Foto: Shutterstock
Kad maltīti vajag pagatavot ātri, turklāt vienkārši un sātīgi, ņem talkā nūdeles, jo tās nudien nekad neliek vilties. Gatavas vien dažās minūtēs, gardas un izsalkumu remdējošas, turklāt garšas ziņā tik dažādas, ka rutīnai nūdeļu pasaulē nav vietas.

Nūdeles var būt gan svaigas, gan kaltētas, pagatavotas no olām vai bez, ar rīsu miltiem, griķu vai pat pupiņu miltiem. Ja šķiet, ka variāciju, krāsu, apjoma, garšas un izskata dažādībā apmaldīsies, meklējot piemērotākās iecerētajai maltītei vokpannā vai zupai, vispirms izlasi šo izsmeļošo un tajā pašā laikā lakonisko nūdeļu ceļvedi.

Kad nūdeles izvēlētas, jāķeras pie gatavošanai, un te noderēs zināt dažus knifiņus. Rīsu nūdeles ir kā radītas salātiem un dzidrām zupām, bet olu nūdeles gan atstāj vok ēdieniem, tur tās būs nepārspējamas. Vieglākai vai veģetārai maltītei noteikti kaut reizi izmēģini pagatavot dārzeņu nūdeles – no ķirbja, kabača, cukīni vai pat burkāniem. Kopā ar krēmīgu mērci svaigās "nūdeles" garšos izcili kā pusdienās, tā vakariņās.

Vai tās būtu dārzeņu vai rīsu nūdeles, uz visām kā viens attiecināms kāds padoms – nepārvārīt! Kaut minūte ilgāk, nekā paredzēts, un nūdeles būs jau kā ķepīga putra, ne vairs irdenas spirālītes. Ja nezini, cik ilgi ieteicams vārīt izvēlēto nūdeļu veidu, vadies pēc ražotāja norādēm uz iepakojuma.

Tāpat pēc nūdeļu vārīšanas neatstāj tās mērcēties karstajā ūdenī, bet gan uzreiz nokās un pēc tam vēl noskalo ar aukstu ūdeni, tas jo īpaši attiecas uz stiklainajām rīsu nūdelēm, kas pretējā gadījumā salips vienā pikucī. Noskalo nūdeles ar aukstu ūdeni, tad iemaisi iepriekš pagatavotajā mērcē un, ja nepieciešams, pasildi zem vāka vien dažas minūtes. Nepārcenties un nedari to pārāk ilgi, lai nūdeles nepārgatavojas!

Labu apetīti!

Vienkāršais rāmen - nūdeles buljonā

Foto: DELFI

Stāsts ir par nūdelēm buljonā, kas man tas bija vesels piedzīvojums - kā es vispār iepazinu tādu rāmenu, kā to pagaršoju un kā pēc tam nolēmu atkārtot mājās.

Lasīt vairāk

Olu nūdeles ar cūkgaļu ķīniešu gaumē

Foto: Shutterstock

Maiga fileja, sulīgi un kraukšķīgi dārzeņi, gardas nūdeles – ko vēl vairāk vajag sātīgai maltītei?

Lasīt vairāk

Romiešu salāti ar rīsu nūdelēm un vistas gaļu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ideālie pusdienu salāti, kurus pagatavot ņemšanai līdzi uz darbu vai ātrai maltītei. Pats patīkamākais – tajos var izmantot iepriekšējā vakarā pagatavoto vistas fileju, ceptu vai vārītu. Bet pievienotie dārzeņi, sezama sēkliņas un piparmētru lapiņas patīkami atsvaidzinās maltīti.

Lasīt vairāk

Neparastie nūdeļu plācenīši

Foto: Shutterstock

"Dažkārt gardākie ēdieni ir tie, kas ir visvienkāršāk pagatavojami. Nūdeles ir demokrātisks ēdiens, kas garšo gan bērniem, gan pieaugušajiem, turklāt sniedz sāta izjūtu," stāsta jaunatvērtā Jūrmalas restorāna Laivas šefpavārs Jānis Eislers, piedāvājot vienkāršu recepti no senas pavārgrāmatas.

Lasīt vairāk

Rīsu nūdeles ar cukīni zemesriekstu un siera mērcē

Sātīgas pusdienas Āzijas virtuves tradīcijās – rīsu nūdeles ar pavasarīgajiem cukīni un sātīgu zemesriekstu sviesta mērci. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā bloga Divi10.com autores Justīne un Monika.

