Foto: Shutterstock
Svētku diena pagājusi, cepeši gandrīz apēsti un pāri palicis kaut kas no viena un šis tas no cita ēdiena. Lai arī pirmā brīdī varbūt iestājas apjukums, ko ar to visu iesākt, tomēr tās var būt lieliskas izejvielas ļoti gardiem ēdieniem.

Atkarībā no tā, kas palicis pāri pēc svētku maltītes, nākamās dienas pusdienas var plānot dažādos virzienos. Var izvārīt gardu zupu, izmantojot cepeša un citu gaļas ēdienu pārpalikumus. Vārot buljonu, var izmantot dažāda veida gaļu. Zupai var pievienot arī pārpalikušo cepto dārzeņu gabaliņus, kā arī marinēto gurķīti var iegriezt pašās beigās.

Tikpat efektīvs pāri palikušo ēdienu izmantojums ir tos pievienojot sacepumam. Izvēlies kādu no sacepuma receptēm un vai nu receptē piedāvātās sastāvdaļas papildini ar svētku pusdienu pārpalikumu gabaliņiem vai pat daļēji tās aizvieto. Sacepumā tu vari droši ielikt arī neapēstos zaļos salātus, tos smalki sagriežot. Neatsverams palīgs dažādu sīku pārpalikumu izmantošanā ir plācenīši un pankūkas. Mīklai pievieno smalki sagrieztus visdažādākos dārzeņus vai gaļu un cep plācenīšu vai pilda pankūkas.

Ļoti gards izmantojums ir jaunu salātu gatavošana. Aukstas gaļas šķēles var pievienot zaļajiem salātiem, savukārt vārītiem kartupeļiem var pievienot dažādus smalki sagrieztus gaļas krikumiņus un pagatavot krējuma mērces salātus.

Kliņģeru un saldo maizīšu pārpalikumus var izmantot, izcepot saldo sacepumu, drumstalkūku vai maizes saldo sacepumu. Bet neapēsto putukrējumu un tiramisu var iejaukt pankūku vai kēksiņu mīklā.

Piedāvājam 14 idejas iedvesmai, kā garšīgi un kārdinoši izmantot svētku mielasta pārpalikumus.

Cepeškrāsnī cepta omlete ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Vienkārši, ātri un sātīgi, perfekts vakariņu vai pusdienu ēdiens aizņemtai dienai. Pasniedz ar zaļajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Sātīgais olu kultenis

Baudot atvaļinājumu un pavadot daudz ēdienreižu ārpus savas virtuves, vienā no savām mīļākajām kafejnīcām notiesāju sviestmaizi, kas kalpoja par iedvesmu šai receptei - olas ar spinātiem, sarkano sīpolu, krēmsieru un žāvētu lasi. Sātīgā kulteņa pagatavošana ir ļoti vienkārša un tā ir ideāli piemērota maltīte pirmajām vēsajām rudens dienām.

Lasīt vairāk

Dzērveņu un ābolu drumstalkūka

Foto: Shutterstock

Rudenīgs kārums ar dzērvenēm un āboliem, papildināts ar trauslajām sviesta un auzu pārslu drupačām. Var izmantot gan svaigas, gan saldētas dzērvenes, kā arī to vietā var izmantot brūklenes.

Lasīt vairāk

Omlete vācu gaumē

Foto: Shutterstock

Omlete vācu gaumē brangām brokastīm visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas sacepums ar konservētiem tomātiem itāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smaržīgi un garšīgi jēra gaļas pīrāgi (vai pīrāgs, ja nav vairāku cepamtrauku) sātīgām pusdienām vai vakariņām. Pildījumu patīkami atsvaidzinās konservētie tomāti, kas mijas ar apceptiem sīpoliem un mīkstiem burkānu gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Desiņu un pupiņu sacepums

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkāršs un gards vakariņu ēdiens, kuru pēc darba var ātri sacept, ja tik dārzeņi tiks pietiekami smalki sagriezti.

Lasīt vairāk

Griķu sacepums ar vistas fileju un sēnēm

Foto: Shutterstock

Ērti pagatavojams vakariņu vai pusdienu ēdiens. Jānovāra irdeni griķi un cepeškrāsnī jāsacep ar vistas fileju, sēnēm un siera cepurīti.

