Foto: Shutterstock
Dienās, kad nav luste ilgi kavēties pie plīts, un labi zini, ka nākamajā dienā laika vai vēlmes būs vēl mazāk, ļoti labs risinājums ir sacepums. Vienā vakarā (ja vien nav vairāk kā sešu ēdāju) visu sacepto neapēst, tāpēc paliks pāri arī nākamajai dienai.

Tiem, kas ieraduši ņemt līdzi pusdienas uz darbu no mājām, arī ļoti labi noderēs šis ierosinājums – pagatavot sacepumu. Tas nebūs tik daudz, kā tas ir ar zupām, kas katlā vēl palikusi, kaut arī jau to vairs nemaz negribas ēst. Sacepums sanāks tieši tik daudz, lai pēc laika atkal sailgotos to pagatavot. Turklāt tas garšos tikpat labi arī atkārtoti uzsildīts.

Arī maltītes sagatavošana nebūs tā laikietilpīgākā. Atliek vien sagriezt, sagatavot visas vajadzīgās sastāvdaļas, salikt cepamajā traukā, un par pārējo jau parūpēsies cepeškrāsns. Smeķīgāka maltīte sanāks, ja sacepsi gaļu, zivi, bet arī veģetārās versijas ar bagātīgu siera kārtu neliks vilties garšu kārpiņām. ''Tasty'' recepšu sējumā ir gana daudz piedāvājumu sacepumiem. Izvēlies tīkamāko un pagatavo pamatīgu trauku, lai pietiktu vismaz divām ēdienreizēm!

''Tasty'' iesaka


Ja gatavo kartupeļu sacepumu, atceries – tie izcepsies cieti kā krams, ja šķidruma (mērces, saldā krējuma) būs par maz. Liesākā variantā kartupeļus iepriekš var novārīt, bet ne pilnīgi mīkstus, citādi cepšanas laikā tie izjuks. Atceries, ka jebkura sacepuma pamatā ir sulīgums, un to var panākt gan ar saldo krējumu, gan pienu, sieru, tomātu mērci vai ko citu, kas savelk kopā dārzeņus vai citas sastāvdaļas.

Tāpat neatņemama sastāvdaļa ir bagātīga kārta siera, ko ieteicams pabirdināt arī starp kārtām.

Vēl obligāts noteikums ir trauka ietaukošana, arī tas var veicināt dārzeņu piedegšanu, ne kraukšķīgu izcepšanos.

Lai sacepums jau neapdegtu pirms izcepušās sastāvdaļas trauka apakšā, vispirms cepamtrauku noklāj ar foliju un noņem to īsi pirms gatavības beigām. Tad siers būs kārdinoši kraukšķīgs un zeltaini brūns, ne piededzis.

Kartupeļu - maltās gaļas un sviesta sacepums

Foto: Shutterstock

Kartupeļu - maltās gaļas un sviesta sacepums, lai mājinieki brangi ēduši.

Lasīt vairāk

Rāceņu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Rāceņu sacepums būs garda, krēmīga un aromātiska piedeva tiem, kas ēd gaļu, kā arī brīnišķīga sezonas dārzeņu maltīte tiem, kas gaļu neēd.

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar malto gaļu un kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Maltās gaļas, kartupeļu un kausēta siera sacepums - un ģimene pilniem vēderiem.

Lasīt vairāk

'Slinkais' kartupeļu sacepums ar malto gaļu un biezpienu

Foto: DELFI

Šo sacepumu pagatavot ir vieglāk par vieglu, turklāt nevajadzēs ķēpāt liekus traukus, jo visas sastāvdaļas tiek sarīvētas un samaisītas uz lielās cepamās plāts. Kad sagatavošanas darbi būs paveikti, atliks tikai noskalot rīvi, iešaut sacepumu krāsnī un tiksmināties par kārdinoši apetītlīgo smaržu, kas jau pēc brīža plūdīs no virtuves.

Lasīt vairāk

Dārzeņu sacepums ar lēcām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs lēcu, dārzeņu un olu sacepums jeb "moussaka". Ja baklažāni vai ķirbji negaršo, tos droši vari aizstāt ar burkāniem vai kādu citu dārzeni, kas tīk labāk.

Lasīt vairāk

Kugelis – latgaliešu iecienītais kartupeļu sacepums

Foto: DELFI

Latgales pusē no lietuviešiem aizgūti ne tikai cepelīni, bet arī kugelis – kartupeļu sacepums ar sačurkstinātu cauraudzīti un sīpoliem. Vislabāk tas garšos, ja būs cepts malkas krāsnī uz oglēm, bet var izlīdzēties arī ar cepeškrāsni.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un heka sacepums

Foto: Vida Press

Heks ir universāla, salīdzinoši lēta zivs ar maigu garšu, kas lieliski sader arī ar izteiksmīgas garšas sastāvdaļām ēdienos. Tieši tāpēc šis nedaudz pikantais sacepums būs ideāla maltīte tiem, kuri novērtē jūras veltes un tik vienkāršos kartupeļus.

