Foto: Shutterstock
Ja svētki, tad galdā viennozīmīgi jāceļ kāds īpašs ēdiens. Par vārītiem vai ceptiem kartupeļiem skaidrs, tāpat arī pelēkie zirņi 18. novembra vakariņās katram latvietim svarīgi, galdā goda vietā štovēti kāposti, varbūt pīrādziņi, kādi svaigie salāti vai rasols visdažādākajās gaumēs. Bet ko ar gaļu? Dzīvojot tik brīnišķīgā laikā, kad arī ne tajā lielākajā mazpilsētas veikalā pieejama vesela pīle, grēks neizmantot kādu izdevīgu akcijas piedāvājumu. Laiks beidzot pamēģināt pašam, kā tas ir – pagatavot pīles cepeti!

Protams, protams, vesela vista ir ierastāka izvēle, taču krāsnī cepta pīle būs sulīgāka, tās gaļa tumšāka un garša vēl ilgi "danco" mutē. Un kur nu pīles cepetis bez kāda augļa vai žāvētas ogas, kas paspilgtinātu maltīti. Poļi pīlē pilda savu lepnumu – ābolus. Klasiski to var pildīt ar apelsīniem, kas tik ļoti pīles gaļai piestāv, bet arī dzērvenēm vai cidonijām, ja tādas ziemas krājumiem noglabātas, būs īpašs smeķis.

Kā panākt kraukšķīgu un zeltainu pīles cepeti

Pirmais, kas jāiegaumē – pīles ādai jābūt sausai. Tāpēc kādu brīdi pirms gatavošanas ieteicams to izņemt no fasējuma, nosusināt pīli ar papīra virtuves dvieli un ļaut tai apžūt. Veselai pīlei to ieteicams darīt pat iepriekšējā vakarā, lai pa nakti ledusskapī tā nožūst, ieteikts vietnē "BBC Good Food".

Pašu ādu pirms gatavošanas ar asu nazi iegriez – rūtiņās, pīles krūškurvja daļā simetriskā skujiņā vai nedaudz slīpās horizontālās līnijās, kā vien sirds kāro. Tas palīdzēs taukiem karstajā krāsnī izkust un notecēt. Tāpat cepšanas laikā neko nepievieno un nepārlej pīles ādai.

Atceries pārrēķināt gatavošanas ilgumu

Vienu kilogramu smaga pīle jācep ne ilgāk par 45 minūtēm (ja cepeškrāsns uzkarsēta līdz 180 grādu temperatūrai), tāpēc, ja recepte paredzēta divus kilogramus smagas pīles gatavošanai, bet ledusskapī savu ceļojumu uz krāsni gaida vieglāks putniņš, svarīgi ir to nepārcept. Labāk, lai pīles gaļa vēl sulīga, nekā sausa. Cepeša apbrūnināšanai nepieciešamas aptuveni 20 minūtes, tāpēc nelielai pīlei nevajadzētu krāsnī pavadīt ilgāk par stundu.

Neaizmirsti sāli un piparus

Tikpat svarīgi, cik pildījums, ir arī divas vienkāršas garšvielas – sāls un pipari. Pirms cepšanas pīli no ārpus apkaisa ar jūras sāli un svaigi maltiem pipariem, nekautrējoties putnu kārtīgi izmasēt ar rokām, lai viss pieķeras. To pašu atkārto arī ar pīles iekšpusi.

Ja pīli esi sapildījis ar apelsīniem, āboliem, plūmēm, dzērvenēm vai jebko citu, kas prasīts izvēlētajā receptē, sakļauj ciešāk kopā pīles kājas un apsien tās ar vienkāršu kokvilnas diegu vai karstumizturīgiem savilcējiem (parasti nopērkami kopā ar cepeškrāsns maisiņiem). Tā pildījums nespruks ārā, bet pīle "sēdēs" uz cepešplāts skaisti. Lai cepešplāti vieglāk pēc tam notīrīt, to izklāj nevis ar cepampapīru, bet foliju, jo tā labāk piegulēs metāla virsmai.

Spīdīgam un kārdinošam finišam – glazūra

Kad pīle gatava un izņemta no krāsns, to pirms griešanas atpūtina vismaz 15 minūtes. Tas palīdzēs sulām karstajā gaļā nostāties. Cepeti vēl apetītlīgāku padarīsi ar glazūru – to var pagatavot no apelsīna vai kāda cita citrusaugļa sulas, kas sajaukta ar medu, izkarsējot šķidrumā kādu timiāna vai rozmarīna zariņu. Ja tīk, glazūrai var pievienot arī sarkanvīnu.

