Foto: Shutterstock
Pēc nogurdinošas darbdienas bieži vien nav ne spēka, ne laika bezmērķīgi klīst pa veikalu šķietami bezgalīgajām ejām, nespējot izdomāt, ko iegādāties, lai ātri un ar iespējami minimālu piepūli pagatavotu vakariņas. Viens no "glābējproduktiem", ko mēs iesakām ielikt iepirkumu groziņā un rūpēties, lai kāda bundžiņa allaž būtu atrodama virtuves plauktā, ir konservēti tomāti.

Ja šim pirkumam pievienosi arī paciņu makaronu vai rīsu, konservētas pupiņas, malto gaļu vai vistas filejas gabaliņus, tad puse darba jau būs padarīta un drīz vien varēsi sēsties pie vakariņu galda.

Tā kā nav nekādas cenu atšķirības, tad mēs iesakām labāk gatavošanai izmantot konservētus tomātus, kas jau atbrīvoti no miziņām, jo tās noteikti nepiešķirs ēdienam kādas īpašas garšas nianses vai citus "plusiņus". Drīzāk pretēji – mizas var kaitinoši iestrēgt zobstarpās, tādēļ labāk ņem vērā mūsu draudzīgo ieteikumu.

Viens no ātrāk pagatavojamiem vakariņu ēdieniem ir tomātu biezzupa, ko var pagatavot mazāk kā pusstundas laikā, turklāt bez īpašas piepūles, jo lielāko daļu darba paveiks blenderis. Tev atliks tikai zupu papildināt ar rīvētu cieto sieru, konservēta tunča gabaliņiem, pupiņām, turku zirņiem vai citiem labumiem un celt galdā, pārkaisot ar kapātiem garšaugiem.

Izcili labi tomātu garšu papildinās aromātiskais baziliks, tādēļ to, kopā ar pāris ķiploka daiviņām, vari izmantot, lai no konservētiem tomātiem, apcepot visu olīveļļā, pagatavotu klasisko Marinara mērci, kas ir ļoti vienkārša un tradicionāla itāliešu pastas ēdienu piedeva. Izsmeļošu mērces recepti atradīsi šeit.

Foto: Shutterstock

Konservētus tomātus vari izmantot arī kā mērci pannā apceptām gaļas bumbiņām, vistas gabaliņiem vai pat ceptiem pelmeņiem. Arī rīsi, pārlieti ar sablendētiem vai sasmalcinātiem tomātiem, uzsūks to garšu un kļūs gardāki, tādēļ konservētus tomātus vari izmantot risoto vai ātrā plova pagatavošanai. Vari uzfrišināt ar tomātiem un garšaugiem arī vakardienas rīsus, pasutinot pannā vai cepeškrāsnī un pirms pasniegšanas pārkaisot ēdienu ar rīvētu sieru vai iemaisot fetas siera gabaliņus.

Esam sarūpējuši 14 garšīgas konservētu tomātu receptes ātrām darbdienu vakariņām – tev tikai atliks izvēlēties, kuru no tām pagatavot.

Lai labi garšo!

Ātrā nūdeļu zupa ar konservētiem zirņiem un pupiņām

Ātrā versija par klasisko itāliešu "minestrone" – garda un sātīgā dārzeņu zupa ar nūdelēm, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad maltītes gatavošanai ir pavisam maz laika, jo šo zupu iespējams pagatavot vien 20 minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Fritēti pelmeņi pikantā dārzeņu karija mērcē

Pāris minūšu laikā pagatavotiem kraukšķīgiem fritētajiem pelmeņiem var piešķirt Taizemes virtuvei raksturīgu garšu buķeti, pasniedzot tos ar aromātisku, turklāt ļoti vienkārši un ātri pagatavojamu dārzeņu karija mērci. Šādā veidā pasniegti lieliski garšos arī cepti un vārīti pelmeņi.

Lasīt vairāk

Olas tomātos ar bekonu un čorizo desiņām

Spāņu gaumē gatavots, sātīgs brokastu ēdiens – tomātos ceptas olas ar bekonu un čorizo desiņām. Īpaši labi garšos ar šķēli svaigi grauzdētas maizes.

