Fоtо: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Ātri pagatavojamie ēdieni nenāk vien no milzīgajām komerciālo "fast-food" restorānu ķēdēm – ceļojumu laikā, iegriežoties kādā tirgus sānieliņā, kas pilnībā atvēlēta ēdinātājiem, var atrast īstus kulināros dārgumus. Taču, lai izbaudītu garšīgas empanjadas, čurros, kebabus, falafeles, burgerus vai "fish and chips" nemaz nav jābrauc uz Kanāriju salām, Latīņameriku vai Tuvajiem Austrumiem, jo eksotiskās ātrās maltītes var itin prasmīgi pagatavot arī mājās

Iespējams, tas prasīs nedaudz vairāk laika nekā profesionālajiem ēdienu stendu pavāriem Meksikā vai Turcijā, taču iznākums būs tikpat labs. Doties garšas ceļojumā, baudot puertorikāņu iemīļotos gaļas pīrādziņus, meksikāņu tako ar alus mīklā panētu zivi vai vjetnamiešu vistas "congee" – cik skaisti! Atliek tikai atrotīt piedurknes, uzsiet priekšautu un saukt talkā ģimeni un draugus, lai iepriecinātu ar kādu tematisko vakaru, ceļojot pa pasauli ar garšas kārpiņu palīdzību.

Virtuļi ar ievārījuma pildījumu jeb berlīneri

Fоtо: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Grēcīgi gards rauga mīklas našķis, no kura grūti atteikties. Vēl jo vairāk, ja tas ir tik gaisīgs un apviļāts pūdercukurā. Īstais laiks virtuļus gatavot ir tieši tagad, kad ievārījums ir tik svaigs!

Lasīt vairāk

Sīpolu 'Bhaji' – uzkoda indiešu gaumē

Fоtо: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšvielām bagāti un pavisam vienkārši pagatavojami uzkodu plācenīši, kas nākuši no Indijas nacionālās virtuves – bhaji. Mīklā apviļātie un pēc tam fritētie sīpolu gabaliņi garšos ļoti labi kopā ar bezpiedevu jogurtu, jo mīklā esošais kumins un kurkuma būs pietiekams papildinājums mērcītei.

Lasīt vairāk

Ģeniāla ballīšu uzkoda: Kanāriju salās iecienītie kartupelīši 'papas arrugadas' ar mērcēm

Fоtо: Shutterstock

"Papas arrugadas" – mazi kartupelīši ar sāls kristāliņiem klātu, krunkainu miziņu ir tradicionāls Kanāriju salu virtuves ēdiens, ko parasti bauda kā uzkodu pirms maltītes vai pasniedz kā piedevu ar zivs vai gaļas ēdieniem. Šis ir arī ātrs un maciņam draudzīgs veids, kā, izvārot lielu katlu kartupelīšu un veikli pagatavojot divas salās iecienītas mērces, pacienāt lielāku baru ciemiņu, tādēļ šoreiz stāstīsim, kā gatavojama šī vienkāršā ballīšu uzkoda.

Lasīt vairāk

Vistas 'satay' ar zemesriekstu mērci

Fоtо: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi vistas gaļas iesmiņi indonēziešu gaumē, kas izmarinēti sojas mērcē. Grilēto gaļu pasniedz kopā ar zemesriekstu un kokosriekstu krēma mērci, kurā saldi sāļā garša mijas ar aso čili.

Lasīt vairāk

Tako ar zivi meksikāņu gaumē

Fоtо: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ātrā uzkoda dienvidamerikāņu gaumē – mīklā panēta zivs trauslā tako laiviņā. Īpašu garšu maltītei piešķirs alus mīkla, kurā zivs panēta, kā arī krējuma mērce. Baudi kopā ar limonādi vai meksikāņu alu.

Lasīt vairāk

Puertorikāņu empanjadas – eļļā ceptie mīklas pīrādziņi

Fоtо: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi un pavisam nedaudz pikanti fritētie gaļas pīrādziņi, kurus latīņamerikāņi sauc par empanjadām. Pildīti ar aso halapenjo (Jalapeno) piparu tie būs īpaši garda uzkoda tiem, kuri iecienījuši asos ēdienus. Baudi kopā ar krējuma vai jogurta mērci un kādu atvēsinošu dzērienu.

