Grūbas ir nolobīti veseli vai šķelti miežu graudi – bagātīgs vitamīnu, minerālvielu, kā arī ogļhidrātu un olbaltumvielu avots. Miežu graudi satur fluoru un selēnu, kā arī lielu daudzumu lizīna, kas nostiprina imūnsistēmu, tādēļ rudenīgi drēgnajā laikā grūbas būs lielisks ēdienkartes papildinājums
Vai zināji, ka tās jau izsenis tikušas izmantotas arī dažādās diētās un novājēšanas kūrēs? Izrādās, tas tādēļ, ka grūbas sniedz ātru sāta sajūtu, turklāt to sastāvā esošās šķiedrvielas izvada no organisma zarnu trakta šlakvielas un absorbē toksīnus.
Lai izvairītos no tā, ka grūbu zupa iegūst nepatīkami zilganu vai tumšu nokrāsu, pirms gatavošanas graudiņus ierasts skalot vairākos ūdeņos, kamēr skalojamais ūdens vairs nav blāvi duļķains, bet dzidrs. Tad noskalotās grūbas pirms pievienošanas zupai vismaz 2-3 stundas mērcē, lai graudaugi piebriest un trīskāršo savu apjomu.
Izrādās, šo procesu var pāatrināt, grūbu mērcējamam ūdenim pievienojot sodu (tējkaroti uz litru ūdens), apgalvo interneta vietnes "Skolazhizni" speciālisti, jo sodas radītajā sārmainajā vidē ne vien grūbas, bet arī pākšaugi, gaļa, zivis un dārzeņi kļūst mīkstāki un ātrāk pagatavojami. Jau pēc stundiņas tev atliks tikai rūpīgi noskalot grūbas un pievienot tās zupai.
Īpaši steidzīgie var rūpīgi noskalotas grūbas likt vārīties uzreiz, pievienojot šķipsnu sodas zupas buljonam. Tikai jāņem vērā, ka, zupai pievienojot sodu, tai jāpievieno uz pusi mazāk sāls (jo nātrija joni ir ne vien sāls, bet arī sodas sastāvā), pretējā gadījumā zupu var ātri vien pārsālīt.
Grūbu zupu "karalis", protams, ir nekas cits, kā visiem kopš bērnības zināmais rasoļņiks – viena no senākajām krievu virtuves zupām. Tā tradicionāli tika vārīta tīrā gurķu sālījumā, vārīšanas procesā pievienojot grūbas, burkānus un kartupeļus – pat nabadzīgākajiem ļaudīm pieejamas sastāvdaļas.
Grūbas lieliski sader arī ar citiem demokrātiskiem produktiem – pupiņām, zirņiem, kāpostiem, skābenēm, tādēļ izmaksas pat pieklājīga izmēra katlam gardas grūbu zupas (tā padosies garda arī bez kripatiņas gaļas) būs visai zemas, savukārt visa ģimene vairākas dienas būs gardi paēdusi un laimīga.
Lai labi garšo!
Bezgaļas zupa ar grūbām un pavasara zaļumiem
Pavasarīgi viegla, bet tai pašā laikā sātīga bezgaļas zupa ar pirmajiem sezonas zaļumiem – nātrēm, lakšiem un skābenēm. Ja vēlies, pirms pasniegšanas vari tai pievienot vārītu olu un karoti skāba krējuma.
Gardā gavēņa laika zupa ar grūbām un šķeltajiem zirņiem
Ļoti garšīga un vienkārši pagatavojama gavēņa laika zupa. Izvāri lielo katlu un mielojies trīs dienas no vietas! Noderēs arī pirmsalgas dienām, jo tās sastāvdaļas ir ļoti lētas un visiem pieejamas.
Ātrais rasoļņiks – gurķu zupa ar gaļu
Skābētu gurķu zupa ar grūbām – vienkāršotais rasoļņiks.
