Foto: Shutterstock

Ar plācenīšiem lielākoties visi asociējam no biezpiena gatavotos, kas, protams, ierindojas šajā recepšu kolekcijā, taču bez tiem Tasty.lv krājumos ir virkne labu recepšu dažādu dārzeņu, sakņu un pat gaļas un zivs plācenīšiem, ko noteikti vērts pagatavot šajā vai citā nogalē.

Plācenīšu gatavošanai ir neskaitāmi daudz variācijas - par pamatu var ņemt kartupeļus, kabačus, ķirbjus, pupiņas, kuskusu, burkānus, selerijas sakni, sātīgākam cepienam derēs aknas, lasis, vistas fileja, bet saldās variācijās izmanto biezpienu, ko var papildināt ar žāvētiem augļiem, mannā, kokosriekstu skaidiņām vai pat auzu pārslām. Turklāt plācenīši labi garšos gan silti, tikko pagatavoti, gan jau atdzisuši, tāpēc pārpalikumi (kas, visticamāk, nebūs), noderēs vēlajām brīvdienu brokastīm.

Sāļos plācenīšus pasniedz ar skābu krējumu, jogurta mērci, kas papildināta ar prāvu daudzumu zaļumiem, piemēram, lakšiem vai lokiem, kādu siera mērci sātīgumam, bet saldajās variācijās izmanto vēl pārpalikumus no ziemas krājumiem – želejas, ievārījumus.

Iedvesmojies no Tasty.lv recepšu enciklopēdijas un palutini mājiniekus ar plācenīšiem!

Cukīni un bazilika plācenīši ar mārrutku mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgas sāļās cukīni pankūkas jeb plācenīši ar svaigo baziliku. Cukīni vietā var izmantot arī jaunos kabačus. Pankūkas pikantākas padara tajās esošais čili, kā arī mārrutku mērce, ar ko tās pasniedz.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu plācenīši ar jogurta mērci

Foto: DELFI

Ja pāri palicis izvārīts vai cepeškrāsnī izcepts saldais kartupelis jeb batāte, to var likt lietā plācenīšu gatavošanā. Arī no vakariņām pāri palikušie rīsi, kuskuss, bulgurs vai pat griķi noderēs plācenīšu cepšanai. Šis noteikti varētu būt ēdiens, ko viegli iemānīt arī bērniem, kas varbūt līdz šim uz saldo kartupeli negribīgi skatījušies.

Lasīt vairāk

Laša kotletes ar gurķu salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši pagatavojami laša plācenīši jeb kotletes ar dillēm. Pasniedz vakariņās kopā ar mazliet pikantajiem gurķu salātiem un nedaudz jogurta bez piedevām.

Lasīt vairāk

Garneļu un kukurūzas plācenīši

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mājīga uzkoda nelielām viesībām un ģimenes svētkiem. Garneļu plācenīši saderēsies ar jebkādiem augļu salātiem vai salsām.

Lasīt vairāk

Kabaču-spinātu plācenīši

Foto: Shutterstock

Kad kārojas kas pavasarīgs gan pēc garšas, gan krāsas, jāgatavo plācenīši, kam piejauktas spinātu lapiņas. Šādi pasniegtus dārzeņus labprāt notiesās arī mazākie ēdāji, turklāt pagatavošana itin nemaz nav sarežģīta.

Lasīt vairāk

Risoto plācenīši ar diviem sieriem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi rīsu plācenīši, kurus var pagatavot no "pārpalikumu" risoto. "Kotletēs" paslēpušies divi sieri, pētersīļi un citi gardumi. Maltīte būs lieliska pusdienām vai vieglām vakariņām.

Lasīt vairāk

Spinātu, kartupeļu un zaļo zirnīšu plācenīši

Foto: Shutterstock

Spinātu, kartupeļu un zaļo zirnīšu plācenīši jeb "hara bhara" ir ļoti populāra veģetārā uzkoda, kuras dzimtene ir Indija. Garšvielām bagātais plācenītis garšos ne tikai veģetāriešiem, turklāt Indijas rieksta pusmēness, kas rotā plācenīti, padara to ļoti dekoratīvu un piemērotu viesībām. Tiem, kuriem negaršo asi ēdieni, var dārzeņu masai nepievienot čili piparu. No dotā daudzuma iznāks astoņi plācenīši.

