Foto: Privātais ahīvs
Šogad no jauna atsākām "Tasty.lv" stāstu rubriku "Virtuves sarunas", kurā iztaujājam cilvēkus, kas ar virtuves un ēdiena gatavošanas mākslu ir uz "tu". Kopumā pie mums viesojās 26 personības – gan no mileniāļu paaudzes, gan vecāka gada gājuma, gan dažādu profesiju un statusu pārstāvjus – skolotājas, mīlētākās ēdienu influenceres, fitnesa treneres, arī uztura konsultantes, tāpat izprašņājām omīti, mājsaimnieci, profesionālu šefpavāri un daudz, daudz jauku cilvēku, kuri visi savā būtībā ir lieli gardēži un ēdienu gatavošanas mākslinieki. Zemāk atradīsi sarunu ar katru no viņiem!

Virtuves sarunas ar influenceri Eviju Fogeli – gatavot ēdienu izdzīvošanai ir garlaicīgi

Foto: Privātais arhīvs

Digitālā satura autore jeb influencere Evija Fogele Vaļeniece, kura plašākai sabiedrībai zināma kā Evijafo, "Instagram" vidē ir sasniegusi fenomenālu rezultātu: viņas sekotāju skaits ir sasniedzis teju 130 tūkstošus. Viņa ir pilna laika satura veidotāja – izstrādā digitālo saturu ne tikai saviem kontiem, bet arī uzņēmumiem. Brīvajā laikā viņai patīk nodarboties ar pilatēm, būt pie dabas, apciemot ģimeni un, protams, šiverēt pa virtuvi. Ēst gatavošanu viņa dēvē par hobiju, jo negatavo tikai fiziskas nepieciešamības dēļ, bet arī, lai baudītu maltīti.

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas ar Madaru Meieri: 'sāls pēc garšas' šķita kā absurds

Foto: Privātais arhīvs

Uz "Tasty.lv" virtuves sarunām šoreiz aicināju Madaru Meieri, kura ikdienā ir ne vien fitnesa trenere, bet arī uztura konsultante. Viņa attīsta dažādus veselīga dzīvesveida produktus, tostarp izdevusi grāmatu "21 diena līdz veselīgam dzīvesveidam", kā arī izveidojusi lietotni "Coach M", kas ir kā digitāla vai papīra formas versija trenerim. Pēc Madaras domām, trenera klātesamība ir tas, kas cilvēkam nepieciešams, lai redzētu risinājumus, kā ēst veselīgāk, kā kustēties, kādus treniņus veikt, un, protams, lai iedvesmotos un gūtu motivāciju.

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas ar Betiju Kalēju, kura vēlas reiz atvērt savu restorānu

Foto: Privātais arhīvs

Šoreiz uz virtuves sarunām aicināju 23 gadus veco jaunieti Betiju Luīzi Kalēju, kura Londonā studē maģistrantūrā jurisprudenci un šobrīd uz pāris mēnešiem ir devusies uz Briseli, kur ir praksē Eiropas Komisijā – strādā ģenerāldirektorā, kas ir atbildīgs par konkurenci. Bet līdzās karjerai viena no lielākajām Betijas kaislībām ir kulinārija, un, kā viņa pačukstēja “Tasty.lv”, reiz nākotnē, ja vien būs tāda iespēja, viņa vēlētos atvērt savu restorānu vai konditoreju.

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas ar putru karalieni Klintu, kura izdziedēs bērnības nepatiku pret tām

Foto: Publicitātes attēli

Šoreiz uz virtuves sarunām aicināju 22 gadus veco Klintu Goloskovu, kuras šī brīža lielākais un ievērojamākais sasniegums ir recepšu grāmatas "Karaliskās putras" izdošana. Viņa ir digitālā satura veidotāja, liela ceļotāja, kas mācās savienot dzīvi starp Latviju un Itāliju (jo tieši tur viņa iepazinās ar savu draugu). Iedvesmu Klinta gūst "Erasmus+" projektos. Iepazīsimies ar Klintu, kura, starp citu, nemaz nav tik liela ēst gatavotāja, neskatoties uz to, ka izdevusi grāmatu ar 50 receptēm.

