Foto: Shutterstock
Nedēļas izskaņā esam pelnījuši sevi palutināt, un kāpēc gan tas nevarētu būtu siers, kura pagatavošanas iespējas ir tik dažādas, ka teju katram ģimenes loceklim var piemērot savu recepti apetītes remdināšanai.

Ne velti siers ir viena no uzkodu plates pamatsastāvdaļām – to daudzveidīgā garša palutina garšu kārpiņas, labi sader kopā kā saldiem, tā sāļiem ēdieniem, turklāt ir gana sātīgs, lai reizēm ēstu vienu pašu. Čedaras, Parmezāns, zilais siers, grilsiers un visiem zināmā klasika – Holandes un Krievijas siers, tā ir tikai daļa no sierīgā piedāvājuma, ar ko vērts pagrēkot laiku pa laikam. Ja meklē padomus siera izvēlē un to glabāšanā, lasi šeit.

Vai tā būtu karstmaize, viegli kraukšķīga garoziņa uz sacepuma, piedeva salātiem vai sātīga šķēle sviestmaizē, sieram vajadzētu būt katra ledusskapī. Izsmalcinātākām maltītēm izvēlies brī, kādu cietā tipa sieru, pūdēto vai Ementāles sieru, bet ikdienišķam ēdienam labi derēs Krievijas vai Holandes siers.

Ja esi siera cienītājs, bet negribas aprobežoties vien ar karstmaizēm vai sacepumu, vērts pamēģināt fetas vai zilo sieru iepildīt sēnēs un izcept cepeškrāsnī. Siers ir visai laba piedeva krēmzupai, tāpat vismaz reizi jāizmēģina siera suflē – gaisīgs kā mākonis un uz mēles kūstošs. Mājas ballītei pagatavo siera standziņas vai picas maizītes ar bagātīgu siera kārtu, bet grila sezonas atklāšanā noteikti izmēģini grilsieru.

Siera krēmzupa ar baltvīnu franču gaumē

Foto: Shutterstock

Franču virtuves klasika - burvīgā siera krēmzupa. Turklāt to ir tik vienkārši pagatavot. Zupu rotā ar kapātiem zaļumiem un pasniedz ar ķiploku grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Griķu pankūkas ar siera mērci

Plānās griķu pankūkas ir tradicionāls ēdiens Francijā. Nedaudz riekstainajai griķu un pilngraudu miltu garšai, lieliski piestāv Ementāles siers, padarot ikdienišķo ēdienu par īpašu maltīti, kuru var pasniegt arī brīvdienu vēlajās brokastīs. Ja vēlies samazināt tauku daudzumu, izvēlies Emental Light sieru. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Lavaša rullīši ar lasi, olu un sieru

Lavašs, sapildīts ar lasi, ceptu olu un siera gabaliņiem, būs ideāla maltīte līdzņemšanai vai pasniegšanai viesiem. Pievieno sastāvdaļām pašgatavotu humusu, lai padarītu maltīti vēl īpašāku.

Lasīt vairāk

Ceptas sēnes ar kazas sieru un spinātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Skaista un sātīga uzkoda, kurā draudzīgi savienojušies smalki pagatavoti komponenti. Uz vienkārša grauzdiņa virsū liktas skaistas, apceptas sēnes ar kazas sieru, sviestā sutinātiem spinātiem, un gardu bazilika mērci. Būs ideāli piemērota pie kādas vasarīgas dārzeņu zupas.

Lasīt vairāk

Brī siera un ķiršu ievārījuma kanapē uz čipsiem

Foto: Publicitātes attēls

Piecminūšu recepte reizēm, kad viesus gribas pārsteigt ar ko absolūti vienkāršu, bet tajā pašā laikā – garšīgu. Vajadzēs vien brī sieru, mazliet mājas ievārījuma un čipsus.

Lasīt vairāk

Saldā kartupeļa salāti ar sieru un spinātiem

Mazliet citādi, bet ne mazāk garšīgi lapu salāti par tiem, ko ierasts gatavot. Izmēģini pagatavot spinātu salātus, kam ierasto tomātu vai gurķu vietā pievienoti krāsnī apcepti saldie kartupeļi. Bet izteiktākai garšai pievieno kādu ne visai treknu sieru. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Monika un Justīne, bloga Divi10.com autores.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie siera salmiņi

Kraukšķīgi kārtainās mīklas salmiņi ar sieru un garšvielām. Ideāla uzkoda filmu vakariem un reizēm, kad gaidāmi ciemiņi. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga Lindasvirtuve.lv autore.

Lasīt vairāk

Sātīgās pannā ceptās siermaizes

Foto: Privātais arhīvs

Karstas un sātīgas maizītes ar patīkami kūstošu sieru vidū. Pagatavošana ir ātra un gauži vienkārša, taču svarīga ir pareiza secība.

