Foto: Shutterstock
Uz papēžiem jau min laiks, kad ogu raža būs nogatavojusies tik ražena, ka bez baudīšanas svaigā veidā jau jāsāk gatavot krājumi ziemai. Tieši tādēļ saldētavas satura revidēšanai tieši šobrīd ir īstais laiks. Ko pagatavot no saldētajām zemenēm, avenēm un upenēm? Ko iesākt ar jau sablendēto ogu saldēto kluci? ''Tasty'' nāk talkā ar priekšlikumiem.

Kad pievēršamies saldēto produktu revīzijai, katru gadu arvien no jauna pārliecinamies, ka pērn esam pārcentušies ar krājumu sagatavošanu, jo pat lielākā daļa visai bieži vasaras sākumā vēl nav notiesāta. Mācīties no kļūdām vajadzētu, bet nezūdībā likt sasaldētos vitamīnus gan ne.

Ja maisiņos, kastītēs savu kārtu gaida neapstrādātas saldētas ogas, izvēles iespējas to gatavošanā ir lielākas. Var likt tās kūkā, sacept plātsmaizes veidolā vai pat pievienot siera kūkas masai, iegūstot patīkamu kontrastu starp saldo un skābo. Veselas ogas var pievienot arī kēksiņu mīklai – tie izcepsies krietni sulīgāki. No saldo ēdienu gala stingrās ogas labi derēs ķīselim, kompotam, saldās zupas gatavošanai, turklāt ne vienmēr tai jābūt blendētai. Vēl saldētās ogas var piebērt gatavajai biezo pankūku mīklai īsi pirms cepšanas, un ierastās pankūkas garšos pavisam citādāk. To pašu var attiecināt arī uz vafeļu mīklu, bet, ja netīk cept, pagatavo saldo ēdienu no putukrējuma, zefīriem un saldētām ogām, kas katrā kumosā līdzsvaros saldumu.

Iepriekš sablendētas un tad sasaldētas ogas var izmantot saldajam aizdaram, ko pārliet saldējumam, karstam pīrāgam vai siera kūkas gabaliņam. Piemēram, zemeņu mērce izcili labi garšos salikumā ar bubertu, bet ogu uzputenis atgriezīs sentimentālās bērnības garšas atmiņas. Neaizmirsti arī par to, ka ogas visai labi derēs kokteiļos – salikumā ar saldējumu, pienu, paniņām vai ko citu, iegūsi debešķīgi gardu un sātīgu saldo padzērienu. Sablendētās ogas labi garšos dažādos krēmos.

Zemeņu zupa ar putukrējumu

Foto: DELFI

Viss ģeniālais šai pasaulē ir ļoti vienkāršs - piemēram, šis vasarīgais deserts! Zemeņu vietā var izmantot arī avenes, mellenes vai jebkuras citas ogas, kas pašiem garšo. Ja vien pa rokai ir svaigas (vai arī saldētas, bet atlaidinātas) ogas, saldais krējums un nedaudz cukura, saldēdienu var pagatavot burtiski piecās minūtēs.

Lasīt vairāk

Ātrais ogu krambls - drumstalu deserts

Veselīgas un ātrās brokastis - kas varētu būt labāks? Laba iespēja izmantot pēdējās ogas, vai arī pievienot plūmes, bumbierus vai kaut ko citu, kas padarīs rītu patīkamāku! Pasniedzot kopā ar saldējumu, brokastis pārvēršas par īstiem svētkiem un vairs nav grūti piecelties agrāk.

Lasīt vairāk

Zemeņu uzputenis

Foto: Publicitātes foto

Šis deserts ir pavisam viegls un gaisīgs - vari izmantot svaigas vai saldētas zemenes, lai zemeņu aromātu ienestu arī ziemas mēnešos.

Lasīt vairāk

Aveņu drumstalu kūka ar mandeļu skaidiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Drumstalu kūka, kas liks saskriet siekalām mutē. Gards aveņu ievārījums, ar papildus avenēm un mandeļu skaidiņām pa virsu kūku padara īpaši gardu. Baudīt kopā ar tēju un labu kompāniju!

Lasīt vairāk

Gaisīgais mannas buberts ar zemeņu mērci

Foto: DELFI

Reizēm gadās, ka piens iepirkts krietni par daudz. Lai neaizietu postā – nesaskābtu, nesarūgtu – nākas domāt, kā to patērēt. Piena zupas mūsmājās nav cieņā, pienā vārītas putras gan. Bet vislielākie prieki ir tad, ja tiek gatavots buberts – čagani gaisīgs un valdzinoši salds. Lielais grāpis tiek iztukšots ļoti ātri!

Lasīt vairāk

Svaigu ogu un jogurta kokteilis 'Rozā sapnis'

Foto: Shutterstock

Sāc dienu ar spēcinošu vitamīnu devu - pagatavo jogurta kokteili no svaigām vai saldētām ogām, piemēram, avenēm vai zemenēm!

Lasīt vairāk

Krēmīgais ogu deserts

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja arī tavu prātu nodarbina domas par to, kādos ēdienos izmantot sarūpētos saldētavas krājumus ar dažādām vasaras ogām, tad šī recepte būs īsts glābiņš. Viegli pagatavojams deserts, kas nepievils nevienu garšu kārpiņu.

