Foto: Shutterstock
Visburvīgākā maltās gaļas īpašība ir tā, ka to var izmantot tik daudzveidīgi. Turklāt pagatavojot maltās gaļas mērci, to atkal var izmantot daudzos, dažādos ēdienos. Otra maltās gaļas priekšrocība ir tā, ka visus maltās gaļas ēdienus var saldēt un noglabāt aizņemtākām dienām.

Tas nozīmē, ka, ja nopērk lielāku maltās gaļas apjomu, samīcot to ar garšvielām, pēc tam var izcept gan kotletes, gan viltotos zaķus, gan var piepildīt lielos makaronus, gan dažādus dārzeņus. Kā sagatavot lielos makaronus pirms pildīšanas, vari izlasīt šajā receptē. Ja vēlas gatavot pildītus makaronus vai dārzeņus pēc vairākām dienām, tad ieteicams gatavot maltās gaļas mērci, to sasaldēt un pēc atkausēšanas izmantot pildījumam.

Jāņem vērā, ka veselībai drošāk ir saldēt termiski apstrādātu, nevis jēlu malto gaļu, jo, samaļot gaļu, palielinās jēlās gaļas virsma, uz kuras vairojas dažādas baktērijas.

Piedāvājam 17 kārdinošas idejas gardām pusdienām un vakariņām. Baudi ziemu garšīgi!

Jēra ragū ar rīsu makaroniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardas vēsmas no Tuvajiem Austrumiem – lēni sutināta jēra maltā gaļa ar aromātiskām garšvielām. Maltās gaļas mērci pasniedz ar rīsu makaroniem, sauktiem arī par "orzo", granātābola sēkliņām un pistācijām - kraukšķīgumam.

Lasīt vairāk

Buljons ar pildītiem lielajiem makaroniem

Foto: Shutterstock

Garda ziemas zupa, kas nedaudz atgādina zupu ar pelmeņiem. Ja ledusskapī būs noglabāts buljons, šo zupu izvārīsi pusstundas laikā.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta omlete ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Vienkārši, ātri un sātīgi, perfekts vakariņu vai pusdienu ēdiens aizņemtai dienai. Pasniedz ar zaļajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Pildīts ķirbis ar malto gaļu, tomātiem un sieru

Foto: Privātais arhīvs

Pavisam rudenīga un garda recepte, kurā skaisti pasniegts oranžais ķirbis – tas pildīts ar malto gaļu, tomātiem, cukīni gabaliņiem un pat sieru. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska, kura piedalās Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas sacepums, kad slinkums cept kotletes

Foto: DELFI

Kuram gan negaršo kotletes? Mūsmājās tas ir ļoti iecienīts "komforta" ēdiens, ko novērtē gan pieaugušie, gan bērni. Izņemot mani, kam jāstāv pie plīts un jācep. Tādēļ nereti mēdzu meklēt citus variantus, kā pagatavot malto gaļu, saglabājot "kotlešu sajūtu". Šonedēļ mūsmājās tapa maltās gaļas sacepums, kura pamatā ir kotlešu masa, ko papildināju ar tomātiem un mocarellu.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas sacepums ar konservētiem tomātiem itāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smaržīgi un garšīgi jēra gaļas pīrāgi (vai pīrāgs, ja nav vairāku cepamtrauku) sātīgām pusdienām vai vakariņām. Pildījumu patīkami atsvaidzinās konservētie tomāti, kas mijas ar apceptiem sīpoliem un mīkstiem burkānu gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Kotletes ar ceptiem dārzeņiem un krēmīgu sinepju mērci

Nav universālāka maltās gaļas ēdiena par kotletēm! Šajā reizē piedāvājam tās strauji apcept uz pannas un tad izkarsēt cepeškrāsnī. Pasniedz ar krēmīgu sinepju mērci un ceptiem sezonas dārzeņiem.

Lasīt vairāk

'Tex-mex' kotletes ar marinētiem sīpoliem un tortiljām

Foto: Publicitātes foto

Piektdienas vakaram piestāv intensīvākas garšas, kādēļ gan nesarīkot tex-mex ballīti? Vai vismaz vakariņas tex-mex noskaņā - kotletītes ar tortiljām un pašu marinētiem sīpoliem.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas kebabi vai bumbiņas ar ķiploku un garšaugu mērci

Foto: Publicitātes foto

Ļoti vienkārši pagatavojami vistas gaļas kebabiņi, kas noderēs gan ātrām vakariņām, gan mājas ballītei. Vistas gaļas vietā var izmantot arī tītaru. Izbaudi ar grauzdētu čabatu.

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis ar gardo glazūru

Foto: Shutterstock

Viltotais zaķis ar piedevām būs ērti pagatavojamas un sātīgas pusdienas vai vakariņas ģimenei, bet atlikušo gaļu nākamajā dienā varēs izmantot, lai uzsmērētu sviestmaizes. Gaļas kukulīša glazūrai izmanto kečupu vai tomātu mērci grilētai gaļai (barbekjū mērci).

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Maltās gaļas bumbiņas itāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasiska un itāliska pastas ēdienu piedeva – tomātu mērcē sutinātas cūkgaļas frikadeles. Pasniedz kopā ar nūdelēm vai smalkāka izmēra spageti, pa virsu kaisot sarīvētu cieto sieru.

Lasīt vairāk

Olas skotu gaumē laiskām brīvdienu brokastīm

Foto: Shutterstock

Garda un sātīga brokastu uzkoda - kraukšķīgi cepta gaļas bumbiņa ar olu tās vidiņā. Gaļas masā ietītā ola var būt gan mīksti, gan cieti vārīta.

Lasīt vairāk

Kārtainais maltās gaļas kukulītis

Foto: Shutterstock

Svētku reizē vai kādā lēnā svētdienā var izcept atraktīvo un glīto kārtaino gaļas kukulīti. To pasniedz ar zaļajiem salātiem un mērci.

Lasīt vairāk

Liellopu gaļas čili

Foto: Vida Press

Ja maltās gaļas mērce jau ir gatava un noglabāta ledusskapī, tad, izmantojot konservētās pupiņas, čili varēsi pagatavot ļoti ātri. Ja mērce noglabāta saldētavā, tad pa nakti izņem to atlaisties. Piedāvājam izmantot liellopu maltās gaļas mērci ar šampinjoniem, kuras recepti vari izlasīt šeit.

Lasīt vairāk

Liellopa maltās gaļas mērce ar šampinjoniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sagatavojot maltās gaļas mērci, to vari izmantot dažādiem ēdieniem - gan pasniedzot mērci ar kartupeļim vai kartupeļu biezeni, vai kā klasisku Boloņas mērci ar pastu (makaroniem), vai izmantot pīrāga pildījumam mīklas groziņā. To vari arī sasaldēt un izmantot citā reizē.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas burgers ar bietēm un saldā kartupeļa daiviņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kurš gan spēj atteikties no burgera? Ja burgers tiek gatavots mājās, tas noteikti ir veselīgāks par ātro ēstuvju piedāvājumiem, turklāt tad var eksperimentēt ar dažādām sastāvdaļām. Šajā gadījumā frī kartupeļi tiek gatavoti no saldā kartupeļa, savukārt burgeram ir pievienotas bietes, kas šo ēdienu padara ne tikai neparastāku, bet arī vērtīgāku.

Lasīt vairāk

Video: Bekona 'suši' ar maltās gaļas un siera pildījumu

Neparastie bekona "suši" ar kārdinošu pildījumu - šo gardo videorecepti tu noteikti gribēsi izmēģināt jau šovakar.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!