Kūpinātu desiņu zupa ar grūbām
Sātīga ziemas zupa aizņemtām dienām, jo tās pagatavošana prasīs vien pusstundu laika.
Druvienas pagasta Buņģa zupa
"Gulbenes novadā esošajā Druvienas Vecajā skolā – muzejā savulaik mācījies rakstnieks Jānis Poruks, kurš savā darbā "Kauja pie Knipskas" (1897. gads) ir aprakstījis, kā Buņģis skolā ēdis zīdeni un ar nevienu neesot dalījies. No šīs epizodes radies nosaukums zupai, kura nu jau kļuvusi par teju neatņemamu sastāvdaļu dažādos saviesīgos pasākumos un svinībās, kas norisinās Gulbenes novada Druvienas pagastā," tā novadam raksturīgu recepti piesaka Gulbenes novada pašvaldības speciāliste Džeina Apsīte
Skābeņu - gaļas zupa ar grūbām
Vienkārši pagatavojama skābeņu - gaļas zupa ar grūbām. Īsta pavasara zupa, ar tik gardajām jaunajām skābenēm. Tiem, kas neēd gaļu, skābeņu zupu var vārīt dārzeņu buljonā.
Suitu novada garšas: grūbu zupa – zīdenis jeb atlaupene
Tradicionālā latviešu un arī suitu virtuvē ēdienu gatavošanā plaši izmantotas grūbas. Populāra ir grūbu-gaļas zupa jeb zīdenis, ko parasti gatavo no kūpinātas gaļas buljona, grūbām un garšsaknēm. Zīdeņa vārīšanai tradicionāli izmanto kūpinātu cūkas šņukuru, cūku galvas pusi vai cūkas stilbu.
Sakņu zupa ar gaļu un grūbām
Šī būs lieliska ikdienas zupa, īpaši pēc viesībām, kad šis un tas palicis pāri no dažādiem gaļas ēdieniem. Īpaši kārdinoša šī zupa būs, ja tā būs bieza, gandrīz kā sautējums.
Veselīga vistas zupa ar grūbām, citronu un čili
Grūbas ir mūsu nacionālais lepnums, zirnīši zupai piešķir košumu, bet maigā vistas gaļa, salikumā ar aso čili un veselīgo citronu, rada spēcinošu garšu buķeti, kura palīdzēs noturēt veselību un ātri vien dabūs uz kājām savārgušos .
Skābu kāpostu zupa ar sēnēm un grūbām
Skābu kāpostu zupa ar sēnēm varbūt būtu jāsauc par sēņu zupu ar skābiem kāpostiem, jo šīs zupas galvenais akcents ir sēnes. Laimīgs, tas, kam saldētavā glabājas pagājušā gada baraviciņas, bet pārējie var izlīdzēties ar šampinjoniem. Zupa vienalga būs garšīga!
Zirņu zupa ar cūkgaļu, grūbām un puraviem
Vienkārša un ātri* pagatavojama zirņu zupa ar žāvētu gaļu. * Ātri - ja iepriekš izmērcēti zirņi.
Sātīgais rasoļņiks
Sātīgais rasoļņiks - kārtīgas pusdienas visai ģimenei.
Pupiņu zupa ar burkāniem un grūbām
Garda un sātīga pupiņu zupa ar burkāniem un grūbām.
Baraviku zupa ar grūbām
Garda un ļoti sātīga grūbu un baraviku zupa.
Grūbu - sālītu gurķu zupa
Vienkārši pagatavojama grūbu - gurķu zupa.
Vistas buljonzupa ar grūbām
Nekas tā nesasilda kā vistas gaļas zupiņa. Pagatavo to no iepriekš novārīta buljona, pievieno dārzeņus un grūbas, bet izteiktākam aromātam pieber garšaugu rīvmaizi ar citrona miziņu.
Rasoļņiks ar kūpinātu desu
Sātīgas pusdienu maltītes rasoļņiks ar kūpinātu desu.