Lasīt vairāk

Vistas un šampinjonu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Lielisks ēdiens pusdienām vai vakariņām. Siera mērce piedos vistai un šampinjoniem nelielu pikantumu un sātīgumu. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem vai rīsiem.

Lasīt vairāk

Pelmeņu sacepums ar sēnēm un saldo krējumu

Foto: DELFI

Kad mājās patiešām nekā nav, jāieskatās saldētavā, varbūt tur kaut kas aizķēries. Atradās vistu stilbiņi un pelmeņu paka. Ķēpāties ar gaļas atsaldēšanu negribēju, tādēļ nācās eksperimentēt ar pelmeņiem. Koju laikā, protams, bija divi varianti – vārīti vai cepti uz pannas. Nupat atklāju, ka tie itin labi sader arī ar cepeškrāsni!

Lasīt vairāk

Vienkāršais kartupeļu sacepums ar kokosriekstu pienu un ķiplokiem

Foto: DELFI

Kad visas ierastās kartupeļu sacepumu versijas jau apnikušas, ir laiks izmēģināt ko jaunu. Šī recepte ir vienkāršāka par vienkāršu – ir nepieciešamas vien pāris sastāvdaļas, bet kokosriekstu piens, ķiploki un rīvēta laima miziņa kartupeļiem piešķirs pavisam jaunu, nedaudz eksotisku un nenoliedzami lielisku garšu. Ja netici, izmēģini!

Lasīt vairāk

Maltās gaļas, kartupeļu un tomātu sacepums

Foto: Shutterstock

Maltās gaļas, kartupeļu un tomātu sacepums garšos gan lielajiem, gan mazajiem.

Lasīt vairāk

Krēmīgais mencas un puravu sacepums

Foto: Shutterstock

Mencas – puravu sacepumu pasniedz ar kartupeļu biezeni un svaigu drāzeņu salātiem.

Lasīt vairāk

Sacepums ar rozmarīnu, mocarellu un kūpinātu šķiņķi

Foto: Shutterstock

Kartupeļu sacepums ar rozmarīnu, mocarellu un kūpinātu šķiņķi.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, maltās gaļas un kausētā siera sacepums

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei ikdienā vai svētkos – kartupeļu, maltās gaļas un kausētā siera sacepums.

Lasīt vairāk

Ķirbju sacepums ar sieru Provansas gaumē

Foto: Shutterstock

Izsmalcinātu garšu cienītājiem - ķirbju sacepums Provansas gaumē ar krēmīgu pildījumu un zeltainu siera garoziņu.

Lasīt vairāk

Vienkāršais ķirbju un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkāršs ķirbju un siera sacepums, kas būs gatavs pusstundā. Pasniedz to tāpat vai kopā ar svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Ātrais cāļa, dārzeņu un kartupeļu sacepums

Foto: Publicitātes foto

Ko darīt, ja nav laika ilgi stāvēt pie plīts, taču jāklāj galds ģimenes pusdienām vai draugu sanākšanai? Atraktīvais britu pavārs Džeimijs Olivers iesaka pagatavot brīnišķīgu cāļa, dārzeņu un kartupeļu sacepumu. Tā ir veselīga, garda maltīte, kuru var pagatavot vien nieka 15 minūtēs. Sulīgais cālis, šķiņķis, svaigi dārzeņi un krēmīgi kartupeļi sniegs neaizmirstamu garšu baudījumu.

Lasīt vairāk

Brokoļu un šķiņķa sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Vienkāršs, sierīgs un sātīgs sacepums pusdienām vai vakariņām. Cepamtrauka pamatnē izliktā maize būs patīkami kraukšķīga, bet šķiņķa un siera sāļums mīsies ar brokoļu svaigumu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un siļķes sacepums

Foto: Shutterstock

Ziemas pusdienās vai vakariņās iederēsies mūsu tradicionālā siļķe, kura kopā ar kartupeļiem un piena-olu mērci uzburs gardu sacepumu. Ja izmanto sālītu siļķi, to pirms cepšanas pa nakti iemērc aukstā ūdenī. Ja izmanto siļķi eļļā vai marinādē, nosusini sausu papīra dvieļos.

Lasīt vairāk

Krāsainais dārzeņu sacepums ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Dārzeņu sacepums ar fetas sieru un balzamiko.

Lasīt vairāk

Makaronu un vistas gaļas sacepums ar mocarellu

Gards un sātīgs makaronu un vistas maltās gaļas sacepums. To sulīgāku padarīs tomātu mērce, bet īpaši sildošu sajūtu radīs izkusušais mocarellas siers.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!