Foto: Shutterstock

Puse no 40 gavēņa dienām pagājušas, vēl trīs nedēļas atlikušas. Tāpēc turpinām sakārtot sevi gan fiziski, gan morāli, lai pēc ilgās atslodzes līdz Lieldienām prāts un ķermenis būtu sakārtots. Ja nu zudusi iedvesma – Tasty.lv sarūpējis 21 recepti atlikušajām gavēņa dienām, kas palīdzēs atturēties no pārmērībām maltītēs.

Tā kā gavēšana ir individuāla lieta, un katrs tai pievēršas pēc savām vēlmēm un vajadzībām, galvenokārt atslodzes laikā mēs atsakāmies no gaļas. Tas ļauj palielināt ikdienā apēsto augļu un dārzeņu daudzumu. Tie, kuri atteikušies no saldumiem, gavēņa laikā neēd kūkas, taču mēs atlikušajās gavēņa dienās iesakām izvēlēties vieglākus desertus – ja nepieciešams sagaidīt viesus vai iet ciemos, lielisks variants būs kūkas no mandeļu miltu biskvītiem.

Tāpat kartupeļu vietā iesakām lietot graudaugu produktus, rīsus un griķus. Ja nu no kartupeļiem ir grūti atteikties, tad no tiem var gatavot vienkāršas biezputras. Tāpat laba izvēle būs dārzeņu plācenīši – pavasarīgas maltītes var pagatavot no pirmajiem sezonas cukīni, kas parādījušies veikalu plauktos. Šajā laikā uzvaras gājienu veic veģetārās receptes, kurās ir pietiekami daudz olbaltumvielu, tāpēc vien kādu dienu vakariņās ir vērts pagatavot arī pa kādam sātīgākam dārzeņu, sēņu un olu sacepumam.

Veselīgs našķis – burkānu čipsi

Foto: Shutterstock

Vienkārši un ātri pagatavojami čipsi, kurus ēst kopā ar krējuma mērci. Čipsiem asāku garši piešķirs peri peri garšvielu maisījums ar sāli, taču tā vietā var izmantot arī melnos piparus un jūras sāls graudiņus.

Lasīt vairāk

Mandeļu miltu un olīveļļas kūka

Foto: Shutterstock

Gaisīga un garda kūka, kurā nav ne kripatiņas parasto miltu. No mandeļu miltiem un olām gatavotais biskvīts būs maigs, un to varēs baudīt arī tie, kuriem ir glutēna nepanesamība.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas maizītes ar tomātiem, kazas sieru un baziliku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgas kārtainās mīklas maizītes ar gardu kombināciju – tomātiem, kazas sieru un baziliku. Pasniedz kā uzkodu pie dzērieniem vai piedevu lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Veģetārais pupiņu sautējums

Foto: DELFI

Ja ledusskapī aizķērusies bundžiņa konservētu pupiņu, konservētu tomātu, kukurūza un kāds sīpols vai puravs, tad sātīga un sildoša pusdienu vai vakariņu maltīte ir garantēta.

Lasīt vairāk

Vienkāršā zaļo zirnīšu krēmzupa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīgu zupu iespējams pagatavot arī vien no dažām sastāvdaļām. Šai vienkāršajai zirnīšu krēmzupai vajadzēs tikai zaļos zirņus, sīpolu, mazliet garšvielu un buljonu.

Lasīt vairāk

Sāļā tomātu un bazilika tarte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīga, garda un aromātiska tarte no kraukšķīgas mīklas pamatnes. Sacepumā paslēpušies arī gardie ķiršu tomāti un baziliks, bet to visu satur kopā olas un saldā krējuma pildījums.

Lasīt vairāk

Lēcu salāti ar ķirštomātiem, spinātiem un sarkano sīpolu

Foto: Shutterstock

Mīkstu zaļo lēcu salāti ar svaigiem ķirštomātiem, svaigām spinātu lapām un kraukšķīgu sarkano sīpolu. Vienkārša un ātri pagatavojama maltīte veģetārām pusdienām vai piedeva vakariņām.

Lasīt vairāk

Brokastu sendvičs ar avokado-olu salātiem

Foto: Shutterstock

Dienas pirmajai ēdienreizei jābūt sātīgai, un šeit vietā būs avokado un vārītas olas, kas izkārtojušās starp pilngraudu maizes riecieniem.

Lasīt vairāk

Topinambūru un zaļās tējas biezzupa

Foto: A. A. Šternberga

Ance Anna Šternberga, bloga www.topivesels.lv un grāmatas "Topi vesels!" autore, kura šobrīd Londonā studē naturopātiju, BioLoģiski izaicinājuma ietvaros zupu nolēma gatavot no tā, ko viņai piegādās jaukā un sirsnīgā britu bioloģiskās pārtikas kompānija Abel&Cole. Kāda sagadīšanās! Iknedēļas sezonālajā dārzeņu kastē Ance Anna ieraudzīja visu, ko viņai vajadzēja, lai pagatavotu topinambūru un zaļās tējas biezzupu!