Lasīt vairāk

Turku zirņu plācenīši no Tuvajiem Austrumiem 'falafeles'

Fоtо: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viens no austrumu gardumiem, kuru vērts nobaudīt – uzkodu plācenīši, kas pagatavoti no turku zirņiem, pupiņām un garšvielām. Labs veids, kā aizstāt gaļu, nezaudējot sāta sajūtu. Garšos kā veģetāriešiem, tā visiem citiem gardēžiem.

Lasīt vairāk

Ātro uzkodu klasika: kā mājās pagatavot frī ar čili un sieru jeb 'chili cheese fries'

Fоtо: Shutterstock

Frī kartupeļi ar čili mērci un bagātīgu kūstoša siera kārtu ir bezgala gards un tādēļ ārkārtīgi iecienīts ēdiens, kas atrodams ātro uzkodu ēstuvju piedāvājumos dažādās pasaules malās. Lai saprastu šī ēdiena burvību, katram kaut reizi vajadzētu nogaršot šo leģendāro kārojumu, kas īpaši labi smeķē nākamajā rītā pēc vētrainas ballītes. Nedaudz pacenšoties, katrs "chili cheese fries" var pagatavot mājās. Mēs apsolām, ka rezultāts būs ieguldīto pūļu vērts, bet, lai iecerētais tiešām izdotos kā nākas, sniegsim padomus, kā visu paveikt soli pa solim.

Lasīt vairāk

Kā pagatavot zeltainus kartupelīšus spāņu gaumē ar dažādām mērcēm jeb 'patatas bravas'

Fоtо: Shutterstock

Tapas – tā spāņi dēvē nelielas uzkodas, kas tradicionāli tiek baudītas pie vermuta, heresa vai alus. Viena no vienkāršākajām, bet tajā pašā laikā garšīgākajām un populārākajām spāņu uzkodām ir "niknie kartupeļi" jeb "patatas bravas" – vārīti vai apcepti zeltainu kartupeļu gabaliņi ar "alioli" ķiploku mērci un salsas "brava" mērci, kuras pamatā ir tomāti, etiķis un čili pipari. Izklausās garšīgi, vai ne? Ne velti viena zeltaino kartupelīšu porcija Spānijā maksā vidēji 3–5 eiro, bet, sekojot mūsu padomiem, varēsi pagatavot "patatas bravas", kas būs tikpat garšīgi kā Spānijā, turklāt izmaksās stipri vien lētāk.

Lasīt vairāk

Padomju laika belaši

Fоtо: Privātais arhīvs

"Belaši, kas garšo kā padomju laikos. Mājās gatavoti, ar zināmu gaļas pildījumu - droša un sātīga uzkoda. Izmēģinājusi esmu daudzas mīklas receptes, bet šo recepti atzinu par labu esam, jo ar šo mīklu ir viegli strādāt," pārbaudītu belašu recepti iesaka mūsu lasītāja Laila Rudzone.

Lasīt vairāk

Apetīti rosinošais liellopa gaļas burgers

Siltais laiks jābauda ar gardām maltītēm. Kafejnīcas Šķūnis šefpavāre Dana Ivanova iesaka apetīti rosinoša liellopa gaļas burgera recepti, kuras pamatā ir klasiskas virtuves vērtības, ko papildina pāris knifiņi.

Lasīt vairāk

Asais burito ar liellopa gaļu un papriku

Ļoti ātri pagatavojamu vakariņu ideja tex-mex cienītājiem - burito ar liellopa gaļas strēmelītēm un saldo papriku.

Lasīt vairāk

Spāņu 'churros' cepumi kanēļa cukura 'kažociņā'

Fоtо: Privātais arhīvs

"Churros" – fritēti plaucētās mīklas stienīši, kas devīgi pārkaisīti ar cukura un kanēļa maisījumu un pilnai laimei pasniegti ar biezu kausētas šokolādes mērci, ir spāniski runājošās valstīs iecienīts našķis. Tas ir pavisam vienkārši pagatavojams mazāk nekā stundas laikā, turklāt no teju katrā virtuvē atrodamām sastāvdaļām. Recepti iesaka mūsu lasītāja Laila Rudzone.

