Foto: No privātā arhīva
Kurš teicis, ka aukstajai zupai jābūt 50 rozā nokrāsās? Kurš teicis, ka eksistē vienīgā un pareizā aukstās zupas recepte? Tiesa gan – aukstā zupa spēj izraisīt gandrīz tikpat karstus karus, kā vienīgā un pareizā rasola recepte. Daudziem no mums ir sava, vienīgās īstās un pareizās aukstās zupas recepte, par kuru stāvēt un krist. Bet labāk ir nevis karot, bet apmainīties ar receptēm un pieredzēm, vai ne?

Arī šī Sintijas Bergmanes recepte sociālajā tīklā "Twitter" jau paguvusi raisīt kulināru diskusiju. Dažs iesaka kefīra vietā lietot paniņas, cits – kefīra vietā izmantot grieķu jogurtu – pašķaidot efekts tas pats, taču saglabājas krēmīgums. Vēl kādam kefīrs neliekas īstais.

Kā jau varētu gaidīt, ir arī komentārs: "Vārītu kartupeli prasītos." Un ironisks, uz strīdiņu provocējošs jautājums: "KUR DOKTORDESA?" Kāds piebilst: "Prasās gaļa šim šedevram." Ir arī priekšlikums pievienot garneles.

Kāds "Twitter" lietotājs iesaka papildināt recepti ar pilīti tabasco mērces, vēl kāds aizrāda: "Un ne jau ķiploku, wtf." Vēl kādam recepte atgādina "bērnības zaļbarību" – lauku krējumā iejauktu zaļumu piestrebjamo pie kartupeļiem un gaileņu mērcītes.

Kamēr diskusija pie receptes, visticamāk, turpina uzņemt apgriezienus – jo jautājums tomēr principiāls, vai ne – te arī pati baltās aukstās zupas fotorecepte. Sintijas piebilde: ja gribas sātīgāku, pieliec avokado.


Ja nu kādam ar balto krāsu šķīvī šodien tomēr nepietiek, dalāmies arī ar rozā un citu krāsu aukstās zupas receptēm. Lai garšīgi un atvēsinoši!

Aukstā zupa itāļu gaumē

Foto: Shutterstock

Atsvaidzinoša aukstā zupa ar bagātīgi pievienotām piparmētrām, gatavota uz jogurta bāzes.

Lasīt vairāk

Vegāniskā aukstā zupa

Foto: Mr. Magpie publicitātes foto

"Šādi es gatavoju auksto zupu. Sanāk vienmēr un ļoti garšo," savas iecienītās vasaras veldzes recepti komentē vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.

Lasīt vairāk

Vakariņas 5 minūtēs: gaspačo jeb tomātu aukstā zupa

Foto: DELFI

Kad termometra stabiņš sasniedz vai pat pārsniedz 30 grādu atzīmi, darbināt cepeškrāsni nav prāta darbs, tādēļ labāk baudīt tādus ēdienus, ko iespējams pagatavot bez termiskas apstrādes. Vien piecu minūšu laikā pagatavojama aukstā zupa būs ideāls risinājums gardai maltītei uz ātru roku. Pagatavo lielo katlu, lai ar gardo zupu varētu mieloties arī nākamajā dienā!

Lasīt vairāk

Zaļā dārzeņu aukstā zupa ar garnelēm

Svaigas vēsmas auksto zupu modē. Kraukšķīgi gurķi un redīsi, krēmīgi avokado gabaliņi, aromātiski dārza zaļumi un kāda ķiploka daiviņa pikantumam – visi šie labumi kombinācijā ar kefīru veido lielisku garšu saspēli. Pilnai laimei – zupu pasniedz ar vārītām vai apceptām garnelēm un paipalu olu pusītēm. Recepti iesaka mūsu lasītāja Oļesja Gabora.

Lasīt vairāk

Spirdzinoša dārzeņu aukstā zupa ar tomātu sulu

Aukstā zupa ir vienīgais ēdiens, uz ko nesas prāts tveicīgās vasaras dienās. Pavisam ātri pagatavojamas dārzeņu un tomātu sulas zupas recepti iesaka garšīgās "Instagram" lapas button_food autore Ērika Siliņa.

Lasīt vairāk

Spirdzinoša aukstā gurķu biezzupa ar zaļumiem un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Gatavojot šo zupu, nenāksies lieki nopūlēties, tērējot pēdējos spēkus, kas vēl atlikuši pēc lustīgas līgošanas, jo lielāko daļu darba tavā vietā paveiks blenderis. Ja vēlies, lai zupa būtu atvēsināta jau uzreiz pēc pagatavošanas, ūdeni aizstāj ar ledus kubiņiem.

