Foto: Shutterstock
Sulīga maltā gaļa, kas pagatavota gardā mērcē, var būt papildinājums ne tikai makaroniem, kartupeļiem un rīsiem, bet arī citām interesantām maltītēm. Ne velti lazanja nebūtu iedomājama bez sulīgas Boloņas mērces, bet visvienkāršāko sacepumu var pagatavot, cepamtraukā liekot maltās gaļas mērces kārtu, kas apsegta ar kartupeļu biezeni. Tāpēc "Tasty" šoreiz piedāvā ne vien 10 gardas receptes, bet arī vienkāršus padomus, kā panākt, lai gaļa būtu tiešām apbrūnināta un sulīga, ne pelēka un neizteiksmīga masa.

Pirms ķerties pie paša galvenā – liellopa, cūkgaļas vai kādas citas maltās gaļas apcepšanas pannā – der atcerēties svarīgu niansi. Proti, gaļu pirms likšanas pannā kādu mirkli jānotur istabas temperatūrā, lai tā nebūtu kā tikko no ledusskapja izņemta. Tas nepieciešams tādēļ, lai saskarsmē ar karsto pannu, tajā esošais mitrums strauji neiztvaikotu un gaļa izceptos vienmērīgi, norāda "Epicurious".

Kad gaļa nosusināta un gatava apcepšanai, liec to labi uzkarsētā pannā ar eļļu. Ar koka lāpstiņu malto gaļu sairdini un apbrūnini, regulāri maisot. Tas nepieciešams, lai gaļas gabaliņi vienmērīgi apceptos no visām pusēm. Pēc tam gaļu pārber ar garšvielām un turpina cept, līdz tā kļūst arvien zeltaināka un ir gandrīz gatava. Tad gaļai pievieno pārējās nepieciešamās sastāvdaļas, piemēram, tomātu pastu, krējumu vai ko citu.

Vienkāršs knifs, lai maltās gaļas mērce izdotos sulīga

Tas, ka gaļa, vēl jo vairāk maltā gaļa, gatavošanas laikā izdala krietnu daudzumu ūdens un tādējādi paliek sausāka, sen jau vairs nav pārsteigums. Taču, kā panākt, lai, piemēram, liellopa maltā gaļa mērcē būtu ne vien skaisti apbrūnināta, bet arī sulīga? Kulinārie zinātnieki no "Cook's Illustrated", veicot nelielu eksperimentu, ir atraduši risinājumu.

Gatavojot liellopa malto gaļu, kas paredzēta mērcei, karstajiem salātiem vai tako pildījumam, svarīgi, lai tā skaisti apbrūnētu un nebūtu pliekana. Tā kā maltā gaļa izdala krietni vien vairāk šķidruma nekā veseli gaļas gabaliņi, ir nepieciešams palīglīdzeklis, kas šo šķidruma izgarošanu mazinātu. Viens no trikiem, kā to panākt, ir cepamās sodas pievienošana. Kā to dara?

Aptuveni vienu ceturto daļu tējkarotes sodas sajauc ar divām ēdamkarotēm ūdens tā, lai soda šķidrumā būtu pilnībā izšķīdusi. Pēc tam sodas ūdeni pievieno maltajai gaļai turpat katliņā vai pannā, kamēr cepšana tik tikko sākusies, un visu kārtīgi apmaisa. Ko soda izdarīja ar gaļu? Tā palīdz maltajai gaļai daudz labāk apbrūnēt un saglabā to irdenu, kā arī no tās neizdalās tik daudz gaļā esošā ūdens.

Lūk, piedāvājam vairākas variācijas par maltās gaļas mērci, lai tu jau šovakar varētu izmēģināt praksē jaunapgūtos knifus!

Liellopa maltās gaļas mērce ar šampinjoniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sagatavojot maltās gaļas mērci, to vari izmantot dažādiem ēdieniem - gan pasniedzot mērci ar kartupeļim vai kartupeļu biezeni, vai kā klasisku Boloņas mērci ar pastu (makaroniem), vai izmantot pīrāga pildījumam mīklas groziņā. To vari arī sasaldēt un izmantot citā reizē.

