Foto: Shutterstock
Kas zina, kas mums lika izpirkt griķus, kad sākās kovida mājsēde. Kur tajā bija loģika? Un kāpēc tieši griķi? Kas to lai zina! Pagājuši divi gadi, un vēsture atkārtojas: mēs atkal iepērkam rezerves. Un ko gan varam pārmest sev un līdzcilvēkiem – šis ir tas vēstures griežu laiks, kad katram par sevi un savējiem gribas parūpēties. Klau, bet tad darām ar domu – lai no krājumiem ir jēga un lai nekas neiet zudumā!

Vissvarīgākais laikam sevī ieslēgt "latvieti praktisko", nevis "latvieti histērisko". Sagādāt krājumus tā, lai kādam laikam visa pietiek, ir prātīgi, un daudzi tā dara visos laikos. Bet vai jēga iepirkties visai dzīvei?

Kur mēs, piemēram, liksim tos sāls kilogramus? Te gan viedokļi dalās, sak, izbeigsies elektrība, kā tad to saldētavās sastūķēto gaļu uzglabās? Būs jāsāla! Grūti nepiekrist, jo latvietis praktiskais iesālīs visu – sākot no cūkas miesas, beidzot ar gurķiem, sēnēm un kas nu nāk priekšā. Un sāls jau nebojājoties. Ko gan nevar teikt par visiem citiem produktiem!

Griķi un milti un visa pārējā bakaleja – sapērkoties par daudz, pareizi uzglabāt grūti, un galu galā lielākā ballīte sanāks pārtikas kodēm. Un kurš gan vēlas tās lidojošās spindzeles savā mājā? No pārtikas kodēm vaļā tikt ir sarežģīti – to zina katrs, kuram šīs nevēlamās viešņas ieviesušās.

Svaiga un žāvēta gaļa, zivis, dažāda veida konservi – pret šo produktu uzglabāšanu jāizturas īpaši uzmanīgi un vērīgi, lai neiedzīvotos nopietnās veselības problēmās.

Vērts atcerēties, ka katram produktam ir savs uzglabāšanas laiks, un vērts arī zināt, kā to vislabāk uzglabāt, lai galu galā ar nožēlu un sirdssāpēm nav jāizmet ārā. Senos izrakumos dažreiz atrod vīnu un medu – bet šķiet, ka tie arī ir vienīgie produkti pasaulē (nu, vēl arī spirtotie dzērieni), kurus neskar laika zobs. Viss pārējais agrāk vai vēlāk bojājas.

Daudzi tagad nespēj atturēties no sapirkšanās "drošības pēc" – tāds laiks. Saprotami! Par to nevienu nevar kaunināt, un nav ko sevi šaustīt. Taču svarīgi zināt, kā vislabāk uzglabāt dažādus pārtikas produktus, lai nekas neietu zudumā. Tāpēc "Tasty" no savām rezervēm piedāvā dažādus vērtīgus padomus, kā ar kuru produktu apieties, lai to varētu uzglabāt ilgi un pēc tam droši izmantot gardām maltītēm.

Kā pareizi uzglabāt nebaltai dienai iekrātās produktu rezerves

Foto: Shutterstock

Mūsdienu straujajā dzīves ritmā izdodas atlicināt arvien mazāk laika ne tikai savām interesēm, bet pat vienkāršu mājas darbu veikšanai un vakariņu pagatavošanai. Lai ģimene neciestu no mūžīgā laika trūkuma un nebūtu jāsatraucas, uzņemot negaidītus viesus, risinājums ir pārtikas krājumu veidošana.

Lasīt vairāk

Špikeris: Cik ilgi saldētavā drīkst turēt dažādus produktus

Foto: Shutterstock

Saldēšana ir viens no tiem veidiem, kā paildzināt dažādu gaļas, piena un citu produktu mūžu. Saldējot tiek apstādināta pārtikā esošo baktēriju augšana, un tas nozīmē, ka produkti tiek "iekonservēti" līdz brīdim, kad vēlamies tos atkausēt un izmantot atkal. Tomēr arī saldētavā turētiem produktiem ir savs termiņš – cik ilgi tos drīkst lietot pēc sasaldēšanas?

Lasīt vairāk

Dažādu miltu pareizas uzglabāšanas ABC

Foto: Shutterstock

Atceries savu bērnību? Kad mamma gāja uz veikalu, pīrāgu cepšanai mājās atceļoja baltie kviešu milti, no kuriem tapa pankūkas svētdienas brokastīm un dažādi gardumi svētku galdam. Tagad situācija ir krietni mainījusies un mūsu virtuves plauktus "apdzīvo" daudz un dažādi milti - pilngraudu, rudzu, speltas kviešu, kā arī dažādu riekstu milti. Kā tos pareizi uzglabāt un cik ilgi tie saglabājas svaigi? Padomus par šo gardēžiem interesanto tēmu portālam "The Kitchn" sniedz ekspertes Sūzana Rīda un Kesidija Stoktone.

