Foto: Shutterstock
Kad trīs dienas ēsti pelēkie zirņi un štovēti kāposti, ceturtajā noteikti vairs negribas tos redzēt. Turklāt nereti pēc vieniem svētkiem, kad tepat aiz stūra nākamie, gribas vienkārši atpūsties no pārmērīgas gatavošanas, lai paēstu ko vienkāršu un ne pārāk smagnēju. Ja tā, tam lieti noderēs kāda dārzeņu zupiņa!

Starpsvētku slinkumā gan ir tikai pašsaprotami, ka piespiesties gatavot zupu jau ir daudz. Taču par paša vārītu buljonu nudien gribas aizmirst. Protams, protams, vienmēr var paķert mazo situācijas glābēju un zupu pagatavot ar kādu vistas, liellopa vai dārzeņu buljona kubiņu. Tomēr zupa nekādi nezaudēs, ja to gatavosi vienkārši ar ūdeni. Kas jāievēro, lai tā nebūtu pliekana?

Dārzeņu zupām nevajadzētu izmantot vistas vai liellopa gaļas buljona kubiņus, jo gluži vienkārši zupa tad garšos un smaržos pēc gaļas, pat ja tajā tā nebūs. Vislabākais variants dārzeņu zupām – paļauties uz to, ka zupa izdosies arī tad, ja izmantosi tikai ūdeni. Kāpēc tā ir laba ideja? Atsevišķu dārzeņu garša īpaši izcelsies, ja to nenomāks buljona intensīvās garšas notis.

"Kartupeļu zupai, kas pagatavota ar ūdeni, būs intensīvāka kartupeļu garša, nekā tādai, kas pagatavota ar vistas gaļas buljonu," iesaka vietnes "Myrecipes" virtuves eksperti. Arī tomātu zupas būs košākas un mazliet saldenākas, ja pagatavošanā netiks izmantots gatavs buljons. Vēl viena zupa, kas tikai iegūs, ja to gatavosi bez gaļas buljona, ir franču sīpolu zupa – karamelizētie sīpoli un taukvielas panāks izteiksmīgu efektu paši par sevi, ja tiem tikai pievienosi ūdeni šķidrumam.

Savukārt izbijusi ēdiena zinātniece, recepšu autore Džūlsa Klensija no bloga "The Stone Soup" sniedz vērtīgus padomus, kā zupu padarīt garšām bagātīgu, par bāzi izmantojot ūdeni un iztiekot bez speciālas buljona vārīšanas:

Izmanto aromātiskus dārzeņus – sīpoli, selerijas un burkāni ir maģiskais trio, kas jebkurai zupai piešķirs intensīvāku garšu.

Pievieno sojas mērci – viena ēdamkarote sojas mērces pie zupas un tā izmainīsies līdz burvīgai nepazīšanai. Sojas mērce būs kā punktiņš uz "i" – patīkamā umami garša, kas izcels visas pārējās sastāvdaļas katliņā.

Pievieno papildinājumu ar bagātīgu garšu – pesto vai harisas mērces, tomātu pasta piešķirs zupai mazliet citādāku garšas noti, kas būs gruntīgāka.

Nepielej par daudz ūdens! Gatavojot zupu tikai ar ūdeni, svarīgi to nepieliet par daudz. Pārāk biezu zupu vienmēr var pašķidrināt, bet ja zupā būs pārāk daudz šķidruma, var nākties ļoti ilgi to vārīt, lai šķidrums reducētos, bet garša saglabātos.

Nopietni izvēlies garšvielas! Lai iegūtu izteiksmīgu garšu, zupā neiztikt bez garšvielām. Buljons un tā kubiņi mēdz būt ļoti sāļi, tāpēc papildu sāls nav nepieciešams. Tomēr tad, ja vāri zupu tikai ar ūdeni, neaizmirsti par sāli un pipariem, kā arī kaltētajiem garšaugiem un citām garšvielām.

Mazliet skābumiņa panāks ļoti daudz – citronu sula vai tējkarote etiķa pliekanu zupu padarīs izteiksmīgāku.

No asumiņa zupa var tikai iegūt – nekautrējies tai pievienot mazliet čili piparu (piemēram, Kajēnas) vai asās paprikas pulveri. Tāpat zupām piestāvēs kaltēts koriandrs vai pat karija garšvielu maisījums.

Bet neļauj zupā peldēt dārzeņiem vien. Arī veģetāra zupa tikai iegūs, ja tai pievienosi, piemēram, makaronus, lēcas, griķus vai rīsus. Pavisam drošs un viegls variants – pagatavo krēmzupu. Lūk, idejas no "Tasty" recepšu klāsta, kā starpsvētku nedēļā remdēt izsalkumu ar kādu vieglu dārzeņu zupu!

Ātrā nūdeļu zupa ar konservētiem zirņiem un pupiņām

Foto: Shutterstock

Ātrā versija par klasisko itāliešu "minestrone" – garda un sātīgā dārzeņu zupa ar nūdelēm, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad maltītes gatavošanai ir pavisam maz laika, jo šo zupu iespējams pagatavot vien 20 minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa ar makaroniem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama un garda dārzeņu un makaronu zupa žiglām pusdienām vai vakariņām. Ber zupas katlā burkānus, konservētos tomātus un saldētos zirnīšus – tā viss pagatavosies krietni ātrāk.

Lasīt vairāk

Zupa minestrone ar cukīni un konservētām pupiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavasara vēsmas zupas šķīvī – gardā makaronu zupa minestrone. Plaukstošo gadalaiku šķīvī izgaršot palīdzēs ne vien redīsi un cukīni, bet arī fenhelis un nedaudz svaigu pētersīļu.

