Foto: Shutterstock
Svētku brīvdienas nu jau klāt, un tas nozīmē, ka daudzviet tiks organizētas mājas ballītes, lai draugu pulkā dalītu dāvanas, kraukšķinātu piparkūkas un sildītos ar karstvīnu vai ko ņiprāku. Tas savukārt nozīmē, ka namamātēm nāksies lauzīt galvu, domājot, ko celt galdā, lai viesi pirms laika neiekristu rasola bļodā.

Mieru, tikai mieru – mums ir lieliska ideja! Pagatavo sātīgas uzkodas, kas neļaus noreibt, arī ceļot pie lūpām kādu stiprāku mēriņu. Priekā!

Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas

Foto: Shutterstock

Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas klasiskajā variantā.

Lasīt vairāk

Foršmaks jeb kreptīgā siļķu – ābolu pastēte ar grauzdētu saldskābmaizi

Foto: DELFI

Ebreju virtuvē iecienītais foršmaks jeb siļķu pastēte pēc garšas līdzinās siļķei kažokā, bet ir daudz vienkāršāk pagatavojams. Īpaši labi tā garšos kā dūšu piesienoša uzkoda pie stiprāka mēriņa, bet ne mazāk labi foršmaks sader arī ar latviešu virtuves klasiku – vārītiem kartupeļiem un biezpienu.

Lasīt vairāk

Sātīgie grauzdiņi ar steiku, tomātiem un pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgas maizītes ar rikotas sieru, krāsnī ceptiem tomātiem, svaigu pesto un sulīga steika strēmelītēm. Brusketas maizītes būs ideāla uzkoda vēlās brokastīs, pusdienās, kā arī papildinās mājas branča galdu.

Lasīt vairāk

Brusketa ar tunci, papriku un pētersīļiem

Foto: mosfood

Brusketas ir tradicionāla itāļu uzkoda. No parastas sviestmaizes brusketu atšķir tas, ka maizes šķēles vispirms tiek apgrauzdētas - pannā bez taukvielām, uz grila vai restēm. Visbiežāk brusketu gatavošanai izmanto čabatu jeb ciabatta maizi, bet tikpat labi to var gatavot no bagetes.

Lasīt vairāk

Sīpolu 'Bhaji' – uzkoda indiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšvielām bagāti un pavisam vienkārši pagatavojami uzkodu plācenīši, kas nākuši no Indijas nacionālās virtuves – bhaji. Mīklā apviļātie un pēc tam fritētie sīpolu gabaliņi garšos ļoti labi kopā ar bezpiedevu jogurtu, jo mīklā esošais kumins un kurkuma būs pietiekams papildinājums mērcītei.

Lasīt vairāk

Krāsainie gaļas rullīši ar papriku un sieru

Foto: Shutterstock

Rudenīgi koši gaļas rullīši, ko vari pasniegt kā skaistu uzkodu ar dažādām mērcēm vai ar piedevām – kā pamatēdienu. Atdzesētus tos vari slīpi sagriezt uz pusēm un pasniegt kā auksto uzkodu.

Lasīt vairāk

Asie siera načo

Foto: Publicitātes attēls

Kraukšķīgi, pikanti un ļoti gardi načo čipsi ar piedevām – olīvām, sieru, pipariem un lociņiem. Piektdienas vakaram draugu lokā būs tieši laikā! Recepti piedāvā "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.

Lasīt vairāk

Siera un šķiņķa kēksiņi

Foto: Shutterstock

Mīksti un gaisīgi kēksiņi ar šķiņķi un sieru. Lieliski noderēs brokastīs vai nelielās viesībās kā uzkoda.

Lasīt vairāk

Melno plūmju un bekona tīstoklīši

Foto: Shutterstock

Melnās plūmes satītas bekonā un krāsnī kraukšķīgi apceptas ir perfektas, nelielas startera uzkodiņas, kuru pagatavošanai būs vajadzīgas tikai divas sastāvdaļas. No dotā daudzuma sanāks 27 tīstoklīši.

Lasīt vairāk

Mazās desiņu un sinepju maizītes no alus mīklas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikanta uzkoda, ko baudīt arī ar kādu stiprāku dzērienu – desiņu maizītes no alus un sinepju mīklas. Pasniedz ar tomātu mērci neilgi pēc izņemšanas no krāsns.

Lasīt vairāk

Cepti fetas siera un vīnogu lapu vīstoklīši

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Silta uzkoda kopīgam vīna vakaram ar draugiem atmiņām par vasaru, jūru un siltajām dienvidu naktīm. Vīstoklīšiem var izmantot svaigas vīnogu lapas vai jau gatavas, konservētas sālsūdenī.

Lasīt vairāk

Ņiprās puravu karstmaizes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šo grauzdiņu brokastīs nebaudīsi – tas ir nedaudz ņiprāks garšas ziņā. Tas tāpēc, ka grauzdiņa garnējums – siera mērce – pagatavota kopā ar alu. Līdz ar to grauzdiņš būs lieliska uzkoda reizēm, kad tiek malkots gardais miestiņš.

Lasīt vairāk

Reņģītes ar olīvu salsu Vidusjūras noskaņās

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārša reņģīšu uzkoda Vidusjūras gaumē ar zaļajām olīvām, smalki sakapātu sarkano sīpolu un ķiploku. Lieliski saderēsies ar citām Vidusjūras stila uzkodām.

Lasīt vairāk

Brusketas ar vītinātu šķiņķi, kazas sieru un marinētām paprikām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lieliska, pikanta uzkoda ar bagātīgu garšas buķeti, ko baudīt vakarā ar glāzi sarkanvīna. Saderēsies ar dažādām Vidusjūras stila uzkodām.

Lasīt vairāk

Sīpolu gredzeni alus panējumā

Foto: Shutterstock

Izrādās, fritētus sīpolu gredzenus var itin viegli pagatavot arī mājas apstākļos, nesteidzoties uz tuvāko ātrās ēdināšanas iestādi pēc kārotā. Pāris vienkāršas sastāvdaļas un veiklas rokas, un kārotā uzkoda būs gatava!

Lasīt vairāk

Načo čipsi ar malto gaļu un sieru

Foto: Shutterstock

Načo - kukurūzas čipsi ar malto gaļu un pupiņām ir sātīga uzkoda pie aliņa.

Lasīt vairāk

Pikantie kalmāra kumosiņi

Foto: Shutterstock

Eļļā vārīti kalmāru kumosiņi ir garda uzkoda, kas parasti ātri pazūd. To pikantā, kraukšķīgā garoziņa indiešu gaumē patiks asu ēdienu cienītājiem. Vārot kalmārus, uzmani eļļu, lai tā nekļūst pārāk karsta, tad kalmāri apdegs, bet nebūs izcepušies. Karsē katlu un vidējas uguns.

Lasīt vairāk

Siera nūjiņas rīvmaizes panējumā

Foto: Shutterstock

Pavisam viegli pagatavojama siera uzkoda, kas iepriecinās ne tikai pašu gatavotāju, bet arī ēdājus. Siera nūjiņām kraukšķīgumu piešķirs rīvmaizes panējums, bet siltais siers tās viducī patīkami kusīs uz mēles.

Lasīt vairāk

Baklažānu un tomātu crostini

Foto: PantherMedia/Scanpix

Baklažānu un tomātu krostini - burvīga uzkoda ikdienā vai svētkiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!