Lasīt vairāk

Krīzes ēdienkarte: kādus produktus izvēlēties, kā iepirkties drošāk un retāk

Foto: Shutterstock

Reaģējot uz valstī izsludināto ārkārtas stāvokli, iedzīvotāji iepērk pārtikas krājumus, tomēr ne vienmēr produktu izvēle ir pārdomāta. Stresa ietekmē un nezināšanas pēc cilvēki krīt galējībās: pilni rati ar griķiem un tualetes papīru, bet nav dārzeņu, piena un citu vērtīgu svaigo produktu. Lai uz veikalu vajadzētu doties retāk, mazinot risku inficēties ar pasauli pārņēmušo sērgu, pirkumi ir jāplāno, jo šajos apstākļos nebūtu prāta darbs sapirkt siļķu rolmopšus, karameļu saldējumu, saldinātus dzērienus un marinētus tomātiņus, pēc tam mājās ilgi domājot, ko ar šo dīvaino kombināciju iesākt. Ir īstais brīdis mācīties iepirkties pareizi!

Lasīt vairāk

Kā pareizi sasaldēt zupu, lai tā pēc atkausēšanas garšotu kā tikko gatavota

Foto: Shutterstock

Saldētava ir tavs labākais draugs, ja vēlies saimniekot taupīgi. Bet ir daži priekšnosacījumi, kas jāievēro, lai, atkausējot saldētus produktus, nemainītos to garša un konsistence. Piemēram, ja vēlies pagatavot lielāku daudzumu zupas un daļu viruma sasaldēt, jau zupu gatavojot būtu ieteicams ņemt vērā pāris knifiņus. Tad kādā nevaļīgākā darbdienas vakarā atliks vien zupu atkausēt, ātri pabarojot ģimeni un aiztaupot sev laikietilpīgo zupas gatavošanas procesu.

Lasīt vairāk

Tas jāzina katram: kā pareizi sasaldēt, uzglabāt un atkausēt gaļu

Foto: Shutterstock

Katram saldētavas krājumos noteikti ir kāds gaļas gabals, kurš var lieti noderēt reizēs, kad slinkums doties uz veikalu vai maciņā līdz algai palikuši vien pāris eiro. Kaut šķiet, ka gaļas sasaldēšana un atkausēšana nav nekāda lielā māksla, tā nebūt nav.

Lasīt vairāk

Kā pareizi saldēt augļus, sēnes, gaļu un citus produktus

Ziemā svaigas, aromātiskas mellenes uz kūkas, koši zaļas dilles mērcītē — to iespējams panākt, vasarā piepildot savu saldētavu. Atceries, ka sasaldēt var arī gatavus ēdienus, piemēram, kad dodies uz laiku ceļojumā..

Lasīt vairāk

Kā pareizi uzglabāt cepumus, lai tie pēc iespējas ilgāk garšotu kā tikko cepti

Foto: Vida Press

Ziemassvētku gaidīšanais laiks ir īstais brīdis, lai palutinātu ģimeni un piesmaržinātu māju, izcepot gardus cepumiņus, kuru garšu un smaržu maziem kumosiņiem izbaudīt pie siltas tējas vai kafijas. Turklāt cepumi ir tie kārumi, kuru garšu un izskatu piemērotā traukā, izvēloties pareizo uzglabāšanas metodi, var ilgāku laiku saglabāt teju nemainīgu.

Lasīt vairāk

Kā pareizi uzglabāt šokolādi: speciālistes ieteikumi un 17 šokolādīgas receptes

Foto: Shutterstock

Tuvojas svētku laiks, kad vairāk ejam ciemos vai uzņemam viesus. Un vairāk arī dāvinām – bieži vien konfektēs un šokolādi, tādēļ daudziem mājās veidojas iespaidīgi saldumu uzkrājumi. Vai zināji, ka, uzglabājot šokolādi ilgāk par derīguma termiņu, kas norādīts uz iepakojuma, produktā var izveidoties cilvēka organismam nevēlami mikrobi?

Lasīt vairāk

Vienkāršs knifs, kā ledusskapī saglabāt svaigus zaļumus pat divas nedēļas

Foto: Shutterstock

Vasaras sezonā reibinoši smaržojošās dilles, pētersīļi, baziliks un citi zaļie laksti vai plīst no sulīguma un vitamīnu pārbagātības, tādēļ tos jāšķin visos iespējamos veidos. Šoreiz atklāsim vienkāršu knifu, kā rīkoties, lai no tirgus pārnestās vai laukiem atvestās lekno zaļumu buntes trakajā karstumā neapvīstu jau pēc pāris dienām.