Ir arī kāds pavisam vienkāršs triks, kas tikko cepto pīli padarīs pavisam spīdīgu un gardu – marmelāde! Ja ledusskapī aizķērusies, piemēram, apelsīnu, vīģu vai dzērveņu marmelādes burciņa, pietiks vien ar pāris ēdamkarotēm šī garduma. Apsmērē silto pīli ar marmelādi, kad tā pavisam nesen izņemta no krāsns – marmelāde pakusīs, cepetis būs spīdīgs un smaržos saldeni pasakaini.

"Tasty" pavārgrāmatā atrodamas patiesi gardu pīles cepešu receptes, kuras pagatavot ar vienkāršiem un garšīgiem pildījumiem. Tiem, kurus cepetis neuzrunā, iesakām pamēģināt šmorētu pīli krējuma mērcē – mēli var norīt! Ja veselas pīles cepšanai šoreiz par maz spēka, atradīsi arī kādu pīles krūtiņas vai stilbiņa recepti, lai svētku galdā celtu ko pavisam īpašu. Lai veiksmīgi garšu eksperimenti!

Pīles cepetis ar apelsīniem

Foto: Vida Press

Tikpat klasiska garšu kombinācija kā cālis ar citroniem ir arī pīle ar apelsīniem. Īsts svētku ēdiens! Šī recepte gan prasa zināmu laiku piņķerēšanās un gatavošanas, tomēr rezultāts ir tā vērts un atsver ieguldītās pūles.

Lasīt vairāk

Pīles krūtiņa ar sarkanbaltsarkano mērci

Foto: Rimi Gardēži publicitātes foto

Kad svētku galdā gribas likt ko īpašāku, der piedomāt pie noformējuma. Pīles fileju var pasniegt ar divām mērcēm, kas būs garšīgs un skaists pārsteigums. Recepti iesaka šefpavārs un "Rimi" gardēdis Mārtiņš Sirmais.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar apelsīnu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcili gards svētku cepetis. Pīles gaļa ir tik mīksta un aromātiska, ka to var ēst vēl un vēl. Cepeti pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem, pāri lejot burvīgo apelsīnu mērci.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar alu un āboliem poļu gaumē

Foto: Shutterstock

Īpaši mīksta un sulīga pīle poļu gaumē, pagatavota ar alu un āboliem.

Lasīt vairāk

Cepta pīles fileja ar jāņogu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īsts svētku ēdiens, tik ļoti gards un garšā pilnīgs. Perfekti ceptai pīles filejai, pārgriežot to uz pusēm, jābūt viegli sārtai un sulīgai.

Lasīt vairāk

Cepti pīles stilbiņi jeb 'duck confit'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Leģendārs un klasisks franču virtuves ēdiens, kas radies laikos, kad vēl nebija izgudroti ledusskapji. Rudenī, kad tika kautas pīles, to stilbus lielos daudzumos cepa pīļu taukos un pēc tam atstāja zem tauku kārtas guļam visu ziemu. Kad vien sagribējās uzēst kādu stilbu, to izņēma no taukiem un sasildīja.

Lasīt vairāk

Jaunā gada pīles cepetis

Foto: Anita Alksne

Rīdzinieces Anitas Alksnes pašas pārbaudītā pīles cepeša recepte lieliski noderēs, gatavojoties Jaunā gada sagaidīšanai un citām svinībām. Skaists un garšīgs rezultāts! Kas par garšu un smaržu buķeti!

Lasīt vairāk

Pīles cepetis garšvielās ar burkānu un plūmju pildījumu

Foto: Shutterstock

Recepte, ko vari gatavot pēc veiksmīgām pīļu medībām.

Lasīt vairāk

Viesis no Francijas – konfits

Foto: Shutterstock

Gatavošanas veids, kas radies vēl krietni pirms ledusskapju izgudrošanas, palīdzēja pagatavoto uzglabāt ilgāk. Augstas raudzes restorānu ēdienkartes galvenais spēlētājs. Pieejams arī veģetārās versijas, lai gan pārliecināti konfita fani pret to iebilst. Konfits drīkstot būt tikai no gaļas, ideālā variantā – pīles. Kā tad ir?

Lasīt vairāk

Kraukšķīguma knifiņi: kā panākt zeltaini brūnu āriņu un sulīgu un maigu iekšiņu

Foto: Shutterstock

Ir ēdieni, kuriem kraukšķīgums ir puse no baudījuma – ceptas siermaizītes, kartupeļu pankūciņas, cepetis... Kā panākt, lai ēdiens ir mīksts, maigs un sulīgs iekšpusē, un zeltaini brūns un kraukšķīgs ārpusē?

