Foto: Shutterstock
Ja nedēļas nogalē pabūts mežā un atpakaļ atnākuši ne ar tukšiem groziem, noteikti prātā rosās par un ap salasītā loma gatavošanu. Marinēt, cept, vārīt, sautēt?

Ja jau sēnes veiksmīgi salasītas, tad noteikti kaut kas jāpagatavo tūlītējai apēšanai. Kreptīgu sēņu mērci ar jaunajiem kartupelīšiem, krēmzupu, kādu sacepumu, ar sēnēm sapildītus kabačus vai sacept lomu salātiem. Ja gaidāmi viesi, noderēs recepte ar kārtainās mīklas pīrādziņiem, ko rotā apceptas sēnes ar ķirštomātiem, bet bērniem noteikti garšos makaroni ar krēmīgu sēņu mērci.

Ja nu gadījumā salasīts tik daudz, ka paliek pāri arī pēc ēšanas, kaut ko būtu vērts noglabāt ziemas mēnešiem, un te nu talkā nāk ''Tasty'' ar labiem padomiem un receptēm – marinētas, saldētas, kā nu kuram labāk tīk.

Grilētas sēnes ar laima spirgtumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcili aromātiska un garda pusdienu piedeva – grilētas sēnes. Izvēlies tās, kuras sirdij vistuvākās – šampinjonus, dārza atmatenes, baravikas, austersēnes, bekas vai citas – un cep apviļātas olīveļļā. Pasniedzot valriekstu eļļa piešķirs sēnēm izteiktu garšu, kas vēl jo vairāk paspilgtinās gardās meža iemītnieces.

Lasīt vairāk

Baraviku zupa ar grūbām

Foto: Shutterstock

Garda un ļoti sātīga grūbu un baraviku zupa.

Lasīt vairāk

Sēņu risoto

Foto: Vida Press

Brīnišķīgi krēmīgs, turklāt vienkārši pagatavojams tradicionālais itāļu ēdiens. No brīža, kad rīsiem pievienosi pirmo buljona porciju, līdz gatavam risoto paies vien 20 minūtes! Ja pa rokai nav baraviku, droši vari tās aizstāt ar citām sēnēm, kas pirms ēšanas nav jāvāra - gailenēm, šampinjoniem, bekām!

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas maizītes ar ceptām baravikām un tomātiem

Foto: DELFI

Meklējot iedvesmu mežā salasītā loma izmantošanai, iesakām pagatavot šo kārumu - kārtainās mīklas maizītes, kas lieliski derēs brokastīm, ballītēm vai vieglām vakariņām pie salātiem.

Lasīt vairāk

Siera zupa ar baravikām

Foto: Shutterstock

Siera zupa ar baravikām – sātīga zupa kārtīgai ēdienreizei.

Lasīt vairāk

Baraviku kundziņu mērce ar tomātiem un cauraudzīti

Foto: Shutterstock

Pēc raženas sēņošanas - ražena un sātīga mērce!

Lasīt vairāk

Gaileņu mērce ar speķi

Foto: Shutterstock

Gaileņu mērce ar speķi piedevai pie kartupelīšiem, rīsiem vai makaroniem. Ja ir vēlme, var pievienot arī zaļumus, lai maltīte būtu aromātiskāka.

Lasīt vairāk

Gaileņu biezzupa

Foto: Shutterstock

Garšīgai un sātīgai maltītei – gaileņu biezzupa.

Lasīt vairāk

Sātīgā baraviku krēmzupa

Foto: Shutterstock

Ja baravikas ir daudz un klasiskā sēņu zupa šķiet vienmuļa, krēmzupa neliks vilties. Ar izteiktu sēņu garšu, krēmīga, tumīga un gana sātīga, lai kalpotu kā pamatēdiens.

Lasīt vairāk

Gaileņu žuljēns

Foto: Shutterstock

Gardais gaileņu žuljēns ar parmezāna cepurīti.

Lasīt vairāk

Atvasaras meža garša burciņā jeb Noderīgi padomi sēņu konservēšanai

Foto: Shutterstock

Ja vēlamies arī ziemā ēst gardās, pašu vāktās sēnes, laiks rosīties virtuvē! Sālītās sēnes noderēs sēņu salātu vai sēņu plācenīšu pagatavošanai, kaltētās sēnes ir ideāla piedeva zupām un mērcēm, bet marinētas sēnes ir gandrīz kā delikatese - tās būs izcila uzkoda vai piedeva pie jebkura ēdiena! Kā marinēt baravikas, bekas un citas sēnes, stāsta portāla Cālis.lv Virtuves foruma lietotāja Sancho.

