Tā kā skābeno ogu sezona tuvojas izskaņai, pagatavo siera kūku, plātsmaizi, ogu groziņu ar krēmu, sorbetu atsvaidzinošai nedēļas nogalei vai arī ķīseli, kas atgādinās bērnības garšu. Ja nu tomēr kāro ogas vēl iekonservēt, izmēģini kādu ievārījumu, želeju vai pat mājas liķiera recepti no ''Tasty'' krājumiem.
Lai skābās ogas patīkami līdzsvaro saldo dzīvi!
Biezpiena sacepums ar upenēm
Upeņu, aveņu un banānu smūtijs
Pavisam ātri pagatavojams smūtijs ar upenēm, avenēm un banānu. Pievieno gāzētu minerālūdeni vai mandeļu pienu (pēc savas gaumes) un mazliet medu saldumam.
Gaisīgā vasaras kūka ar olbaltumu un jāņogām
Tiem, kuriem krūmi joprojām čum un mudž no jāņogām, bet želejas, ievārījumi un sīrupi pagatavoti jau gana daudz un svaigā veidā arī vairs tās negribas ēst, noteikti jāizmēģina šī gardā kūka, kas ir gluži vai tradīcija mūsmājās katru vasaru. Kūka nemēdz apnikt, jo tās kraukšķīgā pamatne ar smilšu mīklu un gaisīgais pildījums, kas ir gluži kā salds mākonis ar atsvaidzinošām un skābenām ogām, rada tik sabalansētu garšu, ka ir grūti pretoties vēl viena gabaliņa apēšanai. Izmēģini un pārliecinies par to pats!
Skābā krējuma un upeņu plātsmaize
Ja jāliek lietā jaunas iemaņas, kā ogas iekļaut saldajos, pagatavo šo vienkāršo plātsmaizi.
Upeņu sorbets
Karsti? Atvēsinies ar mājās gatavotu upeņu sorbetu, ko iesaka bloga "Maltite.lv" autore Inese Rozentāle.
Baltās šokolādes 'blondijs' ar upenēm
Tā kā mājās bija aizķērusies baltā šokolāde, tumšais braunijs pārtapa par ''blondiju'', bet patīkamākam kontrastam izmantoju tirgū nopirktās upenes. Gala rezultāts? Viens teica, ka garšo līdzīgi biezpienmaizei, kaut gan no biezpiena šeit nav ne smakas, cits izjuta izteiktu baltās šokolādes garšu, bet vēl kādam labpatika saldā un skābā balanss. Kā patiks tev, jānoskaidro ar vienkāršāko – receptes izmēģināšanas – taktiku.
Jāņogu kompots ar apelsīnu
Gards jāņogu kompots ar mazu devu apelsīna. No dotajām sastāvdaļām sanāks viena trīslitru burka ar dzērienu.
Viegls upeņu un olu putu mākoņu deserts
Īsts brīvdienu deserts. Izmanto saldētas vai svaigas ogas un sajauc ar saderīgu liķieri, piemēram, saldētas upenes ar upeņu liķieri (cassis). Pa virsu liec putotus olu baltumus un cep cepeškrāsnī grila režīmā, līdz olu mākoņi kļuvuši viegli brūni.
Upeņu zupa ar biezpiena klimpām
Vasarīgs kārums - upeņu vietā droši var izmantot jebkuras citas ogas!
Bezē rulete ar vārīto krēmu un jāņogām
Kolēģi darbā jau atkal iesmies, ja atzīšu, kā tapa šis kārums, bet tā tiešām bija! Kaut ko gardu gribējās, tad nu no tā, kas ledusskapī bija, arī gatavojām. Ja vadīsies precīzi pēc norādēm, izdosies pagatavot īstenu vasaras gardumu, tikai rēķinies, ka katrs ēdājs gribēs papildporciju.
Upeņu un persiku ievārījums ar melno balzamu
"Mana iecienītākā recepte šajā sezonā, kad ogu krūmos vēl ir pieejamas upenes, ir ekselents upeņu ievārījums ar melno Rīgas balzamu," portālam Tasty.lv raksta receptes autore Iveta Korsīte.
Upeņu balzama gēls
Upeņu balzama gēlu izmanto gan pie sāļiem, gan saldiem ēdieniem garšas bagātināšanai, iesaka receptes autore, restorāna "Elements" šefpavāre Svetlana Riškova, kas vadīja žurnāla "Dienas Ēdieni" un veikalu tīkla "Rito" gardo decembra meistarklasi.
Jogurta desertkūka bez cepšanas
Jogurta desertkūka jeb želejas kūka ir aromātiska un atsvaidzinoši viegla, turklāt tās pagatavošanai nav nepieciešama cepeškrāsns!
Mājās gatavots ogu liķieris
No prāvās ogu ražas bez ievārījumiem, marmelādēm un sulām var pagatavot arī ko grādīgāku - ogu liķieri jeb vasaras atmiņu stipro dziru.
Upeņu želeja
Upeņu želeja – C vitamīns burciņā. Upeņu želeju, tāpat kā ievārījumu, ziež uz maizītēm, cepumiem, starp biskvīta kārtām, ēd ar pankūkām vai kāri notiesā tāpat, pa karotītei vien.
Biezais jāņogu ķīselis
Biezais jāņogu ķīselis ir īsti vasarīgs, turklāt ne pārāk sarežģīts saldēdiens - baudi to ar pienu vai putukrējumu!
Upeņu sīrups kokteiļiem
Vienkārši pagatavojams upeņu sīrups, kas noderēs vienkāršiem padzērieniem, kokteiļiem ar ledu un citiem dzērieniem. Ar doto proporciju daudzumu sanāks divas sīrupa pudeles.