Pērkot olas veikalā, to svaigumu pārbaudām, paskatoties uz derīguma termiņu, kas norādīts uz kastītes. Bet lauku olām, kuras iegādātas no rokas, šādu termiņu nav vispār. Ko darīt, ja olas kādu laiku jau stāv ledusskapī, kastīte sen izmesta, bet nekāda cipara uz čaumalas nav? Ja prāto - ēst vai neēst - šis paņēmiens lieti noderēs.
Lai olas čaumala nebūtu jāsit pušu, tās svaigumu vari pārbaudīt ar pavisam vienkāršu paņēmienu, kuru iesaka eksperimentētāji no WonderHowTo.com. Caurspīdīgā glāzē vai traukā iepildi vēsu ūdeni. Olu ieliec ūdenī un skaties, ko tā darīs. Ja ola nogūlusies uz sāniem (horizontāli), tad tā ir pavisam svaiga – dienu vai divas „veca”. Šādas olas būs piemērotas cepšanai, bet vārot tām būs grūti nolobīt čaumalu.
Ja ola ūdenī viegli paceļ spico galu (no sāniem izskatīsies, ka pa diagonāli), tad tā ir vairākas dienas veca. Šādas olas ir vēl pietiekami svaigas un perfekti radītas vārīšanai. To čaumalu būs viegli nolobīt. Taču, cepot šādu olu, baltums uz pannas izplūdīs, bet dzeltenums būs nedaudz tumšāks, nekā svaigai olai.
Bet, ja olas spicais gals pavēršas uz augšu vai tā uzpeld pavisam un nepieskaras trauka dibenam, šī ola ir pavisam veca un nav lietojama uzturā. Olas par vecām uzskatīt var, ja ir pagājušas vairāk nekā 12 dienas pēc to izdēšanas.
Kamēr vēl ir iedvesma un ledusskapī svaigas olas, izvēlies kādu no Tasty.lv receptēm, un steidz uz virtuvi to pagatavot!
Cepts avokado ar olu
Sauksim lietas īstajos vārdos – olas ir un būs piemērotākā maltīte steidzīgajiem. Un kamēr vien mājās ir kāda ola, tikmēr badā neviens nav nomiris – arī visneprasmīgākais pavārs. Kad klasiskā omlete un vārītas olas apnikušas, var mazliet paspēlēt gardēžos un brokastīs pagatavot avokado – olu laiviņas.
Okroška ar kefīru un kvasu
Svaiga un viegla aukstā zupa ar nelielu pikantumu - salami desas gabaliņiem. Daudz ātrāk zupu varēs pagatavot, ja kartupeļi un olas būs jau novārīti.
Pufīgās magoņu pankūkas ar greipfrūtu un zemenēm
Reizēm tā vien gribas ierastās plānās pankūkas izmainīt uz ko neparastāku. Tā nu arī tapusi šī recepte – balstoties uz amerikāņu tradicionālajām, gaisīgajām pankūkām, kas gatavotas no paniņām. Šīm gan pievienota viena īpaša sastāvdaļa – magoņu sēkliņas. Tās pankūkas padara pavisam nedaudz kraukšķīgas, un visnotaļ uzjautrina ēdājus ar savu neparastumu. Papildini to visu ar vasarai tik aktuālajām zemenēm un ļoti gatavu greipfrūtu – mēli var norīt!
Grēcīgā zemeņu un lazdu riekstu kārtainā kūka
Un mēs turpinām jūsmot par zemenēm, riekstiem un bezē! Kārdinājums, kuram būs pavisam grūti pretoties, jo šī kārtainā kūka ne tikai izskatās skaisti, bet garšo vēl labāk.
Cukīni salmiņi mīklas panējumā
Nedaudz īpaša uzkoda, ar kuru aizstāt frī kartupeļus reizēs, kad grūti pretoties to kārdinājumam. Tiklīdz pamēģināsi šos fritētos brīnumus – gaisīgā mīklā panētus cukīni, kurus tā vien gribas saukt par maziem kabačiem – aizmirsīsi, ka tādi kartupelīši eksistē. Garantējam, ka šī kļūs par tavu jauno, mīļāko uzkodu!
Mandeļu un apelsīnu sīrupa kūciņas
Mazās, gardās mandeļu kūciņas, mīkstas, smaržīgas un saldas, mitrinātas ar apelsīnu sīrupu. Tās var pasniegt ar putukrējumu vai saldējumu. No dotā produktu daudzuma var izcept 12 kūciņas.