Lasīt vairāk

Ātrais pupiņu–maltās gaļas sautējums ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Ātrai ikdienas maltītei konservētu pupiņu–tomātu sautējums ar malto gaļu un kausēto sieru.

Lasīt vairāk

Vienkāršā maltās gaļas mērce

Foto: Shutterstock

Pagatavo maltās gaļas mērci un pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, dārzeņu sacepumu, rīsiem, griķiem vai jebkuru citu garnīru.

Lasīt vairāk

Boloņas mērce ar ķirštomātiem

Foto: Vida Press

Vēl viena Boloņas mērces variācija - šoreiz ar svaigiem ķirštomātiņiem, tādēļ rezultāts šķitīs vieglāks un ne tik barojošs. Vēl viens šīs receptes pluss - tā ir ātra, jo, kā zināms, klasiskās Boloņas mērces mīnuss ir ļoti ilgais gatavošanas laiks.

Lasīt vairāk

Ātrie makaroni lauku gaumē

Pavisam vienkārša un garda makaronu recepte, kas pagatavoti ar liellopa gaļu. Vakariņas būs gatavas pusstundas laikā.

Lasīt vairāk

Ātrie 'flotes' makaroni ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Kaut gan tradicionāli makaronus "po flotski" - daudzu kopš bērnības iemīļotu ēdienu gatavo, izmantojot gaļas konservus, mūsdienās, diemžēl kvalitatīvi konservi ir retums, tādēļ mēdzu tos aizstāt ar malto gaļu. Un arī šādi ir ļoti garšīgi!

Lasīt vairāk

Pasta ar Boloņas mērci

Foto: Shutterstock

Boloņas mērce ir stipra un sātīga. Tai ir bieza konsistence. Pasniedz to ar spageti, taljatelles vai papardelles pastu. Mērci ledusskapī var uzglabāt līdz pat nedēļai. Ar katru dienu tā kļūst arvien garšīgāka. Atdzesēta tā ļoti labi garšo uzziesta uz maizes.

Lasīt vairāk

Liesais tītara gaļas čili sautējums

Foto: Shutterstock

"Chili con carne" gatavošanai ierasts izmantot liellopa gaļu, bet pamēģini to aizstāt ar diētisko, malto tītara gaļu un lielāku dārzeņu daudzumu – šādi gatavots gardais čili sautējums būs liesāks un figūrai draudzīgāks.

Lasīt vairāk

Makaroni ar malto gaļu, šampinjoniem un dārzeņiem

Gardām pusdienām - makaroni ar malto gaļu un dārzeņiem un šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas mērce ar dārzeņiem un saldo krējumu

Foto: DELFI

Rudens un ziemas sezonā jo īpaši jāpiedomā pie tā, kā iemānīt uzturā vairāk dārzeņu. Maltās gaļas mērce ir īstens ''comfort food'', taču, papildinot to ar dārzeņiem, iegūsi arī pilnvērtīgāku maltīti.

Lasīt vairāk

Pasta ar malto gaļu un olīvām

Foto: iStock

Ātrām un sātīgām pusdienām - pasta ar malto gaļu un olīvām.

Lasīt vairāk

'Knorr' receptes: Boloņas mērce grieķu stilā

Vai zini, kā garšo itāliešu ēdiens grieķu stilā? Izmēģini šo recepti - 30 minūtes un vakariņas četrām personām gatava!

Lasīt vairāk

Makaroni ar malto gaļu un tomātiem

Foto: Shutterstock

Makaroni ar malto gaļu un tomātiem vieglām, gardām pusdienām.

Lasīt vairāk

Ātrā maltās gaļas un tomātu mērce ar timiānu

Foto: Shutterstock

Maltās gaļas - tomātu un timiāna mērce gardai ātrai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Boloņas mērce ar šampinjoniem

Foto: Shutterstock

Boloņas mērce ar šampinjoniem - piedevām vai lazanjas gatavošanai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!