Foto: Shutterstock
Dzelteni baltais sakņu pārītis nepelnīti mīņājas aiz virtuves sliekšņa. Veriet durvis plaši vaļā – gan kālim, gan rācenim pa spēkam lieli un gardi varoņdarbi katlā, bļodā un uz pannas.

Kas ir šīs rudens saknes, kam bieži nostaigājam garām tirgū un veikalā? Un pavasarī, pērkot sēklas, bieži neizvēlamies tās iekaisīt zemē? Taču vajag, ai kā vajag! Kālis un rācenis ir tādi lieli, milzīgi un izturīgi ziemas redīsi, lai piedod visi dārzkopji un agronomi! Taču nepareizi ar nebūs, kā redīss, tā kālis ir no krustziežu dzimtas.

Foto: Shutterstock

Kā tie atšķiras? Kālis ir liels, ovāli apaļš, tērpies zaļa vai dzeltena toņa mizā, nereti "uzštātējot" sarkanīgu uzvalku. Mīkstums parasti dzeltens vai balts. Garšā jaušams sīvums.
Foto: Shutterstock

Savukārt rācenis ir apaļais un omulīgais brālis, parasti tāds zems un plakans, bet gadās arī kāds druknāks un garāks. Saknes daļa, kas paslēpta zemē, parasti ir dzeltena vai balta, bet rāceņa "pleciņi", kas dabūjuši sauli, mēdz iekrāsoties arī zaļi vai lillā. Sīvums garšā jaušams, bet ne tik izteikti kā kālim. Nereti tieši rāceni iesaka kā alternatīvu kartupeļiem. Vienkārši izvārīt sālsūdenī vai sacept.
Foto: Shutterstock

Ko iesākt, ja esat "sainfluencēti" ar šiem saules krāsas ziemas redīsiem, esat sapirkuši un mājās pārnesuši? Pirmkārt, nomizot, sagriezt stienīšos vai šķēlītēs un pirmo sakni nokraukšķināt tāpat vien, bez piedevām, vārdu sakot, iepazīties un padomāt, kur likt nākamo – cepeškrāsnī vai katlā.

Un likt kāļus un rāceņus var kā vienā, tā otrā. Akurāti sagriezti, izvārtīti eļļā un kopā ar citiem rudens dārzājiem sabērti uz cepešpannas, kur tie gatavojas, līdz virtuve kārdinoši smaržo un saknes mīkstas.

Foto: Shutterstock

Garām nevar nošaut, ja abus kolosālos radiniekus ieliksiet zupa vai sautējumā. Ne tikai labi izskatās, bet lieliski garšo un sīvums pārvērties vārdos nenosaucamā garšvielā. Vienkārši sautēts kālis garšo pilnīgi citādi kā svaigs! Arī zupu izvēle ir plaša – no biezzupām līdz sātīgām gaļas zupām vai bagātīgām veģetārajām versijām.

Salmiņos sagriezti, fritēti vai vienkārši pannā izcepti rāceņi un kāļi ir lieliski gan kā uzkoda, gan piedeva.

Un salāti, neaizmirsīsim salātus! Sarīvētas saknes apvienojumā ar krējumu, eļļu, garšvielām un citiem dārzeņiem ir izcila ideja!

Vai jau esat ceļā pēc krustziežu dzimtas pārstāvjiem? Rācenis un kālis gatavi nokļūt jūsu katlos, pannās un šķīvjos. Lai satikšanās noritētu veiksmīgi, te dažas idejas no "Tasty.lv".

Vienkāršais dārzeņu sacepums ar olām

Foto: Publicitātes attēls

Šajā receptē piedāvātos dārzeņus droši var aizstāt ar tiem, kas atrodami mājās vai dārzeņus izvēlēties atbilstoši savai gaumei, neievērojot receptē piedāvāto.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti dārzeņi ar grūbām un fetas sieru

Foto: DELFI

Ir pilnīgi aplami domāt, ka no dārzeņiem nevar labi paēst. Šajā receptē sulīgi saceptie dārzeņi papildināti ar grūbām, veidojot izcili sātīgu pusdienu vai vakariņu maltīti.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti rāceņi

Foto: Shutterstock

Dažādo savu ēdienkarti un ceptu kartupeļu vietā izcep krāsnī rāceņus. Šis cepšanas paņēmiens noderēs arī kāļiem un citām saknēm.

Lasīt vairāk

Rāceņu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Rāceņu sacepums būs garda, krēmīga un aromātiska piedeva tiem, kas ēd gaļu, kā arī brīnišķīga sezonas dārzeņu maltīte tiem, kas gaļu neēd.

