Foto: Shutterstock
Karsta, svaigi kulta kartupeļu biezputra ir viena no dzīves lielajām baudām. Viens no ēdieniem, kas sasilda gan miesu un garu, un rada tūlītēju labsajūtu. Un karstu kartupeļu biezputras laimi ar sviesta actiņu vidū šovakar ir pelnījis ikviens.

Miltainie kartupeļi kārtīgi samīcīti ar piestu vai pat izberzti caur kādu virtuves gadžetu, tā, lai ne mazākais kunkulītis netraucētu baudīt kartupeļu biezputras samtaino krēmīgumu. Sīpoli ir sīksīki sakapāti, piens ir sakarsēts (aukstu pienu pieliet karstai biezputrai ir gastronomisks grēks!) un uzmanīgi ieliets biezputras mīlīgajās "mišelina" krunciņās.

Viss sakults un uzlikts uz uguns līdz pirmajam burbulim, biezputra garšīgi nopūšas un – buhhh! – izšauj to gaisā. Gatavs! Lielā bļodā iekšā un uzreiz uz galda! Kartupeļu biezputra jāēd karsta!

Ko ēdīsim klāt? Kartupeļu biezputra pati par sevi ir gastronomiskās baudas kalngali, ko tur vēl vajag! Bet var, protams, ielikt sviestiņu viducītī, var uzlikt pa virsu kartīgu krējuma karoti, un galu galā, sagriezts un uz pannas sačurkstināts cauraudzītis biezputras iedobītē ir īsta laime. Ir tas laiks, kad sasildīties pašam un sasildīt tuvākos ir svēts pienākums, un ar kartupeļu biezputru tas izdodas vienmēr.


Krāsnī cepta kartupeļu un krēmsiera biezputra

Foto: Shutterstock

Bagātīga, krēmīga biezputra, kuru cep cepeškrāsnī un iegūst kārdinošu, zeltainu garoziņu. Ļoti ērts veids, kā sagatavot kartupeļu biezputru viesībām. Laicīgi izvāra kartupeļu biezputru (var pat vārīt iepriekšējā dienā), to vēl karstu pilda sacepuma traukā un noglabā līdz cepšanas brīdim.

Lasīt vairāk

Kartupeļu biezputra ar zaļumiem

Foto: Shutterstock

Reizēm viss garšīgais ir patiesi vienkāršs – atliek vien pagatavot kartupeļu biezputru un sātīga maltīte gatava. Pamēģini samīcītajos kartupeļos iemaisīt siltas paniņas, tās biezputru padarīs kreptīgāku.

Lasīt vairāk

Īru sacepums ar malto gaļu un kartupeļu biezputru

Foto: Shutterstock

Kārtīgai pusdienu maltītei - īru sacepums ar gaļu un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu biezputra ar cauraudzīti

Foto: Shutterstock

Kartupeļu biezputra ar cauraudzīti – baudi ar marinētiem gurķiem, kefīru.

Lasīt vairāk

Krēmīgs kartupeļu biezputras sacepums ar lasi un sparģeļiem

Foto: Shutterstock

Lielisks veids, kā ātri pagatavot gardu maltīti, izmantojot iepriekšējās dienas kartupeļu biezputru, papildinot to ar laša filejas gabaliņiem, sauju sparģeļu un krēmīgu mērci.

Lasīt vairāk

Krēmīga kartupeļu biezputra ar spinātiem un grauzdētiem riekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ikdienišķā kartupeļu biezputra kļūs par restorāna cienīgu ēdienu, ja pievienosi tai olu dzeltenumus, kādu sauju spinātu un grauzdētos, kraukšķīgos riekstu gabaliņus.

Lasīt vairāk

Kolkanons jeb sātīga kartupeļu biezputra 'īru modē'

Foto: Shutterstock

Vai maz ir kāds, kuram negaršo kartupeļu biezputra? Bet, ja vēl tā tiek dāsni aizdarīta ar maigu saldo krējumu, sviestu, zeltainām bekona šķēlītēm un kraukšķīgiem kāpostu gabaliņiem kā to iecienījuši darīt īri, tad rezultāts ir tik zīdaini krēmīgs un grēcīgi gards, ka no tā gluži vienkārši nav iespējams atteikties. Dietologiem neatliks nekas cits, kā bezpalīdzībā nolaist rokas un saldsērīgi nopūsties, jo šis ir rudenīgi drūmām dienām nevainojami piemērots paēdiens.

