Foto: DELFI kolāža
18. novembra svētku maltīte ģimenes lokā ir svēts brīdis. Un kas svētkos ir katras saimnieces goda lieta? Protams, sarūpēt vismaz vienu kārtīgu bļodu ar gardiem salātiem – ideālā variantā tādiem, lai mājinieki sajūsmā aplaudētu un pieprasītu papildporcijas. Lai izdodas skaisti svētki un gards ēdiens, kas iepriecina!

Rasols ir teju vai populārākie jebkuru svētku salāti. Mēdz pat teikt: nav rasola – nav ballītes! Tāpēc tā vienmēr būs droša izvēle. Bet tālu neatpaliek siļķe kažokā – burvīgi kārtainie salāti, kas kārtu pa kārtai pārsteidz ar savu sātīgumu un gardumu. Bet, ja tiem ir pateikts stingrs nē (jo nedaudz jau apnikuši), tad jādomā citas alternatīvas jeb jaunas vēsmas.

Labā lieta – kārtojumu garšu variācijas ir teju neizsmeļamas, un te paveras plašs lauciņš dažādiem eksperimentiem. Piemēram, siļķi var aizstāt ar citu zivi, vārītu liellopa gaļu vai kūpinātas vistas gabaliņiem.

Tieši tāpēc "Tasty.lv" apkopoja kārtaino salātu dažādās kombinācijas, ar kurām bagātināt svētkus. Lai izdodas pagatavot teju vai mākslas darba cienīgu rezultātu!

Svaigie kārtainie salāti ar pikantu ķiploku mērcīti

Foto: Shutterstock

Kārtu kārtās likti svaigie salāti ar pazīstamām sastāvdaļām – Ķīnas kāpostu, tomātiņiem, olīvām, marinētiem šampinjoniem, iepriekš saceptu vistas fileju un daudz ko citu. Salāti īpaši skaisti izskatīsies augstā caurspīdīgā traukā.

Lasīt vairāk

Kārtainie vistas filejas salāti ar šampinjoniem

Foto: Ilze Ceple

Šie salāti glābs situācijas, kad radīsies ierastā katra gada problēma – ko gan celt jubilejas galdā. Lūk, atbilde – kārtainos vārītās vistas filejas salātus! Kas ir lieliskākais šajā receptē? Ar sastāvdaļu un mērces daudzumu katrs var variēt pēc sirds patikas. Šī iemesla dēļ nepieciešamo sastāvdaļu sarakstā nav norādīti precīzi grami dārzeņiem vai olu skaitam, gatavojot var radoši izpausties, kādu kārtu atkārtot, kādu sastāvdaļu likt mazāk vai vairāk, ja nav ēdāja gaumē. Recepti iesaka Ilze Ceple.

Lasīt vairāk

Kārtainie čipsu salāti 'uz ātru roku'

Foto: Privātais arhīvs

"Sastāvdaļas nav iepriekš ne jācep, ne jāvāra, tādēļ salātus var "uzburt" 10 minūtēs. Visas sastāvdaļas liek pēc garšas un ņemot vērā izvēlētā trauka lielumu. Ātri, lēti, garšīgi," tā iecienītu recepti iesaka mūsu lasītāja Elīna Drezova.

Lasīt vairāk

Kārtainie salāti 'Liellops kažokā'

Foto: Shutterstock

Šajā svētku salātu variācijā ierasto siļķi aizstāj vārīta gaļa, patīkamu svaigumu piešķir āboli, bet neiztrūkstošas, protams, ir bietes un kartupeļi.

Lasīt vairāk

Kārtainie ķiploku grauzdiņu salāti ar tomātiem un kukurūzu

Foto: Privātais arhīvs

Šie ir vieni no iecienītākajiem salātiem jau labu laiku. Pirmo reizi ar šiem salātiem saskāros pie savas māsas. Viņa bija pagatavojusi, un arī es atzinu par labu esam. Taču ilgstoši nespēju saņemties un pagatavot pati.

Lasīt vairāk

Kārtainie suši salāti ar lasi un avokado

Foto: Privātais arhīvs

"Suši mūsu ģimenē ir ļoti iecienīti, tādeļ jau kādu laiku gribēju pamēģināt mājās pagatavot suši salātus. Uztaisīju, vakarā nogriežam katrs pa gabalam, ēdam, bet kaut kā nedzirdu sajūsmas saucienus. Man pašam arī liekas, ka kaut kā pietrūkst - salāti tādi pliekani, jūtos vīlies. Tad atcerējāmies par sojas mērci! Uz šķīvja malas uzlikām trauciņu, kur pamērcēt dakšiņu. Vienkārši super! Kārtējais pierādījums, kā viena sastāvdaļa var izmainīt visa ēdiena garšu!" tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.