Lasīt vairāk

Dārzeņu biezzupa

Foto: Shutterstock

Dārzeņu biezzupa ikdienas pusdienu maltītei, īpaši sasildīs rudenī un ziemā.

Lasīt vairāk

Dārzeņu un pupiņu sautējums

Veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka pagatavot dārzeņu sautējumu ar pupiņām - maltīte četriem cilvēkiem izmaksās vien piecus eiro!

Lasīt vairāk

Kreptīgā skābu kāpostu zupa

Foto: iStock

Janvāris ir īstais laiks, kad gatavot spēcinošas un sildošas zupas, piemēram, šo skābu kāpostu zupu, kurai neierastu garšu piešķirs pievienotā selerijas sakne.

Lasīt vairāk

Rāceņa un sinepju salāti

Ziniet, kuri dārzeņi pie mums ir galīgi aizmirsti? Tie, kuri kādreiz bija galvenie - rāceņi, kāļi, rutki. Kartupelis tos ir izspiedis no vietas... manuprāt, mistiski, jo ja šos dārzeņus salīdzina, tad kartupelis no visiem taču ir bezgaršīgākais. Ak dies, cik briesmīgi izklausās, bet tā taču ir, gan uzturvērtības ziņā, gan garšas ziņā kartupelis ir švakāks, turklāt - tas nav ēdams svaigs, savukārt kāļi, rāceņi, rutki ir!

Lasīt vairāk

Tomātu un kāļu biezzupa

Foto: DELFI

Drēgnos rudens vakaros gribas kaut ko siltu, saulainu un nedaudz pikantu. To visu var dabūt ar vienu biezzupas šķīvi, jo garšsaknes radīs sāta sajūtu, bet čili pipars kārtīgi sapurinās. Proporcijas jāliek uz aci (vai balstoties uz ledusskapī atrodamo produktu daudzumu). Un vari eksperimentēt, pievienojot ķirbi, mangoldu un kartupeļus, kā arī aizstājot saldo krējumu ar kokosriekstu pienu.

Lasīt vairāk

Cepti kāļu salmiņi ar sinepju mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Karsta un smaržīga uzkoda no latviešu virtuvei tik tuvā kāļa. Šoreiz kālis pagatavots gluži kā frī kartupelīši, klāt pasniedzot pikantu sinepju mērcīti, kam pievienoti arī mārrutki.

Lasīt vairāk

Sakņu zupa ar gaļu un grūbām

Foto: Shutterstock

Šī būs lieliska ikdienas zupa, īpaši pēc viesībām, kad šis un tas palicis pāri no dažādiem gaļas ēdieniem. Īpaši kārdinoša šī zupa būs, ja tā būs bieza, gandrīz kā sautējums.

Lasīt vairāk

Sildošā brieža gaļas zupa ar rožu kāpostiem

Sildoša briežu gaļas zupa vēsākam laikam. Tasty.lv rudens zupu konkursam to iesūtījusi lasītāja Daiga. Šī zupiņa ir sātīga un sildoša, norāda Daiga.

Lasīt vairāk

Sakņu dārzeņu zupa ar mājās ceptām maizītēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda sakņu dārzeņu zupa, kurā kāļa, burkāna un pastinaka gabaliņi pirms vārīšanas apcepti cepeškrāsnī. Zupas šķīvi papildinās smaržīgas, mājās ceptas rauga mīklas maizītes ar sezama un magoņu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī sutināts liellopa krūšu gabals ar dārzeņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Liellopa krūšu gabals ir jāgatavo lēnām, vidēji karstā cepeškrāsnī. Ļoti piemērots būs smags čuguna katls ar labi pieguļošu vāku, lai šķidrums cepšanās laikā neizgarotu. Ja nav šāda katla, tad dziļai cepamajai formai pārklāj foliju, kas salocīta vairākās kārtās. Ik pa laikam jāpārbauda šķidruma daudzums un, ja nepieciešams, tas jāpapildina. Šķidruma daudzumu cepšanās laika vidū ieteicams pārbaudīt arī, ja cep čuguna katlā.

Lasīt vairāk

Krāsainais ziemas dārzeņu sautējums

Foto: Vida Press

Veselīgs, krāsains dārzeņu sautējums, kura bagātīgo garšu nodrošina ziemas sezonai piestāvošie svaigie un konservētie dārzeņi.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas un kāļu sautējums

Foto: Shutterstock

Sātīgais maltītei - jēra gaļas un kāļu sautējums.

Lasīt vairāk

Vienkāršais burkānu, kartupeļu un kāļu biezenis

Foto: Shutterstock

Burkānu, kartupeļu un kāļu biezenis - gan tavam mazulim, gan kā piedeva gaļas ēdieniem vai svaigiem salātiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!