Meteņi klāt – pavasaris nāk: senču paražas un 14 receptes improvizētam mielastam
Foto: Shutterstock

Latviešiem – Metenis, krieviem – Masļeņica, leišiem – Užgavēnis, savukārt Rietumeiropas tautām šis ir karnevālu laiks, bet svētku jēga visām tautām ir viena: ziemas promdzīšana, zemes modināšana un pavasara gaidīšana. Meteni svin septiņas nedēļas pirms Lieldienām. Izvēloties svinēšanas laiku, var vadīties gan pēc Saules, gan Mēness, gan arī pēc norisēm dabā. Šogad vislabākais laiks ieplānot Meteņu svinības ir no 6. līdz 18.februārim, skaidro folkloras kopas “Graudi” vadītāja Dace Priedoliņa, tādēļ ir īstais brīdis uzzināt, kā, turot godā senču tradīcijas, svinēt šos svētkus un kādus ēdienus likt galdā.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Meteni visi gaidīja ar prieku, jo līdz ar šiem svētkiem izbeidzās garo, tumšo ziemas vakaru nodarbības, cilvēku domas pārslēdzās uz pavasara darbiem, bet dienas kļuva gaišākas un saulainākas. Vāŗdu sakot – gana daudz iemeslu lustēties, tādēļ Meteņu mielastam ir jābūt bagātīgam. Vēl jo vairāk tāpēc, ka pēc Meteņiem uzturā tika lietots mazāk gaļas produktu – tas, protams, ir izskaidrojams ar to, ka gaļas krājumi, tuvojoties pavasarim, gāja uz beigām.

Meteņi klāt – pavasaris nāk: senču paražas un 14 receptes improvizētam mielastam
Foto: Shutterstock

Meteņa mielasta ēdienos redzama liela dažādība: cūkas galva (arājiem), cūkas kājas un aste (sējējiem), arī miežu un kaņepju plāceņi un pīrāgi. Turklāt īpašs Meteņu ēdiens ir zīdenis jeb grūdenis, ko gatavo no žāvētas cūkas galvas puses, savārot ar grūbām un kartupeļiem, kā arī īpaša Meteņu maize – tītenis: rupju kviešu vai miežu miltu mīklu uz galda izplacināja, pārsmērēja ar grūstām kaņepēm, kurām piemaisīti tauki, tad mīklu sarullēja un cepa krāsnī. No dzērieniem galdā lika alu.

Meteņi klāt – pavasaris nāk: senču paražas un 14 receptes improvizētam mielastam
Foto: Shutterstock

Ir ticējums, ka Vatslāvjos jeb Meteņos jādod bērniem cūkas šņukuru ēst, tad tie labi mācēs rakstīt. Tā kā mūsdienās reti kurš sadrosmēsies gatavot cūkas galvu vai asti, tad mēs iesakām likt lietā cūkas stilbiņu, ausis vai kājas, lai pagatavotu gardu galertu, izmantotu kā pamatu grūbu putrai vai gardai pupiņu zupai vai izceptu krāsnī un celtu galdā, papildinot ar štovētiem kāpostiņiem.

Meteņi klāt – pavasaris nāk: senču paražas un 14 receptes improvizētam mielastam
Foto: Shutterstock

Portālā "Orākuls" uzzināsi citus ar šiem svētkiem saistītos senču ticējumus un paražas.

Īpaša “recepte” saistās ar pīlādža zaru un cūkgaļu: uz šāda zara cepa cūkas gaļu Meteņos, bet vēlāk ar šo pašu zaru varēja durt katras birzes galā, labību sējot, kas gādāja labu ražu, atbaidīt racējus kurmjus un kukaiņus. Ar šādu pīlādža zariņu varēja izdangāt žurku alas, lai grauzējas nenāktu mājās. Mūsdienīgā variantā, radoši pieejot šim ticējumam, var uz sarūpētajiem pīlādža zariem uzspraust desiņas un apcept tās kamīnā, cepeškrāsnī vai uz grila pannas. Ja pīlādža zari nav pieejami, iespējams, ir vērts pārbaudīt, vai senču ticējumu spēks nemazinās, izmantojot rozmarīna iesmiņus.

Meteņi klāt – pavasaris nāk: senču paražas un 14 receptes improvizētam mielastam
Foto: Shutterstock

Meteņos Saule ir veļu pusē, tāpēc, kad saime brangi paēdusi, nedrīkst arī aizmirst pabarot veļus. Veļu mielastu tradicionāli gatavoja sievas, bet šos viesus baroja pats mājas saimnieks. Veļu mielasta būtība ir palūgt palīdzību plānu realizācijai, labvēlīgākiem laika apstākļiem un apjomīgākai ražai.

Ja vēlies godāt senču tradīcijas, ņem vērā: veļus nebaro telpās, kur dzīvo cilvēki! Šim mielastam piemērotāk ir izvēlēties riju vai pirti.

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma
Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

Tags

Kartupeļi Metenis Svētku galds Tradicionālā latviešu virtuve Cūkgaļa Grūbas Pīrāgi un smalkmaizītes
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form