Lasīt vairāk

Gaileņu risoto

Vienkārša, bet tajā pašā laikā izsmalcināta recepte -gaileņu risoto.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu

Foto: Shutterstock

Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu - iecienītas ne tikai rudens sezonā.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgs ar sēnēm un sieru

Foto: Shutterstock

Ja radies kārdinājums pēc rudenīgām garšām ar sēnēm, uz kārā zoba var likt gardu kārtainās mīklas pīrāgu ar sēņu pildījumu, kas gatavots no šampinjoniem vai arī saldētavā noglabātajiem krājumiem. Pīrāgs piestāvēs gan nesteidzīgām brokastīm, vieglām pusdienām vai vakariņām, pasniedzot to kopā ar svaigiem salātiem.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar sēnēm, rīsiem un saldo krējumu

Foto: Shutterstock

Vienkārša sēņu zupa ar vistas gaļu. Var izmantot gan svaigos šampinjonus, gan vasarā gatavotos sēņu krājumus. Šajā zupā brīnišķīgi iederēsies savvaļas rīsi.

Lasīt vairāk

Kartupeļu rulete ar meža sēņu pildījumu

Foto: DELFI

Viena no manām iecienītākajām frāzēm virtuvē skan: "Grūtākais ir izdomāt, ko gatavot ēst!". Un tā tik tiešām arī ir. Tādēļ, kad mana kolēģe Ketija pavēstīja, ka plāno izmēģināt nesen feisbukā ieraudzītu dārzeņu ruletes recepti, nodomāju – kādēļ gan ne?

Lasīt vairāk

Smalkie pastas gliemežvāciņi ar sēnēm krējuma mērcē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazie pastas gliemežvāciņi jeb orecchiette ir lieliski piemēroti, lai tos pagatavotu maigā saldā krējuma mērcē. Klāt pievienotās apceptās sēnes un pētersīļi pacels septītajās debesīs ar katru apēsto kumosu. Iepriecini sevi un mīļos pusdienās!

Lasīt vairāk

Marinētas sviesta bekas

Foto: Shutterstock

Marinētās sviesta beciņas ziemā būs īsts kārums, atgādinot par sēņu vasaru. Recepte no portāla Cālis.lv Virtuves arhīva.

Lasīt vairāk

Sviestā sautētas sēnes ar polentu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Restorāna cienīga maltīte – sviestā sautētas sēnes, ar ķiršu tomātiem, kukurūzas miltu putru polentu un Parmezānu pikantumam. Maltīte būs garšām bagātīga un maiga. Pasniedz kā pamatēdienu pusdienās vai pirmo ēdienu bagātīgās vakariņās.

Lasīt vairāk

Savā sulā konservētas baravikas

Foto: Shutterstock

Garšīgs veids, kā saglabāt karaliskās baravikas ziemai.

Lasīt vairāk

Marinētu baraviku salāti ar gaļu un āboliem

Foto: Shutterstock

Ļoti sātīgi salāti ātrām pusdienām.

Lasīt vairāk

Sēņu kaviārs un pulveris ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Daudzi šovasar jau ir baudījuši pirmo gaileņu mērci, dažiem arī laimējies atrast baravikas un ņipras sviesta beciņas. Tā vien šķiet, ka šis būs sēņu gads, tādēļ čaklajām saimniecēm ieteiksim idejas, kā sagatavot sēņu kaviāru, pulveri, buljona kubiņus un citus krājumus ziemai.

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar sēnēm

Foto: mosfood

Kurš vēlas kāpostu tīteņus ar sēnēm? Nekad tādus neesat ēduši? Tiešām? Tad noderēs šī foto recepte.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas un sēņu žuljēns

Foto: Privātais arhīvs

Sildošais vistas gaļas, smalki sagrieztu sēņu un karsta, kūstoša siera gardums, kuru baudīt kopā ar mutē kūstošu bagetes gabaliņu. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska, viena no Cālis.lv un Zoombook rīkotā konkursa uzvarētājām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!