Lasīt vairāk

Kartupeļu biezputra ar zaļumiem un sieru

Lai izdotos izcila kartupeļu biezputra, klasiskajā variantā svarīgi kārtīgi izmīcīt, pievienot sviestu, pienu un muskatriekstu. Piedāvājam papildināt tik ierasto garšu ar rīvētu cieto sieru – biezputra, varbūt nebūs tik gaisīga, kā ierasts, taču siers piešķirs ļoti izteiksmīgu noti, ko gribēsi baudīt vēl un vēl.

Lasīt vairāk

Sierīgais kartupeļu biezputras sacepums

Foto: Shutterstock

Vienkāršs un gards kartupeļu biezputras sacepums pusdienām vai vakariņām. Bez parastajiem kartupeļiem neaizmirsti pievienot arī saldo kartupeli – tas piešķirs sacepumam patīkamu garšu, bet Čedaras siers patīkami kusīs mutē.

Lasīt vairāk

Lauksaimnieka kartupeļu biezputra

Foto: Shutterstock

Lauksaimnieka kartupeļu biezputra - tik garda, ka neko citu nemaz klāt nevajag!

Lasīt vairāk

Foto recepte: Garšaugu kartupeļi ar trifeļu eļļu

Foto: DELFI

"Šis būs citāds kartupeļu biezenis," apsola "Gemoss" šefpavāre Ina Poliščenko. Viņa radījusi jaunu kartupeļu biezeņa recepti. Un tas patiešām ir pavisam kaut kas cits, nekā pierasts. Iespējams, šis ir pats labākais veids, kā sākt iemīlēt trifeļu garšu un aromātu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu biezenis ar timiānu un kraukšķīgiem brokoļu gabaliņiem

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Kaut šķiet, ka kartupeļu biezenis ir pavisam ikdienišķs ēdiens, papildinot to ar koši zaļiem un kraukšķīgiem blanšētu brokoļu gabaliņiem un sauju koši sārtu dzērveņu, krēmīgā putra būs izcila piedeva svētku cepetim.

Lasīt vairāk

Kotletes saldā krējuma mērcē un kartupeļu biezenis ar spinātiem

Foto: Santa Maria

Kotletes saldā krējuma mērcē un kartupeļu biezenis ar spinātiem noteikti kļūs par vienu no jūsu iecienītākajiem ēdieniem!

Lasīt vairāk

Gana pīrāgs ar saldo kartupeļu biezeni

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tradicionāli ganu pīrāgs jeb Shepherd's pie tiek pagatavots no maltās gaļas ar kraukšķīgu kartupeļu cepurīti pa virsu. Šoreiz ir nedaudz citādāka versija – pa virsu likti maigie saldie kartupeļi, bet zem tiem paslēpusies jēra maltā gaļa. Maltīte būs lielisks vakariņu ēdiens, ar ko pabarot visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu biezenis ar zaļumiem

Foto: Shutterstock

Vitamīniem bagātai maltītei pagatvo kartupeļu - zaļumu biezeni.

Lasīt vairāk

Šepardas gaļas pīrāgs

Foto: Shutterstock

Šepardas gaļas pīrāgs pusdienu un vakariņu galdam.

Lasīt vairāk

Diētiskais kartupeļu biezenis

Foto: Shutterstock

Kartupeļu biezenis mazuļiem, vegāniem un diētu ieturētājiem.

Lasīt vairāk

Spinātu - kartupeļu biezenis

Foto: Shutterstock

Spinātu - kartupeļu biezenis ikdienas vai svētku maltītei.

Lasīt vairāk

Kartupeļu biezenis ar parmezāna sieru

Foto: Shutterstock

Kartupeļu biezenis ar parmezāna sieru gardai piedevai vai tāpat vien.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!