Foto: Shutterstock
Kad pats Toms Bricis pasludina vēsturiski karstāko dienu Latvijā, ir skaidrs: situsi Latvijas tomātu triumfa stunda. Kāds sakars termometriem ar tomātiem? Vistiešākais! Latvijas tomāti šobrīd ir pilnbriedā un nav šobrīd lieliskāka dārzeņa, lai pagatavotu izcilu auksto zupu, kuru vēl lieliskāku var padarīt tikai ledus gabaliņi: gaspačo. Vārdu sakot, ja mājās ir tomāti un ledus, mēs esam glābti. Slava Latvijas tomātiem!

Protams, protams, auksto zupu pirmais vilnis mums jau bija, un liekas – viss tika izmēģināts, bietes, kefīrs, gurķi, itin viss! Izstrēbām visu veikalu visu kefīru līdz pēdējai lāsītei! Bet pašu tomāti gan vēl nebija ienākušies, tāpēc tagad, kad vietējie tomāti ir pašā pilnbriedā un vēl vairāk, var teikt, ka līdz ar aukstās zupas renesansi beidzot sākusies īstā gaspačo sezona.

No tomātiem, protams, var pagatavot visdažādākā veida šķidrumus – arī tos, ar salmiņu sūcamos. Bet – Asiņainā Mērija, ne par tevi šis stāsts, ne par tevi. Ar iekāri skatoties uz tomātiem, mēs domājam tikai par patīkamu vēsumu, nevis šņabja piešprici tomātam. Šajā karstumā? Aizmirsti, Mērij, un gaidi aukstuma vilni! Šajā vilnī, kas mums te ir, mums vajadzīgs tikai gaspačo! Nu, un vēl, protams, tomātu un gurķu salāti, tos var piegriezt pilnu bļodu un turēt ledusskapī – kā pabāz galvu, tā aprij kādu karoti aukstu un dievīgi gardu salātu tajā izcilajā krējuma mērcītē, kas sniedz spēkus dzīvot tālāk. Bet šoreiz arī par nacionālajiem salātiņiem nav stāsts – šoreiz mūsu varonis un glābējs ir Latvijas tomātu gaspačo!

Foto: Shutterstock
Nav nekā labāka, kā elles karstumā uzēst ko ellīgi gardu un atvēsinošu. Sākumā kļūst tīri karsti no visiem tiem čili un ķiplokiem, bet pēc tam tik patīkams vēsumiņš...

Gaspačo saprot, kas par lietu: galu galā tas radies ne tādā vien karstumiņā, kāds mums te šobrīd valda. Šī Andalūzijas kulta zupa ir radusies milzu svelmē, cilvēkiem smagi strādājot olīvu birzīs, kad ēšanai nebija nekādu dižo produktu pie rokas un pusdienlaiks darba līgumā arī vēl nebija noteikts pieklājīgā garumā. Vārdu sakot, laika bija maz, karsti bija ellīgi, un ēst gribējās, ka traks! Lūk, tādos apstākļos radās tomātu zupa gaspačo, un tāda tā ir vēl šobaltdien: pagatavojama zibenīgā ātrumā, gana sātīga un tīkami atvēsinoša.

Foto: Shutterstock
Andalūzijas zemnieki, gaspačo izgudrotāji, droši vien nevarēja iedomāties, ka šo vienkāršo kā tomāts un dzīve zupu var servēt arī stikla glāzēs. Bet var! Kad lauku šarms un bļodas apnikušas, var pasniegt gaspačo smalkāk, un tad tā jau ir īsta ballīte, vēl tikai kāds gaspačo tosts vajadzīgs! Piemēram: es paceļu šo gaspačo glāzi par... par vēsāku laiku un kādu lietutiņu arīdzan!