Lasīt vairāk

Rudzu rikas sendvičs ar avokado salsu

Foto: DELFI

Bieži vien tieši izsalkuma reizēs rodas tās labākās idejas receptēm. Arī šī radusies tad, kad vēders jau burkšķējis pēc kā ēdama.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pusītes ar garšaugu sviestu

Foto: DELFI

Būsim godīgi, kartupeļu ēdienus ir grūti izkonkurēt, un viens no iemesliem tam ir tik dažādās pagatavošanas iespējas. Šajā gadījumā gandrīz izvārītie kartupeļi noslēgumā tiek cepti cepeškrāsnī ar garšaugu sviesta piciņām, kas ēdienu padara īpaši kārdinošu.

Lasīt vairāk

Sātīgie salāti ar bulguru, grilētiem dārzeņiem un fetas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vieglai, bet sātīgai maltītei nevajag daudz – bulgurs, siers, grilēti dārzeņi - lielisks garšu salikums pavasara maltītei. Šos viegli pagatavojamos salātus par labiem atzīs ne tikai veģetārieši, bet arī visēdāji, kas ļaujas ēdienkartes dažādībai. Ideāla garšu kombinācija pusdienām vai vieglai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgs ar sēnēm un sieru

Foto: Shutterstock

Ja radies kārdinājums pēc rudenīgām garšām ar sēnēm, uz kārā zoba var likt gardu kārtainās mīklas pīrāgu ar sēņu pildījumu, kas gatavots no šampinjoniem vai arī saldētavā noglabātajiem krājumiem. Pīrāgs piestāvēs gan nesteidzīgām brokastīm, vieglām pusdienām vai vakariņām, pasniedzot to kopā ar svaigiem salātiem.

Lasīt vairāk

Cukīni un bazilika plācenīši ar mārrutku mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgas sāļās cukīni pankūkas jeb plācenīši ar svaigo baziliku. Cukīni vietā var izmantot arī jaunos kabačus. Pankūkas pikantākas padara tajās esošais čili, kā arī mārrutku mērce, ar ko tās pasniedz.

Lasīt vairāk

Sātīgais pupiņu sacepums ar marinētiem pipariem un sieru

Dienās, kad gribas sasildīties ar kaut ko sulīgu, bet reizē apetīti remdinošu, šis dārzeņu sacepums ar siera un olu "cepurīti", būs īstajā vietā un laikā. Pat zvērināti gaļēdāji tikai pēc maltītes nobaudīšanas attapsies, ka labi paēsts pat bez gaļas klātbūtnes ēdienā.

Lasīt vairāk

Lauksaimnieka kartupeļu biezputra

Foto: Shutterstock

Lauksaimnieka kartupeļu biezputra - tik garda, ka neko citu nemaz klāt nevajag!

Lasīt vairāk

Pildītās pankūkas ar spinātiem un biezpienu

Foto: Shutterstock

Pankūkas ar bagātīgu spinātu un biezpiena un krēmsiera pildījumu garšos visai ģimenei. Pildījumu īpaši dekoratīvu padara atsvaidzinoši zaļie spināti.

Lasīt vairāk

Tortilju kabatiņas ar spinātiem, dārzeņiem un pupiņām

Foto: Vida Press

Mēdz gadīties, ka pārtikas veikalā "iekrītam" uz akcijām un nopērkam kādu ēdienu, vēl nezinot, ko no tā pagatavot. Vismaz mūsu virtuvē tā mēdz iemaldīties tortiljas - meksikāņu "pankūkas", kuras pēc tam vēl labu brīdi gaida savu apēšanas reizi. Lūk, ideja, ko pildīt tortiljās, ja vēlies ko sātīgu, bet bez gaļas.

Lasīt vairāk

Ātrais dārzeņu sautējums ar fenheli, tomātiem un pupiņām Toskānas gaumē

Foto: Shutterstock

Gards dārzeņu sautējums itāliešu labākajās tradīcijās – fenhelis tā vien sauc pēc Toskānas un saules. Papildinājumā ar burkāniem, seleriju un tomātiem recepte liks siekalām saskriet mutē un pusdienās vai vakariņās pagatavot šo vienkāršo ēdienu.

Lasīt vairāk

Aromātiskie rīsi ar zaļajiem dārzeņiem un pākšaugiem

Foto: Vida Press

Viegls un veselīgs - tāds ir šis ēdiens! Zaļie pākšaugi un rīsi, kuriem īpašu aromātu piešķir kanēlis. Pagatavo un izbaudi!

Lasīt vairāk

Pildīta paprika ar sēnēm un rīsiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama ar sēnēm un rīsiem pildīta paprika.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!