Lasīt vairāk

Brokoļu un šķiņķa sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Vienkāršs, sierīgs un sātīgs sacepums pusdienām vai vakariņām. Cepamtrauka pamatnē izliktā maize būs patīkami kraukšķīga, bet šķiņķa un siera sāļums mīsies ar brokoļu svaigumu.

Lasīt vairāk

Sierīgais kartupeļu biezputras sacepums

Foto: Shutterstock

Vienkāršs un gards kartupeļu biezputras sacepums pusdienām vai vakariņām. Bez parastajiem kartupeļiem neaizmirsti pievienot arī saldo kartupeli – tas piešķirs sacepumam patīkamu garšu, bet Čedaras siers patīkami kusīs mutē.

Lasīt vairāk

Video: Siera-dārzeņu omlete, kas cepta vafeļu pannā

Ne vienam vien mājās glabājās vafeļu panna, kas tiek izmantota vien reizēs, kad tiek cepti kraukšķīgie kārumi, taču Tasty.lv sarūpējis noderīgu video pamācību, kā vēl var izmantot šo ierīci gardu ēdienu gatavošanā. Šoreiz – sātīga omlete laiskajiem rītiem!

Lasīt vairāk

Kraukšķīgi Parmezāna siera cepumi ar sēkliņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Samtaini un gardi sviesta, miltu un cietā siera mīklas cepumi ar drusku Kajēnas piparu asumiņam. Cepumus var sacept un iesaiņot kā burvīgu dāvanu svētkos, garšīgi iepriecinot draugus, tuviniekus vai kādu citu.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Klasiskais siera suflē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un smalka uzkoda īpašām vakariņām un nelielām viesībām.

Lasīt vairāk

Rāceņu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Rāceņu sacepums būs garda, krēmīga un aromātiska piedeva tiem, kas ēd gaļu, kā arī brīnišķīga sezonas dārzeņu maltīte tiem, kas gaļu neēd.

Lasīt vairāk

Cepta kamambera uzkoda

Foto: Shutterstock

Izsmalcināta un krēmīga uzkoda, kas lieliski noderēs kā starteris nelielās viesībās. Visērtāk kamambēru būs cept, to atstājot skaistajā koka kastītē, bet ja siers nav kastītē, to ietin folijā un liek nelielā panniņā.

Lasīt vairāk

Risoto plācenīši ar diviem sieriem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi rīsu plācenīši, kurus var pagatavot no "pārpalikumu" risoto. "Kotletēs" paslēpušies divi sieri, pētersīļi un citi gardumi. Maltīte būs lieliska pusdienām vai vieglām vakariņām.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Sātīgs kartupeļu sacepums, kuru var pasniegt kā pamatēdienu vai kā piedevu pie ceptas zivs vai gaļas.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti puķkāposti ar sieru

Foto: Shutterstock

Gards veids, kā sagatavot puķkāpostu. Šo ēdienu gandrīz varētu saukt par puķkāposta čipsiem ar sieru.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas un siera maizītes ar kaltētu tomātu pesto

Ātri pagatavojams sāļais našķis, kam būs nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas – kārtainā mīkla, kaltētu tomātu pesto un cietais siers. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga Lindasvirtuve.lv autore.

Lasīt vairāk

Makaronu sacepums ar lasi, garnelēm un zaļajiem zirnīšiem

Foto: Privātais arhīvs

"Laikam jau visvienkāršāk ir kaut ko pagatavot, par pamatu izmantojot makaronus," norāda receptes autors Aivars. Šī recepte piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" konkursā.

Lasīt vairāk

Brokoļu un laša sāļais pīrāgs

Foto: Shutterstock

Burvīgs sacepums, kas pildīts trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti vari izlasīt šeit. Var arī izmantot gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Grilēts Haloumi siers ar dārzeņiem

Garda ideja veģetārai ēdienreizei - cepts vai grilēts siers un dārzeņi, kas pārlieti ar piparotu balzamiko un eļļas mērci.

Lasīt vairāk

Mini picas maizītes

Itālijas virtuves klasiku – picu – iecienījuši gan lieli, gan mazi. Ja pieteikušies ciemiņi vai tuvojas svētki, pagatavo šo gardo mini uzkodu. Maizītes piemērotas arī bērnu ballītēm, jo mazie svinētāji to var veikli paķert rokā un apēst, neatraujoties no rotaļām. Mini picas maizītes gatavo mafinu formiņās, un tas aizņem vien dažas minūtes laika. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Bumbieru, rukolas un zilā siera salāti

Foto: Shutterstock

Kaut kas citādāks tavai ēdienkartei – medū apcepti bumbieri, kas pasniegti kopā ar gardajiem rukolas salātiem. Tam visam klāt lieliski iekļaujas arī kraukšķīgie ciedru rieksti un pikantais zilais siers. Vieglai pēcpusdienas maltītei!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!