Lasīt vairāk

Kā pareizi atlaidināt sasaldētās ogas un augļus

Foto: Shutterstock

Tā kā ziema lēnām tuvojas tās beigām, laiks padomāt par to, vai saldētavā esošās ogas un augļi tur neatrodas jau par ilgu. Turklāt saldēto ogu un augļu atlaidināšana ir labs iemesls, lai pagatavotu kādu ogu plātsmaizi vai blendēto augļu kokteili. Taču kā to darīt pareizi, lai ogas nepārvērstos mīkstā putrā?

Lasīt vairāk

Kā pareizi atkausēt saldētas zivis un jūras veltes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Zivis un jūras veltes, protams, visgardākās ir tad, ja pagatavotas svaigas. Taču, ņemot vērā šo produktu īso derīguma termiņu, bieži vien izvēlamies tos iegādāties saldētus vai saldēt paši. Kā pareizi atkausēt, lai pēc pagatavošanas tā garšotu, kā svaiga?

Lasīt vairāk

Kā pareizi uzglabāt olīveļļu?

Foto: Shutterstock

Olīveļļa ir viena no visbiežāk izmantotajām eļļām mūsu ēdienkartē. Izšķir divu veidu olīveļļas - filtrēto olīveļļu, kas piemērota cepšanai, un pirmā spieduma olīveļļu, kuru izmantojam dažādiem salātiem un cenšamies termiski neapstrādāt. Kvalitatīva pirmā spieduma olīveļļa turklāt nav lēts pirkums. Ja eļļu glabās nepiemērotos apstākļos, tā kļūs rūgta un zaudēs savu atsvaidzinošo aromātu.

Lasīt vairāk

Dodamies ceļojumā! 22 līdzņemšanai ērti ēdieni un karstumizturīgu produktu saraksts

Foto: Shutterstock

Dodoties tuvākā vai tālākā ceļojumā ar mašīnu, autobusu, prāmi, vilcienu vai citu transporta līdzekli, svarīgi ir jau laikus padomāt par ceļojumam atbilstošu ēdienkarti, lai jau ceļa sākumā nenoķēpātu drēbes ar neglītiem pleķiem vai – kas vēl ļaunāk –, neiedzīvotos veselības problēmās, saindējoties ar pārtiku. Tādēļ šoreiz izvēlējāmies veselīgus, garšīgus un ceļotājiem parocīgi baudāmus ēdienus un izveidojām sarakstiņu ar līdzņemšanai piemērotiem pārtikas produktiem.

Lasīt vairāk

Produkti, kurus nevajadzētu glabāt ledusskapī

Foto: Shutterstock

Lai arī ledusskapis ir viena no vērtīgākajām sadzīves iekārtām jūsu mājās, jāatceras, ka visus produktus tajā uzglabāt nav vēlams, piemēram, konservi un ievārījumi tajā lieki aizņem vietu, savukārt cieti dārzeņi, piemēram, kartupeļi, burkāni, sīpoli, pastinaki ledusskapī var pat ātrāk sabojāties.

Lasīt vairāk

Kā vienkārši pagatavot sautētu gaļu vairākām ēdienreizēm

Foto: Arnis Rugājs

Tev arī negribas trīsreiz dienā gatavot no nulles? Tad vērts ieklausīties žurnālistes Ilmas Rugājas pieredzē. Ilma domā saimnieciski un sagatavo gaļu vairākām ēdienreizēm uz priekšu. No gaļas sagatavēm var ātri pagatavot dažādus ēdienus – uz maizes liekamu pavalgu, zupu, mērci, sautējumu… Ilma stāsta, kā gatavot sautētu gaļu, kas būs lielisks pamats vairākām ģimenes pusdienām un vakariņām.

Lasīt vairāk

Gatavot svaigu vai dot iespēju iepriekš sagatavotam ēdienam? Ko par to saka profesionāļi

Foto: Shutterstock

Food prep jeb pārtikas iepriekšēja sagatavošana un sadalīšana porcijās, pateicoties pandēmijai, ir kļuvusi ļoti aktuāla. Tie, kas šo veidu piekopa jau agrāk, var dot vērtīgus padomus iesācējiem un pie sevis nosmīkņāt, ka viņu ikdiena pēkšņi kļuvusi trendīga.

