Foto: Shutterstock
Pavasarī, kad vakari paliek arvien garāki un gaišāki, pēc darba tā vien gribas izlocīt kājas, dodoties pie dabas krūts vai darbojoties dārzā. Ja nedēļas sākumā pagatavosi lielu katlu ar sātīgu zupīti, turpmākās pāris dienas varēsi atpūsties no virtuves darbiem. Lai tu varētu veltīt vairāk laika savām iecienītajām nodarbēm, lieki nenīkstot virtuvē, piedāvājam receptes 18 gardām zupītēm, kuru gatavošana aizņems ne vairāk kā 30 minūtes tava dārgā laika.

Kādām sastāvdaļām tad jābūt pieliekamā vai ledusskapja krājumos, lai varētu pagatavot gardu zupu zibens ātrumā? Pirmkārt, dažādiem dārzeņiem, turklāt šis ir īstais brīdis, kad izmantot saldētavas krājumos noslēptos saldētu dārzeņu maisījumus, aiztaupot sev ķēpāšanos ar dārzeņu mizošanu un smalcināšanu. Starp citu, no dārzeņiem vien, pat bez kripatiņas gaļas pārdesmit minūšu laikā var pagatavot aromātisku un sātīgu dārzeņu biezzupu, kas garšos gan lieliem, gan maziem ēdājiem. Šeit atradīsi lērumu ideju.

Otrkārt, buljonam – vislabāk, protams, pašgatavotam (kā to paveikt, stāstījām te) un sasaldētam, bet nebūs nekāds grēks, ja izmanosi arī kvalitatīvus buljona kubiņus. Treškārt, dažādiem konservējumiem, piemēram, konservētām pupiņām, turku zirņiem, bietēm, kukurūzai un lēcām.

Ja vēlies gatavot zupu ar gaļas piedevu, tad labākā izvēle būs maltā gaļa, vistas fileja, kā arī dažādi kūpinājumi un desiņas, ko atliks tikai sasmalcināt un pievienot zupai. Arī garneles, laša gabaliņi un saldētas jūras veltes, pievienotas verdošajam buljonam, būs gatavas jau pēc pāris minūtēm. Ja tava ledusskapja krājumos ir pašgatavoti gaļas konservi, tad arī tie lieliski noderēs, lai ātri pagatavotu sātīgu zupiņu. Šim nolūkam vari izmantot ne vien gaļas, bet arī tunča konservus.

Lai izvairītos no nevajadzīgas trauku izmantošanas, visu sastāvdaļu apcepšanu veic tajā pašā katlā, kurā zupa tiks vārīta (šim nolūkam labāk izvēlēties katlu ar biezām sieniņām), pēcāk pārlejot visus labumus ar elektriskajā tējkannā uzkarsētu ūdeni, šādi ieekonomejot laiku gan uz zupas gatavošanās, gan uz trauku mazgāšanas rēķina.

Sātīgumu zupai piešķirs kāda sauja makaronu, rīsu, miežu putraimu kuskusa vai bulgura. Ar šīm sastāvdaļām gan īpaši neaizraujies, pretējā gadījumā iecerētās zupas vietā iegūsi pabiezu stūķi.

Zupai nebūt nav jābūt sarežģītai un gatavotai no pārmērīgi daudzām un dažādām sastāvdaļām, bieži vien tieši zupas piedevas, ko pievienojam tai pirms pasniegšanas, spēlē "galveno lomu". Aromātiski sasmalcināti zaļumi, dīgsti, svaigi malti pipari, siera skaidiņas, baltmaizes grauzdiņi, pāris piles citrona sulas – tas viss piešķir zupa papildu struktūru un garšu. Retāk lietoti, bet lieliski zupas "pēdējā brīža" papildinājumi, ir grauzdētas sēkliņas, ķiploku jogurts vai karote aromātiska pesto.

Lai labi garšo!

Pavasara zaļā cukīni un brokoļu zupa ar kale kāpostu

Foto: Shutterstock

Zaļa un spēcinoša pavasara zupa ar cukīni, brokoļiem un zaļo kale kāpostu. Pikantas garšas notis tai piešķirs ingvers, ķiploki un kurkuma.

Lasīt vairāk

Ātrā nūdeļu zupa ar konservētiem zirņiem un pupiņām

Foto: Shutterstock

Ātrā versija par klasisko itāliešu "minestrone" – garda un sātīgā dārzeņu zupa ar nūdelēm, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad maltītes gatavošanai ir pavisam maz laika, jo šo zupu iespējams pagatavot vien 20 minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Ātrā laša zupa ar mārrutkiem un kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Ļoti sātīga laša zupa ar kausētu sieru un mārrutkiem – tik garda, ka nenoēsties!