Lasīt vairāk

Turku zirņu plācenīši no Tuvajiem Austrumiem 'falafeles'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viens no austrumu gardumiem, kuru vērts nobaudīt – uzkodu plācenīši, kas pagatavoti no turku zirņiem, pupiņām un garšvielām. Labs veids, kā aizstāt gaļu, nezaudējot sāta sajūtu. Garšos kā veģetāriešiem, tā visiem citiem gardēžiem.

Lasīt vairāk

Kāpostu-burkānu plācenīši

Foto: Shutterstock

Sātīgs un apetītlīgs vakariņu ēdiens. Pasniedz ar skābu krējumu vai salātiem skābā krējuma mērcē.

Lasīt vairāk

Zivju plācenīši no kartupeļiem un sardīnēm, pasniegti ar zirņu biezeni

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam interesanta un viegli pagatavojama recepte – gardi zivs un kartupeļu plācenīši no sardīnēm, kurus pasniedz kopā ar zaļo zirnīšu biezeni. Vasaras sezonā noteikti izmanto svaigos zaļos zirnīšus, kā arī plācenīšus liec burgera maizītēs, kad dodies piknikā.

Lasīt vairāk

Vistas filejas un kukurūzas plācenīši

Foto: Tasty

Atšķirībā no kotletēm šoreiz gaļu nevis samaļ gaļas mašīnā, bet smalki, jo smalki sagriež ar nazi. Plācenīši ļoti ātri ir gatavi, jo nelielās gaļas kripatiņas strauji izkarst. Svarīgi ir tos nepārcept, citādi fileja zaudē savu sulīgumu un maigo garšu.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu un pupu plācenīši

Foto: Shutterstock

Šai receptei var izmantot gan mums ierastos kartupeļus, gan saldos kartupeļus. Iesakām pamēģināt tieši saldos kartupeļus, kuri plācenīšiem iedos eksotiskāku garšas buķeti un saulaini dzeltenu izskatu.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie zivs plācenīši ar tartara mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zināms, ka zivs ēdieniem ļoti labi piestāv skābas lietas, tas pats attiecas uz salikumu ar sulīgi skābeno tartara mērci. Šie kraukšķīgie zivs plācenīši ne tikai izskatās, bet arī garšo brīnumgardi, turklāt pašu gatavotā mērce ir kas vairāk, kā parasta mērce. Izcila recepte, kā ikdienas ēdienkartē iekļaut zivis.

Lasīt vairāk

Vistas filejas un siera plācenīši

Foto: Shutterstock

Supervienkārša un ātra ideja pusdienām vai vakariņām - vistas gaļas plācenīši jeb kotletes ar sieru, olām un majonēzi. Pasniedz ar rīsiem vai svaigajiem salātiem!

Lasīt vairāk

Gaisīgie biezpiena-pilngraudu plācenīši

Foto: Publicitātes foto

Gaisīgo biezpiena un pilngraudu miltu plācenīši tika gatavoti "Aikāgaršo" pavārskolas ietvaros, kad tos kopā ar šefpavāru Normundu Baranovski izmēģināja Cēsu pilsētas Pastariņa sākumskolas 4.b klases skolēni.

Lasīt vairāk

Aknu plācenīši

Foto: Shutterstock

Vienkārši un ātri, lēti un gardi - aknu plācenīši.

Lasīt vairāk

Brokoļu plācenīši ar sālītu gurķu–krējuma mērci

Foto: Shutterstock

Ātrām un sātīgām pusdienām vai launagam - brokoļu plācenīši.

Lasīt vairāk

Biezpiena plācenīši ar citrona miziņu

Foto: Shutterstock

Biezpiena plācenīši - gardi tāpat, vēl gardāki ar krējumu, ievārījumu vai saldo mērcīti.

Lasīt vairāk

Trauslie auzu pārslu - kokosriekstu plācenīši

Foto: Shutterstock

"Anzac" cepumi jeb auzu pārslu-kokosriekstu plācenīši – neparasti cepumi ar ingveru un iesalu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!