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas: Rihards Janmers, kuram ēdiens ir mīlestības valoda

Foto: Privātais arhīvs

Dažreiz vēlies izmēģināt ko pavisam jaunu vai arī vienkārši uzzināt, ar kādām maltītēm mielojas citos kontinentos? Varbūt meklē idejas pusdienām, ko ņemt uz darbu, pārgājienā vai panašķoties pie vīna glāzes? Papildu iedvesmai tev noteikti jāmeklē mūsu kolēģis Rihards. Labi, labi, ja ne Rihards pats, tad viņa "Instagram" vai "TikTok" konts "@riharudo.bento", kur kolēģis apņēmies rādīt un stāstīt citiem savus atklājumus. Un, šķiet, viņš apņēmies "līdz kaulam" izprast ēdiena burvību.

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas ar 'uztura policisti' Lizeti Pugu: Nedrīkst ēst tikai vienreiz dienā

Foto: Privātais arhīvs

Šoreiz uz virtuves sarunām aicināju sertificētu uztura speciālisti un divu grāmatu – "Veselīgi našķi bērniem" un "Veselīga uztura ceļvedis ģimenei – ēstprieks" – autori Lizeti Pugu. Ikdienā viņa strādā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā – plāno ēdienkarti, sadarbojas ar virtuves kolēģiem, kā arī komunicē ar pacientiem, skatoties, ko viņi vēlas un ko nevēlas. "Kā dažreiz saku: rūpējos par to, lai bērni ēstu vairāk vai, gluži pretēji, mazāk. Reiz viens no pacientiem mani nosauca par uztura policisti. Lūk, tā arī ir mana profesionālā darbība," smejoties stāsta Puga. Viņsa rūpes ir par to, lai visi būtu paēduši, sveiki un veseli.

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas: Nekad neatstāt tukšu to vietiņu plauktā, kur jāstāv lauru lapām

Foto: Privātais arhīvs

Skaidrs, ka aiz katra sociālo tīklu konta slēpjas kāds cilvēks. Kulinārijas un reizē garšīgu stāstu izstāstīšanas ziņā – viens no ievērojamākajiem "Facebook" profiliem, bez šaubām, ir "Lauru Lapa". Kāds lasītājs šo profilu nodēvējis par baudu prātam un vēderam, cits ieteicis – "Recepšu un stāstu grāmatu noteikti izdodiet! Gribas šo lasāmvielu vakara humoram!", bet vēl kāds atklājis – "Pat grūti teikt, kas gardāks – ievads receptei vai pati recepte." Mums gan nevienam (nu lielākajai daļai tiešām!) nav zināms, kāda saimniece slēpjas aiz šī priekškara. Tādēļ uz virtuves sarunām aicināju "Lauru Lapas" veidotāju, lai caur jautājumiem un atbildēm vairāk iepazītu šo noslēpumaino personību, kuras stāstiem teju katram ir ap 100 komentāriem. Cilvēkiem viņa, viņas gatavotais un it sevišķi stāstītais ļoti patīk! Iepazīsimies!

Lasīt vairāk

Kūku cepēja Dace Minikoviča: virtuvē stresam nav vietas, pat tad, ja kaut kas nesanāk

Foto: Privātais arhīvs

Šoreiz uz virtuves sarunām aicināju Daci Minikoviču, kura ar virtuves dzīvi pavisam noteikti ir uz "tu". Viņa vada dažādas kūku meistarklases un māca cept makarūnus, kūkas, kūciņas, eklērus un citus desertus. Kā viņa pati saka: “Šī nodarbošanās no manas dzīves laikam nekad nepazudīs, jo ēdiens ir daļa no manas dzīves un veida, kā es to baudu. Dzīvoju, lai baudītu kā ēdienu, tā visu pārējo!”

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas ar Lindu Livzenieci par mājsaimnieces dzīvi un ēdienu ne tikai vēderam

Foto: Privātais arhīvs

Šoreiz "Tasty.lv" virtuves sarunās ciemojas Linda Livzeniece, plašākai sabiedrībai zināma kā Uģa Kuģa sieva, viņa ir arī mamma diviem dēlēniem – Tamalam un Atulam. Dedzīgākie ģimenes attiecību realitātes šova "Ģimene burkā" skatītāji jau sen ir pamanījuši – Linda visai bieži ir redzama virtuvē. Un tā tas patiesi ir! Viņa sevi droši dēvē par mājsaimnieci un piebilst: "Mana ikdiena ir mana ģimene. Ļoti mīlu to, ko daru, un nevēlos nekur citur atrasties. Ļoti priecājos, ka varu pilnībā sevi veltīt bērniem un vīram."

