Foto: Shutterstock
Izskatās, ka ziema beidzot ir atkāpusies, tādēļ ir īstais laiks uzņemt vitamīnu devu ar dažādu dārzeņu un salātlapu palīdzību. Šim nolūkam lieti noderēs spināti, kas satur īpaši daudz uzturvielu un minerālvielu, turklāt šīs koši zaļās, garšīgās lapiņas ieteicams iekļaut ēdienkartē tiem, kam nepieciešams uzņemt dzelzi. Spinātus var pagatavot ļoti dažādos veidos, un tas tik un tā saglabās savu vērtību. Visbiežāk tos tvaicē vai ātri apcep, bet visieteicamāk spinātus būtu lietot svaigā veidā, pievienojot dažādiem salātiem vai svaigajiem kokteiļiem. Zaļās lapiņas labi garšos arī omletē, zupā, biezenī vai sautējumā, turklāt tās piešķirs ēdienam arī īpaši košu un dzīvespriecīgu krāsu.

Kādas spinātu lapiņas būtu ieteicams izvēlēties – lielas vai mazāka izmēra? Uztura speciāliste Eva Kataja skaidro: "Nav lielas starpības, vai uzturā lieto mazās spinātu lapiņas vai lielās, nobriedušās spinātu lapas. Vitamīnu, minerālvielu un citu savienojumu sastāvs ir atkarīgs no augsnes, kurā spināti auguši, nevis lapiņu izmēra. Tāpēc droši var ēst tās, kuras labāk patīk." Speciālistu viedokli, kādēļ tomēr arī šos veselīgos zaļumus vajadzētu ēst ar mēru, uzzināsi šajā rakstā.

Kad spināti pārnesti no veikala, jādomā arī par to, kā šos veselīgos zaļumus ilgāk saglabāt svaigus. Kā gan tos uzglabāt, lai lielais spinātu iepakojums nebūtu jānotiesā jau nākamās dienas laikā? Izrādās, lielākā kļūda, ko pieļaujam pēc spinātu maisiņa atvēršanas, ir tāda, ka atlikušos spinātus mēs tur arī atstājam. Spinātiem būs ilgāks mūžs, ja tos pārliksi tīrā, cieši aizspiežamā plastmasas maisiņā, kurā ieklāta papīra dvieļa sloksne. Kāpēc tas tā, uzzināsi, izlasot šo noderīgo padomrakstu.

Lai iedvesmotu tevi vitamīniem bagātai nedēļas nogalei, sarūpējām 21 recepti, kur tieši spināti "spēlē galveno vijoli".

Lai garšīgas un veselīgas tev šīs brīvdienas!

Laša un spinātu sacepums smilšu mīklas groziņā

Foto: Shutterstock

Krēmīgs laša–spinātu sacepums, kas pildīts trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti vari izlasīt šeit. Var arī izmantot gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Pasta ar zaļumiem un fetu

Vieglāka pastas versija – ar krāsainiem tomātiem, spinātu pesto un rukolu. Līdzsvaram – nedaudz sāļais fetas siers. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore.

Lasīt vairāk

Spinātu-kartupeļu biezenis ar tītara gaļas bumbiņām un sēņu mērci

Foto: DELFI

Biezeņa koši zaļā krāsa un bagātīgā garša pārsteigs gan lielus, gan mazus ēdājus, it īpaši salikumā ar sulīgajām tītara gaļas bumbiņām un krēmīgo sēņu mērci.

Lasīt vairāk

Lazanja ar spinātiem un tītara gaļu

Foto: DELFI

Sātīga, sulīga, koša un bezgala garda - tāda ir šī lazanja, ko gatavojam ģimenē.

Lasīt vairāk

Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru

Foto: Shutterstock

Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru – īstam garšu baudījumam.

Lasīt vairāk

Karstmaize ar šampinjoniem, spinātiem un Krievijas sieru

Foto: Publicitātes foto

Karstmaize ir ideāli piemērota brokastīm, bet tikpat labi launagā vai vieglās pusdienās tā itin labi remdēs apetīti, it sevišķi, ja ar sieru nebūsi skopojies. Izmēģini šo Lindas Vilmansones piedāvāto recepti, lai pats par to pārliecinātos!

Lasīt vairāk

Pildīta vistas krūtiņa ar spinātiem un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Sulīgas vistas krūtiņas, kas pildītas ar veselīgajiem spinātiem un sadrupinātu fetas sieru. Pasniedz pusdienās vai vakariņās ar salātiem, tvaicētām pupiņām vai zaļajiem zirnīšiem.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar bietēm un olām

Foto: Shutterstock

Veselīgām un vieglām pusdienām – spinātu un biešu salāti. Pasniedz ar jogurta mērcīti vai tāpat ar eļļu.