Lasīt vairāk

Kartupeļu biezeņa, bekona, puravu un siera pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs un gards sacepums no maiga kartupeļu biezeņa, puraviem, nedaudz apcepta šķiņķa un garda siera. Pīrāgu pasniedz tāpat vai kā piedevu kopā ar kādu gaļas ēdienu vai plaucētām olām.

Lasīt vairāk

Kūpināta laša soļanka

Foto: Privātais arhīvs

"Kad gribas sasildīties un kārtīgi paēst, šī zupa būs tieši laikā," raksta Krista Tumova, kura Tasty.lv "Zupu konkursam" iesūtījusi ko netradicionālāku – soļanku ar lasi. Receptes autore gan norāda, ka šī zupa ir kaut kas starp soļanku un zivju zupu. Tā garšos tiem, kuriem garšo zivis un pākšaugi, kā arī sātīgas un pikantas lietas.

Lasīt vairāk

Soļanka no trīs veidu gaļas

Foto: Shutterstock

Soļanka no trīs veidu gaļas - daudz vienkāršāk un ātrāk, nekā izklausās.

Lasīt vairāk

Grauzdiņu sacepums ar četru sieru mērci

Foto: Shutterstock

Vienkāršām un ātrām vakariņām - franču maizes sacepums ar četru sieru mērci. Izmēģini Knorr Menu gatavo maisījumu spageti ar 4 sieru un brokoļu mērci!

Lasīt vairāk

Ātrā baltmaizes - ābolu šarlote

Foto: Shutterstock

Ābolu šarlote no kukuļa baltmaizes.

Lasīt vairāk

Sacepums ar konservētiem tomātiem, maizi un čorizo desu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgi tomāti, kreptīgā čorizo desa un barojošās baltmaizes šķēlītes – viss vienā karstā un sildošā sacepumā. Maltīti iesakām baudīt rudenīgās pusdienās vai vakariņās, klāt baudot kādu labi atdzesēta vīna glāzi.

Lasīt vairāk

Ātrais ābolu pudiņš ar baltmaizi

Foto: Shutterstock

Ja kārojas vienkāršu desertu ābolu laikā, izmēģini šo pudiņu!

Lasīt vairāk

Risoto plācenīši ar diviem sieriem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi rīsu plācenīši, kurus var pagatavot no "pārpalikumu" risoto. "Kotletēs" paslēpušies divi sieri, pētersīļi un citi gardumi. Maltīte būs lieliska pusdienām vai vieglām vakariņām.

Lasīt vairāk

Kāpostu-burkānu plācenīši

Foto: Shutterstock

Sātīgs un apetītlīgs vakariņu ēdiens. Pasniedz ar skābu krējumu vai salātiem skābā krējuma mērcē.

Lasīt vairāk

Kartupeļu 'pankūkpica'

Foto: Privātais arhīvs

"Kartupeļu pankūka uzlabotā versijā, kas garšos arī tiem, kas nav iemīļojuši parastās kartupeļu pankūkas, jo pica tomēr garšo gandrīz visiem. Noderēs arī tiem, kas pēc darba vēlas ātri un garšīgi kaut ko pagatavot. Pasniegt var gan atsevišķi, gan kopā ar svaigiem salātiem. Ļoti variējama recepte, jo pa virsu var likt to, kas vislabāk garšo, kā arī var taisīt mazāka izmēra picas – tas pēc katra paša vēlēšanās," par savas ģimenes "firmas" recepti raksta Evita Eglīte. Recepti Tasty.lv lasītājiem tās autore piedāvā ar Cālis.lv un Zoombook konkursa starpniecību.

Lasīt vairāk

Pankūkas ar sieru un zaļumiem

Foto: Shutterstock

Kārdinošas siera un zaļumu pankūkas brokastīm vai pēcpusdienas uzkodai. Papildini tās ar sezonas zaļumiem - tie var būt pētersīļi, dilles, baziliks, loki, spināti vai kādi citi zaļumi, kas garšo.

Lasīt vairāk

Pildītās sinepju pankūkas ar bekonu, puraviem un sēnēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgas pildītās pankūkas, kuras pagatavotas no nedaudz pikantas mīklas – tai pievienota karote sinepju. Pildījumā izkausēts maigais krēmsiers, kas mijas ar apceptiem bekona gabaliņiem, šampinjoniem un puraviem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!