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas ar Piparu: recepte ir ideja, gala rezultāts – tavās rokās

Foto: Privātais arhīvs

Šoreiz uz virtuves sarunām aicināju Piparu jeb Roju Puķi, kuram sevi patīk dēvēt par huligānu virtuvē. Plašāka Latvijas sabiedrība viņu pazīst kā "jaunāko kulinārijas blogeri Latvijā". Tā kā Rojam nav izglītības kulinārijas jomā, viņš uzskata, ka drīkst gatavot pat vistrakākās lietas (kā būtu ar aukstās zupas kūku vai "Oreo" cepumu bekonā?). Viņam labpatīk lauzt citu noteiktos "pareizi ir tā" un "šis sader ar to".

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas. Ina Poliščenko – līdzīgi kā modē, arī kulinārijā tendences iet pa apli

Foto: Privātais arhīvs

Šoreiz uz virtuves sarunām aicinājām uzņēmuma "Gemoss" šefpavāri un "Just nature" zīmola vēstnesi Inu Poliščenko, kura saņēmusi arī apbalvojumu kā "Latvijas gada pavāre 2015", tāpat viņa ir vairāku starptautisko pavāru konkursu uzvarētāja un iekļauta žurnāla "Forbes" sarakstā "30 talanti līdz 30 gadiem" kategorijā – pavārmāksla un HoReCa. Ikdienā viņa darbojas uzņēmumā "Gemoss" – regulāri vada seminārus par dažādām aktuālām tēmām nozarē: bezglutēna konditoreja, graudaugu maltītes, augu valsts uzturs... Viņa izglīto klientus, meklē jaunas tendences ne tikai pārtikas, bet arī iekārtu jomā. Runā par to, kā saimniekot gudri savā virtuvē, ieviešot modernus risinājumus.

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas. Elita Tīlīte-Kārkle – ēšana nav maratons

Kolēģi Elitu raksturo kā biroja labo gariņu, kura vienlaikus ir arī saimnieciskuma saimniece. Potenciālajiem "CleanR Grupa" darbiniekiem Elita rada pirmo iespaidu par uzņēmumu, un ne viens vien ir teicis, ka viņa bijusi iemesls, kāpēc cilvēki šeit gribējuši būt katru dienu. Savukārt tie, kuri viņu pazīst ilgāk, saka – Elita spēj lieliski palutināt ar saviem ēdieniem, un cilvēki bieži pie viņas vēršas gan pēc profesionāla, gan pēc gardu recepšu padoma. Ar savu pacietību un neatlaidību Elita pat ir pieradinājusi savus bērnus jau no pirmajiem dzīves gadiem ēst veselīgus ēdienus, svaigus dārzeņus un salātus.

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas ar Kristiānu. Ēdiens bez sāls ļaus izjust katras maltītes unikālo garšu

Foto: Privātais arhīvs/DELFI kolāža

Lieliskā Kristiāna Lasmane – uztura koučs – zina, kā būt formā ilgtermiņā. Viņas hobijs un aizraušanās ir veselīgs dzīvesveids. Tieši šī iemesla dēļ viņa dalās ar savu pieredzi, palīdzot citām sievietēm sasniegt to, ko ir sasniegusi viņa pati. Kristiāna veido uztura plānus savām klientēm gan grupās, gan individuāli. Brīvajā laikā nodarbojas ar sportu, iet uz sporta zāli – spēka treniņiem. Taču ne tikai uztura plānu veidošana ir viņas meistarstiķis, viņa ir arī recepšu autore!

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas. Omīte Lita, kura ir liela maksimāliste ēdiena uzlabošanā

Foto: DELFI

Mana omīte, reiz skolotāja Lita Vitone (kuru draudzenes novērtē kā aktrisi no nodegušā teātra), manuprāt, ir labākais pavārs pasaulē. Viņa gatavo maģiski! Un arī virtuvē viņa darbojas maģiski – ātri, dziedoši, gluži vai dejojoši (varbūt tāpēc, ka bērnībā tik ļoti vēlējās kļūt par balerīnu?). Nu viņa ir pensionāre, bauda dzīvi un, kā pati saka: "Ik dienu daru visus mājas darbus, jo esmu tendēta uz kārtību un tīrību. Nepārtraukti šiverējos pa māju un papildus visiem mazgāšanas darbiem, arī gatavoju." Lita ar saviem virtuves šedevriem priecē visu ģimeni, bet arī labprāt padalās receptēs arī ar "Tasty.lv" lasītājiem. Līdz šim viņas populārākā recepte portālā ir "Gardā kabaču monģele".