Lasīt vairāk

Neparasta aukstā biešu zupa vien pāris minūtēs

Foto: Stirna&avocado

Biešu aukstā zupa vien pāris minūtēs? Šī recepte pierāda, ka tas ir iespējams. Liec sastāvdaļas katlā, sablendē un baudi! Ņamm...Recepti piedāvā "Stirna&avocado".

Lasīt vairāk

Ātra aukstās zupas alternatīva – kefīra un gurķu kokteilis

Foto: Shutterstock

Atvēsinošs, ātri pagatavojams un svaigs kefīra kokteilis – ideāla maltītei tveicīgā dienā, kas garšo kā aukstā zupa, tikai citā formā.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar paniņām un kečupu

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojama un liesa aukstā zupa uz paniņu bāzes. Tā izceļas ar bagātīgu garšu, ko zupai piešķir ar mārrutkiem, franču sinepēm un kečupu satrīti zaļumi.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar āboliem, redīsiem un piparmētrām

Foto: Shutterstock

Pavasarī organisms ir izslāpis pēc svaigām, vieglām un jaunām garšām. Izmēģini ļoti atsvaidzinošu aukstās zupas versiju – ar gurķiem, āboliem, redīsiem un piparmētrām, kas papildināta ar ķiploka asumiņu.

Lasīt vairāk

Spirdzinoša griķu-gurķu aukstā zupa ar ķiplokiem

Foto: DELFI

Kad vasarīgi laikapstākļi vēl turpina priecēt un gribas sevi palutināt ar ko spirdzinoši svaigu, bet visas iespējamās aukstās zupas variācijas jau ir apnikušas, laiks izmēģināt ko neparastāku. Kaut gan griķi un aukstā zupa iesākumā var šķist neiespējams salikums, tomēr ir vērts vismaz vienreiz ļauties eksperimentam, lai secinātu, ka tas ir garšīgi. Ļoti garšīgi!

Lasīt vairāk

Pikantais gaspačo

Foto: Publicitātes attēls

Mazliet pikanta gaspačo aukstā zupa no dārzeņu sulas, dārzeņiem un čili mērces asumam. Recepti piedāvā "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.

Lasīt vairāk

Fiksā tomātu un redīsu aukstā zupa

Foto: Shutterstock

Aukstā zupa no tomātiem, redīsiem un gurķiem, ko varēsi pagatavot zibenīgi. Neatņemams virtuves palīgs šīs zupas pagatavošanai būs blenderis – ar to tad arī gatavo zupu, cik krēmīgu vien katram tīk.

Lasīt vairāk

Aukstā avokado zupa

Foto: DELFI

Jūs noteikti zināt, ka vislabākās receptes top tad, kad to vismazāk gaida. Arī šis nav izņēmums, jo draudzenes vadīta, izmēģināt auksto zupu ar avokado un kefīru, vadījos pēc intuīcijas un radīju kaut ko tik gardu, ko būtu vērts izmēģināt arī Tasty.lv lasītājiem. Tā kā klasiskā biešu aukstā zupa nu jau ir nedaudz apnikusi, šī ir lieliska alternatīva, ar ko sevi palutināt karstajās vasaras dienās. Turklāt ēdiens ir gana kreptīgs, lai remdinātu izsalkumu pat sātīgāko ēdienu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Aukstā skābeņu zupa ar zirnīšiem un marinētām bietēm

Foto: DELFI

Tuvojoties svētkiem, jaunu garšu meklējumos mūsu ceļš aizveda līdz restorānam "Bibliotēka Nr.1" un šīs vietas šefpavāram Mārim Jansonam, kurš nu "Tasty.lv" lasītājiem piedāvā atspirdzinošu auksto zupu ar svaigām skābenēm un kefīru. Aukstās zupas pamatu sagatavo atsevišķi no piedevām, abas daļas sajaucot pirms pasniegšanas. Ja marinētas bietes būs jau gatavas, zupu varēs pagatavot ļoti ātri.

Lasīt vairāk

Okroška ar kefīru un kvasu

Foto: Shutterstock

Svaiga un viegla aukstā zupa ar nelielu pikantumu - salami desas gabaliņiem. Daudz ātrāk zupu varēs pagatavot, ja kartupeļi un olas būs jau novārīti.

Lasīt vairāk

Gaspačo ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: Shutterstock

Gaspačo - brīnišķīgā vasaras zupa, kuru tik viegli un ātri var sakult ar blenderi. Toties, lai pagatavotu ķiplokgrauzdiņu kubiņus, vispirms saspiestu, bet nesmalcinātu ķiploku apcep eļļā, tādējādi to aromatizējot. Pēc tam eļļu izmanto maizes kubiņu grauzdēšanai cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!