Foto: Shutterstock
Skābēti gurķīši ir letiņu izsenis iecienīts produkts, ko var nokraukšķināt gan pa dienu, piekožot kotletei, gan vakarā – piegriežot vinegretam. Tāpat dažos rītos nekas nespēj piesiet dūšu tik labi, kā skābēta gurķa šķēle. Nav brīnums, ka tik plaši pielietojamu produktu mūsu senči skābēja mucās – tā teikt, lai nav mazuma piegaršas. Kreptīgu garšu cienītājiem piedāvāsim 16 receptes, kurās sālīti un skābēti gurķi spēlē, ja ne pašu galveno, tad nozīmīgu otrā plāna lomu gan.

Ir neskaitāmas rasola un vinegreta versijas, kurās daudzas sastāvdaļas tiek aizstātas ar citām, tomēr skābēti gurķi šajos salātos ir nemainīga vērtība.

Arī stroganova garša būs pavisam neizteiksmīga bez gurķiem raksturīgā skābuma, un šī sastāvdaļa iederas arī dažādos gaļas sautējumos, piemēram, azū, kura recepte ir "Tasty" krājumos.

Atpazīstamākā zupa ar skābētu gurķu piedevu, protams, ir rasoļņiks, kam pievieno gan gurķu gabaliņus, gan sālījumu. Mēs iesakām pa saujiņai skābētu gurķu vai šļuciņu sālījuma pievienot arī, piemēram, pupiņu zupai vai biešu zupai, lai to garša kļūtu izteiksmīgāka. Arī bezgaļas zupas iemantos daudz bagātīgāku garšu buķeti, ja izmantosi iepriekšminēto paņēmienu.

Ja cep kartupeļu pankūkas vai dārzeņu plācenīšus, ko parasto pasniedz ar skābu krējumu, tad nākamreiz aizdaru papildini ar sīki sakapātu vai sarīvētu skābo gurķi. Būs garšīgi!

Gardā gavēņa laika zupa ar grūbām un šķeltajiem zirņiem

Foto: DELFI

Ļoti garšīga un vienkārši pagatavojama gavēņa laika zupa. Izvāri lielo katlu un mielojies trīs dienas no vietas! Noderēs arī pirmsalgas dienām, jo tās sastāvdaļas ir ļoti lētas un visiem pieejamas.

Lasīt vairāk

Brokoļu plācenīši ar sālītu gurķu–krējuma mērci

Foto: Shutterstock

Ātrām un sātīgām pusdienām vai launagam - brokoļu plācenīši.

Lasīt vairāk

Grūbu - sālītu gurķu zupa

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama grūbu - gurķu zupa.

Lasīt vairāk

Rasols ar siļķi un bietēm pēc 1935. gada receptes

Foto: Shutterstock

Iespējams, lielākajai daļai šī rasola recepte šķitīs savāda, bet tieši tāda tika piedāvāta 1935.gada izdevumā "Jaunā pavāru grāmata saimniecēm un zeltenēm".

Lasīt vairāk

Gardais vistas stroganovs ar sinepēm un sālītiem gurķiem

Foto: DELFI

Saldais krējums mūsu ledusskapī ir reta parādība, un parasti to izmantojam pievienošanai pie kafijas. Bet nevar noliegt, ka tieši trekns saldais krējums jebkuru mērci padara samtaini krēmīgu un īpaši kārdinošu, tādēļ šoreiz pusiesāktu saldā krējuma paciņu izmantoju, lai pagatavotu vistas strogonovu savā interpretācijā.

Lasīt vairāk

Vieglā siermaizīte ar sālītu gurķi un selerijas mērci

Foto: Publicitātes attēls

Gardas maizītes ar paša gatavotu selerijas mērci, sālītiem gurķiem un sieru. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis.

Lasīt vairāk

Ātrais rasoļņiks ar rīsiem un kūpinātu vistu

Foto: DELFI

Ātrās vakariņas, improvizējot ar visu, kas mājās. Rasoļņiks ar rīsiem, pašu kūpinātu vistiņu un mammas skābētajiem gurķiem. Kartupeļi, burkāni, sīpoli, ķiploki - no Sēlijas laukiem, pētersīļi - no pagaidām vēl salnu nenokostajiem pašu dārza krājumiem. Laiks - 30 minūtes vai 40, ja mizošanas un kapāšanas prasmes nav tava stiprā puse.

Lasīt vairāk

Jaunā gada soļanka ar piecām gaļas zortēm un divu veidu gurķīšiem

Foto: DELFI

Man jau gadus desmit ir tradīcija 31.decembrī izvārīt lielu katlu ar soļanku. Tādu riktīgu - ar dienu iepriekš sagatavotu buljonu, divu veidu gurķīšiem un piecām gaļas zortēm. Tad 1.janvārī nav jāzīlē veikalu darba laiki un atliek tikai izpētīt TV programmu, lai uzzinātu, kurā kanālā rāda "Ar vieglu garu!".

Lasīt vairāk

Vistas rasols

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams vistas rasols.

Lasīt vairāk

Mēles salāti ar sālītiem gurķiem, olām un zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Sātīgi un garšīgi mēles salāti ar sālītiem gurķiem, olām un zirnīšiem.

Lasīt vairāk

Gardais aknu stroganovs ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Gardai maltītei aknu stroganovs ar sīpoliem, sēnēm un sālītiem gurķiem.

Lasīt vairāk

Gavēņa biešu zupa ar sālītiem gurķiem un putraimiem

Foto: Shutterstock

Sātīga biešu zupa bez gaļas, bet ar sāļu gurķi un miežu putraimiem.

Lasīt vairāk

Biešu, siera un gurķu salāti

Foto: Shutterstock

Biešu - siera un gurķu salāti pagatavojami 10 minūtēs.

Lasīt vairāk

Azū – gaļas sautējums ar kartupeļiem, sālītiem gurķiem un tomātu mērci

Foto: Shutterstock

Gards azū – gaļas sautējums ar ceptiem kartupeļiem tomātu mērci, sālītiem gurķiem un papriku sātīgai maltītei.

Lasīt vairāk

Skābētu gurķu zupa ar nierēm

Foto: DELFI

Nieru mērcēšana vairākos ūdeņos, protams, ir gana ķēpīga padarīšana, bet vienreiz gadā šādam pasākumam var saņemties. Janvāra tumšie vakari ir kā radīti, lai dotos uz pieliekamo pēc skābētu gurķu burkas un tirgu pēc nierēm. Vien pirms gatavošanas ņem vērā šos padomus par nieru izmērcēšanu un zupa izdosies godam!

Lasīt vairāk

Pikantie biešu salāti ar āboliem un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Pikantie biešu salāti ar āboliem un ķiploku aizdaru labi garšos gan ar rupjmaizes šķēli, gan kā spirdzinoša piedeva pie svētku cepeša.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!