laba doma melleņu sezonu ieskandināt ar vienkārši pagatavojamu jogurta kūku, kuras pildījumam pievienots iebiezinātais piens, gaisīgs putkrējums un krietna sauja pirmo melleņogu, kas kūkai piešķir īpaši skaistu krāsu un patīkamu garšu.

Lasīt vairāk

Jogurta mīklas kūka ar mellenēm un citronu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīga un ļoti garda kūka ar mellenēm, kraukšķīgām mandeļu skaidiņām un aromātisko citronu. Ideāli pasniegšanai pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Melleņu biskvītkūka ar ogām un baltās šokolādes krēmu

Foto: DELFI

Sulīga, ar prāvu daudzumu vasaras ogām un atsvaidzinoša – tāda ir šī kūka, kas tapa mammas dzimšanas dienai par godu. Nebūt nav tā, ka šādas kūkas pagatavošana ir neiespējamā misija, atliek tikai apbruņoties ar vēlmi, vadīties pēc norādēm, un varēsi lepoties ar pašgatavotu un ellīgi garšīgu kūku.

Lasīt vairāk

Vienkāršā melleņu kūka

Foto: DELFI

Ogu laiku nevar nemīlēt – tās var grābt saujām, un ēst, līdz lūpas no laimes un garduma kļuvušas zilas. Tāpēc, ja jau ir tikts pie skaista spainīša ar mellenēm, tās ir jāliek lietā, pagatavojot ko brīvdienai pavisam atbilstošu – vienkāršu melleņu kūku. Tā it nemaz neprasa lielas pūles un kulinārās zināšanas – sanāks visiem un garšos fantastiski!

Lasīt vairāk

Siera kūka ar mellenēm atvasaras baudīšanai

Foto: DELFI

Lai vai kā negribētos to atzīt, tomēr gada karstākā sezona pietuvojusies izskaņai, un 1. septembris jau klauvē pie durvīm. Taču septembra pirmā diena ir svētki, un kas gan būtu svētki bez kūkas? Neatkarīgi no tā, vai 1. septembris jūsmājās ir svētku diena vai nē, šī kūkas recepte ir tā vērta, lai to pagatavotu un gardu muti notiesātu gabaliņu, vai pat divus.

Lasīt vairāk

Kūka ar āboliem un mellenēm

Kurš gan spējīgs pretoties tādam kārumam kā kūka? Kur nu vēl vairāk, ja tajā iecepti garšīgi āboli un mellenes. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.

Lasīt vairāk

Sulīgā melleņu drumstalkūka

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

"Kad sirdī jau ienācis pavasaris un prāts saka, ka nav nemaz tik tālu līdz nākamajai melleņu ražai, steidzami jāveic saldētavas tīrīšana. Nogurusi no melleņu musa kūkām, funktierēju, ka prasītos uzcept tādu pamatīgu melleņu pīrāgu. Pamanīju ledusskapī aizsēdējušos paniņu pudeli, kas tā vien prasījās tikt likta lietā. Pateicoties paniņu žēlabainajam saucienam pēc lietderības, rezultātā tapa bezgala garda melleņu drumstalu kūka," – šādi savu kārdinošo recepti piesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.

Lasīt vairāk

Jogurta kūka ar mellenēm riekstu groziņā

Foto: Shutterstock

Burvīgus groziņus var izcept, izmantojot nevis mīklu, bet samaltu riekstu masu, kas sajaukta ar medu un sviestu. Vispiemērotākie ir pekanrieksti vai valrieksti. Bet tie varētu būt arī lazdu rieksti vai kādi citi rieksti, kas garšo. Kūku var cept kā vienu lielu groziņu (tarti) vai kā vairākus nelielus groziņus.

Lasīt vairāk

Melleņu un mandeļu miltu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smalka kūka, kas gatavota pēc vislabākajām konditoru tradīcijām. Melleņu tarte lieliski iekļausies ogu sezonas ēdienkartē. Īpašu maigumu un garšu piešķirs ne tikai sastāvā esošais sviests, bet arī gardie mandeļu milti.

Lasīt vairāk

Vieglā melleņu siera kūka

Foto: Shutterstock

Vieglā melleņu siera kūka bagātīgam svinību galdam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!