Lasīt vairāk

Knifiņi, lai pīles cepetis svētkos izdotos izcils, un 13 sulīgas receptes

Foto: Shutterstock

Laiks domāt par Ziemassvētku cepeti. Varbūt šoreiz cept pīli? Kaut kas citādāks! Kraukšķīga ādiņa, sulīga, aromātiska gaļa, kuras garša marinādē kļuvusi vēl izsmalcinātāka... Pīles cepetis ir lieliska izvēle, un, zinot dažus knifiņus, tas izdosies izcils.

Lasīt vairāk

Pikantā pīles krūtiņa rabarberu mērcē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Rabarberu spirgtais saldskābums nevainojami papildina piesātināto gaļas garšu. Kraukšķīgi garda garoziņa, maigi rozā gaļa un rabarberi būs laba izvēle kādām īpašām vakariņām, svinot vasaras sākumu. Pagatavošanas laiks ir vien pusstunda, tādēļ šo var saukt arī par īstu glābējrecepti gadījumiem, kad pelmeņi nebūs piemērotākā izvēle (un pa rokai ir pīles krūtiņa).

Lasīt vairāk

Vienkāršas marinādes cepeškrāsnī ceptai gaļai: 6 receptes mutē kūstošam rezultātam

Foto: Shutterstock

Lietainās dienās, kad mājā pa visiem pakšiem un spraugām laužas iekšā nemīlīgs drēgnums, ir īstais laiks ķerties ar pārbaudītām metodēm – ieslēgt cepeškrāsni un pagatavot ko īpaši sildošu, piemēram, zeltainas jēra ribiņas, gardu cūkas cepeti vai kārdinoši apbrūnējušus vistu stilbiņus. Šoreiz ieteiksim sešas vienkāršās marinādes, kas padarīs cepeškrāsnī "iešauto" gaļu īpaši sulīgu.

Lasīt vairāk

23 pīles pagatavošanas veidi par godu medību sezonas atklāšanai

Foto: "Pērle" publicitātes foto

Latvijā ir vairāk nekā 35 tūkstoši mednieku, no tiem aktīvi aptuveni 25 tūkstoši. 10. augustā Latvijā tika atklāta ūdensputnu medību sezona, kas tradicionāli ir liels notikums mednieku aprindās, tādēļ tam par godu sarūpējām bagātīgu pīles gaļas ēdienu recepšu kolekciju.

Lasīt vairāk

Knifiņi izcilai viltotajai Pekinas pīlei un 15 lieliskas idejas vakariņām

Foto: Shutterstock

Visi pazīstam viltoto zaķi, kurš pēc zaķa nu nemaz neizskatās. Tad jau Pekinas pīli noviltot ir tīrais nieks – lai vai kā, cepetis beigās izskatīsies pēc putna tik un tā!

Lasīt vairāk

Piecas glazūras gardam cepetim un 11 receptes mielastam

Foto: Shutterstock

Ziemassvētkos bez branga cepeša neiztikt – galdā jāliek vai nu kāds cūkgaļas gabaliņš, piemēram, šķiņķa cepetis, vai kārtīgs putns ar garšīgu pildījumu. Ja cepeti no ārpuses gribas brūnāku un mazliet sulīgāku, tam var pievienot "glazūriņu" – saldenu mērci, kas katru kumosu papildinās ar patīkamu garšu.

Lasīt vairāk

Pīles fileja ar rukolas salātiem, ciedru riekstiem un upeņu-apelsīnu mērci

Foto: Privātais arhīvs

Veselīga un garšīga maltīte svētkiem – apcepta pīles fileja ar lapu salātiem un atspirdzinošu mērcīti pa virsu. Recepti Tasty.lv iesūtījis Kārlis, kurš piedalās konkursā "Veselīgās svētku receptes".

Lasīt vairāk

Vrapi ar pīles fileju un dārzeņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Eksotiski vrapi, kuru pagatavošanai vajadzīga ne tikai pīles fileja, bet arī Hoisin mērce. Šī mērce ir klasiska sastāvdaļa Pekinas pīles pagatavošanai – meklē to veikalu plauktos pie Āzijas virtuves produktiem.

Lasīt vairāk

Ceptas pīles kājiņas ar pupiņām un lapu kāpostiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Restorāna cienīga maltīte, kuras pagatavošanai ieteicams gatavoties jau laikus, lai pīles kājiņas varētu kārtīgi iemarinēties. Bet rezultāts būs tā vērts – smalkas vakariņas ar kārtīgi izceptu pīles kājiņu, karstiem pupiņu salātiem un kāpostu lapām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!