Foto: Shutterstock
Cik gan bieži nav nācies dzirdēt, ka "es ķirbjus neēdu", kā arī "es pagatavoju un mājās nevienam nesaku, ka ēdienam pievienots ķirbis, visi ēd laizīdamies un prasīdami papildporciju". Secinājums - ne visi zina, ka viņi ēd ķirbjus. Galvenais ir atrast katram viņa pareizo recepti un kombināciju.

Es ieteiktu, nebaidīties eksperimentēt ar ķirbi, nebaidīties pievienot visdažādākās garšvielas, nebaidīties pamēģināt kaut ko jaunu, jo tu taču nevari zināt, ka tieši šī jaunā kombinācija tev liks aizmirst to, ka tu ķirbi neēd, vai, ka ķirbis var garšot tik ļoti, ļoti labi.

Ķirbju sezona ir pilnā plaukumā, ķirbju galvu grebšanas svētki tuvojas un, iespējams, tieši tev būs nepieciešamas idejas, kā neaizlaist zūdībā tik ļoti vērtīgo dārzeni. Piedāvājam 21 recepti garšīgām ķibju maltītēm, izvēlies savu!

Riekstu jeb sviesta ķirbja un fetas siera tartaletes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārtainās mīklas smalkmaizītes citādā pagriezienā – ceptas ar riekstu jeb sviesta ķirbi un fetas sieru. Aromātu un garšas notis šoreiz piešķir arī pikantais čili un smaržīgais timiāns.

Lasīt vairāk

Krāsnī pagatavota sama fileja ar ķirbju biezeni

Restorāna "Benjamiņš" šefpavāre Valda Medne piedāvā īpašu pavārmākslas šedevru, kuru pagatavojot jūs patīkami pārsteigsiet savus viesus. Rezultāts ir tā vērts, lai nedaudz pacenstos!

Lasīt vairāk

Veģetārais čili

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tradicionāli čili con carne gatavo no maltās gaļas, taču nezinātāji pat nepateiks, ka šajā receptē no gaļas nav ne kripatiņas, jo tā aizstāta ar soju, tāpēc netrūkst ne sātīguma, ne arī tipiskā garšvielu pikantuma.

Lasīt vairāk

Riekstu ķirbja un desiņu sacepums ar olu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sacepums ir viens no vieglāk pagatavojamiem ēdieniem, kas neprasa daudz sagatavošanās darbus, taču rezultātā tiek iegūts vesels trauks gardas maltītes, ko var pietaupīt arī nākamās dienas ēdienreizei. Šajā receptē ierasto kartupeļu vietā ir ķirbis, bet sātīgumam pievienotas pikantas desiņas.

Lasīt vairāk

Pikantā ķirbju – ābolu zupa

Garda un sezonāla recepte nedēļas nogales ēdienkartei no lauku labumiem, kas iegādāti sestdienas Berga bazāra zemnieku tirdziņā.

Lasīt vairāk

Sviesta ķirbja un saldās kukurūzas zupa

Foto: Vida Press

Maiga zupa, kurā ir visgardākais ķirbis no visiem, kura garšā ir vieglas riekstu notis. To visu papildina saldā kukurūza, bet muskatrieksts piešķir bagātīgu garšu.

Lasīt vairāk

Mājās gatavots ķirbju liķieris

Foto: mosfood

Šis neticami aromātiskais dzēriens sasildīs vēsajos rudens un ziemas vakaros. To var pievienot kafijai vai dažādām kūkām, kā arī izmantot gardu desertu receptēs.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas un ķirbja sautējums ar kariju

Foto: Vida Press

Ķirbju laiks klāt! Ja domā, kā pārstrādāt pašu vai lauku radu dārzā nobriedušo milzu ogu, un garšo karijs, šī ir recepte, kas jāizmēģina! Vēl gardāks būs, ja izmantosi sviesta ķirbi.

Lasīt vairāk

Spageti krēmīgā ķirbja mērcē ar vistas fileju un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Šinī ēdienā ķirbis kombinācijā ar ķiplokiem, saldo krējumu un čili veido zīdaini krēmīgu mērci, kas ļoti "piestāv" vistas filejai. Valrieksti un timiāns spageti piešķir rudenīgas garšas nianses.