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas. Ilze Dobele – es taču pati varu tā uztaisīt!

Ilze Dobele, sociālajos tīklos pazīstama kā Do Ilze, ir digitālā satura veidotāja, kurai "YouTube" ir pašai savs gatavošanas raidījums. "Tas nav tik daudz par gatavošanu, cik par sarunām," stāsta Ilze. "Man pašai ļoti patīk skatīties video, kur zināmi cilvēki ir citādāki – ielikti citā, viņiem neraksturīgā, atmosfērā. Piemēram, Lauris Reiniks pats ir teicis, ka viņš negatavo un neiet uz gatavošanas šoviem. Un man tad ir interesanti viņu paaicināt. Galvenā doma raidījumam ir parunāt un parādīt cilvēku no citas puses. To var klausīties arī kā podkāstu – nav obligāti jāsēž ar lapiņu un jāpieraksta receptes soļi, kas pēc kā jādara. Izvēlos cilvēkus, kas pašai liekas interesanti." Gatavošana Ilzei ir kā meditācija – laiks sev.

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas. Savvaļas garšu medniece Madara Railija

Foto: Privātais arhīvs

Pufīgas pankūkas ar nātru lapiņām un pieneņu medu, sēra piepes pikantie friteri, egļu jauno pumpuru karameles – Madara Railija pārsteidz ar to, ka rada šedevrus no savvaļā atrodamām dabas veltēm. Arī “Tasty.lv” nepaslīdēja garām Madaras košie un neparastie veikumi, tāpēc vēlējāmies noskaidrot vairāk, kas viņu iedvesmo šādam interesantam kulinārajam hobijam!

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas. Ēst gatavošana kā pozitīva atkarība – Inguna Solnceva

Foto: Privātais arhīvs / Delfi kolāža

Inguna Solnceva jau teju četrus gadus dzīvo Spānijā, Baskijā (Pais Vasco), vienā no skaistākajiem šīs valsts reģioniem, turklāt pavisam netālu no Sansevastjanas (San Sebastián) jeb Donostijas (Donostia), kas ir viena no pasaules kulinārijas galvaspilsētām, jo basku virtuvi daudzi steidz baudīt tieši uz turieni. Šobrīd Inguna atlikusi otrajā plānā savu profesionālo karjeru, lai mestos Spānijas vilinājumā – mācītos valodu un ļautos savam kulinārijas hobijam.

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas. Dzintris Kolāts – gatavojot ir jābūt intuīcijai!

Foto: Privātais arhīvs / Delfi kolāža

Ikgadējā Salacgrīvas Reņģēdāju festivāla priekšvakarā parunājāmies ar tā idejas autoru un producentu Dzintri Kolātu. Viņš reņģes godājis, arī veltot jūras delikatesēm recepšu grāmatu. Un pats arī šad tad gatavo!

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas. Kotletes un miltu mērces godā vienmēr – Jeļena Dimante

Foto: Privātais arhīvs / Delfi kolāža

"Sveiciens visiem lasītājiem no Apvienotās Karalistes krastiem, kurā latvieši turpina ēst kotletes un miltu mērces!" sveicina Jeļena Dimante. Viņa ir viena no Lielbritānijas diasporas ēst gatavošanas entuziastu "Latvieši UK gatavo" gariņiem, kas ne vien izglīto pārējos tiešsaistes meistarklasēs, bet uztur arī grupā kārtību. Ideāls cilvēks, ar kuru parunāt par un ap virtuves lietām, jo Jeļenai gatavošana ir sirdslieta.

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas. Latvijā ietekmīgākā ēdiena satura veidotāja – Nora Svece

Foto: Privātais arhīvs / Delfi kolāža

Vai arī jūs bijāt vieni no tiem, kuri šogad Lieldienās olas nokrāsoja sarkanvīnā? Viena no šī “trakuma” vaininiecēm šogad bija arī fitnesa trenere un satura veidotāja Nora Svece jeb @ms.svece, kā daudzi viņu atpazīst sociālajos tīklos “Instagram” un “Tik Tok”. Pavisam nesen aģentūras “Golin” apkopotā "Golin Accelerators of Relevance influenceru indeksa 2023" apbalvošanas ceremonijā Nora plūca laurus kā ietekmīgākā satura veidotāja “Instagram” platformā kategorijā “Ēdiens”.