Lasīt vairāk

Zemeņu un putukrējuma krēms

Foto: Shutterstock

Zemeņu un putukrējuma deserts ir supergards - gatavo, cik gribi, pāri nepaliks nekad!

Lasīt vairāk

Vasaras ogu un rabarberu drumstalkūka

Foto: DELFI

Kolēģi, šo lasot, noteikti pasmīnēs, bet tik tiešām, šis gardums tapa, kad mājās nekā nebija, un atcerējos apsolīto – jūnijā aiznest uz darbu kādu kārumu. Nu jau gardi notiesātā un par labu atzītā drumstalkūka pelnījusi nonākt arī ''Tasty'' lasītāju lokā.

Lasīt vairāk

Sulīgais melleņu 'crumble'

Foto: DELFI

Šis saldais ēdiens pilnībā atbilst filmai ''Manas melleņu naktis'', jo mellenes patiesi ir tik tumšas kā augusta naktis, savukārt saldā garša itin labi piestāv vasarai. Un kad tad vēl, ja ne tagad jāizbauda melleņu garšu variācijas? Iesaku remdināt kāri pēc kaut kā salda ar šo elementāri pagatavojamo desertu, kas pārsteigs pat tos, kas uzskata, ka recepte, kurā nepieciešama cepeškrāsns, ir sarežģīta.

Lasīt vairāk

Zibenīgais mājas saldējums, kas gatavs divās minūtēs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tikai trīs sastāvdaļas un pāris minūtes laika - un mājās gatavots veselīgs kārums gatavs! Šī saldējuma burvība ir ne tikai atvēsinoši spirdzinošā garša, bet arī fakts, ka tam nav nepieciešama saldējuma gatavošanas ierīce, kā arī ilga saldēšana. Viss, kas nepieciešams - izejvielas un jaudīgs blenderis, kuram pa spēkam sasmalcināt sasalušas ogas. Ļoti garšīgs variants, kā iztukšot saldētavas krājumus pirms jaunās ogu sezonas!

Lasīt vairāk

Sulīgie aveņu un mandeļu mafini

Foto: DELFI

Ja arī tev par mafiniem ir aizspriedumi, ka tie ir sausi, pagatavo šos un tavas domas mainīsies. Sulīgi, pateicoties svaigajām avenēm, saldi no banāniem un patīkami kraukškīgi mandeļu skaidiņu dēļ.

Lasīt vairāk

Gaisīgā ogu kūka ar bezē

Foto: DELFI

Ar kūkas cepšanu lielākoties asociējam kaut ko laikietilpīgu, tomēr šīs kūkas gatavošana parāda pretējo, kūku var pagatavot pat stundas laikā. Pamatnei jāsagatavo smilšu mīkla, kas prasīs dažas minūtes, bet pildījumam jāsaputo olbaltums un jāiecilā ogas, cepšanu paveiks krāsns, un kūka būs gatava baudīšanai!

Lasīt vairāk

Elementārās banānu pankūkas ar saldētām ogām

Foto: DELFI

Pankūku receptes ir miljoniem, taču pirms pāris gadiem interneta vidē par kulta recepti kļuva gaužām vienkāršā recepte vien ar divām sastāvdaļām – banānu un olu. Nolēmu nedaudz paeksperimentēt ar recepti, un jāsaka, izdevās lieliski!

Lasīt vairāk

Fiksais deserts no bezē un saldētām ogām

Foto: DELFI

Šis ir deserts, ko ērti pagatavot reizēs, kad gaidāmi pēkšņi viesi vai arī pašiem jādodas ciemos, bet ar veikalā pirktu kūku negribas samierināties. Gardais ogu un bezē saldais pazudīs neticamā ātrumā, un skaidrs, ka ar vienu porciju nepietiks.

Lasīt vairāk

Zemeņu zupa ar maigām bezē putām un karameli

Foto: Vida Press

Salds kārums vakariņu reizei - zemeņu biezzupa ar maigām olbaltuma putām un saldu karameli.

Lasīt vairāk

Plātsmaize ar zemenēm

Foto: Shutterstock

Burvīga un aromātiska plātsmaize ar zemenēm. Īpašu pievilcību tai piešķir mīklas stērbelīšu pinums pāri ogām. Šo kūku var cept gan vasarā, gan ziemā, zemenes aizvietojot ar jebkurām citām svaigām vai saldētām ogām.

Lasīt vairāk

Zemeņu krēms

Foto: Shutterstock

Zemeņu krēms - gards deserts, kura pagatavošana neprasīs daudz laika un rezultāts nebūt neliks vilties.

Lasīt vairāk

Gardā ogu kūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ar ogām bagātīga un pavisam garda kūka, kuras pagatavošana nepavisam nav sarežģīta. Atliek vien izvēlēties kārdinošākās ogas, pārliet tām pāri mīklu un cepeškrāsnī iekšā!

Lasīt vairāk

Kārtainā ogu 'panna cotta' ar avenēm

Foto: Elena Pudāne

"Manam vīram reti garšo deserti, bet šo "panna cotta" viņš man lūdz gatavot regulāri. Krāsai pievienoju melleņu, ķiršu un zemeņu biezeņus," – stāsta receptes un garda "Instagram" profila autore Elena Pudāne.

Lasīt vairāk

Paniņu un saldētu aveņu smūtijs

Foto: Shutterstock

Barojošs un vasaras garšas klātesošs smūtijs, kas derēs gan brokastīm, gan launagam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!