Fiksā un pavisam vienkāršā omlete
Šī omlete būs īsti laikā, kad ir vēlme pēc neapstrīdamas klasikas. Viss, kas vajadzīgs, ir pāris olas, garšvielas un zaļumi garnēšanai. Viegli un ātri!
Spēcinošā brokastu omlete ar zaļumiem mafinu izskatā
Atraktīvs veids, kā baudīt brokastu omleti – izcep to mafinu pannā! Sakul olas, pievieno papriku, tomātus, šampinjonus un zaļumus, un lej individuālās porcijās. Ar 12 omletes gabaliņiem pietiks, lai pabarotu visu ģimeni.
Gaisīgais siera suflē
Ļoti garda, gaisīga un īpaša uzkoda. To izcept nav grūti, visgrūtākais to pasniegt, pirms suflē ir ieslīdējis atpakaļ savā formiņā. Siera suflē ir jāpasniedz karsts, uzreiz pēc izņemšanas no cepeškrāsns.
Tortiljā ietītie avokado un olu salāti
Pavisam ātri pagatavojama maltīte, kas neprasīs ne laika, ne produktu resursus. Ņem vien divus avokado, dažas cieti novārītas olas, un garšīgas brokastis, launags vai pusdienas steidzīgajiem gatavas!
Kartupeļu un olu salāti
Šī nedaudz vecmodīgā salātu recepte ir ļoti vienkārša un universāla, noderēs gan kā sātīga piedeva piknikam vai kuplākām mājas viesībām, gan kā pamatēdiens ātrām vakariņām.
Zemeņu biskvītkūka Dženovas gaumē
Kailā biskvītkūka, kas neslēpj to, kas "lācītim" vēderā. Fantastisks vasaras deserts, kura pagatavošana, lai gan prasa nedaudz laika, nemaz nav tik grūta. Un kam gan negaršo gaisīgs biskvīts, zemenes un putukrējums!
Klasiskie franču cepumi – meringi
Viena no olbaltumu cepumu klasiskākajām receptēm - meringi, kuri ir pamats ne tikai pavlovas kūkām, bet arī var tikt izmantoti kā lielisks kūkas rotājums, ja tos cep pavisam nelielus. Un nevajag baidīties no ilgā gatavošanas laika, jo kad tie ir gatavi, tie ir neticami gardi!
Pildītas olas ar svaigiem gurķiem un mazsālītu lasi
Viena no izcilākajām brokastu garšu kombinācijām ir vārīta ola, svaigs gurķis, nedaudz majonēzes un mazsālīts lasis, kam papildu svaigumu piešķir mūsu pašu brīnumgaršaugs - dilles.
Grieķu omlete ar olīvām
Olīvas, fetas siers, olas, piens, nedaudz spinātu un sīpols. 10 minūtes, lai sagatavotu produktus, 20 minūtes cepšanai. Un aromātiska grieķu omlete gatava - labu apetīti!
Cepta ola kartupeļu groziņā
Kēksiņu formiņas var izmantot, lai no rīvētiem kartupeļiem izveidotu groziņus, kuros var izcept smalki sagrieztu bekona šķēli un vēršaci. Cept būtu ieteicams individuālās keramiskās formiņās, lai tās varētu ērti pasniegt.
Olu pastēte
Mūsmājās vārītas olas ir cieņā. Vīrs brokastīs paģēr divas, bērni, protams, arī! Nekā nebija, šādi būs lētāk! Recepte noderēs, kad olu ir maz, bet ēdāju daudz. Vai, gluži pretēji - kad olas ir ļoti daudz, piemēram, pēc Lieldienām!
Kraukšķīgā bagete ar sparģeļiem un Benedikta olu
Gatavojoties Lieldienām, Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīga uztura speciāliste Inga Pūce aicina pagatavot vienkāršu un neierastu brokastu ēdienu svētku cienastam - kraukšķīgu bageti ar sparģeļiem un Benedikta olu.
Omlete ar zaļajiem zirnīšiem un rīvētiem kartupeļiem
Omlete brokastīs ir klasika, bet tā ir arī visātrāk pagatavojamā uzkoda slinkā svētdienā vai aizņemtas dienas steigā. Izmēģini gardo un vienlaicīgi ātri pagatavojamo omleti ar saldētiem zirnīšiem un kartupeļiem. Papildini to ar kariju un iegūsi austrumniecisku garšas buķeti, kuru īpaši izcels kinzas zaļumiņi.