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas. Fizikas skolotāja, kura eksperimentē ar ēdieniem, – Aina Pitrāne

Foto: Privātais arhīvs

Aina Pitrāne nāk no neliela Latgales ciematiņa – Konstantinovas, netālu no Dagdas, kur aizvadījusi lielāko daļu sava mūža. Dzīves ceļi aizveduši uz Jelgavu, kur nu viņa jau 15 gadus dzīvo un strādā par fizikas un inženierzinību skolotāju. Viņai ļoti patīk gatavot, kas ir pavisam pretēji ikdienai skolā.

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas. 'Es kaifoju no procesa' – garšīgo lietu meistars Rihards Vizla

Foto: Privātais arhīvs

Ārkārtīgi atraktīvs jaunietis, kurš citus aicina "uzmest aci" viņa rādītajam un stāstītajam par ēdienu – tā varētu teikt par Rihardu Vizlu. Limbažniekiem viņš zināms ne tikai kā prasmīgs galdnieks, bet arī fantastiski gardu picu un gaļas burgeru meistars. Taču lēniem soļiem viņš par sevi liek manīt arī ēst gatavotāju domubiedru grupās un latviešu "TikTok" satura veidotāju vidū.

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas. Mīlētākā ēdienu influencere Justīne maltītēm iedvesmu rod visur

Foto: Privātais arhīvs

Šķiet retajam Latvijas "Instagram" vai "TikTok" lietotājam laika joslā nav parādījies kāds no atraktīvās Juškas Padruškas (@jushkapadrushka) ēdiena gatavošanas vai apskata video. Īstajā vārdā Justīne Martinsone, jaunā sieviete katru dienu priecē ar kādu īsā formāta recepti vai ieteikumu, kur nobaudīt visgardākos ēdienus.

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas. Vienkārši un garšīgi, lai visa ģimene paēdusi – Anete Gerharde

Šķiet, ka latviski par ēdienu rakstošo "Instagram" fotoemuāru vidū dominē dāmas. Par to pārliecināmies arī šīs nedēļas "Virtuves sarunu" rubrikā. Anetei Gerhardei vienmēr paticis gatavot vienkārši, garšīgi un veselīgi – lai ik dienas ģimenei sagādātu labāko izsalkušajiem vēderiem. Sākotnēji Anete ar saviem virtuves šedevriem priecējusi draugus privātajā "Instagram" profilā, līdz kādu dienu tapa tam īpaši veltīts profils "@mumsgarso".

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas. Čaklais rūķītis, kas izplānos ēdienkarti nedēļai – Madara Keidāne

"Mīļā, ko šodien gatavosim?", "Mammu, kas būs vakariņās?", "Dārgais, ko tu gribētu brokastīs?" – pazīstami jautājumi katrās mājās, vai ne? Saplānot, ko katru dienu gatavot, brīžiem var būt pat ļoti izaicinoši. Pēc iedvesmas dažādām maltītēm smeļamies visur – prātojam, kas pašiem kārojas, zīlējam bērnu noskaņojumā, pētām veikalu akciju avīzes… Un pašķirstām "Instagram". Tieši tur arī sastapos ar Madaras Keidānes veidoto profilu "@edienkarte.nedelai", kas jau gadu vairāk nekā četriem tūkstošiem ļaužu atvieglo ikdienu, saplānojot trīs reiz septiņas maltītes katru nedēļu. Labs iemesls, lai uzzinātu par Madaru vairāk tieši "Virtuves sarunās".

Lasīt vairāk

Virtuves sarunas. Ēdiens kā daļiņa radošās puses – Kristīne Reihmane

Foto: Privātais arhīvs

Kristīne Reihmane ir, kā pati saka, visnotaļ radoša pilna laika trīs bērnu mamma. Un, protams, viena no lietām, kas viņu aizrauj un ļauj īstenot dažādas ieceres, ir ēst gatavošana. 2020. gada oktobrī Kristīne izveidoja savu "Instagram" kontu @edam_majas, kurā daļās ar košām, krāsainām ēdienu fotogrāfijām un receptēm, tāpēc nevarējām nenoskaidrot – kas ir tas, kas viņu iedvesmo darboties virtuvē.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!