Lasīt vairāk

Makaroni ar cukīni nūdelēm un tītara gaļas bumbiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Bagātīgām pusdienām vajag vien nedaudz gaļas un kādu atbilstošu piedevu. Tāpēc garie linguine makaroni (kas, starp citu, atgādina spageti), papildināti ar cukīni nūdelēm un maltās gaļas bumbiņām tomātu mērcē, būs tieši laikā, lai pabarotu ne tikai sevi, bet arī visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar nūdelēm ķīniešu gaumē

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vistas zupa ar nūdelēm – variācija par ķīniešu zupām.

Lasīt vairāk

Dārzeņu nūdeles ar tītara gaļas bumbiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgas un gardas tītara gaļas bumbiņas, pasniegtas kopā ar cukīni un balto redīsu nūdelēm, kas sajauktas ar konservētu tomātu mērci. Veselīgi, gardi un interesanti – trīsvienība, kas padara ikvienu maltīti lielisku.

Lasīt vairāk

Nūdeles ar kraukšķīgu Parmas šķiņķi, puraviem un lazdu riekstiem

Foto: DELFI

Visā pasaulē pazīstamajam Parmas šķiņķim prošuto piemīt aromāts un īpašs saldums, ko tam piešķir apgabala unikālā vide, kas ir ideāli piemērota dabīgam žāvēšanas un nogatavināšanas procesam. Parmas pakalnu gaisā virmo Versīlijas priežu un kastaņu mežu smarža, un tas ir attīrīts Čizas karsta kalnos. Parmas šķiņķis ir lieliska uzkoda, kā arī padara pamatēdienu pilnīgu, vieglu un ļoti barojošu.

Lasīt vairāk

Rīsu nūdeles ar garnelēm un zirnīšiem

Nevienam nav noslēpums, ka man ļoti garšo garneles. Un es tās gatavoju bieži. Viens no iecienītākajiem pagatavošanas veidiem - vokpannā. Visbiežāk izvēlos rīsu nūdeles, jo tās ir "vieglākas", turklāt nesatur kviešu miltus un ir ļoti garšīgas.

Lasīt vairāk

Svaigās cukīni nūdeles ar garnelēm

Mūsu dārzs ir pilns ar cukīni un kabačiem, tāpēc meklēju kaut ko jaunu un interesantu! Šīs vasaras patīkamais atklājums - svaigās cukīni nūdeles. Tiešām negaidīti garšīgi, bet ja pievieno garneles, apceptas ķiplokos, - īsts kārums! Tā par šo recepti stāsta Kate, kurai ļoti patīk garšīgi paēst, gatavot, fotografēt un ceļot.

Lasīt vairāk

Vienkāršā vistas zupa ar dārzeņiem un rīsu nūdelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Aromātiska vistas zupa ar burkāniem, puraviem, selerijām un rīsu nūdelēm, turklāt no pašu vārīta buljona. Kā teiktu Mārtiņš Rītiņš, kas var būt labāks par šo?

Lasīt vairāk

Ātrais vistas voks ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Bagātīgais vistas voks ar dārzeņiem un rīsu nūdelēm - gards un ātri pagatavojams.

Lasīt vairāk

Pikanti asās nūdeles malaiziešu gaumē

Foto: Vida Press

Ļoti ātrs, pikanti ass risinājums austrumnieciskām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Rīsu nūdeļu rullīši ar avokado, gurķi un redīsiem

Pavasara rullīši jeb spring rolls ir no Āzijas virtuves nācis gardums, kuru iesakām baudīt kopā ar sojas mērci. Rullīšu būtība ir pavisam vienkārša – plānajā rīsu papīrā ietin dārzeņus, kas vislabāk iet pie sirds, pievieno nedaudz sezama sēkliņu kraukšķīgumam un visu tin ciet.

Lasīt vairāk

Griķu medū karamelizētas griķu nūdeles ar kazas siera saldējumu un tumšā alus mērci

Foto: Michael Mintskovsky

"FABRIKAS RESTORĀNS" šefpavāres Aigas Zvejnieces gardais, otrajam Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saietam sagatavotais saldais meistardarbs. Lieliskas idejas, kuras vērts aizņemties un ļaut vaļu improvizācijai.

Lasīt vairāk

Olu nūdeles ar šitake sēnēm un Āzijas kāpostu vokpannā

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Āzijas virtuves klasika – vokpannā gatavots ēdiens. Šoreiz olu nūdelēm klāt liktas nedaudz apceptas šitake sēnes ar paša gatavotu saldi sāļo mērci. Asumiņam klāt ķiploki un sīpols, bet krāsai – Āzijas kāposts. Ja nu mājās nav vokpannas, droši var izmantot arī parasto, maltīte tāpat izdosies.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!