Lasīt vairāk

Ceptas portobello sēnes ar spinātiem un sieru

Pildīt var ne tikai kabačus, bet arī sēnes – pamēģini gardās portobello sēnes, kurās salikti spināti un siers. Recepti piedāvā Justīne un Monika no bloga "Divi10.com".

Lasīt vairāk

Fiksā skābeņu un spinātu krēmzupa

Foto: Shutterstock

Vienkārša, ātra un pavasarim ļoti atbilstoša krēmzupa no skābenēm un spinātiem. Zupu var ēst gan siltu, gan aukstu.

Lasīt vairāk

Saldā kartupeļa salāti ar sieru un spinātiem

Mazliet citādi, bet ne mazāk garšīgi lapu salāti par tiem, ko ierasts gatavot. Izmēģini pagatavot spinātu salātus, kam ierasto tomātu vai gurķu vietā pievienoti krāsnī apcepti saldie kartupeļi. Bet izteiktākai garšai pievieno kādu ne visai treknu sieru. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Monika un Justīne, bloga Divi10.com autores.

Lasīt vairāk

Pikantie rīsi ar vistas gaļu un spinātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazliet pikantuma ēdienam nāk tikai par labu, īpaši, ja tie ir tik pazīstamie rīsi un vistas gaļa, kas pagatavota mazliet citādi, nekā ierasts. Paspilgtini savu ēdienreizi ar garšvielām, un rezultāts būs patiešām lielisks – šoreiz ar koriandru un kariju.

Lasīt vairāk

Spageti saldā krējuma mērcē ar spinātiem

Foto: Shutterstock

Ja ledusskapī glabājas bunte spinātu, bet zupa nešķiet tas kārdinošākais veids, kā tos likt lietā, pagatavo sātīgu maltīti no spageti, zaļumus liekot lietā mērces gatavošanā. Krēmīgi, sātīgi un vasarīgi!

Lasīt vairāk

Kaneloni ar spinātu-rikotas pildījumu

Foto: Shutterstock

Kad rīsi, griķi, makaroni un citi ikdienā bieži gatavoti ēdieni apnikuši, vērts izmēģināt kaneloni, kas sacepti vienā pannā, pabaros visu izsalkušo ģimeni, un paliks vēl pāri nākamās dienas pusdienām.

Lasīt vairāk

Lēcu salāti ar ķirštomātiem, spinātiem un sarkano sīpolu

Foto: Shutterstock

Mīkstu zaļo lēcu salāti ar svaigiem ķirštomātiem, svaigām spinātu lapām un kraukšķīgu sarkano sīpolu. Vienkārša un ātri pagatavojama maltīte veģetārām pusdienām vai piedeva vakariņām.

Lasīt vairāk

Vistas fileja ar Parmezāna sieru un spinātu makaroniem

Gards veids, kā pagatavot iecienīto vistas fileju - panē to Parmezāna sierā! Savukārt makaronus pasniedz kopā ar ceptiem tomātiem, ikdienas maltītei piešķirot mājas restorāna noskaņu. Lai labi garšo!

Lasīt vairāk

Pasta ar zilo sieru, spinātiem un ciedru riekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārša ideja, kā ātri pagatavot maltīti un atgūt enerģiju pēc nogurdinošas dienas. Spinātu lapas piešķirs makaroniem svaigumu, zilais siers - pikantumu, savukārt ciedru rieksti - kraukšķīgumu un papildu sātīgumu. Lai labi garšo!

Lasīt vairāk

Spinātu un lēcu salāti ar cukurzirņiem un graudu sinepju mērci

Vasara un saulgriežu laiks ir aktīvākā grilēšanas sezona, un viens no iecienītākajiem grila produktiem ir dažādi pagatavota vistas gaļa.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar kūpinātu lasi un mocarellu

Foto: Shutterstock

Spinātu salāti ar kūpinātu lasi - izsmalcinātam gardēdim.

Lasīt vairāk

Pildītās pankūkas ar spinātiem un biezpienu

Foto: Shutterstock

Pankūkas ar bagātīgu spinātu un biezpiena un krēmsiera pildījumu garšos visai ģimenei. Pildījumu īpaši dekoratīvu padara atsvaidzinoši zaļie spināti.

Lasīt vairāk

Pārlocītās picas ar malto gaļu un spinātiem

Foto: Vida Press

Tiem, kas, nespēdami pretoties gaļas baudīšanai, atturēsies no gavēņa, noderēs šī sātīgā recepte pārlocītajai picai, kurā paslēpusies ne tikai malta jēra gaļa, bet arī spināti, rieksti, sīpoli, kartupeļi un aromātiska garšvielu buķete. Tikai nekārdiniet gavētājus ar šo ēdienu, jo galarezultāts smaržo pārāk kārdinoši!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!