Sātīga maltīte bez gaļas: 20 kartupeļu salātu receptes izcilam garšu baudījumam
Foto: Katrīna Džeksone/Shutterstock kolāža

Ko iesākt, ja visi saimes locekļi pēc dienas lielajiem darbiem mājās pārrodas izsalkuši kā vilki, bet ledusskapī, kā par nelaimi, gaļu pat ar uguni nesameklēt? Ja tev kādā virtuves stūrī stāv maišelis ar tirgū iegādātiem vai no laukiem pārvestiem jaunajiem kartupelīšiem, mums ir risinājums – kartupeļu salāti.

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Ne velti latvieši kartupeļus jau izsenis dēvē par otro maizi – tas tādēļ, ka vienkāršie tupeņi ir lēti, varen sātīgi un pagatavojami tik daudz un dažādos garšīgos veidos, ka ar tiem var mieloties kaut trīs reizes dienā. Kartupeļu salāti ir pierādījums, ka salāti tiešām var pildīt pilnvērtīga pamatēdiena lomu bez gaļas piedevas, jo, arī papildināti ar dažādiem sulīgiem sezonas dārzeņiem, kā arī sālījumiem un marinējumiem, tie būs gana kreptīgi un dūšu piesienoši.

Tomēr nav taisnība tiem, kas domā, ka kartupeļu salāti obligāti jāpapildina ar treknu majonēzes mērci un krietnu daudzumu kausēta sviesta. Liesākā variantā salātu aizdaram vari izmantot, piemēram, mazsālīto vai marinēto gurķu marinādi, eļļas-etiķa mērci, kas papildināta ar graudu sinepēm vai vieglu, krēmīgu mērcīti uz bezpiedevu jogurta bāzes ar kapātiem aromātiskiem garšaugiem. Savukārt austrumniecisku garšas niansi kartupeļiem piešķirs mērcei pievienota šķipsna karija.

Gardum gardu aizdaru kartupeļu salātiem var pagatavot arī no avokado mīkstuma. Arī vārītas olas un rīvēts siers piešķirs salātiem vēl bagātīgāku garšu.

Salātu gatavošanai īpaši piemēroti ir tieši jaunie kartupeļi, jo tajos ir mazāk cietes, tādēļ pēc vārīšanas kartupeļi, sagriezti gabaliņos un samaisīti ar pārējām salātu sastāvdaļām, nejuks ārā un neizšķīdīs bezformīgā masā.

Lai labi garšo!

Tags

Kartupeļi Kartupeļi Salāti
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form