Lasīt vairāk

Spageti krēmīgā ķirbju mērcē ar kūpinātu gaļu

Ķirbis labi sader ar kūpinātu vistu, bekonu, šķiņķi un citiem kūpinājumiem. Recepti piedāvā kulinārijas bloga lindasvirtuve.lv autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Ķirbju krēmzupa ar tomātiem

Foto: Shutterstock

Krēmīga un maiga ķirbju zupa, kuru īpaši gardu padara tomāti. Zupā ir vēl viena ļoti svarīga sastāvdaļa - sīpoli, kurus zupā liek samērā daudz. Kopumā sīpolu un ķirbju attiecība ir 1:2.

Lasīt vairāk

Ķirbju un alus maize

Foto: Shutterstock

Mīksta maizīte brokastīm vai pēcpusdienas uzkodām. Pasniedz ar svaigu krēmsieru un kapātiem zaļumiem.

Lasīt vairāk

Ķirbju maize

Foto: Shutterstock

Ķirbju maize - kārtīgs maizes kukulis, pēc konsistences atgādina itāļu ciabata maizi.

Lasīt vairāk

Ķirbju šokolādes konfektes

Foto: Shutterstock

Jauks, rudenīgs kārums un vēl viens veids, kā garšīgi notiesāt ķirbju ražu. Pildījumam ar ķirbi aromatizē balto šokolādi, bet glazūrai izmanto tumšo šokšolādi vai piena šokolādi.

Lasīt vairāk

Braunija siera kūka

Foto: Privātais arhīvs

Decembrim piestāv šokolāde un deserti, ko citkārt negatavojam. Interesantu siera kūkas recepti mums atsūtījusi lasītāja Nataša, piedāvājam to izmēģināt arī jums! Kā raksta Nataša, kūka ir mutē kūstoša, mēreni salda, krēmīga, neuzbāzīga, bet sātīga.

Lasīt vairāk

Ķirbju latte ar putukrējumu

Foto: Shutterstock

Ķirbju latte ir dzēriens īstiem kārumniekiem. Tā samtainā garša piestāv saules pielietiem rudens rītiem un silda aukstos vakaros.

Lasīt vairāk

Ķirbja kēkss ar valriekstiem

Foto: mosfood

Recepte, kurā rezultāts krietni pārspēj gaidīto. Šo kēksu var cept gan svētku reizei, gan kā brīvdienu našķi - garša ir pārsteidzoši laba!

Lasīt vairāk

Ķirbju konfektes

Līdz Ziemassvētkiem vairs nav tālu... Zinu, zinu, teiksiet, nav pareizi tā teikt oktobrī, jo veikalos tikai tagad sāksies Helovīnu sīkumu bums, un tikai pēc tam nāks Ziemassvētki. Ikdienā tiešām vēl nejūt svētku tuvošanos, vēl pat lapas nav nokritušas no kokiem. Bet sirdī? Un arī tīri no praktiskās puses?

Lasīt vairāk

Sulīga ķirbju kūka ar iebiezināto pienu

Foto: Shutterstock

Ķirbju kūka ar iebiezināto pienu - garšos pat tiem, kas ķirbjus neēd.

Lasīt vairāk

Ķirbju mango čatnijs ar rozā pipariem un baziliku

Foto: Shutterstock

Attīstoties ēst gatavošanas kultūrai Latvijā, arī tradicionālajā virtuvē ienāk jaunas dvesmas. Pareizi kombinējot jau pazīstamus produktus, iespējams iegūt jaunas garšu nianses. "Ķirbis ir piemērots produkts dažādiem ēdienu eksperimentiem, jo izceļas ne tikai ar uzturvērtību, bet arī neitrālo garšu un zeltaini dzelteno krāsu, tādēļ pareiza tā izmantošana ēst gatavošanā spēj ēdienam piedot neaizmirstamu garšu un vizuālo baudījumu," stāsta "Lido" šefpavāre Ilga Joma, iesakot no ķirbja pagatavot svaigu, garšīgu, pikantu mērci - čatniju, kuru ieteicams ēst pie putnu gaļas ēdieniem un sieriem.

Lasīt vairāk

Ķirbju - apelsīnu ievārījums

Foto: Shutterstock

Ļoti gards un vienkārši pagatavojams ķirbju - apelsīnu ievārījums.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!