Foto: Shutterstock
Kad lieli un mazi skolēni sapucēti jaunajam mācību gadam, un ar vērienu nosvinēta pirmā skolas diena, krietni patukšojot ģimenes budžetu, nākas pielikt ne mazums pūļu, lai saplānotu šīs nedēļas vakariņu ēdienkarti. Arī laika faktors nav mazsvarīgs, jo diezin vai, ierodoties mājās pēc kārtējās vecāku sapulces, būs vēlme un laiks stundām ilgi nīkt pie plīts, lai gatavotu izsmalcinātus kulinārijas šedevrus. Tādēļ mēs, kā vienmēr, sniegsim palīdzīgu roku, lai šonedēļ vismaz vakariņu plānošana tev nesagādātu galvassāpes.

Šis būs īstais brīdis patukšot no laukiem atvesto sezonas dārzeņu krājumus. Liec lietā kartupeļus, tomātus, kāpostus, kabačus, patisonus, sīpolus, selerijas saknes, ķirbjus, saldos piparus, u.tt., lai uztapinātu gardus un sātīgus sautējumus, vienkāršas zupas un dažnedažādus svaigos salātus. Turi pa rokai arī nevaļīgas mājsaimnieces "ātro palīdzību"- rīsus, griķus, kuskusu, bulguru un makaronus, kurus papildinot ar vistas, tītara vai malto gaļu, visa ģimene ātri vien varēs baudīt gardu maltīti.

Ja no rīta nepaslinkosi un veltīsi minūti sava dārgā laika, lai pārlietu ar ūdeni pupiņas, grūbas vai šķeltos zirņus, tad vakarā tas atmaksāsies ar uzviju, jo laiks, ko pavadīsi gatavojot vakariņas, būs sarucis līdz minimumam, turklāt šķiroties no pavisam nenozīmīgas naudas summas. Nebaidies piešķirt ēdienam garšu, eksperimentējot ar garšvielām. Piemēram, pamēģini spageti pēc nokāšanas pievienot nedaudz sviesta, šķipsnu sāls un karija pulveri (tici vai nē, bet bērni ir sajūsmā par šo garšu kombināciju), vai šķietami vienkāršās grūbas iecelt saulītē, pievienojot tām dāsnu karoti pesto. Ja tava pieliekamā krājumos būs arī tomātu pasta, pāris citroni (citrona miziņa spēj atsvaidzināt pat visvienkāršākā sautējuma garšu), paciņa kausētā siera, ko pievienot dārzeņu zupai un zaļumu buntīte, tad vakariņu pagatavošana nesagādās nekādas problēmas, it īpaši, ja smelsies iedvesmu no mūsu sarūpētā recepšu apkopojuma.

Zirņu zupa

Foto: Shutterstock

Recepti piedāvā "Pavāru kluba" biedrs - restorāna “YOLO” šefpavārs Artūrs Freibergs. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Ļoti ātri pagatavojama biešu zupa sliņķu gaumē

Foto: J.Roze

Šī tiešām ir ļoti ātri pagatavojama, bet tāpēc ne mazāk garda biešu zupa. Protams, ir daudz izdevīgāk pirkt svaigas bietes, bet to pagatavošana prasa samērā daudz laika, tādēļ reizēm nav grēks ļaut vaļu slinkumam un aiztaupīt sev produktu sagatavošanas darbus.

Lasīt vairāk

Slinkā frikadeļu zupa

Foto: Shutterstock

Recepte īsteniem sliņķiem – ātrā frikadeļu zupa, kas neprasīs īpašu piepūli. Izvēlies tos dārzeņus un malto gaļu, kas pašam tīk, lai zupa sanāktu visgardākā, kāda ēsta.

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa ar nūdelēm

Foto: Publicitātes foto

Zupa ar nūdelēm daudziem asociējas ar bērnību. Klasiskajā versijā to gatavo vistas buljonā, pievienojot gaļas gabaliņus. Šajā reizē - gavēņa zupa, kas garšos gan bērniem, gan pieaugušajiem. Papildu sātīgumam zupai var pievienot apceptu tofu sieru.

Lasīt vairāk

Makaronu un siera zupa

Pavaicā bērnam, ko viņš vēlas vakariņās. Visticamāk, biežākā atbilde būs - frī kartupelīšus vai makaronus ar sieru. Pavaicā sev kā mamma, ko tu vēlētos, lai bērns ēd vakariņās. Protams, zupu! Šī recepte būs kā kompromiss mammas un bērna vēlmēm. Pagatavo siera zupu ar makaroniem!

Lasīt vairāk

Ātrais dārzeņu sautējums ar fenheli, tomātiem un pupiņām Toskānas gaumē

Foto: Shutterstock

Gards dārzeņu sautējums itāliešu labākajās tradīcijās – fenhelis tā vien sauc pēc Toskānas un saules. Papildinājumā ar burkāniem, seleriju un tomātiem recepte liks siekalām saskriet mutē un pusdienās vai vakariņās pagatavot šo vienkāršo ēdienu.

Lasīt vairāk

Piparu, kabaču un maltās gaļas sautējums 'It kā pildīti pipari'

Foto: Shutterstock

Dārzeņu sautējums, kas pēc garšas atgādina pildītos piparus vai kabačus – man sanāca nu ļoti garšīgi, labāk kā īstie pildītie pipari un kabači!

Lasīt vairāk

Burkānu un zaļo zirnīšu sautējums

Foto: iStock

Vienkārša un sātīga ideja vakariņām - burkānu - zaļo zirnīšu sautējums.

Lasīt vairāk

Tītara kotletes ar piparmētru kuskusu un gurķu mērci

Foto: Shutterstock

Pārsteidz sevi un savu ģimeni ar šo maltīti. Svaiga garšu pārbagātība, turklāt figūrai draudzīga. Un, kas labākais - virtuvē pavadīsi vien aptuveni 30 minūtes.

Lasīt vairāk

Ātrais cāļa, dārzeņu un kartupeļu sacepums

Foto: Publicitātes foto

Ko darīt, ja nav laika ilgi stāvēt pie plīts, taču jāklāj galds ģimenes pusdienām vai draugu sanākšanai? Atraktīvais britu pavārs Džeimijs Olivers iesaka pagatavot brīnišķīgu cāļa, dārzeņu un kartupeļu sacepumu. Tā ir veselīga, garda maltīte, kuru var pagatavot vien nieka 15 minūtēs. Sulīgais cālis, šķiņķis, svaigi dārzeņi un krēmīgi kartupeļi sniegs neaizmirstamu garšu baudījumu.

Lasīt vairāk

Ātrais risoto ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Īsti gardēži rauks degunu un teiks, ka tas nav risoto, jo nav korekta pagatavošana, tomēr to var pagatavot arī šādi. Sātīgi un ļoti gardi!

Lasīt vairāk

Ātrais vistas voks ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Bagātīgais vistas voks ar dārzeņiem un rīsu nūdelēm - gards un ātri pagatavojams.

Lasīt vairāk

Ātrā konservēto tomātu krēmzupa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīgas krēmzupas pagatavošanai nav nepieciešamas vairākas stundas, ja vien izmanto vienkāršas sastāvdaļas. No konservētajiem tomātiem sanāks izcili garda, karsta un sildoša zupa, kuru baudīt pusdienās vai kā pirmo ēdienu sātīgākās vakariņās.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar papriku un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Smeķīga vistas zupa ar papriku un valriekstiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!