Lasīt vairāk

Ātrā tomātu biezzupa ar sarkanajām lēcām

Foto: DELFI

Ātri un pavisam vienkārši pagatavojama tomātu zupa, kurai sātīgumu piešķir sarkanās lēcas.

Lasīt vairāk

Ātrā vistas zupa ar rīsiem, lēcām un kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Tumīga, sātīga un ātri pagatavojama vistas zupa, kas ir kā radīta auksto ziemas dienu vakariņu reizei. Ja vēlies, lai zupiņa ir īpaši sildoša, pievieno tai kapātu čili, čili pulveri vai čili pārslas.

Lasīt vairāk

Ātrā rīsu zupa ar šprotēm un puraviem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojama rīsu zupa ar šprotēm un puraviem darbdienu vakariņām. Kaut zupas gatavošanai jāizmanto vien pāris pavisam vienkārši produkti, rezultāts ir gards un ļoti apetītlīgs.

Lasīt vairāk

Ātrā dārzeņu - piena zupa

Foto: Shutterstock

Vienkārša dārzeņu - piena zupa vieglām pusdienām vai launagam.

Lasīt vairāk

Liesā gavēņa zupa ar griķiem un skābētiem gurķiem

Foto: DELFI

Ātri un vienkārši pagatavojama dārzeņu zupa gavēņa laika ēdienkartes atsvaidzināšanai. Īpašu garšas noti zupai piešķir griķi, salikumā ar skābētiem gurķiem. Šo garšu kombināciju nudien ir vērts izmēģināt!

Lasīt vairāk

Ātrā maltās gaļas–pupiņu zupa

Foto: Shutterstock

Ātrā maltās pupiņu–maltās gaļas zupa - ja vēlas, tad var ēst kopā ar grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Veģetārā šķelto zirņu zupa

Foto: Shutterstock
Sātīga un garda šķelto zirņu zupa bez kripatiņas gaļas.

Lasīt vairāk

Ātrā un sātīgā pupiņu biezzupa bez gaļas

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojama, tumīga un garda pupiņu biezzupa sātīgām darbdienu vakariņām. Pasniedz to ar grauzdētām ķiplokmaizes šķēlītēm un baudi mājinieku uzslavas.

Lasīt vairāk

Ātrā biešu zupa ar frikadelēm

Foto: Shutterstock

Biešu zupa ar frikadelēm – ātri pagatavojamai un sildošai maltītei.

Lasīt vairāk

Ātrā lēcu un burkānu zupa

Foto: Shutterstock
Ļoti vienkārši un ātri pagatavojama lēcu zupa īsai pusdienu pauzei vai žiglām vakariņām. Ja vēlies, zupai bez burkāniem vari pievienot arī puravus, selerijas vai kādu tomātu.

Lasīt vairāk

Frikadeļu zupa ar redīsiem un lociņiem

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

"Negaidīti vēsajā maijā organisms brēktin brēc pēc kā svaiga un vitamīniem bagāta, tādēļ ierasto frikadeļu zupu patīkami atsvaidzinās tikko plūktas dilles, lociņi un redīsa kraukšķis," - iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce–Palma.

Lasīt vairāk

Ātrā tunča un turku zirņu zupa

Foto: L. Grēviņa

Ar šo nedaudz austrumniecisko tunča - turku zirņu zupu pārtikas pētniece Laura Grēviņa piedalās BioLoģiskās zupas izaicinājumā. Visas zupas sastāvdaļas, izņemot laima lapas un konservēto tunci, ir bioloģiskas. Savukārt tuncis nāk no ilgtspējīgas zivjsaimniecības, nozvejots ar tradicionālām metodēm, nekaitējot citiem jūras iemītniekiem.

Lasīt vairāk

Ātrā tomātu zupa - harčo

Foto: Shutterstock

Garda gruzīnu tomātu zupa - harčo, kas ir arī ātri pagatavojama.

Lasīt vairāk

Krēmīga siera zupa ar malto gaļu

Foto: Shutterstock
Ja tev garšo frikadeleļu zupa, bet negribas tērēt laiku, ķēpājoties ar frikadeļu gatavošanu, šī zupa būs īsts atklājums. Kausētais siers tai piešķir īpaši krēmīgu garšu un sātīgumu.

Lasīt vairāk

Vienkāršā un fantastiski gardā mīdiju zupa ar tomātiem

Foto: Privātais arhīvs

Neesmu sarežģītu un laikietilpīgu recepšu cienītāja, tāpēc cenšos dzīvot (lasi – "gatavot") pēc iespējas vienkāršāk, tomēr tas neliedz allaž izdomāt ko jaunu. Viens no maniem pēdējā laika atklājumiem ir ēdieni, kur var izmantot saldētās mīdijas. Tā nu 10 minūšu laikā tapa dievīga zupa, kas pazuda no galda vēl ātrāk, nekā radās.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!