Lasīt vairāk

Skābētu kāpostu veģetārā zupa

Foto: Shutterstock

Skābētu kāpostu veģetārā zupa ar auzu pārslām vai miežu putraimiem.

Lasīt vairāk

Liesā gavēņa zupa ar griķiem un skābētiem gurķiem

Foto: DELFI

Ātri un vienkārši pagatavojama dārzeņu zupa gavēņa laika ēdienkartes atsvaidzināšanai. Īpašu garšas noti zupai piešķir griķi, salikumā ar skābētiem gurķiem. Šo garšu kombināciju nudien ir vērts izmēģināt!

Lasīt vairāk

Sakņu dārzeņu zupa ar mājās ceptām maizītēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda sakņu dārzeņu zupa, kurā kāļa, burkāna un pastinaka gabaliņi pirms vārīšanas apcepti cepeškrāsnī. Zupas šķīvi papildinās smaržīgas, mājās ceptas rauga mīklas maizītes ar sezama un magoņu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Sātīgai ēdienreizei - dārzeņu zupa ar kausēto sieru.

Lasīt vairāk

'Minesotas' zupa tievētājiem

Foto: Shutterstock

Veselīga dārzeņu zupa - sātīga, bet ar nelielu kaloriju skaitu. Šī zupa ir daļa no tā saucamās Minesotas klīnikas diētas, kas īpaši izstrādāta ātrai svara samazināšanai (pacientiem pirms operācijām) un organisma attīrīšanai. Pat ja tev nav nepieciešams ievērot diētu, runā, ka pēc pāris atslodzes dienām, pamatā lietojot šo zupu, rodoties laba pašsajūta un esot jūtams spēku pieplūdums.

Lasīt vairāk

Asā dārzeņu zupa ar rīsiem

Dārzeņu zupai nebūt nav jābūt garlaicīgai! Šī recepte pilnīgi noteikti tāda nav - zupas garšas noslēpums ir nedaudz neparasta garšas kombinācija, ko veido sildošais čili asumiņš un viegls citrona skābums. Sātīgumam - rīsi.

Lasīt vairāk

No skata necila, bet ar karalisku garšu. Kartupeļu un puravu krēmzupa

Foto: Shutterstock

Tikai kartupeļi, puravi un buljons. Šīs zupas pagatavošana izmaksā lēti, bet garšo kā restorānā. Un garšo vairākkārt labāk, nekā izskatās.

Lasīt vairāk

Biešu krēmzupa

Foto: Publicitātes foto

Pierastā biešu zupa var kļūt par elegantu krēmzupu! TV3 balss Guntis Krivms šovā "Gandrīz ideālas vakariņas" pasniedza biešu krēmzupu, kuru gardu muti notiesāja pat tie vakariņu viesi, kuriem ar bietēm neesot tās labākās attiecības.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu un turku zirņu krēmzupa

Janvāris visā pasaulē ir veģetārā uztura popularizēšanas mēnesis. Aizvien vairāk cilvēku veikalu plauktos meklē veģetāros ēdienus un izvēlas izaicināt sevi, periodiski atsakoties no gaļas ēdieniem, novērojuši veikalu tīkla "Elvi" speciālisti. Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone iesaka lielisku, sildošu un sātīgu veģetāru zupu, kas īpaši labi garšos tieši aukstajā ziemas periodā un lieliski papildinās ēdienkarti arī tiem, kas labprāt ēd gaļu.

Lasīt vairāk

Vienkāršā ķirbju un kartupeļu krēmzupa

Foto: DELFI

Darbdienas izskaņā pēdējais, ko ir vēlēšanās darīt, ir stāvēt pie plīts, tāpēc lieti noder receptes, kur visu var samest vienā katlā un pēc tam ēst gardu muti. Tāda ir arī šī ķirbju un kartupeļu krēmzupa.

Lasīt vairāk

Imunitāti stiprinoša burkānu krēmzupa ar ingveru

Foto: Shutterstock

Sildoša un ātri pagatavojama burkānu krēmzupa ar izteiksmīgo ingveru. Īpaši ieteicams baudīt, lai izvairītos no baciļiem un stiprinātu veselību garšīgi.

Lasīt vairāk

Ābolu un pastinaku krēmzupa ar grauzdiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ātri pagatavojama un sildoša ābolu un pastinaku krēmzupa ar aromātisko salviju. Pasniedz ar grauzdiņiem, kas uzsildīti pannā.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu un pastinaku krēmzupa

Foto: Shutterstock

Sātīga ziedkāpostu un pastinaku krēmzupa ar atspirdzinošu devu citrona. Ja zupu vēlies asāku, tai var pievienot arī čili.

Lasīt vairāk

Fiksā sēņu zupa ar kausēto sieru

"Šī sēņu zupiņa ir ļoti ātri pagatavojama un sanāk ļoti garda. Ja ir vēlme, var pievienot arī pannā apceptu šķiņķi, bekonu vai kādu citu gaļu, bet arī tāpat zupa ir gana sātīga," tā recepti piesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Bagātīgā dārzeņu krēmzupa

Foto: DELFI

Ļoti ātri pagatavojama un garda dārzeņu krēmzupa, kas izceļas ne vien ar piesātinātu, krēmīgu garšu, bet arī ļoti skaistu krāsu. Īpaši lieliski garšos pasniegta ar zeltainajiem rīsu – siera plācenīšiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!