Kreptīgas gaļas bumbiņas un frikadeles: kā pagatavot izcili garšīgi
Foto: Shutterstock

Maltā gaļa dažādās maltītēs, šķiet, ir neatņemama mūsu tradicionālajā virtuvē. No tās gatavojam gan garšīgu mērci, gan sulīgas kotletes un sacepumus. Šoreiz pievērsīsimies gardajām maltās gaļas bumbiņām, kas lieliski garšo kopā ar tomātu mērci, kā arī frikadelēm.

Daudzviet pasaulē 9. marts ir nelieli gardēžu svētki – alternatīvajā atzīmējamo dienu kalendārā šī diena ir atzīta par Gaļas bumbiņu dienu (National Meatball day). Tātad, burvīgs iemesls, lai pagatavotu maltās gaļas gardumus. Kā pagatavot izcilas gaļas bumbiņas? Un kā panākt, lai frikadeles zupā neizjuktu? Lūk, daži padomi, kurus ir vērts ņemt vērā!

Augstas kvalitātes gaļa

Gluži kā ar jebkuru citu produktu, arī izvēloties malto gaļu, jāgādā par to, lai tā būtu izcilas kvalitātes. Ideālu gaļas bumbiņu noslēpums slēpjas nevis gaļas veidā, bet gan malumā un svaigumā. Frikadeļu un bumbiņu pagatavošanai derēs kā cūkgaļas maltā gaļa, tā liellopa, teļa, vistas un tītara. Galvenais, kas jāņem vērā – lai tā ir malta no karbonādes/filejas daļas un svaiga. Gaļas bumbiņām un frikadelēm var sajaukt cūkgaļas un liellopa maltās gaļas uz pusēm – maltīte nebūs pārāk trekna, bet rezultāts – gards. Vairāk ieteikumus maltās gaļas meklējumiem vari iepazīt šeit.

Gaļu pirms gatavošanas atdzesē

Vēl viens triks, lai gaļas bumbiņas un frikadeles gatavojot neizjuktu – aukstums. Maltās gaļas masai ir jābūt pēc iespējas aukstākai, tāpat arī pievienotajām sastāvdaļām. Tāpēc, ja maltajai gaļai pievieno arī olu, krējumu vai pienu, tad izmanto tādu, kas tikko pabijis ledusskapī. Auksta maltās gaļas masa tik ātri nesabruks, saskaroties ar karsto pannu vai šķidrumu zupas katlā.

Garšvielas – izteiksmīgumam, piena produkti – sulīgumam

Līdzīgi kā ar kotletēm, arī gaļas bumbiņām un frikadelēm, kas tiks liktas zupā, maltās gaļas masai obligāti jāpievieno garšvielas – sāls, pipari, garšaugi. Bet sulīgu gaļas bumbiņu noslēpums – pāris ēdamkarotes krējuma vai piena. Gaļu arī vajag labi izmīcīt un izsvaidīt, lai bumbiņas nebūtu pārāk cietas.

Bet, ja nākas saskarties ar problēmu, ka frikadeles zupā jūk ārā un nav visai pievilcīgas, viens no glābiņiem ir kartupelis. Pievieno to sarīvētu maltās gaļas masai (vienādā proporcijā cūkgaļa un liellopa gaļa) un kārtīgi iemaisa kopā ar olu. Ja kartupeļa skaidiņas nav vēlēšanās sagaršot, noderēs arī kartupeļu ciete – aptuveni uz puskilogramu maltās gaļas liek nepilnu ēdamkaroti kartupeļu cietes.

Source

Tasty

Tags

Garšvielas Maltā gaļa Virtuves gudrības Maltā gaļa
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form