Klasiskas gaspačo receptes sastāvdaļas ir tomāti, gurķi, sīpoli, paprika, ķiploki, olīveļļa, sāls, baltvīna etiķis, ūdens un ne pirmā svaiguma maize. Taču gaspačo var būt dažnedažādi, galvenais – jābūt aukstam un ar asumiņu. Par to aukstumu runājot – pēc pagatavošanas zupa jāieliek ledusskapī, bet var procesu arī paātrināt: kad zupa šķiet jau daudzmaz vēsa, tajā var iebērt ledus gabaliņus. Tad gan vairs nevar kavēties, jāķeras klāt. Lai vēsi, gardi un uzmundrinoši!

Vakariņas 5 minūtēs: gaspačo jeb tomātu aukstā zupa

Foto: DELFI

Kad termometra stabiņš sasniedz vai pat pārsniedz 30 grādu atzīmi, darbināt cepeškrāsni nav prāta darbs, tādēļ labāk baudīt tādus ēdienus, ko iespējams pagatavot bez termiskas apstrādes. Vien piecu minūšu laikā pagatavojama aukstā zupa būs ideāls risinājums gardai maltītei uz ātru roku. Pagatavo lielo katlu, lai ar gardo zupu varētu mieloties arī nākamajā dienā!

Lasīt vairāk

Aukstā tomātu zupa ar arbūzu un Tabasko piešprici

Foto: DELFI

Šī zupa ir parafrāze par spāņu lepnumu – gaspačo. Receptē ir apvienotas divas dažādas receptes. Galvenie spēlētāji šeit ir tomāti, kas savieno garšu virpulī gan sīpolus, gan arbūzus, un vēl bariņā pieķer Tabasko mērci. Rezultāts neliek vilties!

Lasīt vairāk

Pikantais gaspačo

Foto: Publicitātes attēls

Mazliet pikanta gaspačo aukstā zupa no dārzeņu sulas, dārzeņiem un čili mērces asumam. Recepti piedāvā "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa itāļu gaumē

Foto: Shutterstock

Atsvaidzinoša aukstā zupa ar bagātīgi pievienotām piparmētrām, gatavota uz jogurta bāzes.

Lasīt vairāk

Zibenīgais gaspačo ar asumiņu

Foto: DELFI

Ideālais veids, kā izlietot piebriedušos atvasaras tomātus, – sablendēt tos ārkārtīgi gardā aukstajā gaspačo zupā. Garšu dažādībai klāt pievieno arī kādu no lauka atnestu gurķi, palielu sarkano sīpolu un pieber šķipsniņu kajēnas piparu.

Lasīt vairāk

Gaspačo ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: Shutterstock

Gaspačo - brīnišķīgā vasaras zupa, kuru tik viegli un ātri var sakult ar blenderi. Toties, lai pagatavotu ķiplokgrauzdiņu kubiņus, vispirms saspiestu, bet nesmalcinātu ķiploku apcep eļļā, tādējādi to aromatizējot. Pēc tam eļļu izmanto maizes kubiņu grauzdēšanai cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Jāņu mātes vasaras tomātu zupa - gaspačo

Netradicionāla, garšīga un veselīga recepte Līgo svētku galdam, kas piemērota arī tiem, kuru ikdiena ir cukura diabēts. Receptes autore - uztura speciāliste Liene Sondore.

Lasīt vairāk

Aukstā tomātu zupa uz tomātu sulas bāzes

Foto: Shutterstock

Aukstā tomātu zupa - karstas vasaras dienas glābiņš.

Lasīt vairāk

Andalūzijas gaspačo recepte

Foto: Shutterstock

Andalūzijas gaspačo - tradicionālā recepte spāņu aukstajai tomātu zupai.

Lasīt vairāk

Gaspačo

Foto: Shutterstock

Gaspačo - atvēsinoša un pikanta zupa karstai vasaras dienai.

Lasīt vairāk

Gaspačo ar baziliku

Foto: Shutterstock

Atvēsinošais un pikantais gaspačo ar baziliku.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!