Lasīt vairāk

Kārtainie garneļu salāti glāzītē

Foto: DELFI

Salātu pasniegšana glāzītēs ir lieliska alternatīva reizēs, kad gaidāmi ciemiņi un nav ne jausmas, cik daudz salātus gatavot. Tik cik cilvēku, tik arī glāzītes, turklāt šādi pasniegti, tie izskatās daudz interesantāk, nekā vienā bļodā samaisīti, vienīgā bēda - pēc papildporcijas gan nevarēs pajautāt.

Lasīt vairāk

Kārtainie mencu aknu salāti svētku galdam

Foto: Shutterstock

Kad rasols un siļķe "kažokā" apnikuši, izmēģini ko jaunu – salātu kārtojumu ar mencu aknām. Šī kārtojuma pagatavošanai tev būs nepieciešami vien pāris pavisam vienkārši produkti, bet rezultāts izdosies izcili gards. Lieliska recepte svētku galdam.

Lasīt vairāk

Kārtainie salāti ar zivju konserviem

Foto: Shutterstock

Maigās zivs kārtainos salātus var gatavot ar lasi, tunci vai skumbriju.

Lasīt vairāk

Puravu - olu un ābolu kārtainie salāti

Foto: Shutterstock

Veselīgi un gardi puravu - olu un ābolu kārtainie salāti.

Lasīt vairāk

Krāšņais svētku salātu kārtojums 'Granātu aproce'

Foto: Shutterstock

Svētkos, kad gribas iepriecināt viesus ar neparasti noformētiem un gardiem salātiem, šis krāšņais kārtojums no vārītas vistas gaļas, dārzeņiem, valriekstiem un granātābolu sēkliņām, būs īstā izvēle.

Lasīt vairāk

Krāšņais svētku salātu kārtojums

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams, skaists un garšīgs vistas salātu kārtojums – īsti piemērots svētku galdam.

Lasīt vairāk

Lasis baltā 'kažociņā' - sātīgi kārtainie salāti

Foto: DELFI

Ierasto siļķi "kažokā" pamēģini aizstāt ar mazsālīta laša kārtojumu - viesi būs sajūsmā! Šādu variāciju baudīju zivju restorānā "Nar&Sharab", viesojoties Azerbaidžānā un gara acīm redzu, ka šie salāti var uzsākt uzvaras gājienu arī Latvijas virtuvē.

Lasīt vairāk

Grauzdiņu salāti ar svaigu gurķi, sieru un vistas girosu

Foto: Shutterstock

Pikantie grauzdiņu salāti – vienkāršs izpildījums, bet gards un skaists papildinājums aukstajam galdam.

Lasīt vairāk

Rīsu kārtojums ar konservētu tunci un mango salsu

Foto: Shutterstock

Šis kārtojums, kurš izskatās gluži kā "izkāpis" no kāda smalka restorāna ēdienkartes, patiesībā nav nemaz tik grūti pagatavojams, jo izvārīt rīsus, atvērt konservēta tunča bundžiņu un sakapāt dārzeņus būs pa spēkam teju katram. Lielisks veids, kā pārsteigt draugus, radus un paziņas ar savām kulinārajām prasmēm.

Lasīt vairāk

Siļķe kažokā engurnieku gaumē

Foto: DELFI

Kurš teica, ka siļķes kažokam jābūt biešu lillā? Engurnieki daudzas lietas dara pēc sava prāta, un, ja viena Engures saimniece ir izlēmusi, kāds būs viņas siļķes kažoks, tad lai jūra krāc un vēji pūš, bet neko tu viņai nepadarīsi: tāds tas kažoks arī būs. Mēli var norīt kopā ar visām kalorijām!

Lasīt vairāk

Romantiskā siļķe 'kažokā'

Ja tavs sirdsāķītis nav saldummīlis un ne acu galā necieš sirsniņkonfektes, rozā zefīrus un putukrējuma kūkas, tad jādomā radošāki veidi, kā mīļotajam sarūpēt patīkamu pārsteigumu Valentīna dienā, kāzu jubilejā vai kādā citā romantiskā svinamdienā. Garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša iesaka vienkārši realizējamu ideju – savu versiju par tradicionālo siļķi "kažokā", kas šoreiz veidota sirds formā.

Lasīt vairāk

Baklažāni kažokā veģetāriešiem un visēdājiem

Foto: No privātā arhīva

Siļķei kažokā vasarā par karstu! Taču baklažānu dzimtene ir Ķīna un Indija, tāpēc baklažāniem karstumiņa nekad nav par daudz. Baklažāni kažokā ir garšīga, veģetāra, krāsaina, augu pasaulē balstīta maltīte, kas ar garantiju garšos arī neveģetāriešiem. Šo krāsaino “kūku” droši var piedāvāt arī bērniem - recepti pārbaudījusi, gatavojusi un iesaka dvīņu mamma Ilze Kraukle, kuras "Instagram" kontā @kraukleni_gatavo atradīsi vēl daudzas bērniem un veģetāriešiem draudzīgas ēdienu idejas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!