Lasīt vairāk

Veģetārais pupiņu sautējums

Ja ledusskapī aizķērusies bundžiņa konservētu pupiņu, konservētu tomātu, kukurūza un kāds sīpols vai puravs, tad sātīga un sildoša pusdienu vai vakariņu maltīte ir garantēta.

Lasīt vairāk

Ātrais vistas sautējums zemesriekstu sviesta–tomātu mērcē

Rīkojoties izveicīgi, šo gardo vistas sautējumu krēmīgā tomātu–zemesriekstu sviesta mērcē varēsi pagatavot nepilnas pusstundas laikā. Pirms ķeries pie sautējuma gatavošanas, laika ekonomijas nolūkos uzliec vārīties rīsus.

Lasīt vairāk

Pikantie rīsi ar vistas gaļu un spinātiem

Mazliet pikantuma ēdienam nāk tikai par labu, īpaši, ja tie ir tik pazīstamie rīsi un vistas gaļa, kas pagatavota mazliet citādi, nekā ierasts. Paspilgtini savu ēdienreizi ar garšvielām, un rezultāts būs patiešām lielisks – šoreiz ar koriandru un kariju.

Lasīt vairāk

Risoto ar tomātiem un bekonu

Šķiet, ka risoto var pagatavot teju visās iespējamās variācijās, lai to pielāgotu gan sezonālajiem produktiem, gan ēšanas paradumiem. To pierāda arī šī recepte, kurā apvienoti kraukšķīgie rīsi, grēcīgi sātīgais bekons un konservētie tomāti, ko ir vērts vienmēr glabāt virtuves skapītī, lai no tiem pagatavotu garšīgus šedevrus.

Lasīt vairāk

Čahohbili jeb gardā vistiņa tomātos

Ļoti vienkāršs un garšīgs veids, kā, iedvesmojoties no Gruzijas kulinārajām tradīcijām, pagatavot sulīgu vistas gaļas un sezonas dārzeņu sautējumu.

Lasīt vairāk

Ātrā konservēto tomātu krēmzupa

Garšīgas krēmzupas pagatavošanai nav nepieciešamas vairākas stundas, ja vien izmanto vienkāršas sastāvdaļas. No konservētajiem tomātiem sanāks izcili garda, karsta un sildoša zupa, kuru baudīt pusdienās vai kā pirmo ēdienu sātīgākās vakariņās.

Lasīt vairāk

Ātrā tunča un turku zirņu zupa

Ar šo nedaudz austrumniecisko tunča - turku zirņu zupu pārtikas pētniece Laura Grēviņa piedalās BioLoģiskās zupas izaicinājumā. Visas zupas sastāvdaļas, izņemot laima lapas un konservēto tunci, ir bioloģiskas. Savukārt tuncis nāk no ilgtspējīgas zivjsaimniecības, nozvejots ar tradicionālām metodēm, nekaitējot citiem jūras iemītniekiem.

Lasīt vairāk

Ātrais dārzeņu sautējums ar fenheli, tomātiem un pupiņām Toskānas gaumē

Gards dārzeņu sautējums itāliešu labākajās tradīcijās – fenhelis tā vien sauc pēc Toskānas un saules. Papildinājumā ar burkāniem, seleriju un tomātiem recepte liks siekalām saskriet mutē un pusdienās vai vakariņās pagatavot šo vienkāršo ēdienu.

Lasīt vairāk

Liesais tītara gaļas čili sautējums

"Chili con carne" gatavošanai ierasts izmantot liellopa gaļu, bet pamēģini to aizstāt ar diētisko, malto tītara gaļu un lielāku dārzeņu daudzumu – šādi gatavots gardais čili sautējums būs liesāks un figūrai draudzīgāks.

Lasīt vairāk

Vistas sautējums ar sēnēm un tomātiem

Vīnā un konservētos tomātos sautēta vista garantē neierastu un lielisku garšu.

Lasīt vairāk

Pasta ar pikantām gaļas bumbiņām

Ļoti garšīga pasta ar pikantām gaļas bumbiņām tomātu bazilika mērcē.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!