Lasīt vairāk

Foto recepte: figūrai draudzīgie vistas filejas kebabi

Pilngraudu tortiljas, svaigi dārzeņu salāti bez taukvielām, liesa jogurta mērce un pannā bez eļļas cepta, sulīga vista fileja - ēst garšīgi ir iespējams arī bez kaitējuma figūrai, apvienojot visas augšminētās sastāvdaļas gardum gardā kebabā.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas burgeri, ko pagatavot mājās

Fоtо: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs liellopa maltās gaļas burgers ar tomātiem, sarkanajiem sīpoliem un saldo kukurūzas mērci. Ātrā uzkoda, kuru pagatavot mājās – patiks kā mazākajiem ēdājiem, tā pieaugušajiem.

Lasīt vairāk

Saldskābais voks ar olu nūdelēm taizemiešu gaumē

Fоtо: Shutterstock

Ātri pagatavojams saldskābais taizmeišu voks, ko vislabāk pasniegt ar olu nūdelēm.

Lasīt vairāk

Kā pagatavot izcili gardo sviestmaizi 'banh mi', kas tiek uzskatīta par labāko pasaulē

Fоtо: Shutterstock

Izrādās, ka pasaules labākās sviestmaizes ir meklējamas – nē, ne Romā, ne Kopenhāgenā, nedz arī Ņujorkā, bet gan Vjetnamas ielās, ziņo "The Guardian", iekļaujot vjetnamiešu "banh mi" pasaules izcilāko ielu ēdienu sarakstā. Šīs sviestmaizes vēsture aizsākas ar apgrauzdētu bageti. Pēc majonēzes triepiena kraukšķīgais ietvars tiek piepildīts ar garšvielām bagātinātu gaļu, marinētiem dārzeņiem un svaigiem zaļumiem. Beigās parasti pievieno arī pāris pilienus sojas mērces un pikantu čili mērcīti. Lai nobaudītu šo pasaulslaveno garšu un tekstūru "sprādzienu", nebūt nav jādodas uz Vjetnamu, jo "banh mi", sekojot mūsu ieteikumiem, it vienkārši vari pagatavot arī savā virtuvē.

Lasīt vairāk

Čebureki no alus mīklas

Fоtо: Shutterstock

Alus mīklas čebureki - gardam cienastam ballītēm vai vienkārši brīvdienām.

Lasīt vairāk

Video: 'Grila skolas' hotdogi ar cāļa desiņām

Dārza ballītē visi būs sajūsmā par pašgatavotiem hotdogiem, bet, vai zini, kā padarīt tos vēl garšīgākus? Pildi desiņas ar sieru, aptin ar bekona šķēlēm un liec uz grila. Kā visu soli pa solim paveikt, demonstrē ''Grila skola''.

Lasīt vairāk

Alus mīklā panēta zivs fileja ar kartupeļu salmiņiem

Fоtо: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīgā alus mīklā pagatavota mencas fileja ar kartupeļu salmiņiem jeb variācija ap britu slaveno ēdienu "fish and chips". Pasniedz kā uzkodu kopā ar mērcīti un salātiem vai citām piedevām.

Lasīt vairāk

Ātrie vistas tako ar gvakamoli

Fоtо: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam ātrie un veselīgie tako, ko pagatavot no vakardienas vistas. Ja ir vēlēšanās, var izmantot jau gatavu gvakamoli, bet svaiga garšos daudz labāk.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu frī

Fоtо: DELFI

Kraukšķīgi, saldi un ļoti garšīgi frī kartupeļi, kas pagatavoti no oranžās batātes jeb saldā kartupeļa. Garšos gan pašiem mazākajiem ēdājiem, gan lielākajiem.

Lasīt vairāk

Gardie doner kebabi ar liellopa gaļas pildījumu

Fоtо: Shutterstock

Kebabus pagatavot mājās nav nemaz tik sarežģīti. Protams, tas prasa nedaudz vairāk laika un pūļu, nekā kebabnīcas apmeklējums, bet, paaicinot talkā ģimeni vai draugus, drīz vien varēsiet mieloties ar gardum gardiem kebabiem, turklāt, izbaudot patīkamo apziņu, ka varat būt pilnīgi droši par to, kas ir kebabu pildījumā.

Lasīt vairāk

Cepti kartupeļi ar mērci un siera gabaliņiem kanādiešu gaumē – 'poutine'

Fоtо: Shutterstock

Sātīgais kartupeļu ēdiens "poutine" ir Kanādas nacionālās virtuves lepnums, bet tā vēsture sākusies Kvebekā. Poutine ir kartupeļi frī ar liellopu gaļas mērci, kas papildināta ar nekūstošiem svaigā siera gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !