Foto: Shutterstock
Ko celt galdā, lai ātri un garšīgi paēdinātu visu ģimeni bez liekiem laika un naudas tēriņiem? Kartupeļi kombinācijā ar malto gaļu vienmēr ir trāpījums desmitniekā, tādēļ šoreiz piedāvājam 15 vienkāršu kartupeļu un maltās gaļas sacepumu versijas tiem, kas nevēlas pēc nogurdinošas darba dienas pārlieku ilgi rosīties virtuvē.

Viena no lieliskākajām kartupeļu sacepuma īpašībām ir tāda, ka šis ir ideāls veids, kā izmanot no iepriekšējās maltītes pāri palikušos vārītos kartupeļus vai kartupeļu biezputru. Tā tu varēsi nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu – gan neaizlaist postā produktus, gan krietni saīsināt gatavošanas laiku, aiztaupot sev tupeņu mizošanu un vārīšanu.

Mums padomā ir arī ģeniāli vienkārša kartupeļu sacepuma recepte tiem, kuriem nav pa ķērienam iepriekš novārītu kartupeļu. "Slinko" sacepumu pagatavot ir vieglāk par vieglu, turklāt nevajadzēs ķēpāt liekus traukus, jo kartupeļi uz rupjās rīves tiek sarīvēti un ar malto gaļu samaisīti uz lielās cepamās plāts. Kad sagatavošanas darbi paveikti, atliks vien noskalot rīvi, iešaut sacepumu krāsnī un tiksmināties par kārdinoši apetītlīgo smaržu, kas jau pēc brīža plūdīs no virtuves.

Maltās gaļas izvēle un sagatavošana


Gardākam rezultātam malto gaļu labāk iepriekš apcept ar sīpoliem vai ķiplokiem, sāli, pipariem un garšvielām – gluži kā gatavojot gaļas mērci. Sulīgumam maltajai gaļai nobeigumā vari pievienot arī saldo vai skābo krējumu, tomātu pastu, bundžiņu veikli sablendētu konservēto tomātu vai šļuku sausa vīna.

Kaloriju skaitītājiem iesakām trekno cūkas malto gaļu aizstāt ar maltu tītara, vistas, liellopa vai teļa gaļu un, apcepot to uz pannas, iztikt bez taukvielu pievienošanas, ļaujot gaļai cepties savā sulā. Ja maltajai gaļai uz smalkās rīves pierīvēsi kādu burkānu, kabaci, selerijas sakni, papriku vai kāpostu, samazināsi kaloriju skaitu un piešķirsi gaļas masai sulīgumu.

Kārtojam kārtu kārtas


Kad gaļas masa sagatavota, atliks vien sacepumu kārtot traukā, kartupeļu kārtas liekot pamīšus ar gaļas kārtām, ko sulīgumam var papildināt arī, piemēram, ar kādu kārtu tomātu, sviestā apceptu kāpostu, burkānu, paprikas vai selerijas kātu, neiazmirstot arī par aromātiskiem garšaugiem.

Pirms krāsnī šaušanas sacepumu atliks vien pārklāt ar kausētā siera plāksnēm vai pārliet ar ķiplokotu siera un majonēzes maisījumu, kas cepšanas laikā izveidos kārdinoši zeltainu un sulīgu garoziņu.

Lai piešķirtu sacepumam jaunas garšas, ierasto Holandes vai Krievijas sieru aizstāj ar kūpinātu sieru vai siera desu.

Kad sacepums gatavs, nedaudz atdzesē to, griez gabalos un liec uz šķīvja. Atlikušo daļu piepildot ar sulīgiem dārzeņu salātiem un izbaudi gardo maltīti bez sirdsapziņas pārmetumiem!

Kartupeļu sacepums ar malto gaļu un kausēto sieru

Maltās gaļas, kartupeļu un kausēta siera sacepums - un ģimene pilniem vēderiem.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas, kartupeļu un tomātu sacepums

Foto: Shutterstock
Maltās gaļas, kartupeļu un tomātu sacepums garšos gan lielajiem, gan mazajiem.

Lasīt vairāk

'Slinkais' kartupeļu sacepums ar malto gaļu un biezpienu

Šo sacepumu pagatavot ir vieglāk par vieglu, turklāt nevajadzēs ķēpāt liekus traukus, jo visas sastāvdaļas tiek sarīvētas un samaisītas uz lielās cepamās plāts. Kad sagatavošanas darbi būs paveikti, atliks tikai noskalot rīvi, iešaut sacepumu krāsnī un tiksmināties par kārdinoši apetītlīgo smaržu, kas jau pēc brīža plūdīs no virtuves.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un maltās gaļas sacepums

Foto: Shutterstock
Sātīgs un garšīgs kartupeļu un maltās gaļas sacepums. Šo vakariņu maltīti pagatavot būs viegli – atliek vien salikt kārtās sastāvdaļas un ielikt cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Gana pīrāgs ar saldo kartupeļu biezeni

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Tradicionāli ganu pīrāgs jeb Shepherd's pie tiek pagatavots no maltās gaļas ar kraukšķīgu kartupeļu cepurīti pa virsu. Šoreiz ir nedaudz citādāka versija – pa virsu likti maigie saldie kartupeļi, bet zem tiem paslēpusies jēra maltā gaļa. Maltīte būs lielisks vakariņu ēdiens, ar ko pabarot visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Kāpostu un kartupeļu sacepums ar malto gaļu un kausēto sieru

Kāpostu un kartupeļu sacepums ar malto gaļu un kausēto sieru, kas nekad nepiedeg un vienmēr izdodas uz goda.

Lasīt vairāk

Kartupeļu biezputras, maltās gaļas un tomātu sacepums

Kartupeļu, maltās gaļas un tomātu sacepums – sātīgai pusdienu vai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, maltās gaļas un kausētā siera sacepums

Sātīgai maltītei ikdienā vai svētkos – kartupeļu, maltās gaļas un kausētā siera sacepums.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas sacepums, kad slinkums cept kotletes

Foto: DELFI

Kuram gan negaršo kotletes? Mūsmājās tas ir ļoti iecienīts "komforta" ēdiens, ko novērtē gan pieaugušie, gan bērni. Izņemot mani, kam jāstāv pie plīts un jācep. Tādēļ nereti mēdzu meklēt citus variantus, kā pagatavot malto gaļu, saglabājot "kotlešu sajūtu". Šonedēļ mūsmājās tapa maltās gaļas sacepums, kura pamatā ir kotlešu masa, ko papildināju ar tomātiem un mocarellu.

Lasīt vairāk

Liellopa maltās gaļas sacepums ar kartupeļu biezputru lauku stilā

Vienkārši un ātri pagatavojams sacepums, īpaši, ja maltās gaļas mērce un kartupeļu biezputra jau gatavas ledusskapī. Ja mērce noglabāta saldētavā, pa nakti izņem to atlaisties. Piedāvājam izmantot liellopu maltās gaļas mērci ar šampinjoniem, kuras recepti vari izlasīt šeit.

Lasīt vairāk

Kartupeļu - maltās gaļas un sviesta sacepums

Kartupeļu - maltās gaļas un sviesta sacepums, lai mājinieki brangi ēduši.

Lasīt vairāk

Kartupeļu-maltās gaļas sacepums ar sieru

Gards un sātīgs kartupeļu sacepums no tā, kas atrasts ledusskapī. Recepti iesaka mūsu lasītāja Skaidrīte.

Lasīt vairāk

Tomātu, sīpolu un maltās gaļas sacepums

Foto: Shutterstock
"Mans mīļākais vakariņu ēdiens var kļūt arī par jūsējo mīļāko ēdienu," tā recepti piesaka Calis.lv virtuves foruma dalībniece ebite.

Lasīt vairāk

Kartupeļu - maltās gaļas un siera sacepums

Foto: Shutterstock
Sātīgs kartupeļu - maltās gaļas un siera sacepums ar tomātiem un pikanto čili.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un maltās gaļas sacepums - 'Gana pīrāgs'

Gana pīrāgs jeb Shepherd's pie ir tradicionāls angļu ēdiens, kas tiek gatavots no maltās gaļas un kartupeļu biezeņa. Ja vēl ne reizi nav mēģināts, noteikti iesakām pagatavot šo sātīgo sacepumu! Šajā receptē tiek izmantota jēra gaļa, tomēr to var gatavot arī ar citu gaļu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!