Lasīt vairāk

Piecas veselībai bīstamas kļūdas, uzglabājot un gatavojot pārtikas produktus

Foto: Shutterstock

Pārtikas drošības ievērošana mājas apstākļos bieži tiek nepietiekami novērtēta, lai gan pārtikas uzglabāšanas un sagatavošanas procesā ir neskaitāmi riski – kļūdu pieļaušana var izraisīt dažādas nopietnas saslimšanas, jo īpaši karstajās vasaras dienās. Nepietiek tikai ar higiēnas prasību ievērošanu – roku, trauku un darba virsmas regulāra mazgāšana nenozīmē, ka pagatavotā pārtika būs nekaitīga veselībai. "Circle K" vides, veselības un drošības departamenta vadītāja Laima Volkova dalās padomos, kā parūpēties par pārtikas drošību mājās.

Lasīt vairāk

Tomāti, maize un citi produkti, kurus ledusskapī nevajadzētu glabāt

Foto: Shutterstock

Ne jau viss jāglabā ledusskapī. Ir produkti, kurus nevajadzētu uzglabāt tajā, jo cieš kvalitāte un garša.

Lasīt vairāk

Vienmēr pa rokai: septiņi produkti, kurus glabāt saldētavā

Foto: Shutterstock

Produktu sasaldēšana ledus trauciņos ir pavisam ērts veids, kā ilgāku laiku izmantot dažādas lietas, un nelaist neko zudumā. Vienkārši sasaldē to, ko vēlies izmantot vēlāk, un lai ledus saldēšanas trauku varētu izmantot atkal, sasaldētos kubiņus ar buljonu, garšaugiem vai sulu glabā aizspiežamā plastmasas maisiņā.

Lasīt vairāk

Vai apgāztā burkā krējums ilgāk saglabājas svaigs?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Reizēm produkti aizstāvas ledusskapī. Tie ir nopirkti, bet dažādu iemeslu dēļ reizēm netiek uzreiz patērēti. Internetā atradām ieteikumu, ka, uzglabājot biezpienu vai krējumu, trauku, kurā tas pildīts, apgāž "kājām gaisā". Tādā veidā traukā veidojoties vakuuma efekts un produkti saglabājoties ilgāk svaigi, jo baktēriju attīstība tiek kavēta. Vai tas tiešām tā ir, lūdzām komentāru veikala-kafejnīcas "Sirmais & Dreibants" šefpavāram Ērikam Dreibantam.

Lasīt vairāk

Cik ilgi var glabāt olas?

Foto: Shutterstock

Olas reizēm mēdz stāvēt ledusskapī vai vienkārši tāpat virtuvē uz plaukta samērā ilgi. Tās parasti joprojām ir lietojamas. Bet cik ilgi tās patiešām var glabāties?

Lasīt vairāk

Kā un cik ilgi drīkst uzglabāt svaigus šampinjonus? Septiņas vienkāršas šampinjonu receptes

Foto: Shutterstock

Šampinjoni ir vienas no iecienītākajām un arī ekonomiskākajām kultivētajām sēnēm, kuras var nopirkt visa gada garumā. Tomēr ne vienmēr, atnesot sēnes no veikala, tās uzreiz tiek sagatavotas. Cik ilgi šampinjonus var glabāt un kā tos glabāt?

Lasīt vairāk

10 produkti, ko nav jāsteidzas izmest, tīrot ledusskapi

Foto: Shutterstock

Ledusskapja krājumu revīzija un ģenerālā tīrīšana ir vajadzīgs un regulāri veicams pasākums, bet bieži vien gadās pārcensties, vieglu roku izmetot atkritumu spainī produktus, kuri vēl var būt noderīgi. Iedvesmojoties no portāla thekitchn.com, sastādījām "glābjamo" produktu sarakstu, kuriem ir vērts dot iespēju izdzīvot "otro dzīvi".

Lasīt vairāk

Uzzini, kurus produktus nav ieteicams uzglabāt ledusskapī

Vai zināji, ka olīveļļu uzglabājot ledusskapī, tā var sākt pārslot un kļūst nebaudāma, savukārt aukstumā uzglabāts medus zaudē savas vērtīgās īpašības? Lasot tālāk, noskaidrosi, kāpēc sīpolus nav ieteicams uzglabāt kopā ar kartupeļiem un iepazīsies ar citiem noderīgiem padomiem.

Lasīt vairāk

Kā banānus uzglabāt svaigus ievērojami ilgāk? 10 kārdinošas banānu receptes

Foto: Shutterstock

Visi pazīstam situāciju, kad augļu traukā vai uz galda stāvošie banāni, laikam ejot, no skaisti dzelteniem lēnām pārvēršas par punktainiem un brūniem. Ja neizdodas laicīgi banānus apēst un zini, ka izmantosi tos tikai pēc vairākām dienām, šādai situācijai ir risinājums - neliec banānus ledusskapī, jo tas neatgriezeniski izmainīs šī augļa konsistenci un krāsu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!